„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhiereşti în Duminica a 23-a după Rusalii
În Duminica a 23-a după Rusalii, după Sfânta Liturghie au avut loc mai multe manifestări dedicate Zilei Armatei, sărbătorită pe 25 octombrie. La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a fost oficiată slujba de Parastas la şase ani de la trecerea la cele veşnice a arhimandritului Teofil Părăian. De asemenea, ierarhii transilvăneni au binecuvântat lucrările realizate în parohii de către preoţi împreună cu comunităţile de credincioşi.
Sute de pelerini din întreaga ţară au participat în Duminica a 23-a după Rusalii la Sfânta Liturghie şi la Parastasul oficiate în paraclisul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, la cei şase ani de la trecerea în veşnicie a arhimandritului Teofil Părăian. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, şi cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La Sfânta Liturghie a participat şi Preasfinţitul Daniil al Episcopiei Dacia Felix, iar în soborul slujitor s-au aflat egumenul mănăstirii făgărăşene, protosinghelul Atanasie Roman, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, ieromonahi şi preoţi de la parohii. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” şi de membri ai Organizaţiei Tinerilor din Sibiu.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul a explicat credincioşilor învăţăturile desprinse din Evanghelia citită în această duminică, când s-a relatat minunea vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.
„Mântuitorul Hristos a acceptat ca diavolul să intre în turma de porci tocmai ca să ne dea încă o lecţie şi pentru a ne arăta că diavolul nu are stăpânire nici măcar peste o turmă de porci. Acest lucru este amintit şi într-o rugăciune de exorcizare din cadrul slujbei de la Botez. Această rugăciune batjocoreşte pe diavol, amintindu-i tocmai că nu a avut stăpânire nici peste turma de porci şi că nu va avea stăpânire nici peste sufletul unei fiinţe umane. Mântuitorul Hristos a vrut să le dea o lecţie şi consătenilor, compatrioţilor celui demonizat, care ţineau foarte mult la această turmă de porci, chiar dacă evreii nu consumă carne de porc. Vindecat, demonizatul a rămas la picioarele Mântuitorului Hristos până când au venit locuitorii din Ghergheseni, care în loc să-I mulţumească pentru binefacerea făcută faţă de această fiinţă umană oropsită şi faţă de ei, cei terorizaţi de acest demonizat, I-au cerut să plece de la ei, pentru că se temeau de El. Ei nu se temeau de Hristos, ci se temeau că vor fi pedepsiţi pentru consumul de carne de porc, lucru interzis de legea iudaică”, a spus Părintele Mitropolit.
„Un dătător de bucurie şi blândeţe”
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Parastas pentru părintele Teofil Părăian, fiind pomeniţi şi părinţii marelui duhovnic de la Sâmbăta de Sus, alături de monahii, ctitorii şi binefăcătorii aşezământului monahal. La finalul slujbei de pomenire, PS Episcop Sofian Braşoveanul le-a amintit credincioşilor cele mai importante virtuţi ale părintelui Teofil Părăian, învăţăturile sale duhovniceşti şi felul unic prin care îi îndruma pe oameni spre cele sfinte.
„Părintele Teofil ne-a fost celor mai mulţi dintre noi îndrumător sufletesc, binefăcător şi povăţuitor. Ne rugăm pentru sufletul lui şi mă gândeam că n-am văzut multe lacrimi nici măcar la cei foarte apropiaţi şi asta pentru că, după cum simţim cu toţii, pomenirea părintelui Teofil se transformă în mare măsură într-o bucurie”, a spus PS Episcop Sofian Braşoveanul.
Nu în ultimul rând, PS Episcop Ilarion le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi sutelor de credincioşi pentru prezenţa la acest moment de omagiere a părintelui Teofil Părăian. Ierarhul a amintit şi de conferinţa duhovnicească organizată sâmbătă, 23 octombrie, în Aula Academiei Teologice de la Sâmbăta de Sus, unde a fost evocată personalitatea marelui duhovnic: „Ne-am bucurat să ne amintim de părintele Teofil, de învăţătura sa, prezentate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, de părintele profesor Ovidiu Moceanu, de părintele stareţ Iustin de la Mănăstirea Oaşa, de părintele Sabin Vodă, de Preasfinţitul Sofian şi alţi invitaţi.
Trebuie să ne amintim mereu de părintele Teofil, ca să nu uităm că a fost un dătător de bucurie şi blândeţe”. Soborul slujitor şi o bună parte din credincioşi au mers şi la mormântul părintelui Teofil Părăian, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.
Slujbă arhierească şi festivităţi la Carei
Ziua Armatei Române a fost serbată cu onoruri militare și ceremonii religioase duminică, 25 octombrie, la Satu Mare și Carei, teritoriu considerat ultima bucată de pământ românesc eliberat, în 1944. La evenimentele organizate de Divizia 4 Infanterie Gemina au luat parte ministrul Apărării Naţionale, Mircea Dușa, oficialități județene şi locale.
