În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhiereşti în duminica a 18-a după Rusalii
În duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată) mai multe locaşuri de cult au fost târnosite sau au primit binecuvântare arhierească. Credincioşii au fost îndemnaţi să renunţe la grija excesivă faţă de propria persoană şi să încerce să îşi dedice activitatea şi celor din jur, având ca model pe apostoli, care, la chemarea Mântuitorului, din simpli pescari au devenit pescari de oameni.
Credincioșii din oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu, au participat duminică, 24 septembrie, la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae”. Slujba de târnosire a locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, Ciprian Cândea, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, preoții slujitori la bisericile din oraș, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă, iar mai apoi a sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă. După sluba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată la altarul târnosit. Mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia din Duminica a 18-a după Rusalii, a pescurii minunate.
„Mântuitorul Iisus Hristos a făcut această minune pentru cei trei viitori ucenici ai Lui. Cuvântul acesta adresat lor, că îi va face pescari de oameni, nu a fost înțeles. Și așa a făcut Mântuitorul când l-a chemat prima dată la apostolat pe Sfântul Apostol Andrei, fratele lui Petru, apoi i-a chemat pe Iacov și Ioan și pe ceilalți, încât a făcut grupul celor 12 apostoli, pe care i-a învățat, ca într-o școală, timp de trei ani și jumătate și apoi, după Pătimirile, Moartea și Învierea Sa, i-a trimis la propovăduire în toată lumea, ca să se împărtășească Cuvântul lui Dumnezeu la toată suflarea. Pentru noi, această minune nu este doar o faptă minunată săvârșită de Mântuitorul. Este o binecuvântare a apostolatului celor 12 aleși, dar și a unui apostolat laic, general, a unei chemări pe care toți o avem. Apostolii au devenit pescari de oameni, cei care i-au chemat pe oameni la Hristos, dar cu fiecare dintre noi are Dumnezeu un plan, o lucrare de împlinit, în așa fel încât noi să nu vedem doar grija față de propria persoană, ci pe această cale pe care mergem, știind că este calea cea adevărată, să-i aducem cu noi pe toți”, a spus ierarhul.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioșii din cele două parohii din Cisnădie arondate Bisericii „Sfântul Nicolae” pentru sprijinul constant oferit la ridicarea acestui locaș de închinare, început încă din 1989, pe locul unei vechi biserici.
Lucrările începute pe vremea păstoririi preotului Nicolae Bârsan, care a trecut la cele veșnice în 2015, au fost continuate de părintele Laurențiu Broscățeanu și de preotul Nicolae Vintilă. Ambii parohi au fost felicitați de IPS Mitropolit Laurențiu pentru jertfelnicia din toți acești ani și au fost îndemnați să continue lucrarea misionară, social-filantropică și culturală din cele două comunități parohiale.
Părintele Laurențiu Broscățeanu a fost hirotesit iconom stavofor, iar părintele Nicolae Vintilă a fost hirotesit iconom. De asemenea, Adunările și Consiliile parohiale, Primăria Cisnădie și mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire.
Toate lucrările efectuate în ultimii ani au fost prezentate în cuvântul părintelui Laurențiu Broscățeanu, care a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor. Darul celor două parohii pentru IPS Mitropolit Laurențiu, un epitrarhil și un omofor, a fost oferit de pr. Nicolae Vintilă, care i-a mulțumit ierarhului în numele tuturor pentru binecuvântarea adusă pentru orașul sibian.
Binecuvântare la Sânmihaiu de Câmpie, Beclean
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent în mijlocul comunității parohiale din Sânmihaiu de Câmpie, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-a aflat protopopul de Beclean, Doru Zinveliu. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învăţătură.
De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a binecuvântat capela şi grădiniţa cea nouă din comuna Sânmihaiu de Câmpie.
Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a primit din partea primarului Ioan Mate, titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Sânmihaiu de Câmpie. Ierarhul a felicitat, la rândul său, oficialitățile locale pentru investiţiile făcute cu scopul de a facilita accesul la educaţie pentru copiii din zonă. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit parohului Vasile Martin, distincţia „Crucea Arhiepiscopală”, la împlinirea a 43 de ani de slujire în parohia din Sânmihaiu de Câmpie, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Liturghie arhierească în municipiul Reghin
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din municipiul Reghin. În timpul Dumnezeieștii Liturghii, la momentul rânduit, diaconul Silviu Jimborean a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Delenii, Protopopiatul Târnăveni. În cuvântul de învățătură adresat credincioşilor, ierarhul a spus: „Dacă venim la Hristos cu credință tremurândă și cu o nădejde șovăitoare, El nu ne respinge. Dacă venim la Hristos cu rugăciune anemică și cu o laudă nedeplină, totuși El ne primește. Iar dacă venim bolnavi, descurajați și plini de vină, El niciodată nu ne întoarce spatele. Mântuitorul ne-a promis <pe cel ce vine la Mine, Eu nu îl voi scoate afară> (Ioan 6, 37). Având o astfel de promisiune, se cuvine să înfruntăm cu bărbăție tulburările și frustrările, suferința și dezastrul acestei vieți, convinși că prin Cruce ajungem totdeauna la biruință și la bucurie”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
La final, IPS Arhiepiscop Irineu a mulțumit parohului Teodor Beldean, protopop de Reghin, pentru întreaga activitate și pentru colaborarea pe care a avut-o cu Centrul eparhial, în calitate de protopop, în cei 30 de ani de activitate pastoral-misionară și administrativă. De asemenea, Valentin Vârva, noul protopop al Reghinului, a fost instalat ca paroh al Parohiei „Înălțarea Domnului” din aceeași localitate.
