„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Slujiri arhiereşti în Duminica a 18-a după Rusalii
În Duminica a 18-a după Rusalii, a Pescuirii minunate, mai multe locaşuri de cult au fost târnosite sau au primit binecuvântare arhierească, în urma lucrărilor de renovare. Credincioşii au fost îndemnaţi să dea ascultare chemării de a-L urma pe Mântuitor şi de a deveni mărturisitori ai lui Hristos în lume, așa cum Apostolii au fost chemați să devină pescari de oameni.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a târnosit Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Mălâncrav, județul Sibiu. Slujba religioasă a fost oficiată de ierarh în Duminica a 18-a după Rusalii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, precum și slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Sibiului și alte eparhii.
IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit locașul de cult la exterior cu Sfântul și Marele Mir și apă sfințită, iar la interior a refăcut Sfânta Masă, a așezat moaște în interiorul acesteia și a înveșmântat-o după rânduiala Bisericii străbune. Prin slujba de sfințire s-au inaugurat și lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani prin eforturile preotului paroh Răzvan Andrei Crăciun. Locașul de cult a fost ridicat în 1775 și, pentru că la acea vreme credincioșii ortodocși din Ardeal erau păstoriți de episcopi sârbi în condiții grele impuse de autoritățile habsburgice, biserica din Mălâncrav nu a fost sfințită de un arhiereu. Din 2011, de când părintele Răzvan Andrei Crăciun a fost numit paroh la Mălâncrav, s-au efectuat ample lucrări la biserică, ea redevenind o perlă a locașurilor de cult din această parte a Arhiepiscopiei Sibiului. Acoperișul a fost schimbat, s-a refăcut exteriorul locașului, s-a construit un pridvor, s-au înlocuit geamurile și ușile, s-a restaurat pictura interioară și s-a rezidit Sfânta Masă.
După slujba de sfințire, credincioșii veniți în număr mare la sărbătoarea satului au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine, cinstind și moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Viorel Savu a fost hirotonit preot pentru Parohia Valea Lungă, Protopopiatul Mediaș.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre chemarea Evangheliei de a deveni mărturisitori ai lui Hristos în lume, așa cum Apostolii au fost chemați să devină pescari de oameni.
„Minunea pescuirii a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos pentru a-i câștiga pe acești oameni care aveau statornicie, perseverență, pe lângă experiența lor. Le mai trebuia ceva în plus și anume să vadă că, dacă ridică ochii către cer și se roagă lui Dumnezeu, chiar și imposibilul poate deveni posibil. Este foarte important răspunsul pe care l-a dat Sfântul Apostol Petru: «Ieși de la mine, Doamne, că sunt om păcătos». Și noi ne aflăm în astfel de situații, dar dacă înțelegem că această chemare pe care ne-o face Hristos este spre binele nostru și spunem că deși mulți ne spun că suferința noastră nu poate fi depășită, trebuie să spunem că doar cu nădejdea în Dumnezeu putem trece peste orice încercare. Dacă avem încredere în Mântuitorul Hristos și ne rugăm Lui cu toată ființa noastră, dacă facem ceea ce ne cere El nouă, adică să fim mulțumitori, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră, atunci putem să trecem peste toate”, a spus ierarhul.
La final, parohul Răzvan Andrei Crăciun a fost hirotesit iconom, ca semn de apreciere a activității pastorale și administrative de la Mălâncrav. Consiliul și Adunarea Parohiale, precum și Primăria comunei Laslea au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Mai mulți binefăcători ai parohiei au primit la rândul lor acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.
Parohul a prezentat toate lucrările efectuate la biserică și a mulțumit tuturor celor care i-au stat aproape în această misiune de a reface locașul de cult. Părintele Crăciun i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Mălâncrav și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului.
Târnosire la Crişeni, Protopopiatul Turda
Noua biserică a Parohiei Crișeni din Protopopiatul Turda a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Duminica a 18-a după Rusalii, în prezența a zeci de preoți și sute de credincioși. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în curtea bisericii, pe o scenă special amenajată.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a afirmat că „Biserica este năvodul lui Hristos”, făcând referire la pericopa evanghelică a pescuirii minunate, citită în biserici și mănăstiri: „Biserica este mreaja, sau năvodul lui Hristos pentru că a fost destinată să îi cuprindă pe toți oamenii de pe pământ, iar această misiune nu este ușoară. Ucenicii, cei patru pe care Domnul i-a ales atunci, Andrei și Petru, Iacob și Ioan, cărora s-au adăugat alți opt, și-au dat toată strădania ca în năvodul lui Hristos, în Biserica lui Hristos să îi aducă pe toți oamenii. Adevărul este că fără de Hristos, misiunea Bisericii este compromisă”.
Noua Biserică a Parohiei Crișeni, ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, a fost construită în ultimii 14 ani. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2002 de praznicul Sfintei Treimi de către Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul.
Cu ocazia sfințirii noii biserici, credincioșii participanți la sărbătoarea Parohiei Crișeni au avut ocazia de a se închina cu toții la Masa Sfântului Altar, unsă cu Sfântul și Marele Mir și în care au fost așezate Sfinte Moaște.
La final, Părintele Mitropolit a acordat diplome și distincții celor implicați în lucrările noii biserici. Tot în cadrul Sfintei Liturghiei, a avut loc hirotonia teologului Raul Pap, care va păstori de acum înainte Parohia Ciceu-Poieni din Protopopiatul Beclean.
