„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujire arhierească la Mănăstirea de la Lupșa, județul Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent, marți, 2 aprilie, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa, județul Alba, unde a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte-sfințite.
Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei oficiate în biserica nouă a acestui așezământ monastic, monahul Porfirie a fost hirotonit ierodiacon.
Adresându-se viețuitorilor acestei vetre monahale, ierarhul a spus: „Cu bucurie vă îndemn, astăzi, să o iubiți mult pe Maica Domnului, care este mama Bisericii și ocrotitoarea prin excelență a preoților și a monahilor. Este mângâietor să o avem aproape de noi, mijlocind pentru noi în fața Mirelui divin, a Arhiereului veșnic Iisus Hristos, Care întotdeauna o ascultă, ea fiind singura ființă căreia Dumnezeu nu i se poate împotrivi, cum spunea Sfântul Metodie. Numele «Maria» («Miriam») în limba siriană înseamnă «steaua mării». I se potrivește întocmai, pentru că este steaua conducătoare a omenirii pe marea învolburată a acestei lumi trecătoare. Ca mamă universală, ea călăuzește luntrița vieții personale a creștinului, încât ar fi bine ca fiecare dintre noi să o roage așa: «Luntrea vieții pe tulburi valuri este izbită pe aspre maluri / Ancoră sfântă, mândră stea, călăuzește viața mea»”.
Situată pe Valea Arieșului, între orașele Câmpeni și Baia de Arieș, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania.
Conform unui vechi document, biserica de lemn a mănăstirii a fost ridicată în anul 1429 de către monahii care sihăstreau în Munții Apuseni. În anul 1820, în timpul ocupației habsburgice, vatra monastică de aici a fost desființată, urmând ca din anul 1991 să fie reactivată, la solicitarea credincioșilor din împrejurimi. Începând cu anul 1998, obștea monahală a Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa se află sub oblăduirea arhimandritului Melchisedec Ungureanu, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.