În cuvântul său, părintele Teodor Beldean a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 42 de ani de slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor. De asemenea, a mulțumit IPS Arhiepiscop Irineu pentru arhiereasca îndrumare, a mulțumit familiei și celor apropiați pentru sprijinul acordat, autorităților locale și județene, preoților și cântăreților bisericești din Protopopiatul Reghin. Cu acest prilej, părintelui Teodor Beldean i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Reghin. Maria Precup, primarul municipiului, a mulțumit părintelui activitatea sa. Părintele Valentin Vârva și-a exprimat recunoștința față de ierarh pentru responsabilitatea l-a care a fost chemat. În final, IPS Arhiepiscop Irineu i-a urat părintelui Teodor Beldean binecuvântați ani de viață, iar părintelui Valentin Vârva i-a urat spor în misunea încredințată, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Târnosirea noii biserici din Sânlazăr, Marghita
Comunitatea credincioşilor din Parohia Sânlazăr, Protopopiatul Marghita, a participat în duminica a 18-a după Rusalii la slujba de târnosire a noii biserici parohiale cu hramurile „Nașterea Domnului” și „Învierea lui Lazăr”. Comunitatea celor 200 de suflete care formează Parohia Sânlazăr a fost vizitată de de Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a oficiat slujba de târnosire a sfântului lăcaș și a săvârşit Sfânta Liturghie pe altarul proaspăt sfințit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Evenimentul a adunat credincioşi din Sânlazăr, din localităţile învecinate şi din localitatea bihoreană Sâmbăta, mulți dintre aceștia fiind înveșmântați în straiele populare specifice zonei. Au fost prezenți și reprezentanţi ai autorităţilor locale.
În anul 2009, urmare a unui proces în justiţie, biserica și casa parohială din Sânlazăr au fost retrocedate către mica comunitate greco-catolică din localitate, românii ortodocşi majoritari fiind nevoiţi să înceapă lucrarea de construire a unei noi biserici, sfintele slujbe fiind săvârşite alternativ în vechiul lăcaş de cult, până în anul 2015, când a fost amenajat un paraclis în școala din localitate și unde s-a slujit până de curând.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a rostit o predică în care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pescuirii minunate: „Dincolo de minunea propriu-zisă săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos, descoperim în această pericopă evanghelică o profeție a Domnului Hristos privitoare la Apostolii Săi, pe care, din simpli pescari, oameni fără prea multă școală, dar cu credință mare în Dumnezeu, avea să îi cheme, să îi transforme, prin venirea și lucrarea Duhului Sfânt asupra lor, în pescari de oameni, pentru a-i pescui pe oameni din apele păcatului și să îi aducă în corabia mântuitoare a Bisericii, așa cum cântăm în Troparul Rusaliilor sau Troparul Ortodoxiei, în care se spune limpede cum Duhul Sfânt, venind peste acești oameni neînvățați, i-a umplut cu putere de sus, încât au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le cunoșteau până atunci, și să propovăduiască Evanghelia mântuirii, ducând cuvântului lui Dumnezeu până la marginile lumii cunoscute”.
„Așadar, însăși pescuirea minunată, o minune săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos, prin lucrarea Duhului Sfânt se transformă într-o minune și mai mare, a salvării sufletelor noastre, a pescuirii noastre, a creștinilor, cei care credem în Domnul Iisus Hristos și ne botezăm în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, intrând astfel în corabia salvatoare care este Biserica”, a mai spus PS Episcop Sofronie.
În încheierea slujbei, ierarhul a hirotesit iconom-stavrofor pe parohul Cosmin Ioan Bențe, pentru lucrarea pastoral-misionară desfășurată în parohie, şi pentru munca sa în vederea construirii lăcașului de cult.
Parohul Cosmin Ioan Bențe a mulţumit celor prezenţi şi celor care au contribuit la înălţarea și înfrumusețarea bisericii.
În cuvântul rostit la final, ierarhul a explicat semnificaţiile celor mai importante momente din slujba de târnosire a bisericii, moment istoric, unic, pentru comunitatea dreptmăritorilor creştini din Sânlazăr, felicitând pe paroh și pe credincioși pentru începutul bun pe care l-au pus, pentru jertfelnicia și dărnicia prin care au reușit să zidească noua biserică. Cu acest prilej, ierarhul a oferit diplome de apreciere celor care au contribuit la construirea sfântului lăcaș. După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Slujire arhierească la Inău, Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Inău, Protopopiatul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu parohul Mirel-Claudiu Bene și în prezența a numeroși credincioși.
În „Monografia Sălajului” scrisă de Petri Mor se menționează faptul că în satul Inău exista în secolul al XV-lea un locaș de cult de piatră, iar în secolul al XVII-lea o biserică calvină. Biserica de lemn din Inău a fost ridicată în anul 1832, după cum se poate observa pe inscripția de pe arcada prispei din dreptul intrării, aceasta fiind adusă, potrivit unei tradiții locale, pe apă, cu pluta, de la Preluci. Pentru că locașul de cult de lemn a devenit neîncăpător, odată cu creșterea numărului de credincioși, s-a simțit nevoia construirii unei biserici mai mari. În acest sens, lucrările de edificare a noului locaș de cult au început în anul 1979, sub păstorirea părintelui Ioan Pop. Începând cu anul 2002, părintele Claudiu-Mirel Bene a fost numit preot al Parohiei Inău, iar sub păstorirea sa au fost făcute lucrări de înfrumusețare a locașului de cult și a casei parohiale.