În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhiereşti în Duminica a 22-a după Rusalii
În Duminica a 22-a după Rusalii, a pildei referitoare la Bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr, mai multe locaşuri de cult şi comunităţi de credincioşi au primit binecuvântare arhierească. Credincioşii au fost îndemnaţi să se îngrijească de viaţa lor spirituală, ca pregătire pentru viaţa cea veşnică.
Credincioșii Parohiei Budila, județul Brașov, au primit duminică, 5 noiembrie, vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate. Locașul de cult a fost renovat la exterior și la interior prin eforturile comunității parohiale și cu sprijinul autorităților județene și locale. Ierarhul a binecuvântat cu apă sfințită locașul de cult și a sfințit icoanele de pe catapeteasmă și pictura interioară.
După slujba de binecuvântare, IPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte starețul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara, arhimandritul Ghelasie Țepeș, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul Daniel Săraru și alți slujitori ai sfintelor altare.
În cadrul Sfintei Liturghii teologul Toader Vintilă a fost hirotonit diacon, iar diaconul Vlad Dumitru Stoica a fost hirotonit preot pentru Parohia Ilimbav, Protopopiatul Agnita, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care s-a prezentat pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr: „Această duminică ne amintește care este menirea noastră pe pământ pentru a putea să ne câștigăm viața de dincolo. Astăzi ni se vorbește în imagini despre rai și despre iad. Astăzi auzim cuvintele «între noi și voi mare prăpastie este» adică între rai și iad, în așa fel încât să nu poată trece cineva dintr-unul în altul. Este duminica în care am ascultat o pildă rostită de Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că El nu-i putea face pe oameni să înțeleagă aceste lucruri decât prin asemănare, printr-un exemplu din viața de toate zilele pe care l-a transferat în viața de dincolo”.
La final, ierarhul i-a hirotesit iconomi pe actualul paroh, Daniel Săraru și pe fostul paroh, în prezent preot pensionar, Ioan Bunea. De asemenea, mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului ca apreciere a ajutorului oferit la refacere bisericii parohiale. Mulțumirile comunității au fost transmise prin parohul Daniel Săraru.
Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. După Sfânta Liturghie, IPS Laurențiu a sfințit și casa parohială din Budila care a fost renovată recent.
Slujire arhierească la Cluj-Napoca
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La cuvântul de învăţătură, referindu-se la pericopa evanghelică a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, ierarhul a evidențiat că pentru a se mântui, fiecare creștin trebuie să împlinească faptele milei trupeşti şi sufleteşti, aşa cum arată Sfânta Evanghelie: „Faptele milei sufletești sunt: a îndrepta pe cei păcătoși, a învăța pe cei neștiutori, a-i sfătui pe cei îndoielnici, a-i mângâia pe cei întristați, a suferi cu răbdare nedreptățile, a ierta pe cei ce te-au necăjit, a te ruga pentru cei vii și pentru cei morți. Iar faptele milei trupești, pe care Sfânta Scriptură ni le sugerează în Evanghelia după Matei, capitolul 25, sunt: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Aceste fapte ale milei sufletești și trupești ni le sugerează Sfânta Evanghelie de astăzi. Consecințele acestor fapte le putem desprinde din ceea ce s-a întâmplat cu săracul Lazăr și din ceea ce se întâmplă cu orice om care trăiește după voia lui Dumnezeu”, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
La final, IPS Mitropolit Andrei a felicitat Corul Catedralei și a mulțumit maestrului Dan Mihai Goia pentru activitatea sa și pentru masterclass-ul susținut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Prima parte a răspunsurilor la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Psalmodia Transylvanica”, dirijată cu această ocazie de profesorul și dirijorul Dan Goia, iar a doua parte, de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă. După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei a oficiat, în cripta ierarhilor din cadrul Muzeului Mitropoliei Clujului, un parastas pentru Arhiepiscopul Teofil Herineanu, la 25 de ani de la trecerea la Domnul.
