„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereși în Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști
În Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, zi în care s-a citit pericopa evanghelică ce prezintă Vindecarea slăbănogului din Capernaum, credincioșii s-au rugat la Sfânta Liturghie și au primit binecuvântarea ierarhilor.
Centrul social-cultural „Buna Vestire” din orașul Copșa Mică, județul Sibiu, a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul economic al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Petru Madina, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban și preoții slujitori în orașul sibian. În centrul social-cultural va funcționa un locaș de cult care este în prezent în curs de amenajare, o sală pentru evenimentele culturale și artistice, spații pentru activități cu tinerii și copiii, precum și spații pentru activitățile social-filantropice pe care parohiile din oraș le vor desfășura.
Ierarhul a sfințit sala de evenimente și celelalte spații finalizate până în prezent, urmând ca în viitorul apropiat să fie amenajată și biserica din cadrul centrului, unde va fi ridicat și sfințit un altar, catapeteasma și toate cele necesare oficierii slujbelor religioase.
Clădirea unde va funcționa Centrul social-cultural „Buna Vestire” din Copșa Mică a fost în trecut club muncitoresc pentru angajații uzinei din oraș. În 2013, clădirea a fost oferită Arhiepiscopiei Sibiului de firma Sometra S.A., care a preluat fosta uzină, prin bunăvoința directorului general, Dimitrios Samaras. De atunci și până în prezent s-au efectuat multiple lucrări de renovare a clădirii, au fost ridicate un acoperiș și două turle, iar în interiorul s-a finalizat sala de evenimente și sunt în curs de amenajare și celelalte spații.
După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie, în sala de evenimente, unde au participat numeroși credincioși din oraș, autorități centrale și locale, oaspeți.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. Ierarhul a evidențiat mai apoi legătura dintre sănătatea trupească și cea sufletească, precum și roadele postirii pentru trup și suflet.
„Această Evanghelie este o pildă pentru noi în această perioadă a postului. Dacă noi acum ne nevoim, trebuie să știm că postul adevărat este unirea regimului alimentar cu nevoințele spirituale, întâi cu oprirea de la păcate. Postul de bucate trebuie să fie unit cu postul de păcate și încununat cu faptele bune, faptele milosteniei trupești. Sunt trei lucruri pe care trebuie să le împlinim deodată, pentru ca ele să fie ducătoare la scop. Să ne bucurăm într-adevăr de renunțarea pe care o facem de la anumite mâncăruri, care este o binefacere pentru trupul nostru, este o ușurare, o curățire de atâtea lucruri grele pe care le luăm în trupul nostru. Postul nostru trebuie să fie întărit prin Spovedanie și Cuminecare, pentru a-L lua pe Hristos sprijin”, a subliniat ierarhul.
La final, Părintele Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru preoți” protopopului Ovidiu Găban, atât pentru implicarea în renovarea și amenajarea centrului din Copșa Mică, cât și pentru activitatea misionară din ultimii ani în Protopopiatul Mediaș. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” directorului Dimitrios Samaras, primarului din Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache, viceprimarului Cornel Comiza, lui Ioan Vancea-junior, lui Daniel Dumitru Vlad și Elenei Ciobanu. Acte de aleasă cinstire au fost oferite senatorului Viorel Arcaș și secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi. Centrul „Buna Vestire” va fi administrat de preotul Teodor- Claudiu Cândea de la Parohia Copșa Mică 1.
Slujire arhierească la Monor, Bistrița-Năsăud
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Monor, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la prima atestare documentară a localității.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare. Din sobor au făcut parte consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, pr. Iacob Cismaș, fiu al satului, parohul Iuliu Ceușan, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Suflete slăbănoage”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De asemenea, un grup de copii de la Școala Generală „Paul Tanco” din Monor, coordonați de prof. Crina Năsăudean, grupul de tineri din Ansamblul Folcloric „Baltagul” din localitate și interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, la momentul împărtășirii, au interpretat mai multe pricesne specifice perioadei Postului Mare și cântece patriotice.
