„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujiri arhiereşti în Duminica a 20-a după Rusalii
În Duminica a 20-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain), mai multe locaşuri de cult au fost târnosite şi au primit binecuvântare arhierească. De asemenea, credincioşii au fost îndemnaţi să dea un sens vieţii şi să mărturisească adevărurile veșnice și netrecătoare ale lui Dumnezeu înaintea lumii.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica a 20-a după Rusalii la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Alături de ierarh s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Petru Coman a fost hirotonit diacon, iar diaconul Bogdan Alin Fluieraș a fost hirotonit preot pentru Parohia Mălâncrav, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre învățăturile desprinse din Evanghelia citită în această duminică, text biblic în care este relatată minunea învierii fiului văduvei din Nain.
„Minunea aceasta a provocat o mare spaimă, așa încât toți Îl preamăreau pe Dumnezeu și spuneau că mare prooroc a trimis în lume. Dumnezeu le rânduiește pe toate în lume prin lucrarea noastră, prin ceea ce facem noi”, a spus ierarhul.
Credincioșii au participat în număr mare la liturghia arhierească de la Catedrala mitropolitană din Sibiu și au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Sfinţire în Parohia Recea, Sălaj
Credincioșii Parohiei Recea, judeţul Sălaj, au îmbrăcat haine de sărbătoare. Biserica cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, în prezența unui mare număr de credincioși.
După sfințirea lăcașului de cult, a urmat Sfânta Liturghie săvârșită în sobor de peste 25 de preoți și diaconi, între care s-au numărat și părintele Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, preoţii consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului și alţi preoţi, prezenți la invitația parohului Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a rostit un cuvânt de bun venit adresat IPS Mitropolit Andrei și a felicitat pe parohul Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, pentru întreaga activitate desfășurată.
În continuare, Ludovic Breda, primarul Comunei Vârșolț, de care aparține, din punct de vedere administrativ, și satul Recea, i-a oferit IPS Mitropolit Andrei titlul de „Cetățean de onoare” al localității Recea, după care ierarhul i-a dăruit acestuia Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”.
În același cadru festiv, IPS Mitropolit Andrei a oferit parohului Mihai Dobocan „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru activitate administrativ-gospodărească și pastoral misionară. La rândul său, parohul Mihai Dobocan a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și le-a dăruit câte o icoană. De asemenea, au fost împărțite iconițe tuturor celor prezenți la biserică.
Piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Recea a fost sfințită în anul 2002. Vechea biserică era amplasată pe un teren care a devenit instabil, astfel încât lăcașul de cult a început să crape, desprinzându-se, mai apoi, bucăți de tencuială. În aceste condiții, credincioșii nu mai erau în siguranță în vechea biserică. Lucrările la noul lăcaș de cult au fost inițiate de către parohul de atunci, Miron Pop, până în primăvara anului 2015, când s-a pensionat.
Începând cu luna mai a anului 2015, Mihai Dobocan a fost numit paroh al Parohiei Recea, iar sub păstorirea sa au reînceput lucrările la biserică, după ce, mai multă vreme, acestea stagnaseră din cauza lipsei de fonduri. Astfel, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel din anul 2015 s-a slujit, pentru prima dată, în noul lăcaș de cult, slujba fiind săvârșită de PS Episcop Petroniu.
Între anii 2002-2018, sub păstorirea preoţilor Miron Pop și Mihai-Adrian Dobocan, ajutați îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales de credincioşi, s-au realizat următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost tencuit, altarul și pronaosul bisericii au fost pictate în tehnica frescă, s-a turnat șapa de beton, pavimentul altarului și soleea din naos au fost placate cu granit, s-a făcut instalația electrică, a fost realizat sistemul de încălzire pe panouri radiante, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-au confecționat, din lemn de tei, iconostasul, Sfânta Masă, două suporturi din lemn sculptat pentru icoanele din naos și patru tetrapoade și au fost instalate clopotele în turnul lăcașului de cult. În exterior, biserica a fost tencuită în terasit, acoperișul, turnurile și pridvorul lăcașului de cult au fost acoperite cu tablă Lindab, s-au montat jgheaburile, burlanele și paratrăsnetul, pridvorul bisericii a fost extins, pe fațada lăcașului de cult a fost pictată scena Judecății de Apoi, iar în curtea bisericii a fost edificat un monument al eroilor. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Slujire arhierească în Parohia Aiud II, Alba
În Duminica a XX-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Aiud II. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Florin Popa a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sânpaul, Protopopiatul Târgu-Mureș. După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat Taina Cununiei pentru tinerii Adrian Lazăr și Iulia Crăiță.