Târnosirea bisericii din Gârbova de Jos, Aiud
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Gârbova de Jos, Protopopiatul Aiud. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în care a subliniat următoarele: „Între viaţa lui Dumnezeu şi viaţa noastră există moartea, despărţirea sufletului de trup. Moartea este graniţa la care ne aşteaptă Domnul vieţii, singurul Care are nemurirea, Care a pus toate făpturile Sale sub legea devenirii şi a morţii. De aceea, nu trebuie să ne temem de moarte, ci să ne temem de felul în care ne poate surprinde moartea, adică să ne temem de păcat și de moartea sufletească. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: «Un singur lucru este de temut, anume păcatul. Nu a muri e rău, ci a muri în păcat». Virtuţile morale şi faptele bune constituie garanţia intrării sufletelor noastre în patria cerească, unde ne aşteaptă Dumnezeu şi cetele sfinţilor”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Pentru slujirea credincioşilor din această comunitate și pentru activitatea sa, parohul Marius Morariu a fost hirotesit iconom, iar binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire.
90 de ani de la sfințirea bisericii la Hotărel, Beiuş
Credincioşii din Parohia Hotărel, Protopopiatul Beiuș, au primit vizita Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la sfințirea bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Totodată, în acest an s-au împlinit 490 de ani de la prima atestare documentară a satului.
După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a vorbit, în predica rostită, despre ceea ce fiecare creștin în parte are de învățat duhovnicește din pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr: „Pericopa evanghelică de astăzi ne vorbește foarte răspicat despre importanța alegerilor pe care le facem în viața aceasta și rezultatul în veșnicie al alegerilor noastre, anume sălășluirea în sânul lui Avraam sau în chinurile iadului. Alegerile pe care le facem în viața aceasta sunt determinante pentru viața noastră veșnică. Ceea ce alegem aici în lume, felul în care trăim, cum ne manifestăm ca oameni este hotărâtor pentru viața cea veșnică (…) În chipul săracului Lazăr, cel plin de bube, aflat la poarta bogatului, Îl vedem ascuns pe Mântuitorul Iisus Hristos, bătând la poarta sufletului celui bogat care era îndestulat cu de toate, petrecea în sărbătoare și nu îi păsa de nimeni. Sfârșindu-i-se viața pământească, săracul Lazăr s-a aflat în sânul lui Avraam, în bucurie și mângâiere, în darurile dumnezeiești revărsate cu prisosință asupra celor cuminți și buni, care primesc, cu smerenie, toate încercările din viață. Bogatul, însă, în viața de dincolo suferea în văpaia iadului, în arșiță, de sete și foame după Dumnezeu pe Care nu Îl mai putea primi pentru că în viața de pe pământ nu L-a căutat”.
Protopopul Beiușului, Seghiștei şi Șteiului, Marian Popa, şi parohul Ciprian Hulber au mulţumit ierarhului şi credincioşilor, iar la final, PS Episcop Sofronie l-a felicitat pe paroh pentru lucrarea pastorală și pe credincioşi pentru statornicia în dreapta credință și dragostea față de tradiții. Totodată, ierarhul a îndemnat pe părinți, pe bunici și pe cei care au în grijă copii și tineri „să nu își neglijeze datoria și responsabilitatea pe care o au de a-i crește în evlavie și respect față de Sfânta Biserică, față de valorile tradiționale ale poporului nostru, pentru a înțelege, încă din fragedă pruncie, importanța alegerilor din viața pământească, care au un ecou puternic în viața veșnică”.
Liturghie arhierească la Rogoz, Protopopiatul Lăpuş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Rogoz, Protopopiatul Lăpuş, păstorită de preotul Ioan Hojda, cu care ocazie a binecuvântat noul altar de vară, clopotniţa şi clopotele. Din sobor au făcut parte protopopul Lăpuşului, Florin Stan, proin-protopopul Lăpuşului, Ioan Ciceu, parohul Ioan Hojda, preoţi din parohii ale Ţării Lăpuşului şi de mai departe. Răspunsurile de la strană au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin a arătat că „spunând această pildă, Mântuitorul ne revelează ce se întâmplă cu omul la moartea lui. Pericopa evanghelică ne desluşeşte faptul că, după plecarea din lumea aceasta, sufletul are existenţă dincolo de mormânt şi intră într-o altă viaţă (…) Ca să înţelegem taina acestei vieţi şi cât de importantă este lucrarea noastră pe pământ, şi cât de important este să înţelegem ce trebuie să facem aici pe pământ ca să câştigăm fericirea veşnică, Mântuitorul spune pilda cu bogatul nemilostiv şi săracul Lazăr”. Ierarhul a mai subliniat că sufletele au o existenţă veşnică, şi „nu petrec dincolo în stare de amorţire, dau de dormitare, sau de nefiinţă, ci au conştiinţă”. Astfel, „flacăra de veghe pe care ne-a dat-o Dumnezeu, care se numeşte conştiinţă, şi care este liberul arbitru şi ne ajută să înţelegem şi să facem binele şi să optăm pentru bine şi să săvârşim binele, nu răul, conştiinţa, nu se desparte, la moartea omului, de suflet. Este memoria cu care se duce în lumea cealaltă sufletul (…) ne vine de dincolo de mormânt, prin glasul Mântuitorului, îndemnul să ascultăm de lege”.
