„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Slujiri arhiereşti în Duminica a 24-a după Rusalii
Mai multe biserici au fost sfinţite sau binecuvântate de ierarhi, în urma lucrărilor de construcţie şi renovare efectuate în ultimul timp. Credincioşii au fost îndemnaţi să se ferească de moartea sufletului pe care o aduce păcatul şi să nu îşi piardă credinţa în puterea lui Dumnezeu, manifestată şi prin minunile evocate în Sfintele Scripturi. De asemenea, în cadrul parastaselor oficiate în biserici, au fost pomeniţi Arhiepiscopul Justinian Chira şi părintele Teofil Părăian.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Șoarș, județul Brașov, a fost sfințită duminică, 29 octombrie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost renovat în ultimii ani prin eforturile comunității și cu sprijinul Consiliului județean Brașov și al mai multor binefăcători, iar acum este pregătit pentru pictarea interioară. Biserica din Șoarș a fost ridicată în perioada 1857-1861, iar între 2010-2014, comunitatea păstorită de preotul Dumitru Hilohe a reușit să înlocuiască ferestrele și să monteze încălzirea centrală. Din 2014 și până în prezent, sub conducerea parohului Ciprian Adomnicăi, a fost reparat acoperișul, s-a refăcut exteriorul, s-a făcut hidroizolație, s-a refăcut instalația electrică, s-a schimbat iconostasul și s-a rezidit Sfânta Masă.
Ierarhul a oficiat slujba de târnosire împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. lect. dr. Petru Pantiș de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, parohul de la Șoarș, Ciprian Adomnicăi și alți slujitori ai sfintelor altare. IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă și a binecuvântat cu apă sfințită interiorul.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia teologul Vlad Dumitru Stoica a fost hirotonit diacon, iar diaconul Dorian Streulea a fost hirotonit preot pentru Parohia Ticușu Nou, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Teofania” din Sibiu.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat credincioșilor veniți în număr mare la sărbătoarea comunității întreaga rânduială a târnosirii unei biserici. Mai apoi a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Învierii fiicei lui Iair.
„Și noi cădem de foarte multe ori într-o adormire a păcatului și chiar în moartea păcatului. Păcatul pune ceva pe fața omului și nu mai vede, nu mai simte, este doar întuneric. Dacă a reușit să îl mențină în întuneric, îl duce spre moarte. Mântuitorul le spunea fariseilor că deși sunt vii, ei sunt morți, adică morți sufletește. Din această moarte ne scoate Hristos, ne ia de mână, ne duce”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, parohul Ciprian Adomnicăi a fost hirotesit sachelar. Ierarhul a oferit apoi acte de cinstire președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, consilierului județean Mihai Donțu, primarului comunei Șoarș, Dănuț-Ioan Timiș, precum și altor binefăcători.
Parohul a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate, autorităților locale și județene pentru sprijinul acordat, precum și credincioșilor care i-au stat alături în cei patru ani de activitate pastorală și administrativă. Darul comunității pentru ierarh a fost o icoană pictată chiar de părintele Ciprian Adomnicăi, care a pictat și o parte din icoanele de pe catapeteasmă, urmând să finalizeze și celelalte icoane și să se pregătească pictarea pereților interiori ai locașului de cult. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine în sfântul altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Binecuvântare la Şieu Cristur, Beclean
Credincioșii din Parohia Șieu Cristur, Protopopiatul Beclean, au participat, duminică, 29 octombrie, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în biserică ocrotită de „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil”. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de peste 15 preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele protopop de Beclean, Doru Zinveliu. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre neîncrederea oamenilor în puterea lui Dumnezeu și despre batjocorirea credinței, şi a oferit exemple din Sfânta Scriptură: „Domnul Hristos Şi-a arătat puterea prin multe minuni. Puterea Lui a tămăduit-o pe femeia bolnavă, puterea Lui a înviat-o din morţi pe fiica lui Iair. Dar, oameni neîncrezători în puterea lui Dumnezeu vor fi întotdeauna şi, de exemplu, şi în vremurile secularizate şi secularizante de astăzi, vremuri în care grupările religioase sunt mai puţine şi practicile duhovniceşti ale oamenilor tot mai slăbuţe. Despre vremurile acestea, de secularizare, adică de înrădăcinare a omului în material şi indiferenţa lui faţă de spiritual, a scris şi Sfântul Petru în a doua epistolă a sa, în capitolul III, începând cu versetul 3, şi a arătat că oamenii vor fi neîncrezători în puterea lui Dumnezeu şi batjocoritori la adresa celor sfinte, încercând ca tuturor fenomenelor să le dea o explicaţie ştiinţifică şi să nu vadă puterea lui Dumnezeu, mâna lui Dumnezeu, care conduce tot universul acesta”.