În cuvântul de învățătură, adresându-se credincioșilor prezenți, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Câtă vreme trăim, trebuie să ne străduim a umple viața noastră de valori morale, făcând binele cu timp și fără timp, pentru că scris este: «Cei ce fac fapte bune vor ieși din morminte spre învierea vieții, spre răsplată și fericire veșnică» (cf. In. 5, 28-29). Știind că după moarte nu mai este îndreptare, se cuvine să dăm un sens superior vieții noastre, făcând din ea un imn melodios închinat virtuților morale. Fiind încrezători în Hristos, Care a înfrânt puterea morții și a deschis orizontul Învierii, să ne străduim a ne pregăti neîncetat pentru marea întâlnire cu El, precum îndeamnă profetul Amos, care zice: «Pregătește-te să te întâlnești cu Dumnezeul tău!» (Amos 4, 12). Așa făcând, vom putea rosti mereu cu demnitate cuvintele pline de speranță: «Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin!»”.
Biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud a fost edificată între anii 1938-1957, prin strădania neobosită a protopopului Iosif Pop, parohul locului. Începând din anul 1957, biserica a fost redată cultului divin, având loc, în timp, numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a interiorului și exteriorului locașului de închinare. Biserica a fost târnosită la data de 27 octombrie 1974 de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, protopop al Aiudului fiind preotul Ioan Oniga. Între anii 1990-2016, Parohia Aiud II a fost păstorită de către părintele Emil Gâlea. În prezent, în biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Aiud păstoresc preoții Ioan Bogdan, protopop al Aiudului, și Mihai Ciurtin, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Biserica nouă din Băile Felix a fost târnosită
Dreptmăritorii creștini din localitatea bihoreană Băile Felix au avut bucuria participării, duminică, 7 octombrie, la evenimentul unic al târnosirii noii biserici parohiale cu hramurile „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul”, a cărei construcție a început la praznicul Înălțării Sfintei Cruci din anul 2011, 14 septembrie, prin sfințirea pietrei fundamentale și a locului unde s-a înălțat biserica, de către Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, la inițiativa căruia s-a înființat și noua enorie din Băile Felix.
După mai bine de șapte ani, biserica a fost finalizată, împodobită cu pictură și înzestrată cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.
PS Episcop Sofronie a oficiat slujba de târnosire a noului sfânt lăcaș, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și județene, a numeroși credincioși din Băile Felix și din împrejurimi și a unor credincioşi din țară, aflați la tratament în stațiunea balneo-climaterică din Băile Felix.
A urmat săvârșirea Sfintei Liturghii pe o scenă amplasată în vecinătatea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de elevi și studenți de la școlile teologice din Eparhia Oradiei.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Episcop Sofronie al Oradiei îndată după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Luca, ce a prezentat minunea învierii fiului văduvei din Nain de către Mântuitorul Iisus Hristos. Ierarhul, parafrazând titlul romanului „Hristos răstignit din nou”, scris de Nikos Kazantzakis, și-a intitulat cuvântul din această duminică „Hristos răstignit a câta oară?”, pentru că, de la răstignirea Mântuitorului Hristos pe Cruce, neîncetat oamenii, prin păcatele săvârșite, Îl răstignesc pe Domnul Iisus Hristos: „Ori de câte ori lumea moare, moare și Hristos pe Cruce pentru ea. Iar atunci când societatea oamenilor îmbrățișează, în loc de cultura vieții, viața pe care Dumnezeu a dăruit-o, cultura morții, atunci Hristos Se răstignește din nou. Din păcate, astfel de vremuri trăim, în care oamenii, în loc să aleagă ceea ce Dumnezeu a rânduit că este bun și frumos, aleg mai bine cultura morții și a păcatului. Într-o astfel de lume, Hristos Se răstignește din nou, moare iar pentru păcatele noastre, și tot mai mulți oameni nu sunt conștienți de acest sacrificiu. Din nefericire, nici noi, creștinii, nu suntem întotdeauna la înălțimea misiunii și chemării noastre, care este o misiune sfântă și nobilă, aceea de a aduce în lume și a vesti tuturor popoarelor Evanghelia păcii și voia lui Dumnezeu cea sfântă pentru mântuirea oamenilor”. Ierarhul a arătat că „noi ca și creștini, în deplina libertate a conștiinței noastre, avem datoria să mărturisim adevărurile veșnice și netrecătoare ale lui Dumnezeu înaintea lumii care crede din ce în ce mai puțin și moare din ce în ce mai mult. Noi creștinii suntem vestitorii Evangheliei păcii și ctitori ai culturii vieții pe pământ, așa cum Biserica a făcut dintotdeauna. Este și pricina pentru care ne întristează sufletul atunci când vedem că moartea încearcă să își spună ultimul cuvânt. Dar așa cum Mântuitorul Iisus Hristos a biruit-o prin propria Sa moarte pe Cruce, ne arată Domnul Hristos în duminica de astăzi, prin învierea fiului văduvei din Nain, cum poate să învieze pe fiecare om din căderile sale. Și pentru că este vorba de învierea unui tânăr, mesajul de pace, de dragoste și de îmbrățișare a lui Hristos, prin Biserică, pentru cei de astăzi, și mai ales pentru copii și pentru tineri, este învierea, biruința vieții asupra morții”.