Ierarhul i-a mai îndemnat pe credincioşi să nu uite că „ne lucrăm mântuirea în viaţa aceasta şi să ne rugăm Mântuitorului Hristos să ne ajute ca să împlinim poruncile şi voia Lui şi să fim nu doar miloşi, ci şi milostivi”.
În semn de apreciere pentru activitatea sa şi pentru contribuţia adusă la construirea clopotniţei şi a altarului de vară de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Rogoz, Protopopiatul Lăpuş, parohul Ioan Hojda a fost hirotesit iconom stavrofor. Au mai primit diplome de vrednicie Consiliul Parohial şi toţi cei care au sprijinit parohia. Cântăreţul bisericesc Vasile Şanta a primit din partea Primăriei Târgul Lăpuş o diplomă de apreciere. Parohul Ioan Hojda a oferit, pentru muzeul Episcopiei, o icoană a Maicii Domnului. Biserica din Rogoz, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a fost construită între anii 1996-2010 de preotul Ioan Chirilă, născut în Humuleştii lui Ion Creangă, paroh în Rogoz timp de 27 de ani.
În Rogoz mai există o biserică cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită din lemn în 1663, cu o pictură realizată la 1785 de zugravii lăpușeni Radu Munteanu din Ungureni și Nicolae Man din Poiana Porcului.
Binecuvântare la Bârsa – Domnin, Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Bârsa, filie a Parohiei Domnin, din Protopopiatul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Dan Dregan, protopopul Jiboului. La final, ierarhul a hirotesit iconom pe parohul Traian-Dorin Pop, în semn de apreciere pentru activitatea sa. În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare a altarului de vară și a biroului de turism religios, ambele fiind situate în curtea lăcașului de cult.
Prima atestare documentară a localității provine din anul 1549, când satul apare sub numele de Bârsa. Aici există o biserică de lemn, monument istoric, care a fost edificată în secolul al XVIII-lea și în care se slujește și în prezent. Aceasta a fost construită din grinzi de gorun cu o grosime de 50 centimetru, cu un turn înalt de 15 metri și cu hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe”. Lăcașul de cult deţine obiecte de patrimoniu, dintre care cele mai importante sunt icoana Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a Sfântului Arhanghel Mihail, a Sfântului Ioan Botezătorul și a Sfântului Ierarh Nicolae. Biserica a fost inclusă în circuitul monumentelor istorice din Transilvania de Nord, motiv pentru care au fost realizate mai multe lucrări de modernizare și întreținere, în scop turistic, aceasta fiind vizitată, anual, de turiști din țară și din străinătate.
Slujire arhierească la Baru Mare, Petroșani
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Parohiei Baru Mare, Protopopiatul Petroșani.
În timpul slujbei, diaconul Andrei Alexandru Dascălu a fost hirotonit preot, pe seama Parohiei Simeria Veche, cu filia Totia, Protopopiatul Orăștie, iar tânărul teolog Ovidiu Anton a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Ruda, cu filiile Alun, Bunila, Cernișoara-Florese, Plop și Poienița Voinii, Protopopiatul Deva.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie a vorbit despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, despre bogatul nemilostiv și săracul Lazăr, care „ne avertizează asupra faptului că în viața noastră primatul trebuie să-l dețină spiritualul. Fie că trăim într-o lume săracă, fie într-un paradis pământesc, înaintea lui Dumnezeu contează starea sufletului nostru și faptele de bunătate ale acestuia pentru semeni”. La final, ierarhul, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit o slujbă de sfințire a casei parohiale, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Slujire la Mănăstirea Berivoi, județul Brașov
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a aflat în mijlocul obştii Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din Berivoi, județul Brașov, unde a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte protos. Iosif Toma, duhovnicul mănăstirii şi preoţi slujitori din parohiile învecinate. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Vasile Purece a fost hirotonit diacon, iar sora Mihaela a fost tunsă ca rasoforă, primind numele de Macrina. La final, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a adresat un cuvânt de învăţătură şi a miruit credincioşii prezenţi.