Slujire arhierească în Parohia Geogel, Aiud
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Geogel, Protopopiatul Aiud. Această mică comunitate din inima Munţilor Apuseni este păstorită de către părintele Daniel Paşcanu. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar la momentul potrivit, diaconul Cătălin Todea a fost hirotonit preot pe seama credincioşilor din Parohia Decea, Protopopiatul Aiud. De asemenea, IPS Arhiepiscop Irineu a săvârşit slujba de sfinţire a noii case praznicale „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” care va fi folosită pentru diferite evenimente din parohie. La finalul slujbei, binefăcătorii sfântului locaş de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire.
Liturghie arhierească la Girișu Negru, Tinca
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Tinca. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Girișu Negru, la aniversarea a 90 de ani de la zidirea sfântului lăcaș (1926-2016). Ierarhul a fost întâmpinat cu mare bucurie, în sunetul clopotelor, de un sobor de preoţi şi diaconi, bărbaţi cu prapuri, copii și tineri, oficialități locale, dar şi numeroși credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Bisericii „Înălțarea Domnului” din Oradea.
În cadrul Sfintei Liturghii, îndată după citirea pericopei evanghelice duminicale, ierarhul a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ce se desprind din aceasta, subliniind importanța chemării la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, în legătură cu întemeierea Bisericii, în ziua Cincizecimii: „Minunea despre care am auzit în pericopa evanghelică de astăzi, care Îl are pe Domnul nostru Iisus în centru, la fel ca și toate celelalte minuni, îl are ca protagonist pe Simon-Petru și ca martori pe Iacob și pe Ioan, care văd puterea Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Care este Fiul lui Dumnezeu întrupat și care, totodată, sunt învredniciți nu doar să vadă această minune ci, mai târziu, înainte de Pătimirile de bunăvoie ale Mântuitorului Hristos, au fost luați de către Domnul Hristos, împreună cu El, în Muntele Taborului și, înaintea celor trei, Petru, Iacob și Ioan, S-a schimbat la Față, arătându-Și slava dumnezeiască. Lor le arată Domnul nostru Iisus Hristos cine este El, de fapt: este Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care a venit să mântuiască lumea, Capul și Mirele Bisericii, Cel prin Care, întemeindu-se Biserica, oamenii urmau să fie chemați la mântuire, mântuiți fiind prin jertfa Sa pe Cruce”.
Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a făcut o succintă prezentare istorică a Parohiei Girișu Negru. De asemenea, a fost subliniată activitatea pastorală pe care parohul o desfășoară în mijlocul credincioșilor, de la instalarea în parohie în urmă cu nouă ani de zile. Parohul Florin Voropciuc a adus mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste această comunitate, arătându-și recunoștința și mulțumirea față de PS Părinte Sofronie pentru întreaga purtarea de grijă manifestată față de bunii creștini ai parohiei Girișu Negru. În cuvântul rostit la final, ierarhul a felicitat pe paroh, împreună cu întreaga comunitate, pentru dragostea și atașamentul față de Biserica strămoșească, pentru grija specială arătată față de lăcașul de cult și casa parohială, pentru înnoirea și sporirea vieții liturgice și duhovnicești, și pentru programele catehetice și filantropice desfășurate împreună cu copiii și tinerii parohiei.
Slujire arhierească la Zalău
Credincioșii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău au îmbrăcat straie de sărbătoare la Sfânta Liturghie care a fost săvârșită în biserica parohiei de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolitul Ortodox de Helsinki, Finlanda, care se află pentru câteva zile într-o vizită în Episcopia Sălajului. Cu această ocazie, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe seama Bisericii „Sfântul Nicolae”, pe tânărul teolog Bogdan-Alin Fluieraș. După rostirea cuvântului de învățătură, PS Episcop Petroniu a felicitat pe parohul Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată, urându-i ani îndelungați, cu ocazia zilei de naștere. În continuare, ca semn al prețuirii față de pr. Ionuț Pop, IPS Mitropolit Ambrozie de Helsinki a acordat preotului o cruce pectorală și o diplomă de apreciere. De asemenea, IPS Mitropolit Ambrozie a oferit PS Episcop Petroniu un engolpion. La rândul său, pr. Ionuț Pop a dăruit IPS Mitropolit Ambrozie o icoană.
Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009. În oraşul Zalău, în anul 1990 existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. La solicitarea credincioşilor, PS Episcop Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii - pe strada „22 decembrie 1989” şi una în cartierul Sărmaş.
Sarcina ridicării bisericii de pe strada Crasnei i-a fost încredinţată pr. Ionuţ Pop. Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, ierarhul a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, moaște care în prezent sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, locașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.
Parastas la Sâmbăta pentru părintele Arsenie Boca
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Braşov, unde a săvârşit slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La final, a fost oficiată slujba parastasului pentru părintele Arsenie Boca de la a cărui naştere se vor împlini 106 ani, în 29 septembrie, el fiind şi primul stareţ al mănăstirii, de după reînfiinţare. Cu această ocazie, PS Episcop Ilarion a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre pericopa evanghelică unde se relatează despre pescuirea minunată, precum şi despre viaţa şi activitatea părintelui Arsenie Boca în cadrul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus.