„Zis-a Domnul: Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția. Vindeți averile voastre și dați milostenie; faceți-vă pungi care nu se învechesc, comoară
Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Sibiului
Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a găzduit joi, 22 august, sinaxa anuală a stareților, starețelor, egumenilor și duhovnicilor din Arhiepiscopia Sibiului. Lucrările sinaxei au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Sinaxa monahală anuală din Arhiepiscopia Sibiului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în paraclisul mănăstirii făgărășene. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, stareți, egumeni și duhovnici de la mănăstirile eparhiei. La Sfânta Liturghie a participat și IPS Mitropolit Laurențiu.
Lucrările sinaxei au avut loc în aula Academiei Teologice de la Mănăstirea „Brâncoveanu” unde IPS Mitropolit Laurențiu a adresat monahilor și monahiilor un cuvânt de binecuvântare și i-a îndemnat să lucreze neîncetat pentru îmbunătățirea vieții duhovnicești din așezămintele monahale încredințate lor spre conducere.
„Trebuie să încercăm să ajungem mai întâi sufletește la acel chip serafic pe care să-l avem înăuntrul nostru. Și facem proba să vedem dacă este un chip serafic adevărat atunci când ne întâlnim cu cineva pe care îl considerăm contrariul nostru și vedem dacă putem să-i zâmbim sau nu. Din păcate, noi ne asumăm o calitate pe care nu o avem niciodată, cea de judecător. Cine ne-a pus pe noi judecători asupra aproapelui nostru? Trebuie să ne judecăm pe noi înșine cu asprime pentru ca să înțelegem pe semenul nostru și să-l ajutăm cu drag, cu responsabilitate”, a spus ierarhul.
Rapoarte de activitate
Programul a continuat cu susținerea comunicării intitulate „Mănăstirea și satul-vetre de spiritualitate și cultură românească”. Referatul a fost elaborat și prezentat de protos. Porfirie Mihai de la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Pelișor, județul Sibiu. După prezentarea referatului au urmat discuții legate de tema comunicării, iar mai apoi au fost depuse rapoartele de activitate pentru anul 2018 în privința activității duhovnicești, activității edilitar-gopodărești, situația bunurilor patrimoniale, situația financiar contabilă și obiectivele pentru anul 2019 ale mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sibiului.
Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sibiului s-a încheiat cu discuții privind viața monahală, problemele curente întâmpinate de obștile mănăstirești și alte teme legate de misiunea așezămintelor monahale în eparhie.