În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotesit pe paroh Vasile Marius Bara întru iconom-stavrofor.
Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului a dat citire Actului de sfințire întocmit cu prilejul târnosirii sfântului lăcaș și a prezentat principalele etape parcurse în construirea bisericii care împlineşte o necesitate pastoral-misionară pentru enoriașii din Băile Felix. Parohul Vasile Marius Bara a mulţumit celor prezenţi şi care au ajutat, în diverse moduri ridicarea sfântului lăcaș.
Cu prilejul târnosirii bisericii, ierarhul a oferit principalilor binefăcători, care au sprijinit financiar consistent ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, și membrilor Consiliului Parohial, diplome de vrednicie. După oficierea slujbei de târnosire, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Până în anul 2011, în localitatea Băile Felix exista o singură biserică ortodoxă, de lemn, monument istoric, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ce are și în prezent statutul de metoc, dependent de Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei.
La inițiativa PS Episcop Sofronie al Oradiei în anul 2011 s-a înființat Parohia Băile Felix, în cadrul Protopopiatului Oradea, ca o necesitate pastoral-misionară deoarece, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea urbană a Oradiei, alături de casele vechilor săteni, zeci de case au fost ridicate aici, mulţi dintre locuitorii municipiului preferând să se mute în acest loc înconjurat de păduri şi verdeaţă.
Noua biserică are, la scară redusă, planul arhitectural al bisericii Mănăstirii Cozia, iar lucrările de zidire au început la praznicul Înălțării Sfintei Cruci din anul 2011. În Duminica a cincea din Sfântul şi Marele Post al Paştilor din anul 2014, 6 aprilie, PS Episcop Sofronie a săvârșit cea dintâi Sfântă Liturghie în sfântul lăcaș, fiind inaugurată slujirea liturgică în noua biserică parohială.
Între anii 2014-2018, în interior biserica a fost pardosită cu marmură și pictată în tehnica tempera. De asemenea, s-a montat iconostas şi mobilier nou, s-a realizat instalaţia electrică şi s-a introdus încălzirea centrală în pardoseală. La exterior biserica a fost acoperită cu tablă metalică şi placată cu klinker din ceramică, iar temelia bisericii a fost placată cu piatră ornamentală.
Târnosirea bisericii din Ardusat, Chioar
Duminică, 7 octombrie, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în fruntea unui mare sobor de preoţi, slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. Pe tot parcursul Sfintei Slujbe de târnosire, ierarhul a explicat credincioşilor din biserică ce se petrece în Sfântul Altar. Biserica din Ardusat a fost construită între anii 1936-1938 de credincioşii din această localitate. Prima sfinţire a bisericii a fost făcută de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului, în 8 noiembrie 1970.
Din anul 2016, cu binecuvântarea și sub îndrumarea PS Episcop Iustin, s-au executat următoarele lucrări: s-a refăcut sfânta masă, proscomidiarul și s-a reamenajat altarul; s-au recondiționat mobilierul și catapeteasma; s-au înlocuit icoanele și tetrapoadele pentru închinare și s-a pus mocheta pe toată biserica; au fost refăcute porţile și recondiționat gardul de împrejmuire a curţii, sub îndrumarea și conducerea parohului Florin Florea, sprijinit de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Marin Barbul. Cheltuielile au fost suportate de credincioșii din Parohia Ardusat, Primăria și Consiliul Local Ardusat şi de binefăcători.