Cu prilejul manifestărilor speciale, la Carei a fost prezent și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie, alături de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Biserica „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.
La slujbă au participat oficialităţi, reprezentanţi ai Armatei Române, în frunte cu ministrul Mircea Duşa. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Mitropolit Andrei, după citirea Sfintei Evanghelii, iar la final PS Iustin Sigheteanul a mulţumit IPS Mitropolit Andrei şi a evocat importanţa aniversării a 71 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord şi a ultimului oraş din Vestul ţării, Carei (la data de 25 octombrie 1944), şi a comemorării eroilor Armatei Române. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul studenţilor ASCOR din Baia Mare.
Ierarhii au luat parte, apoi, la ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Armatei Române, de la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”. Detaşamentul de onoare a fost constituit din 1000 de militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina.
„Evenimentele au început mai întâi la Satul Mare, la Monumentul Ostașului Român, unde militari din Divizia 4 Infanterie, cu colegii lor de la jandarmi și pompieri, au format detașamentul de onoare. Au participat ministrul apărării naționale, șeful forțelor terestre și comandantul Diviziei 4 Infanterie. Cel de-al doilea eveniment al zilei, în mare amploare, s-a desfășurat la Carei, la ansamblul monumental Glorie Ostașului Român. După intonarea imnului național al României, s-a primit <Ştafeta veteranilor>.
Este un drapel național care a venit din București, de la aproximativ 1000 de kilometri, pe fostele direcții de acțiune ale armatei române în campania de vest pentru eliberarea României și a Transilvaniei. După oficierea serviciului religios, s-au depus coroane și jerbe de flori”, a spus maiorul Dan Crișan de la Divizia 4 Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.
Un alt moment important a fost cel al depunerii jurământului de către studenții Academiei Forțelor Terestre. La sfârșit, a avut loc o defilare, iar trei parașutiști de la Brigada de Situații Speciale au aterizat în mijlocul publicului. De asemenea, publicul din Carei a putut să vizioneze o expoziție statică a militarilor din Divizia 4 Infanterie și un exercițiu demonstrativ al Cercetașilor din Batalionul 317 Cercetare-Vlădeasa, de la Cluj, conform celor precizate de maiorul Dan Crișan.
Pe platoul din faţa Monumentului ,,Ostaşului Român" din Carei a fost oficiat un Parastas pentru toţi eroii căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul timpului. Slujba Parastasului a fost săvârșită de către IPS Mitropolit Andrei şi PS Episcop Iustin Sigheteanul.
Liturghie arhierească la Holod, Tinca
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Tinca, prilej cu care a inaugurat slujirea în noul spaţiu liturgic amenajat în vecinătatea noii biserici parohiale aflate în construcție, cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Parohia Holod. După slujba de sfințire a apei, Agheasma mică, a fost binecuvântat interiorul paraclisului din vecinătatea noii biserici parohiale din Holod, prin stropire cu apă sfințită, urmată de Sfânta Liturghie săvârșită de PS Episcop Sofronie, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unei mulţumi de credincioşi, oficialităţi centrale şi locale. Astfel, au fost săvârşite primele sfinte slujbe în noul paraclis, ce a început a se zidi îndată după sfințirea și așezarea pietrei de temelie a noii biserici parohiale din Holod, în ziua de 3 mai 2015, de către PS Episcop Sofronie. Prin grija parohului, Andrei Ionuț Laza, prin strădania celor peste 350 de credincioși care formează parohia, și cu sprijinul Consiliului Local al comunei Holod și a numeroși binefăcători, în doar șase luni s-a reușit amenajarea unui paraclis pentru slujire, în vecinătatea locului unde se va înălța biserica parohială.
Construirea unei noi biserici la Holod și ridicarea unui paraclis în care să se slujească până la finalizarea lucrărilor la biserică, a fost necesară deoarece comunitatea ortodoxă majoritară, formată din peste 150 de familii, a pierdut, în anul 2012, în urma unui proces în justiţie, biserica parohială, construită de înaintaşii dreptmăritorilor creştini de aici, în favoarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolică, până în prezent slujindu-se alternativ.
În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul citirii pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, Preasfințitul Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre învățăturile duhovnicești ce reies din fragmentul scripturistic: „Cuvintele cheie din pericopa evanghelică, pe care le putem folosi și ca motto al cuvântului de astăzi, sunt cele rostite de Mântuitorul Iisus Hristos atunci când cel pe care l-a vindecat voia să meargă cu Domnul Hristos, iar El îi răspunde «mergi, întoarce-te înapoi la casa ta și povestește tuturor cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu», iar omul vindecat s-a întors în orașul său și povestea tuturor cât bine i-a făcut lui Iisus.
Deci el Îl recunoaște, la fel cum și duhurile necurate L-au recunoscut pe Domnul nostru Iisus Hristos, că este Fiul lui Dumnezeu”.