La finalul slujbei, parohul Iuliu Ceușan a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Monor și i-a dăruit o icoană pictată de Karina Herinean, fiică duhovnicească a parohiei, studentă în cadrul secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Iuliu Ceușan. Primarul comunei Monor, Ioan Cira, Ioan Neagoș și dr. Eugen Creoșteanu au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
La sărbătoarea satului au fost prezenți fiii satului, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare, oficialități locale, județene și centrale, printre care secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna și prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Victor Frenţ.
După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit slujba sfeștaniei la casa parohială, care a trecut, recent, printr-un amplu proces de renovare și modernizare.
Localitatea Monor este atestată documentar la 14 decembrie 1319, când, la Alba Iulia, printr-o hotărâre judecătorească, s-a hotărât împărțirea „prin bună învoială” a averii nobilului Dionisie.
Biserica parohială cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” a fost construită între anii 1880 şi 1882, sub îndrumarea preoţilor Petru şi Simion Tanco, fiind resfințită în anul 2015, de Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Această comună are și un sfânt al locului, pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, care s-a născut în satul Gledin din comuna Monor, în jurul anului 1660. Din Monor provin numeroase personalităţi ale ţinutului bistriţean şi năsăudean, printre care dr. Paul Tanco, primul român doctor în matematică, Valeriu Seni – doctor în istorie, acesta fiind organizatorul învățământului în limba română din Transilvania dupa Marea Unire de la 1918, Petre Neagoș, Aurel Moldovan, frații Ion și Petre Titieni, Constantin Titieni, Laura Seni, Laurian Someșan, Ilie Echim, Theodor Echim, Teodor Tanco, Fănuță Pop, Simion Drăgan și Iacob Cismaș, doctor în teologie.
Slujire arhierească la Catedrala din Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Marii Uniri, la Catedrala Arhiepiscopală, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură. La momentul rânduit din cadrul slujbei, tânărul Ioan Nistor a fost hirotonit diacon. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a oferit lui Gheorghe Anghel, profesor și istoric albaiulian, Ordinul ecleziastic „Donum Sacrum Unitatis”, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate de cercetare.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu, adresându-se numeroșilor credincioși, a spus: „Prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie, noi am devenit fii ai Tatălui ceresc, încât Hristos ne este un frate bun și un prieten credincios. Lui putem să Îi spunem toate frământările și problemele noastre, ca El să le rezolve. Lui putem să-I aducem toate neputințele și amărăciunile noastre, ca El să ne elibereze și să ne vindece. Să fim recunoscători lui Hristos, «al doilea Adam», Care ne-a deschis Raiul, și din Cer, unde se află acum, El veghează asupra destinelor noastre și ne susține, oferindu-ne milă și har spre ajutor la timpul potrivit, cum citim în Epistola către Evrei. Să credem cu tărie că iubirea și puterea Sa sunt astăzi aceleași ca atunci când l-a ajutat pe paraliticul din Capernaum, fiind totdeauna gata să transforme păcatul sau vina în iertare, boala în vindecare și înfrângerea sau zdrobirea noastră într-o măreață binecuvântare”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească la Bodrogu Vechi, Arad
În ajunul praznicului Bunei Vestiri, care este şi hramul paraclisului de iarnă al Schitului de maici „Cuvioasa Paraschiva” din satul Bodrogu Vechi, județul Arad, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor veniţi în număr mare la această vatră monahală, pentru a săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Grigorie Timiş, stareţul Mănăstirii Hodoş-Bodrog, protos. Iustin Popovici, consilier cultural, protos. Nicolae Tang, pr. Dorel Moţ de la Parohia Gurahonţ şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit cuvântul de învăţătură cu titlul „Darul dumnezeiesc şi conlucrarea omenească” (pe baza citirilor scripturistice: Evr. 1 și Mc. 2) prin credinţă şi fapte sau virtuţi creştineşti, reflectând apropierea între Dumnezeu şi oameni spre binele vieţii pământeşti şi dobândirea mântuirii.
„Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri tocmai în Duminica închinată Sfântului Grigorie Palama adaugă, în acest context, şi însemnătatea revărsării darurilor dumnezeieşti peste lume, spre desăvârşire”, a adăugat ierarhul. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Aurelian-Iulian Moţ, pe seama Parohiei Gurahonţ, Protopopiatul Sebiş.
La finalul Sfintei Liturghii, în numele maicii stareţe Teodora Opriş şi a ostenitoarelor schitului, a soborului slujitor, a familiei părintelui iconom stavrofor Dorel Moţ şi a credincioşilor prezenţi, pr. Iustin Popovici a adresat ierarhului un cuvânt de mulţumire pentru „grija părintească şi dragostea ce o arată permanent faţă de obştea acestui schit, precum şi tuturor celor de faţă pentru prezenţă, în mod cu totul aparte credincioşilor de la Gurahonţ”, care au venit în număr mare pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească.
Sărbătoare la Schitul Nicolinț, Caraș-Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Schitul Nicolinț din județul Caraș-Severin. Acest așezământ monahal a fost amenajat pe locul unui fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003. Începând cu luna octombrie a anului 2015, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Schitul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Nicolinț a devenit schit de maici, fiind încredințat câtorva monahii și surori provenind din obștea Mănăstirii Nera.
Maicile au urmărit creșterea duhovnicească a obștii nou închegate și slujirea pastoral-misionară a credincioșilor, venind în întâmpinarea nevoilor liturgice și catehetice ale comunității locale. Obștea maicilor de aici numără în prezent 12 viețuitoare.
La sfânta slujbă au fost, pe lângă obște, foarte mulți credincioși din localitățile învecinate și pelerini din mai multe zone ale țării.
„Ne-am bucurat foarte mult că obștea monahală de aici ne-a primit cu multă deschidere și alături de maici au fost și credincioșii fideli care frecventează acest așezământ monahal în fiecare duminică și sărbătoare. Aproape toată biserica, obștea monahală și obștea credincioșilor s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. L-am cinstit astăzi și pe Sfântul Grigorie Palama, un sfânt important din perioada bizantină, cel care a sintetizat și a sistematizat doctrina isihastă și care ne-a învățat că mintea trebuie să coboare în inimă și neîncetat să spunem, așa cum ne învață și Sfântul Apostol Pavel, «Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Slujire arhierească la Catedrala din Oradea
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Ioana Fesus.
După citirea celor două pericope evanghelice, ierarhul a rostit o predică despre frumusețea învățăturii ortodoxe referitoare la energiile dumnezeiești necreate, despre care a scris Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, „Mare Dascăl al Bisericii, care a explicat foarte limpede învățătura ortodoxă privitoare la harul necreat al lui Dumnezeu, la energiile divine necreate care țâșnesc din Dumnezeu și prin care putem ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu (…) Fiind un Mare Dascăl și Apărător al dreptei credințe, duminica de astăzi o putem numi, pe drept cuvânt, ca cea de-a doua a Ortodoxiei, după ce în prima duminică din Postul Mare, a Ortodoxiei, am celebrat biruința definitivă a cultului icoanelor, cult pe care îl avem datorită întrupării Fiului lui Dumnezeu, astfel încât Dumnezeu Cel nevăzut Se face văzut, iar vechea chemare «Ascultă Israele!», «Șema Israel», devine «Ridică-ți ochii și vezi», vezi-L pe Fiul Cel Veșnic al Tatălui Care S-a întrupat”.
Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit, apoi, despre prima pericopă evanghelică citită, care „ni-L descoperă pe Mântuitorul Iisus Hristos ca Vindecător, Cel Care a venit să vindece toată boala și neputința în popor. Vedem că în casa din Capernaum unde Domnul Hristos învăța s-a adunat atât de multă lume, încât nu mai era loc să fie adus și cel bolnav spre a fi vindecat. Dragostea prietenilor săi, însă, hotărârea și voința lor de a-și vedea prietenul vindecat, îi duce până acolo încât desfac acoperișul casei și îl coboară pe prietenul lor înaintea Mântuitorului Hristos. Pe lângă minunea propriu-zisă, a vindecării trupești, Domnul Hristos dăruiește mai întâi paraliticului iertarea păcatelor”.
Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit despre a doua pericopă evanghelică citită, a Ierarhului, care „ne vorbește despre chipul Păstorului Cel Bun, Care este Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul Cel Veșnic al sufletelor noastre, modelul pe Care Îl avem cu toții, și în special Ierarhii Bisericii. Dragostea lui Dumnezeu față de noi, dragostea Creatorului și îndelunga Sa răbdare pentru făptura Sa căzută ne este descoperită, în mod tainic, dar magistral, prin venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, în chip de Miel de jertfă, dar și de Păstor, Păstorul Cel Bun, Care vine să Își adune oile în turma Sa, Care merge în căutarea oii celei pierdute, Care ia oaia pierdută pe umerii Săi și o duce înapoi în staulul Tatălui (…) În chipul Păstorului Cel Bun trebuie să îi vedem pe Toți Sfinții care au păstorit Biserica lui Dumnezeu și care au lăsat totul pentru Dumnezeu și pentru poporul lui Dumnezeu și care sunt mijlocitori la Tronul Slavei pentru iertarea păcatelor noastre”.
În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a hirotonit pe tânărul teolog Alexandru Vereș întru diacon pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Cetea, Protopopiatul Oradea.
Slujbă de târnosire la Ieud, Maramureș
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, a târnosit biserica de zid „Buna Vestire" din Ieud, Protopopiatul Vișeu, iar cu această ocazie biserica a primit cel de-al doilea hram, „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”. Slujba de târnosire s-a făcut în urma lucrărilor de rezidire a Sfintei Mese, din cărămidă, şi de reorganizare a Sfântului Altar. Biserica a fost târnosită pentru prima dată în 22 iunie 1984, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, împreună cu Episcopul-vicar de atunci, Justinian Chira Maramureşeanul.
La Ieud, după cum scrie în Documentul de Sfinţire, în 1364, cu un an înaintea atestării scrise a localităţii, se pare că a fost construită biserica de lemn, în care se slujeşte şi azi, cunoscută ca „biserica din Deal”, care are hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Pictura păstrată până în prezent este operă a pictorului intinerant Alexandru Ponehalschi. În podul acestei biserici a fost descoperit, de către preotul Artemiu Anderco, în anul 1921, cea mai veche carte scrisă în limba română, care datează din anii 1391-1392, cunoscută sub numele „Codicele de la Ieud”. Se pare că acest manuscris ar fi fost copiat la vechea mănăstire a Ieudului, despre care Tit Bud spune că ar fi „mai veche cu 200 de ani decât biserica”. Mănăstirea cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” a rezistat până în anul 1889. O altă biserică de lemn, ridicată în 1717, a rezistat până în prezent. Cel mai vechi slujitor al bisericii este pomenit în anul 1451, diac Georgiu Iuga.
Între anii 1976–1984 s-a construit o biserică de căramidă, de dimensiuni mari: 30 metri lungime şi 19 metri lăţime, cu hramul „Buna Vestire”, prin ajutorul credincioşilor, din resurse proprii, în frunte cu parohul Ioan Marcu. Între 2014-2018, sub păstorirea pr. Dinu Horaţiu Brici, biserica a trecut printr-un proces de lucrări la exterior și interior: s-a pus mochetă în biserică, s-au înlocuit geamurile, cele noi având gravate motive bizantine şi maramureşene, uşile au fost înlocuite cu uşi din stejar, iar pe lateral uşile au fost încadrate în porticuri de cărămidă, iar exteriorul a fost zugrăvit, punându-se în valoare elementele maramureşene.