Pe o scenă amplasată în apropierea bisericii, PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi, din care au făcut parte pr. Daniel Tirean, inspector financiar în cadrul Episcopiei, pr. Ciprian Coza, secretar protopopesc la Protoieria Chioar, pr. Florian Teodor, fost paroh aici timp de 39 de ani, pr. Florin Florea, actualul paroh, preoţi din parohiile vecine, dar şi din alte protopopiate. Între credincioşi s-au aflat oficialităţi, fii ai satului veniţi din toate părţile. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopie, dirijată de pr. Petrică Aurelian Covaciu, iar la chinonic a cântat şi eleva Iulia Vlad.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin s-a referit la Evanghelia zilei, despre învierea fiului văduvei din Nain: „Mântuitorul se adresează tânărului ca şi cum ar fi într-un somn. Mântuitorul nu vorbea cu trupul neînsufleţit, ci cu sufletul nemuritor, aşa ca la învierea lui Lazăr, pentru ca să arate că sunt două realităţi, două vieţi: o viaţă biologică sau pământească, când trupul petrece împreună cu sufletul, aşa cum suntem fiecare dintre noi în viaţa aceasta, şi o viaţă spirituală nevăzută, care este viaţa sufletească, şi care este atât aici, văzută şi simţită de noi, cât şi dincolo. Omul, când pleacă din viaţa aceasta, nu moare efectiv şi nu dispare definitiv, ci se mută la o altă viaţă, la şi mai multă viaţă”. Referitor la viaţa pe care o duc tinerii de azi, ierarhul a spus: „Mântuitorul îi cheamă pe tineri astăzi să aleagă cultura vieţii, nu cultura morţii. N-a acceptat Mântuitorul pe tânărul mort, nu l-a lăsat aşa, l-a înviat. Astăzi trăim într-o lume în care cultura morţii, şi cultura consumului, şi cultura bunurilor materiale sunt idolatrizate. Ne sunt prezentate ca cele mai mari performanţe şi bunuri vrednice de dorit. Dacă, însă, optăm pentru această cultură a consumului, a libertăţii fără responsabilitate, a vieţii fără sens, atunci tinerii noştri sunt într-un mare pericol”.
Parohul Florin Florea a fost hirotesit iconom stavrofor, iar diplome de vrednicie au primit prim-epitropul Marin Barbul, Consiliul Parohial, Comitetul de Femei, Consiliul Local Ardusat şi binefăcătorii Gavril Coţ, Stelian Ghita, Gheorghe Ciceu şi Vasile Neamţ, iar Gramata Episcopală a fost oferită lui Ciprian Rus, primarul comunei Ardusat.
PS Episcop Iustin a primit din partea parohului şi a credincioşilor o icoană a Sfântului Iustin Martirul şi Filozoful.
Sâmbătă, 6 octombrie, PS Episcop Iustin a oficiat slujba de binecuvântare a capelei de cimitir cu hramul „Învierea lui Lazăr” din cartierul Firiza al Băii Mari, una dintre cele mai moderne din Eparhie, la care a participat un sobor de 16 preoţi şi diaconi din municipiu, din care au făcut parte pr. Vasile Augustin, vicar eparhial, pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru pictură sacră şi patrimoniu, care a executat şi pictarea capelei, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Gheorghe Marincaş, paroh, preoţi din parohii ale Băii Mari. Răspunsurile au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu.
Slujba de binecuvântare a avut loc în prezenţa unui număr mare de credincioşi, între care s-au aflat şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care, pentru ajutorul dat bisericii, a primit în dar de la paroh şi credincioşi o icoană.
Parohul Gheorghe Marincaş, primarul Cătălin Cherecheş, deputatul Cherecheş Viorica, au primit distincţii, iar diplome de vrednicie au fost oferite binefăcătorilor ing. Cristian Moldovan, Radu Blotor, Cornel Tecar, Florin Berinţan, Vlad Lupşe, Vasile Remus Hoban, Vasile Mureşan, Sorin Lupan, Ioan Misaroş, Dănuţ Puşcaş, Gheorghiţă Lupşe, Florin Lupşea, Vasile Lupşea, Ştefan Moşuţ, Gheorghe Lupşe şi Aurel Puşcaş.