În cadrul Sfintei Liturghii, parohul Ștefan Cora a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cei care au sprijinit parohia au primit diplome de „Aleasă cinstire”. Credincioşii prezenţi la slujbă s-au împărtăşit în număr mare, iar la momentul împărtășaniei, au cântat pricesne și cântări închinate Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului și Sfintei Cruci. La finalul slujbei a fost oficiat un parastas pentru ctitori, preoţi slujitori şi credincioşi care au trecut la Domnul din această comunitate parohială. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei le-a dăruit copiilor cărţi de rugăciuni şi i-a binecuvântat. De asemenea, după slujbă, ierarhul a sfințit casa parohială ridicată cu sprijinul comunității și al Consiliului Local.
Localitatea Şieu Cristur apare, în anul 1332, sub numele de „Vila de la Sancta Cruce”. Numele de Cristur este luat de la o cruce sfinţită, pe locul căreia s-a ridicat o biserică. Biserica în care se slujeşte în prezent a fost construită între anii 1986-1989, în timpul păstoririi preotului Ioan Lăpuşte. Între 1989-1991 biserica a fost pictată.
Slujire arhierească la Sighişoara
În Duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreafințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în Biserica „Sfânta Treime” din centrul Sighişoarei. Cu această ocazie, în cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Dacă există învierea morților, nu ne este indiferent cum trăim pe acest pământ și suntem responsabili înaintea lui Dumnezeu de tot ceea ce gândim, vorbim și facem. Dacă noi trăim fără rost și fără chibzuință în această lume, înseamnă că ne compromitem pentru totdeauna și în cealaltă lume. Sfântul Apostol Pavel zice clar: «Ceea ce seamănă omul, aceea va și secera». Așadar, se cuvine să ne străduim a ne elibera de orice păcat și a ne pune viața noastră în concordanță cu voința divină, bine știind că păcatul, odată intrat în inimă, ne stăpânește, și atunci bucuria duhovnicească se stinge, iar viitorul nostru devine nesigur. Acum înțelegem cât de important este să urmăm îndemnul biblic: «Ferește-te de rău și fă binele și vei trăi în veacul veacului»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În Biserica „Sfânta Treime” participă la sfintele slujbe credincioșii din parohiile Sighișoara I și Sighișoara II. Biserica a fost ridicată în perioada interbelică după planurile arhitectului Dumitru Petrescu Gopeș, interiorul fiind pictat de Anastase Demian. Pentru activitatea pe care o desfăşoară în cele două parohii, preoții Petru Bleahu și Mircea Ceușan au fost hirotesiți iconom-stavrofor, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Târnosirea bisericii din Băiţa Băii, Baia Mare
Biserica din Parohia Băiţa Băii, Protopopiatul Baia Mare, a fost supusă unor ample lucrări de renovare în interior şi la exterior bisericii, lucrările fiind efectuate în ultimii trei ani, de când paroh este Bogdan Constantin Miclăuş. Între lucrările efectuate s-au numărat reorganizarea Sfântului Altar, prin zidirea Sfintei Mese, a Proscomidiarului, înlocuirea vechiului iconostas şi pictarea icoanelor de pe el de către paroh, care este şi pictor bisericesc, înlocuirea ferestrelor şi geamurilor şi repararea exterioară. Lucrările au fost efectuate sub coordonarea parohului, alături de membrii Consiliului Parohial în frunte cu epitropul Dorin Pop, şi, de asemenea, cu sprijinul credincioşilor precum şi al autorităţilor.