La Sfânta Liturghie, din sobor au făcut parte, alături de cei doi ierarhi, peste 35 de preoţi şi șase diaconi, între care pr. Ştefan Cristian, consilier cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Mihai Chira, protopopul de Vişeu, parohul Dinu Horaţiu Brici, pr. Alexandru Brici, ctitorul bisericii târnosite, pr. Călin Vlad, secretar al Protopopiatului Vişeu, pr. Dumitru Iuga din Săcel, protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa Borşa şi preoţi din Bistriţa.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu şi de corul de copii al bisericii, instruit de parohul Dinu Horaţiu Brici, în această duminică dirijat pentru prima dată de Andreea Ioana Chindriş, care au cântat şi la chinonic.
La târnosirea şi hramul bisericii au participat, împreună cu soborul, stareţele de la mănăstirile din împrejurimi, în frunte cu maica stareţă Filofteia Oltean, stareţa Mănăstirii Bârsana care a ctitorit, ca la Bârsana, mănăstirea de lemn din Ieud, cu hramul Duminica Mironosiţelor. Peste 5.000 de credincioşi au asistat la Sfânta Liturghie arhierească, sosiţi de pe toată Valea Izei şi de pe Valea Vişeului. Au mai participat oficialităţi, între care primarul Nicolae David, prim-epitropul bisericii târnosite şi membru în Adunarea Eparhială, prefectul Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, vicepreşedintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuş, fiu al satului și alți consilieri locali.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a ţinut un cuvânt de învăţătură despre Duminica Sfântului Grigorie Palama și despre pericopa evanghelică a duminicii: „În duminica a doua din Postul Mare mărturisim şi arătăm dreapta vieţuire, cum se dovedeşte sfinţenia nu doar prin dreapta mărturisire, fiindcă dacă doar am mărturisi cu buzele am fi aramă răsunătoare şi chimval răsunător. Ca mărturisirea noastră să fie conformă cu adevărul trebuie să fie urmată de dreapta vieţuire. În duminica de astăzi învăţăm cum putem să avem o dreaptă vieţuire prin ceea ce ne învaţă Sfântul Grigorie Palama. Mai învăţăm în duminica aceasta că dreapta credinţă şi dreapta vieţuire trebuie să fie urmate de o dreaptă făptuire. Adică, tot ce facem noi bine în viaţa noastră să fie închinat lui Dumnezeu şi nu spre slava noastră şi spre mândria şi lauda noastră, ci spre slava lui Dumnezeu. Aceea este dreaptă făptuire”.
Ierarhul a acordat distincţii și diplome pr. Dinu Horaţiu Brici, pr. Alexandru Brici, ctitorul bisericii, primarului Nicolae-Traian David, prim-epitrop şi membru în Adunarea Eparhială, Consiliului Parohial, Comitetului Parohial (Anuţa Sas), Corului parohial, dirijor Ioana Hotico, şi corului de copii.
Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Iustin a anunţat un viitor pelerinaj, „Drumul Catedralelor de lemn din Maramureş”, care se va desfăşura anul acesta cu 50 de tineri de la Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), conduşi de arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizare, pe jos şi cu căruţele, pe un traseu ce va cuprinde bisericile de lemn din Rogoz, Plopiş, Budeşti, Bârsana, Glod, Poeinile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliştea de Sus, Moisei şi Borşa.
Sărbătoare la Biserica „Buna Vestire”, Deva
Cu o zi înaintea praznicului Bunei Vestiri, în Duminica a doua din Post – a Sfântului Grigorie Palama, 24 martie, Biserica „Buna Vestire” din Deva a avut hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În timpul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Florin Vlad Suba a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Pojoga, cu filia Sălciva, Protopopiatul Deva.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre viața și învățătura Sfântului Ierarh Grigorie Palama, a cărui pomenire se face în această duminică.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit pentru prezență atât sfințiților slujitori, cât și credincioșilor veniți să se roage în această zi de sărbătoare în parohia deveană, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.