„În Europa civilizată şi creştină, capelele de cimitir sunt o necesitate. Ar fi de dorit ca în ziua prohodirii să se oficieze, la capelă, Sfânta Liturghie, în prezenţa familiei, la fel cum se face la preoţi. Acesta este rostul capelelor de cimitir: pe de o parte să ieşim din arhaismul de a conduce osemintele celor decedaţi pornind de acasă, iar pe de altă parte nu mai deranjăm biserica din comunitate, ci venim în mod civilizat la capela de cimitir şi așezăm cu toată veneraţia, cu cinstirea noastră osemintele. Pentru noi, creştinii, trupurile celor decedaţi nu sunt cadavre, cum sunt din punct de vedere medical, ci oseminte, pentru că cel ce a plecat dintre noi este creştin, a dus o viaţă creştină, a fost botezat şi a participat la viaţa bisericii. Cimitirele sunt locuri sacre”, a spus PS Episcop Iustin.
Liturghie arhierească la Ciumernic, Covasna
În Duminica a XX-a după Rusalii, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinții 40 de Mucenici” din Comuna Ciumernic, Protoieria Buzăul Transilvan județul Covasna. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Acest «nu mai plânge» (Luca 7, 13) este cheia Evangheliei de astăzi. În cetatea Nain intră Marele Învățător și Taumaturg, se uită cu milă și drag la văduva care era înconjurată de mulțime multă și îi spune: «Nu mai plânge!». Ne găsim în fața fenomenului morții, ne este frică de moarte pentru că ea nu este naturală, căci nu a fost creată de Dumnezeu. Adam în Rai nu a ascultat, nu s-a supus, nu s-a smerit și a dobândit o libertate care a fost folosită prost, aducătoare de suferință și de moarte. Mântuitorul Hristos a trecut în lumea de dincolo, S-a atins de năsălie și a vorbit cu mortul, El este Stăpânul celor morți și a celor vii, a strigat: «Tinere, ție îți zic, scoală-te!», conform Evangheliei după Luca tânărul s-a ridicat, a început să vorbească iar Domnul l-a dat mamei sale. Mântuitorul Hristos și-a arătat Slava Dumnezeirii Sale”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Cludiu Lihor și a binecuvântat pictura efectuată în pridvorul bisericii. Răspunsurile la strana au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Binecuvântare în Parohia Deva III
În Duminica a 20-a după Rusalii, la ceas de Vecernie, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a resfințit biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” și „Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel” din Deva şi a săvârșit slujba binecuvântării de lucrări, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură despre importanța bisericii în viața credincioșilor, aceștia neputând trăi fără biserică. Amintind de cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, anume că „biserica este spitalul duhovnicesc”, PS Episcop Gurie a spus că „oamenii vin la biserică pentru a se vindeca de păcate prin Taina Spovedaniei, luând dezlegare de la preoți și primind adevărata viață de la Hristos, Cel ce este «Calea, Adevărul și Viața» (Ioan 14, 6)”. La final, atât parohul Florin Dobrei, cât și credincioșii implicați în renovarea lăcașului de cult, au primit gramate de mulțumire, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Slujire arhierească la Sibiu
În Duminica a 20-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Sibiu, iar din sobor au făcut parte şi parohii Cătălin Nicolae Mirişan și Liviu Anghel. O prezență numeroasă a credincioșilor și o implicare a întregii biserici la răspunsurile liturgice au creat o atmosferă de rugăciune și comuniune.
În cuvântul de învățătură, PS Ilarion Făgărășanul a istorisit cele petrecute la minunea învierii fiului văduvei din Nain, săvârșită de Mântuitorul Hristos. A făcut, de asemenea, mențiunea că Domnul Hristos a mai săvârșit două minuni ale învierii din morți, și anume pe fiica lui Iair, dar și pe Lazăr, fratele Martei și al Mariei. Mântuitorul nu a făcut această minune fiind rugat, ca în multe alte cazuri, ci din proprie inițiativă, făcându-I-se milă de mama văduvă rămasă singură timpuriu de singurul său copil. Părintele Episcop a îndemnat ca „să fim mai prezenți și aproape de Biserică, de cei dragi ai noștri, căci numai așa, rugându-ne lui Dumnezeu, și venind să ne spovedim păcatele, să primim dezlegare de la părintele duhovnic și să ne împărtășim cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Făcând aceasta și iertând pe cei de lângă noi putem fi mai buni mai iubitori, și astfel să dobândim Împărăția lui Dumnezeu”. La final ierarhul împreună cu părintele Mirișan au miruit credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie.