„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica a 18-a după Rusalii
În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), mai multe locaşe de cult au primit binecuvântare arhierească, fiind sfinţite. Credincioşii au fost îndemnaţi de ierarhi să îmbine rugăciunea cu munca, să lupte pentru menţinerea trează a conştiinţei de sine, a valorilor creştine şi a focului viu al credinţei.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost prezent, în Duminica a 18-a după Rusalii, în mijlocul credincioșilor din parohia bistrițeană Monor, unde au avut loc mai multe evenimente importante.
Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a resfinţit biserica din localitate, apoi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în apropierea locaşului de cult.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, ierarhul a arătat că, asemenea pescarilor, care s-au rugat pentru a prinde pește, fiecare trebuie să se roage în fiecare zi și să împletească rugăciunea cu munca: „Înainte au încercat să pescuiască fără rugăciune, dar, după ce au participat alături de Domnul Iisus Hristos la rugăciune, la propovăduirea cuvântului, când au aruncat mreaja, nu o puteau scoate de mulțimea peștilor. Munca a fost precedată de rugăciune. Înfrățirea rugăciunii cu munca, duce la cele mai binecuvântate rezultate. Așa că, rămânem de la această frumoasă sărbătoare cu învățătura pe care ne-o dă Domnul Iisus Hristos: e nevoie de muncă și rugăciune în toate domeniile de activitate. Inclusiv pe tărâm spiritual trebuie să punem umărul! Dacă ar trebui să facem o aplicare concretă și la fața locului, am spune că aici, la Monor, rugăciunea a fost însoțită de muncă și a rezultat ceea ce vedem cu toții: o biserică frumoasă, măreață, pusă la punct, pictată frumos, restaurată și, chiar și împrejurimile ei sunt foarte, foarte bine dichisite. Muncim o săptămână întreagă, dar duminica mergem la biserică. O zi este binecuvântată de cele cinci minute de rugăciune pe care le facem dimineața și se sfârșește așa cum trebuie, cu cele cinci minute de rugăciune pe care le facem seara”.
Inaugurarea unui muzeu
IPS Mitropolit Andrei a felicitat comunitatea din Monor care s-a implicat cu mult interes în lucrările de reabilitare a bisericii din localitate: „Cum spuneam și când am terminat slujba de sfințire, pe părintele Marius, pe domnul primar, pe creștinii de aici și pe toți cei ce i-au sprijinit, îi felicităm! Iar noi toți nu uităm că nici rugăciune fără muncă, dar nici muncă fără rugăciune! Fiecare la locul ei!”.
În semn de apreciere față de efortul depus în lucrările din Parohia Monor, Înaltpreasfințitul Andrei a acordat distincţia „Crucea Transilvană”, parohului Marius Avram și principalului ctitor, Ioan Neagoș. La finalul slujbelor, sătenii din Monor au luat parte alături de ierarh la inaugurarea muzeului din localitate, dedicat omului de radio Gelu Furdui. Cu acest prilej, la etajul Căminului Cultural din localitate oamenii au admirat diplome, medalii, cd-uri, fotografii și obiecte personale ale unuia dintre cei mai îndrăgiți etnologi, muzicieni și realizatori ai radioului clujean.
Resfinţire la Şoimuş, Mureş
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor mureşeni, de această dată în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” de la Şoimuş, Protopopiatul Sighişoara. Aici, ierarhul a oficiat slujba de sfinţire mică (resfinţire) a bisericii parohiale, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat.
Numele localităţii Şoimuş apare pentru prima dată menţionat în „Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania”, opera reputatului profesor şi istoric Coriolan Suciu. Trecutul istoric al Parohiei Şoimus este vechi, deşi documente scrise nu mai există, acestea fiind arse în urma unui incendiu din anul 1848. Biserica este construită în formă de navă, cu o turlă la apus, cu rol de clopotniţă. A fost pictată în anul 1958, după care, în 1993, a fost refăcută pictura în tehnica tempera, iar între anii 2012-2013 a fost repictată în tehnica fresco, înfrumuseţată şi pregătită pentru slujba de resfinţire.
Pentru vrednicia lui, parohul Aurel Oltean a fost hirotesit sachelar, iar credincioşii din parohie au primit Diplome de aleasă cinstire din partea ierarhului.
Vizite în Protopopiatul Târgu-Mureş
IPS Arhiepiscop Irineu, însoţit de protopopul Olimpiu Zăhan, a efectuat sâmbătă, 26 septembrie, vizite canonice în şase parohii din Protopopiatul Târgu-Mureş. Periplul pastoral misionar a vizat buna rânduială şi organizare administrativă, precum şi dinamizarea vieţii spirituale în parohiile Eparhiei Alba Iuliei.
Vizitele ierarhului au rolul de a sedimenta în conştiinţa pastorală a preoţilor rolul şi importanţa lor de „crainici ai cerului” în lucrarea pe care o fac, cu atâta jertfă, în ogorul Bisericii strămoşeşti. Arhipăstorul s-a oprit, astfel, pe la parohiile Cristești I, Cristești II, Morești, Cerghizel, Tirimia și Crăciunești, unde s-a întâlnit cu parohi şi cu credincioşii lor, cărora le-a oferit îndemnuri duhovniceşti, folositoare pentru activitatea misionară a clericilor şi pentru viaţa duhovnicească a păstoriţilor. Prin cuvinte ziditoare de suflet, IPS Arhiepiscop Irineu i-a îndrumat să lupte pentru menţinerea trează a conştiinţei de sine, a valorilor creştine şi a focului viu al credinţei dreptmăritoare, pentru a deveni veritabili mărturisitori ai Domnului Iisus Hristos într-o lume tot mai pierdută în ignoranţă şi necredinţă. Protopopiatul Târgu Mureş este condus administrativ de protopopul Olimpiu Zăhan şi are în componenţă 79 de unităţi parohiale şi mănăstireşti.
Liturghie arhierească în Parohia Băile Felix
În Duminica a optsprezecea după Rusalii, 27 septembrie, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia bihoreană Băile Felix, prilej cu care a sfinţit o nouă troiţă ridicată de comunitate lângă biserica parohială „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina”, în prezența a numeroși credincioși din localitate, precum și a oficialităților locale.
Ierarhul Oradiei a săvârşit apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica Parohiei Băile Felix, ce copiază, la scară redusă, planul arhitectural al bisericii Mănăstirii Cozia.
Zidirea sfântului lăcaș a început la praznicul Înălțării Sfintei Cruci din anul 2011, pe 14 septembrie, prin sfințirea pietrei de temelie și a locului unde s-a înălțat biserica, de către PS Episcop Sofronie, la inițiativa și cu binecuvântarea căruia s-a înființat și noua enorie din Băile Felix.
Prin grija parohului Vasile Marius Bara, care slujește și la capela „Sfinții Cosma și Damian” din cadrul Spitalului de recuperare din Băile Felix, prin strădania și jertfa bunilor credincioși din localitatea Băile Felix, cunoscută în întreaga lume datorită staţiunii balneo-climaterice cu acelaşi nume, dar și prin dărnicia Consiliului Local al comunei Sânmartin și generozitatea a numeroși binefăcători, în aceşti patru ani noul sfânt lăcaș s-a înălțat, a fost acoperit și a fost tencuit, atât în exterior, cât și în interior, fiind pregătit pentru pictură. De asemenea, a fost montat iconostasul și s-a amenajat spațiul liturgic din interior, astfel încât să se poată săvârși sfintele slujbe.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, pornind de la cuvintele „Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni” (Luca 5, 10), PS Episcop Sofronie a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ce se desprind din aceasta, subliniind importanța chemării la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos: „Din punct de vedere duhovnicesc, privind fragmentul scripturistic ce s-a citit, pescuirea minunată, noi trebuie să vedem, dincolo de veşmântul cuvintelor şi de starea propriu-zisă a minunii şi să înţelegem, prin pescuirea cea minunată şi prin asemănarea ucenicilor pe care Mântuitorul Iisus Hristos şi-I făcea şi îi chema la apostolat cu pescarii, spunându-le că vor fi pescari de oameni, prin mulţimea peştilor din mare, trebuie să înţelegem mulţimea oamenilor chemaţi la mântuire, pentru care Domnul Iisus Hristos, Cuvântul Cel Veşnic al Tatălui S-a făcut Om, a venit în lume, ca să ne mântuiască pe noi, să ne scoată din adâncul păcatului şi al morţii, să ne pescuiască şi să ne introducă în corabia salvatoare, care este Biserica”.
PS Episcop Sofronie a vorbit şi despre sfinţii ierarhi odrăsliţi de neamul românesc sau care au păstorit aici: „În şirul neîntrerupt al succesiunii apostolice se înscriu şi sfinţii ierarhi care, fie au fost din neamul nostru, fie din alte neamuri, au păstorit pe meleagurile noastre. În acest şir se înscriu sfinţii episcopi daco-romani şi stră-români care au propovăduit Evanghelia şi au devenit, asemeni lui Petru, pescari de oameni, pescuind mulţimea daco-romanilor şi stră-românilor în corabia Bisericii Ortodoxe, la nordul şi la sudul Dunării. După ce Sfântul Apostol Andrei cel Întâichemat, fratele Sfântului Apostol Petru, a propovăduit Evanghelia pe pământul ţării noastre, au propovăduit şi cei pe care el şi ceilalţi apostoli i-au lăsat ca episcopi în nordul şi în sudul Dunării şi, astfel, ei înşişi bărbaţi sfinţi, plini de credinţă, de putere şi de har, au transmis mai departe darul ceresc al hirotoniei arhiereilor de după ei”.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a hirotonit pe diaconul Aurel Ionel Iuonoi întru preot pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Miheleu, Protopopiatul Tinca. Noul hirotonit a primit şi hirotesia întru duhovnic.
Parohul Vasile Marius Bara a mulțumit ierarhului, la a cărui inițiativă s-a înființat noua parohie și sub a cărui purtare de grijă s-au împlinit toate lucrările pastoral-misionare și ctitoricești de aici. Nu în ultimul rând, au fost aduse mulțumiri ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș. La finalul Sfintei Liturghii, PS Sofronie a subliniat necesitatea pastoral-misionară a zidirii noii biserici parohiale din Băile Felix care se adaugă salbei de biserici noi ce au început a se construi în ultimii opt ani în Eparhia Oradiei. De asemenea, ierarhul a felicitat pe arhimandritul Iorest Grebenea, egumenul metocului „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băile Felix, dependent de Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, și pe părintele Vasile Marius Bara, parohul din Băile Felix, pentru frumoasa și fructuoasa colaborare și împreună-lucrare, care vine în întâmpinarea nevoilor duhovnicești ale enoriașilor Parohiei Băile Felix, dar și ale dreptmăritorilor creștini care vin în această stațiune pentru a-și îngriji sănătatea trupească. Ierarhul a felicitat autoritățile locale, pentru implicarea și sprijinul consistent pe care l-au acordat în vederea construirii noii biserici, dar şi pe credincioşii enoriei pentru dărnicia şi jertfelnicia de care dau dovadă.
Slujire arhierească la Hamba
În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Nicolae” – Hamba, Protopopiatul Sibiu, unde a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte protopopul Sibiului, Ioan Coşa, şi părintele profesor Constantin Necula.
În timpul Sfintei Liturghii, tânărul Bogdan Grama a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ioan-Remus Răsvan a fost hirotonit preot, ocazie cu care a şi fost instalat paroh al Parohiei Hamba. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele profesor Constantin Necula, care a tâlcuit Evanghelia zilei, iar la final, ierarhul a adresat tânărului preot, câteva sfaturi legate de slujirea preoţească.
În după-amiaza aceleiaşi zile, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul a oficiat o slujbă de pomenire în amintirea părintelui Aurel Răduleţ, fost paroh al Bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Sibiu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit şase ani, la final evocând personalitatea părintelui.