„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Slujiri arhierești în Duminica a 19-a după Rusalii
În Duminica a 19-a după Rusalii, la Sfânta Evanghelie a fost citită pericopa evanghelică a Predicii de pe munte - Iubirea vrăjmașilor. De asemenea, după slujbă a fost citit Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la Referendum în zilele de 6 și 7 octombrie 2018.
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat duminică, 30 septembrie, în mijlocul credincioșilor din Parohia Biușa, Protopopiatul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Vasiliu Gurzou, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate. După Dumnezeiasca Liturghie, Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului, a dat citire Apelului Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la Referendum în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. În continuare, PS Episcop Petroniu a citit Pastorala cu privire la Referendumul pentru revizuirea Constituției României.
Prima biserică românească din Biușa datează din jurul anului 1680, aceasta fiind construită din lemn și acoperită cu paie. În anul 1780, lăcașul de cult a fost refăcut cu lemn din biserica veche, primită din Bârsăul de Sus, cu titlul de donație. Acest lăcaș de cult s-a deteriorat în timp, o parte din lemnul acesteia fiind folosit la acoperișul și bolta noii biserici de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.
Edificarea actualului lăcaș de cult a fost finalizată în toamna anului 1949, acesta având formă de cruce greacă și un turn clopotniță cu doua clopote. Biserica are lungimea de optsprezece metri, lățimea de șase metri și înălțimea de opt metri. Materialele folosite pentru construcție au fost: piatra, cărămida și lemnul. Inițial, lăcașul de cult a fost acoperit cu țiglă, însă în anul 1971 acesta a fost acoperit cu tablă zincată. Începând cu anul 1994, Vasiliu Gurzou a fost numit preot al Parohiei Biușa, sub păstorirea sa derulându-se mai multe lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale.
Slujire arhierească la Sâmbăta de Sus
În Duminica a 19-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat arhimandriții Visarion Joantă și Daniel Breabăn, precum și alți preoți din obște, răspunsurile liturgice fiind date de către părinții mănăstirii.
În acest sfârșit de săptămână au fost prezenți mulți pelerini la Mănăstirea „Brâncoveanu”, pentru a comemora 108 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca, primul stareț al mănăstirii (1942) după restaurarea bisericii începută în anul 1926 de către Mitropolitul Nicolae Bălan.
Arhimandritul Daniel Breabăn a citit Apelul Adunării Naționale Bisericești pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018 „Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu!”, iar PSEpiscop Ilarion Făgărășanul a citit celor prezenți Pastorala Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, intitulată „Să ne pregătim, cu post și rugăciune, sub ocrotirea Maicii Preacurate, pentru apărarea Familiei, celula de bază a societății!”.
După încheierea Sfintei Liturghii a urmat slujba parastasului pentru părintele Arsenie Boca și un scurt cuvânt al PS Episcop Ilarion Făgărășanul, care a îndemnat pe cei prezenți să urmeze învățăturilor părintelui Arsenie, care îndemna pe credincioși ca în pericopa Evanghelică citită în această zi: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea”.
„Mântuitorul a adus legea iubirii pe care și părintele nostru drag Arsenie a transmis-o mai departe tuturor celor care l-au ascultat, călugărilor de la Mănăstirea Sâmbăta și celor de la Prislop, precum și celor care mergeau la Drăgănescu să-i asculte cuvântul. Dumnezeu să vă răsplătească osteneala”, a încheiat PS Episcop Ilarion Făgărășanul.
Sfânta Liturghie la Lunca Potău, Satu Mare
Duminică, 30 septembrie, Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură la Mănăstirea Lunca Potău, județul Satu Mare.
Mănăstirea de la Luca Potău este o manastire de calugări, înființată în 1993, cu hramul „Izvorul Tămăduirii" care este și zi de pelerinaj. Mănăstirea este situată în satul Marius, comuna Valea Vinului. Biserica de lemn s-a construit pe temelii de piatră, fiind o ctitorie a credincioșilor locului. Au fost construite biserica (1993), clopotnița, un corp mare de chilii și camere de oaspeți (1994-1995), iar în prezent se fac și alte lucrări.