„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozionul „În drum spre Marea Unire”, în a doua ediție la Sibiu
La Pavilionul Muzeal Multicultural din cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului a avut loc marți, 30 mai, a doua ediție a Simpozionului Internațional „În drum spre Marea Unire”. Lucrările științifice prezentate în cadrul evenimentului au evocat personalitățile și momentele importante din intervalul istoric 1859-1918.
Evenimentul a fost organizat de Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură „Carol I” din Sibiu, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului, mai multe facultăți din cadrul Universității „Lucian Blaga”, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și alte instituții.
La deschiderea simpozionului a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a susținut o prelegere legată de tema simpozionului, amintind dorința și eforturile neamului românesc de a realiza Marea Unire: „Momentul acesta este unul deosebit, este un moment în care încercăm să comemorăm un eveniment foarte important, anul viitor împlinindu-se 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Istoria trebuie trăită, nu doar reținută. Nu vom putea trăi acele evenimente, ci trebuie să ne bucurăm de ele, pentru că datorită acestor evenimente avem noi ceea ce avem astăzi”.
La simpozion au fost prezenți și pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, alături de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, președintele Senatului universitar din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, conf. univ. dr. lt. Gabriel Popa, directorul adjunct al Complexului Național Muzeal „ASTRA” din Sibiu, Ovidiu Baron, inspectorul școlar general, prof. Ștefan Firu, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Sibiu, dr. Alexiu Tatu, numeroase cadre didactice, studenți și elevi. Dacă anul trecut, prima ediție a simpozionului a prezentat perioada 1600-1859, anul acesta lucrările s-au concentrat pe evenimentele dintre anii 1859-1918. Anul viitor, când va fi sărbătorit centenarul Marii Uniri, organizatorii vor continua manifestarea științifică, prin mai multe evenimente.
„Noi am gândit anul trecut un simpozion internațional care să se desfășoare pe trei etape distincte. Astăzi suntem la cea de-a doua treaptă, iar întregul demers a avut sprijinul partenerilor noștri. La anul vom sărbători cu toții centenarul Marii Uniri și cu siguranță vom avea împreună cu partenerii noștri un nou simpozion, timp de trei zile. Teatrul Național «Radu Stanca» ne-a anunțat deja că are în pregătire o piesă de teatru specifică acestui demers”, ne-a spus prof. Sebastian Cârstea de la liceul organizator.