„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujbe şi rugăciuni în Postul Sfintelor Paşti
În prima săptămână din Postul Sfintelor Paşti, ierarhii au săvărşit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul precum şi Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. De asemenea, PS Episcop Gurie a săvârșit slujba priveghiului pentru tânărul Radu Sienerth, ultima victimă a incendiului petrecut în clubul Colectiv din București.
La Catedrala Episcopală din Deva, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit, miercuri, 16 martie, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În seara precedentă, PS Episcop Gurie a slujit în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hunedoara, unde a săvârșit slujba Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Pavecerniței Mari, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii ortodoxe în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști.
În seara zilei de miercuri, 16 martie, PS Episcop Gurie a slujit în Biserica „Sfânta Muceniță Varvara” din Petroșani, unde a săvârșit slujba Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Pavecerniței Mari.
Priveghi pentru ultima victimă din Colectiv
În aceeași seară de miercuri, 16 martie, PS Episcop Gurie a săvârșit slujba priveghiului pentru tânărul Radu Sienerth, ultima victimă a incendiului petrecut în clubul Colectiv din București.
Trupul neînsuflețit al tânărului originar din Petroșani a fost depus la Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea natală. Radu Sienerth studia la Facultatea de Științe Economice (ASE) din București, secția Marketing, fiind un student cu rezultate excepționale și cu o mulțime de preocupări în domeniu, participând și la un program de Internship al Guvernului României, unde a și făcut practică în cadrul Ministerului Economiei.
Slujbe la Baia Mare
La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a continuat, miercuri, 16 martie, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi a fost săvârşită Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu un sobor de 12 preoţi şi patru diaconi. Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite a fost prima Liturghie de acest fel oficiată în acest post. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de diaconi, teologi şi seminarişti, coordonaţi de diac. Ionuţ Pleş. În cadrul Sfintei Liturghii, mai mulţi elevi seminarişti şi studenţi s-au împărtăşit.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Iustin Sigheteanul, care a vorbit despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, despre viaţa de sfinţenie a Sfântului Andrei Criteanul.
„Biserica ne cheamă la pocăinţă, la interiorizare şi la conştientizare. Noi ne rugăm cu rugăciunea vameşului şi apoi cu cea a Fiului Risipitor în acest Canon, în care noi, creştinii, suntem îndemnaţi să urmăm calea celor drepţi sau, dacă nu am reuşit să urmăm această cale, să urmăm calea celor păcătoşi care s-au căit”, a explicat PS Iustin Sigheteanul. „Rugăciunea Fiului Risipitor este un strigăt de nădejde nemăsurată al omului păcătos către Dumnezeu”, a mai spus ierarhul, îndemnând credincioşii să petreacă Sfântul Post al întâmpinării sărbătorii Paştilor din acest an în aşa fel încât să fie plăcuţi lui Dumnezeu prin gândurile şi faptele lor, prin rugăciunile pe care le rostesc.