„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Slujire arhierească la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare“ din Alba Iulia
La data de 17 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, întemeietorul vieții monahale. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica de lemn din cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia.
Parohia „Sfântul Antonie cel Mare“ din Alba Iulia, păstorită de către pr. prof. univ. dr. Simion Todoran, a fost înfiinţată la începutul anilor 1990. Dorinţa de a avea o biserică necesita un efort financiar deosebit pentru parohie, astfel că a fost strămutată aici o biserică de lemn, construită în secolul al XVIII-lea într-o localitate din Munţii Apuseni.
Singurul lăcaş de cult din municipiu care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare a fost construit în secolul al XVIII-lea, în satul Brăzeşti din Munţii Apuseni şi a fost mutat la Alba Iulia din comuna Sartăş, judeţul Alba, în toamna din 1991, când a fost dezasamblată piesă cu piesă şi refăcută, începând cu martie 1992, urmând ca în luna iulie din acelaşi an să fie terminată. Biserica est închinată Învierii Domnului şi Cuviosului Părinte Antonie cel Mare. După mutare, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată în această biserică în noaptea de Paşti din 1992. Sfinţirea bisericii strămutate în vechea cetate românească a avut loc la 16 august 1992. După refacerea picturii şi lucrările de înnoire ale lăcaşului de cult, în 23 februarie 2000, s-a oficiat slujba resfinţirii. În curtea bisericii cartierului Cetate din Alba Iulia se află şi o clădire, în care este amenajat un muzeu al parohiei.