„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Simpozionul „A face misiune după modelul lui Hristos”, la a VII-a ediție
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu găzduiește în perioada 6-8 noiembrie cea de-a VII-a ediție a Simpozionului internațional „A face misiune după modelul lui Hristos”. La manifestare participă profesori de misiologie și ecumenism din țară și străinătate.
Tema simpozionului din acest an este „Noțiunea de ucenicie astăzi în diferitele tradiții creștine: o perspectivă istorică și misiologică”. Deschiderea lucrărilor a avut loc miercuri, 7 noiembrie, în Sala „Spiridon Cândea” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, prin cuvântul de bun-venit adresat de prodecanul instituției, pr. prof. dr. Aurel Pavel, titularul Catedrei de misiologie ortodoxă și organizator al evenimentului academic devenit tradiție la Sibiu.
„Tema din acest an este una foarte importantă și încercăm să o dezbatem din perspectivă istorică și misiologică, pentru a vedea cum reușim să facem din ucenici misionari pentru Biserica noastră în vremurile pe care le trăim. Am conceput acest simpozion ca un eveniment care se adresează misiologilor, profesorilor de la diferite facultăți de Teologie din lume și din țară, care să discute problemele pe care le întâmpină Biserica astăzi. La fiecare ediție am încercat să identificăm mijloacele pentru a realiza o mai bună activitate misionară a Bisericii în lumea globalizată și secularizată. Secerișul este bogat și ne trebuie mulți ucenici pentru a face misiune în ogorul lui Hristos”, ne-a spus părintele Aurel Pavel.
La această ediție a simpozionului sunt prezenți numeroși profesori de misiologie și teologi din țară și din străinătate, care au pregătit comunicări științifice legate de tema din acest an. Îi amintim aici pe prof. dr. Jooseop Keum de la Seminarul Presbiterian din Seoul, Coreea de Sud, care a prezentat referatul „Faith, Love and Hope: Transforming Discipleship after Empire”, cercetătorul Nicolas Abou Mrad din cadrul Școlii Practice de Studii Superioare din Sorbona, Franța, cu referatul „Discipleship and Diakonia”, pr. dr. Sergey Trostyanskiy de la Union Theological Seminary din New York, care a pregătit comunicarea intitulată „Apostolic Succession and the Issue of Non-Apostolic Teachings in Modern Christian Thought”, prof. dr. Andreas Heiser, din cadrul Universității de Arte Aplicate, Germania, cu lucrarea „What purposes has being a disciple? – an ancient Christian perspective”, Maria Behera Ngurzangzeki, de la Centrul de Studii Misionare din Oxford, Marea Britanie, cu referatul „Transforming Discipleship – A Reformed Perspective”. De asemenea, la simpozion participă cadre didactice de la catedrele de misiologie ale Facultăților de Teologie din țară.