Biserica ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost târnosită de Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Apoi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor în care s-au aflat pr. Cristian Ştefan, consilier cultural, pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu şi pictură sacră, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, parohul Bogdan Constantin Miclăuş şi preoţi din parohiile oraşului Tăuţii Măgherăuş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a Coralei „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijor pr. Petrică Aurelian Covaciu, şi corul bisericii din Băiţa Băii, condus de preoteasa Anca Miclăuş. Între credincioşi s-au aflat autorităţi judeţene şi locale.
Pornind de la Evanghelia Duminicii, a Învierii fiicei lui Iair, PS Episcop Iustin a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a arătat că „minunile pe care le-a săvârşit Mântuitorul cu învierile din morţi sunt o întărire a credinţei noastre că dincolo nu este întunericul şi neantul, dincolo este viaţa veşnică împreună cu Hristos, pentru cei ce au crezut în Hristos. Dumnezeu nu constrânge pe nimeni şi nu obligă”. Ierarhul a adăugat că nu există suferinţă pe pământ pe care Hristos Mântuitorul nu o poate vindeca prin rugăciunile preoţilor şi ale credincioşilor: „Să ne ajute Dumnezeu ca din minunile pe care le-am auzit astăzi să tragem învăţăminte pentru viaţa noastră. Să înţelegem că Mântuitorul în orice dramă am fi, în orice situaţie dificilă am fi, este aproape de noi. Să avem credinţă că orice boală şi orice suferinţă poate să fie vindecată”.
După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, cum s-a oficiat în toate bisericile de mir şi de mănăstire în această duminică, deoarece luni, 30 octombrie s-a împlinit un an de la trecerea sa în veşnicie. Cu această ocazie a fost pomenit şi fostul paroh al bisericii, Dumitru Coltan, de la a cărui plecare la Domnul s-au împlinit nouă ani.
Ca apreciere pentru activitatea din cei trei ani de când este paroh în Băiţa Băii, Bogdan Constantin Miclăuş a fost hirotesit stavrofor de către PS Episcop Iustin. De asemenea, ierarhul a oferit diplome de vrednicie Consiliului Parohial, prefectului Vasile Moldovan, preşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Valer Zetea, primarului Anton Ardelean din Tăuţii Măgherăuş, epitropului Dorin Pop, consilierilor parohiali Norbert Anghelescu, Vasile Rus, Valentin Roman, Petru Mureşan, Cristina Vanca, Mircea Gavrilaş, Viorel Pop Viorel, Ioan Vasc, Viorel Vascul, vicepreşedinte al Fundaţiei „Waldburg”, Zaharie Bledea, Aurica Petruşca, familiei Iova Gheorghe şi Lia, Horea şi Doiniţa Colda. Ierarhul a primit în dar, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Binecuvântare la Boian, Şimleu Silvaniei
Duminică, 29 octombrie, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Boian, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit întru sachelar pe parohul Teodor-Ioan Csordaș, pentru activitatea sa. La rândul său, parohul a mulțumit ierarhului și i-a dăruit o icoană.
În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate în ultima perioadă.
Satul Boian este atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1481, când localitatea apare sub numele „villa olachalis Boyan”. Până în anul 1994, Boianul a fost filie, mai întâi, a Parohiei Cizer, iar mai apoi, a Parohiei Pria, în trecut, satul având jurisdicție administrativă în fostul sat Boian (Boianul Crasnei), care, în prezent, este parte integrantă a localității Cizer. În Boian a existat o bisericuță de lemn, cu hramul „Sfânta Treime” care a fost ridicată la sfârșitul secolului al XVII-lea, în cimitirul vechi al satului, aceasta funcționând, ca lăcaș de cult, până în anul 1941, când a fost dărâmată.
Biserica de zid în care se slujeşte în prezent a fost edificată în anul 1938, în timpul păstoririi preotului Arion Coriolan, după planul și devizul lui Francisc Brod, în stil românesc autohton, de către antreprenorul Vasile Nemeth din Crasna. Lucrările de zidire au fost finalizate în anul 1941. Între anii 1945-1946, lăcașul de cult a fost pictat de către pictorul Aurel Pop din Cluj, iar în anul 1961 s-a confecționat iconostasul bisericii de către meșterii Paul Vizagnai din Crasna și Carol Pop din Cluj. În anul 1962 s-au pictat icoanele pentru catapeteasmă, de către pictorii Găvrilă și Aurel Pop din Cluj, iar în anii 1965 și 1974 lăcașul de cult a fost zugrăvit și în exterior. În data de 26 octombrie a anului 1985, biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei, preot fiind Preacucernicul Părinte Nicolae Chiș.
Lucrări importante la lăcașul de cult s-au efectuat și între anii 1994-2008, sub păstorirea preotului Marius Şortan. Astfel, a fost înlocuit iconostasul vechi cu unul sculptat în lemn de stejar, de către Arsenie din Neamț și a fost pictată biserica, în tehnica frescă, de către pictorul Cornel Pogana din Oradea, lucrările fiind binecuvântate de către PS Episcop Petroniu, în data de 26 octombrie 2010.
După venirea preotului Teodor-Ioan Csordaș în acest sat, în anul 2012, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, cu sprijinul credincioşilor, s-au realizat următoarele lucrări: în interiorul lăcașului de cult, Sfântul Chivot a fost sculptat în lemn de tei, pardoseala din Sfântul Altar a fost acoperită cu mochetă, a fost instalat sistemul de sonorizare și a fost confecționată o balustradă la scările de acces în cafas. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, turnul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit, aleea de acces spre biserică și trotuarul din jurul lăcașului de cult au fost pavate cu piatră naturală, gardul și porțile bisericii au fost renovate și vopsite și a fost ridicată o troiță sculptată în lemn de stejar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Parastas pentru părintele Teofil Părăian
Doi ierarhi, 17 preoți și patru diaconi au liturghisit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, în ziua în care s-au împlinit opt ani de la trecerea la Domnul a părintelui Teofil Părăian, duminică, 29 octombrie. Pentru ucenicii părintelui Teofil, ca și pentru cei care s-au folosit de sfaturile sale lăsate moștenire prin cărți și prin cuvinte folositoare, ziua de duminică a fost o sărbătoare.
Preasfințitul Ilarion Făgărășeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în cuvântul său a amintit că „ne aflăm cu toții în raza de bucurie a părintelui Teofil având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Pentru fiecare dintre noi s-au potrivit îndemnurile, povețele și programul duhovnicesc pe care îl promova părintele Teofil. Un mare duhovnic are mari ucenici, iar noi toți care ne rugăm pentru sfinția sa, fie în mănăstirea în care a viețuit, fie acolo unde se află ucenici de-ai săi care n-au putut fi cu noi, arătăm, prin ceea ce am devenit cu ajutorul său, ce rol mare a avut activitatea sa în mijlocul nostru”. De asemenea, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a reamintit credincioșilor prezenţi la slujbele de la Mânăstirea „Brâncoveanu” povețe ale părintelui Teofil Părăian, subliniind importanța cuvintelor și îndemnurilor sale, dincolo de personalitatea sa.
De asemenea, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, un ucenic al părintelui Teofil Părăian, a subliniat că în activitatea și în povețele părintelui se pot observa urmele harului și binecuvântările lui Dumnezeu: „De aceea, pentru a fi vrednici de ele este nevoie să fim oameni vii, atât arhierei și preoți, cât și credincioși, pentru ca binele să se înmulțească și răul să se risipească. Hristos a alungat răul din femeia bolnavă și din viața lui Iair, părintele duhovnic Teofil s-a nevoit să-i deprindă pe oameni cu harul și cu darurile lui Dumnezeu din efortul duhovnicesc, uneori anevoios și greu de primit; numai în ascultare și în perseverență în bine se primește pacea și bucuria și, mai ales, împărăția lui Dumnezeu”.
După slujba parastasului, ierarhii, preoții și credincioșii au mers la mormântul părintelui Teofil Părăian din incinta mănăstirii pentru a rosti rugăciunile rânduite de Biserică. La final, starețul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, a mulţumit celor care au venit la slujbele de la mănăstire din diferite colțuri ale țării și din Țara Făgărașului.