„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Simpozionul Internaţional de Ceramică, ediţia a 51-a
Muzeul ASTRA organizează, în colaborare cu Grupul pentru Cercetarea Ceramicii din Centrul Europei, cel de-al 51-lea Simpozion Internaţional de Ceramică, cu tema „Ceramica utilitară / Ceramica ritual”, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium, în perioada 23-28 septembrie. Anul acesta sunt prezenţi 70 de specialişti din ţară (Sibiu, Bucureşti, Zalău, Timişoara, Lugoj, Constanţa, Satu-Mare, Sfântu Gheorghe) şi din străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Belgia). Programul cuprinde dezbateri, vizite în colecţii muzeale, expoziţii, precum şi două excursii tematice la Obârşa, judeţul Hunedoara, în atelierul ultimului olar din Ţara Zarandului, Petru Borza şi la Ţiglăria tradiţională de la Apoş, judeţul Sibiu şi Fabrica Teracota din Mediaş.
„Tema ceramicii utilitare sau rituale din Transilvania multietnică este şi astăzi un subiect deschis cercetătorilor europeni. Ceramica decorativă transilvană a trezit interesul specialiştilor, colecţionarilor şi pasionaţilor de artă, în special datorită frumuseţii şi originalităţii ei, fiind un subiect central, frecvent întâlnit în cadrul simpozioanelor internaţionale şi naţionale. Cercetările întreprinse în ultimele decenii de etnologi şi arheologi din muzeele transilvănene au evidenţiat relaţiile existente cu centrul şi vestul Europei şi influenţele venite de acolo. De ce organizarea acestui Simpozion în Transilvania? Fiindcă Transilvania este o Elveţie a Europei Centrale, cu trei mari grupuri etnice: români, maghiari şi saşi, care au convieţuit şi care au dat naştere în cursul secolelor la un meşteşug al olăritului variat şi controversat. Rolul oraşelor transilvănene în apariţia atelierelor de ceramică, dezvoltarea lor în cadrul breslelor, amploarea producţiei în secolul al XVIII-lea sub influenţa Imperiului Austro-Ungar sunt câteva dintre contextele de încadrare istorică şi economică care pot explica ritmul şi tipul de activitate specifică a atelierelor din Transilvania”, a declarat Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA. În cadrul Simpozionului au fost abordate teme cu accent pe activități practice și de cercetare științifică despre ceramica rituală şi utilitară din domeniul istoriei, etnografiei, etnologiei, muzeologiei, arheologiei.