„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujba Paraclisului Maicii Domnului, în locașele de cult transilvane
Postul Adormirii Maicii Domnului începe la data de 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). În locașele de cult credincioșii participă la sfintele slujbe precum și la Paraclisul Maicii Domnului.
În cea de a doua zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent la slujba Vecerniei mici și a Paraclisului Maicii Domnului în Catedrala arhiepiscopală. Ierarhul a rostit o meditație duhovnicească despre realitatea suferinței umane, subliniind puterea mijlocitoare a Maicii Domnului, care este „bucuria și mângâierea celor necăjiți, oferind inimilor zdrobite balsamul mângâierii”. În final, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Viața omului pe pământ este îngemănată cu suferințe, cu lacrimi și cu durere. Aceștia sunt musafirii noștri frecvenți. În Vechiul Testament, îl auzim pe dreptul Iov oftând și zicând: «Gemetele mele sunt pâinea mea și lacrimile mele curg ca apa». În Noul Testament, Îl auzim pe Hristos spunând că drumul către Împărăția cerurilor este îngust, aceasta fiindcă pe el întâmpinăm multe greutăți și el este presărat cu spini. Realitatea suferinței este consemnată în Paraclisul Maicii Domnului pe care l-am citit în această seară, în care se vorbește despre asupririle chinurilor și furtunile tristeților, dar, din canonul acestui sfânt Paraclis, ne vine o veste bună și anume că Maica Domnului este bucuria celor necăjiți, bucuria și mângâierea celor întristați, bucuria și ajutorul celor îndurerați”.
Ierarhul a subliniat că „Maica Domnului, care a fost Maica durerii și a purtat în inima ei sabia durerii, poate să ușureze crucile creștinilor care o iubesc și o venerează după vrednicie. Dacă o rugăm fierbinte, ea vine numaidecât să risipească norul tristeților, să ofere inimilor zdrobite balsamul mângâierii și să șteargă lacrima de pe fețele tuturor. Convinși de toate acestea, este bine ca fiecare din noi să o roage mereu, zicând: «Preasfântă Stăpână, umple de bucurie inima mea, ceea ce ai primit plinirea bucuriei și ai pierdut mâhnirea păcatului»”.
Miercuri, 1 august, în prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, IPS Arhiepiscop Irineu s-a aflat în mijlocul credincioșilor albaiulieni, participând la slujba Vecerniei mici și a Paraclisului Maicii Domnului, săvârșite în Catedrala Reîntregirii. În finalul cuvântului de învățătură, adresat celor prezenți, ierarhul a spus: „Preasfânta Fecioară și Născătoare de Dumnezeu ridică rugăciunile noastre spre Tronul dumnezeirii, ne protejează în toată vremea și în tot locul, în necazurile, lipsurile și în multele noastre tristeți și ne ajută în cele mai dificile situații ale acestei vieți trecătoare. Ea vrea să facă aceasta și poate să o facă, pentru că, așa cum spune Sfântul Siluan Athonitul, «Maica lui Dumnezeu are milă de toți și îi miluiește pe toți». Știind aceste lucruri, se cuvine să profităm de acest sezon liturgic dedicat ei. Cum? Unind postul cu rugăciunea, frecventând locașul de închinare, mărturisind păcatele noastre și primind cu evlavie Trupul lui Hristos, Acela pe Care ea l-a purtat în pântece și în brațe și Care a trecut prin moarte și a înviat și strălucește în slava Împărăției eterne. Făcând aceasta, Praznicul Adormirii Maicii Domnului va constitui pentru noi o revărsare abundentă de bucurii neașteptate și de bunătăți dumnezeiești. Încrezători că acest lucru se va întâmpla, e bine să-i zicem mereu «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Paraclisul Maicii Domnului la Baia Mare
Vineri, 3 august, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi slujitori. Din sobor au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector pentru religie, pr. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, pr. Alin Sebastian Groşan, de la Schitul „Schimbarea la Faţă” din Baia Mare.
În cuvântul rostit cu această ocazie, PS Episcop Iustin s-a referit la Postul Adormirii Maicii Domnului, la Maica Domnului, Împărăteasa Cerului şi a Pământului: „Este un semn al recunoştinţei noastre şi al iubirii noastre nemărginite pe care o arătăm faţă de Maica Domnului, Împărăteasa Cerului şi a Pământului, Născătoare de Dumnezeu numită de Sfinţii Părinţi ai Bisericii, care este mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii. Îi aducem prinos de recunoştinţă din multă iubire şi credinţă, pentru că, neîncetat, ca una care are putere nelimitată înaintea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care L-a născut de la Duhul Sfânt şi din trupul ei cel fecioresc, curat, sfânt şi binecuvântat, are putere nelimitată să mijlocească pentru noi, pentru a ne ierta Fiul ei păcatele şi greşelile, pe care de multe ori le facem din ştiinţă şi fără de ştiinţă, cu lucrul, cu cuvântul sau cu gândul, şi face pentru noi ce face orice mamă pentru copii: a-L îmblânzi pe Dreptul Judecător ca să aştepte întoarcerea şi căinţa noastră, să aştepte înţelepţirea şi revenirea noastră în stare de fii ai lui Dumnezeu”.
Creştinii îi arată Maicii Domnului cea mai înaltă cinstire, pentru că Maica Domnului a născut Izvorul sfinţeniei, conform ierarhului.
„Ceea ce facem noi acum este un gest firesc: ne adunăm ca să îi arătăm iubirea şi s-o cinstim. Îi arătăm o cinstire cum nu arătăm niciunui sfânt, pentru că Maica Domnului este începutul sfinţeniei. Toţi Sfinţii îi datorează sfinţenia Maicii Domnului, care a născut Izvorul sfinţeniei, pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. Şi de la Hristos încoace şi de la întrupare Fiului lui Dumnezeu de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, oamenii devin fii ai lui Dumnezeu după har prin botez şi primesc calitatea de fii ai lui Dumnezeu şi în această stare au dreptul, dar şi datoria, să spere că sunt în atenţia Maicii Domnului”.
Tot pe 3 august, Preasfinţitul Arhiereu-vicar Timotei Sătmăreanul a săvârşit slujba Paraclisului Maicii Domnului în Parohia Sârbi, Protopopiatul Chioar, şi a rostit un cuvânt de învăţătură.
Conform unui comunicat transmis de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, în eparhie preoții sunt îndemnați să oficieze slujba Paraclisului Maicii Domnului, pe perioada postului: „Cunoscând evlavia credincioșilor Bisericii noastre Ortodoxe față de Maica Domnului, dar și râvna sfântă a Părinților slujitori ai sfintelor altare, precum și a monahilor mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, îndemnăm ca în toate cele 14 zile ale Postului Adormirii, la ceas de seară, să fie săvârșită slujba Paraclisului Maicii Domnului. De asemenea, îndemnăm preoții să pregătească credincioșii și, mai ales tinerii, în vederea pelerinajului care se face conform tradiției la sfintele noastre mănăstiri, pentru a încununa postul și rugăciunea cu darurile și binecuvântările primite de la Maica răspuns la dragostea, evlavia și cinstirea pe care i le aducem ca fii adevărați ai iubirii Sale de mamă. Rugăm pe Maica Domnului să ne dăruiască mult spor și ajutor sfânt în lucrarea noastră duhovnicească spre a culege rod bogat”.