„În duminica de astăzi Îl vedem pe Domnul nostru Iisus Hristos vindecând un îndrăcit, pentru că Domnul Iisus Hristos, Care S-a făcut Om asemenea nouă vine să vindece umanitatea de toată suferința. Lui îi este milă de făptura Sa, Se înduioșează de frații Săi. El, Creatorul, vine și Se face frate cu noi ca să ne vindece pe noi de toată boala, de toată suferința, de toată neputința. În cazul particular al Evangheliei de astăzi, vine să ne vindece de orice posesiune demonică, la fel cum l-a vindecat pe cel din ținutul Gherghesenilor”, a mai menţionat PS Sofronie.
În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotonit pe diaconul Emanuel Juncu întru preot, pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama bisericii cu hramurile „Buna Vestire” și „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vintere, Protopopiatul Tinca, pentru împlinirea misiunii pastoral-misionare din acest protopopiat.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, părintele Emanuel Juncu a primit și hirotesia de duhovnic.
Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a prezentat stadiul lucrărilor la noul lăcaș de cult şi situația administrativ-gospodărească a Parohiei Holod. Parohul Andrei Ionuț Laza a mulţumit ierarhului şi oficialităţilor pentru ajutorul acordat, precum şi credincioşilor pentru jertfa adusă la construirea noului paraclis.
În cuvântul rostit la final, ierarhul a subliniat importanţa zidirii noii biserici și a noului paraclis și a felicitat pe paroh pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfăşoară şi pe credincioşii din Parohia Holod.
Zi de sărbătoare la Cehu Silvaniei
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Cehu Silvaniei. Alături de ierarh au slujit Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului și preoţii acestei biserici, Radu Barbor și Ioan Șandor.
Biserica a fost neîncăpătoare pentru credincioșii micului orășel de la marginea județului Sălaj. După săvârșirea Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a sfințit un centru multifuncțional ridicat de parohie, aflat în imediata vecinătate a bisericii.
Această clădire a prins contur începând cu anul 2010, valoarea lucrărilor depășind suma de 200.000 lei.
Scopul ridicării acesteia a fost acela de a deservi nevoilor sociale ale parohiei, creării unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților de cateheză parohială cu copii și a altor activități. Se dorește, de asemenea, ca pe viitor, aici să funcționeze un centru de zi pentru copii.
Situat în vecinătatea judeţelor Maramureş şi Satu Mare, oraşul Cehu Silvaniei a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1313. În acest document apare sub numele de „Castrum Cheevar”, care înseamnă „Cetate de pământ”.
La 1405 localitatea apare sub numele de „Chehy". Numele urbei vine de la numele etniei cehe, populaţie de origine slavă cu care românii au venit în contact în secolele trecute. Astfel de toponime sunt frecvente în judeţul Sălaj şi sunt în legătură cu diferite etnii de origine slavă: sârbi, cehi sau croaţi. Cehu Silvaniei și-a primit titulatura de oraș în urma reformei administrative din anul 1968.
În ceea ce privește Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cehu Silvaniei, lucrările de construcție s-au derulat pe parcursul a mai multor ani, începând cu anul 1935, sub coordonarea părintelui Ilie Călăuz. Sfinţirea bisericii s-a făcut în 1959 de către Preasfinţitul Părinte Valerian Zaharia, Episcopul de atunci al Oradiei. Alte lucrări au fost efectuate de-a lungul timpului sub păstorirea preoţilor Mihai Tostogan şi Ştefan Vădeanu. A urmat binecuvântarea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei, la 14 octombrie 1984. Lucrările ulterioare, efectuate sub păstorirea actualului paroh, Radu Barbor, au fost binecuvântate de către PS Episcop Petroniu, la 18 septembrie 2005.
Slujire arhierească la Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a slujit în Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Hunedoara VI, Protopopiatul Deva, alături de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și de un sobor de preoți și diaconi.
În ultimii ani, Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Hunedoara VI a fost înfrumusețată cu pictură, fapt pentru care a fost săvârșită de către cei doi ierarhi o slujbă de binecuvântare a picturii, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii alături de soborul slujitor și în prezența a numeroși credincioși hunedoreni.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a săvârșit hirotonia întru preot a diaconului Radu Toma, cel care va păstori sufletele credincioșilor din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, localitatea Silvașu de Jos, Protopopiatul Hațeg.
În cuvântul de învățătură, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre pericopa evanghelică citită, punând în lumină vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, minune prin care credincioşii descoperă, pe de o parte, puterea dumnezeiască a Domnului Iisus Hristos prin vindecarea celui cuprins de duhuri necurate, dar și mărturisirea demonului care Îl proclamă pe Mântuitorul ca Fiu al Dumnezeului Celui Preaînalt.
De asemenea, PS Emilian Lovişteanul i-a îndemnat pe credincioși să fie în permanență de veghe la lucrarea lor personală de mântuire a sufletelor, fiind mărturisitori vii ai lui Dumnezeu și împlinitori ai poruncilor Sale.
PS Episcop Gurie a acordat, la propunerea parohului Grațian Bornemisa, câteva gramate de mulțumire celor care s-au implicat activ în proiectul de pictură al bisericii „Sfânta Treime” din Hunedoara.