„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în toate zilele și să-Mi urmeze Mie; căci cine va voi să-și scape viața o va pierde; iar cine-și va pierde viața pentru Mine, acela o va mântui. Căci ce folosește omului dacă va câștiga lumea toată, iar pe sine se va pierde sau se va păgubi? Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, se va rușina de el și Fiul Omului când va veni întru slava Sa și a Tatălui și a sfinților îngeri. Cu adevărat însă vă spun vouă: Sunt unii dintre cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu.”
Slujiri arhierești în Duminica a 27-a după Rusalii
În Duminica a 27-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie a fost citită pilda tămăduirii femeii gârbove. Cu acest prilej, credincioșii au fost îndemnați să nu se lase copleșiți de neputințe și necazuri și să își îndrepte speranța și rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care eliberează întreaga omenire de sub domnia păcatului.
Credincioșii din Municipiul Făgăraș, județul Brașov, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Duminica a 27-a după Rusalii la Biserica „Sfântul Nicolae” din oraș. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Făgăraș, Marius Corlean și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Brâncovenii” al locașului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Daniel Bratu a fost hirotonit diacon, iar diaconul Daniel Smădu a fost hirotonit preot pentru Parohia Victoria 2, județul Brașov.
IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre învățăturile Evangheliei din Duminica a 27-a după Rusalii, a vindecării femeii gârbove: „Mântuitorul Iisus Hristos a eliberat-o pe această femeie și ne-a dat și nouă nădejdea că avem șansa mare de a ne elibera de legătura aceasta față de pământ și de cele trecătoare, dar mai ales de povara pusă de diavol asupra noastră. De aceea, textul Apostolului de astăzi din Epistola către Efeseni, capitolul 6, ne dă un răspuns despre cum putem noi să ne apărăm de ispitele care vin asupra noastră, de uneltirile diavolului, prezentând armura spirituală oferită de Mântuitorul. Mântuitorul a asemănat această femei cu întregul Israel, pe care El va veni să-L elibereze, nu doar formal cum împlineau ei cele ale Legii, ci în mod deplin, ridicând întreaga omenire de sub stăpânirea diavolului”.
La final Părintele Mitropolit a instalat noul paroh al Parohiei Făgăraș II, Ioan Paroș. Părintele Paroș va continua misiunea pastorală a fostului paroh, Marcel Dobrea, ieșit la pensie.
Slujire arhierească la Cristești I, Târgu-Mureș
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Cristești I, Protopopiatul Târgu-Mureș. După celebrarea Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de binecuvântare casei parohiale.
În cuvântul de învățătură, ierarhul, adresându-se numeroșilor credincioși, a spus: „În Epistola către Romani, Sfântul Apostol Pavel spune că noi, cei mântuiți, avem pace cu Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă purtăm în ființa noastră răni și temeri din trecut, să-L lăsăm pe Hristos să se aplece peste neputințele noastre cu mila Sa așa cum s-a aplecat asupra oiței rătăcite din Evanghelie. Dacă suntem copleșiți de dureri și de necazuri, să credem că Dumnezeu, Care L-a trimis pe Fiul Său în lume pentru mântuirea noastră, poate să intervină în viața noastră. Atunci, omul gârbovit de păcat, de boli și de suferințe se îndreaptă și zdrobirea noastră de orice fel poate fi transformată în măreață binecuvântare încât, asemenea femeii gârbove, simțim imboldul de a-L slăvi pe Dumnezeu”.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Cristești I a fost ridicată între anii 2003-2006 în timpul păstoririi preotului Nicolae Medrea, după ce vechiul lăcaș de cult, edificat în anul 1907, a devenit neîncăpător pentru numărul mare de credincioși prezenți la sfintele slujbe. Târnosirea noii biserici a avut loc la data de 9 septembrie 2007, urmând ca din anul 2008 să aibă loc împodobirea lăcașului de închinare cu haina picturii, lucrare realizată în tehnica fresco. Până în anul 2015, credincioșii din această parohie au fost păstoriți de către părintele Nicolae Medrea. Începând din anul 2015, comunitatea credincioșilor de aici se află sub oblăduirea părintelui Răzvan Enache, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Catedrala băimăreană
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în fruntea unui sobor format din preoţii slujitori ai Catedralei. Din sobor au făcut parte pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, arhim. Casian Filip, eclesiarh, pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, pr. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de arhid. Ionuţ Pleş, iar la priceasnă a cântat arhid. Ionuţ Pleş împreună cu tinerii din Grupul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din cadrul Catedralei Maramureşene (ATOCEM).
Pr. prof. dr. Mihai Himcinschi a rostit cuvântul de învăţătură despre Evanghelia duminicii, a tămăduirii femeii gârbove: „Mesajul Sfintei Evanghelii de astăzi, din Capitolul 13 al Sfântului Evanghelist Luca, ne descrie modul în care Mântuitorul Iisus Hristos, aflându-se într-o sinagogă şi propovăduind Evanghelia, Legea cea nouă, vestea cea nouă, poporului său Israel, vindecă o femeie gârbovită. Această minune creează o reacţie şi mai marele sinagogii ceartă poporul, spunând că aveţi atâtea zile la dispoziţie, nu în ziua sâmbetei să faceţi minuni. Este foarte important să înţelegem din această minune că Mântuitorul a venit în lume să dezlege neputinţele noastre”.
În semn de apreciere pentru activitatea teologică și academică, pentru contribuția adusă învățământului teologic ortodox și pentru că a răspuns, de fiecare dată, invitației de a fi prezent în mijlocul studenţilor şi credincioşilor băimăreni, PS Episcop Iustin i-a oferit pr. prof. dr. Mihai Himcinschi Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.
Sărbătoare la Chichiș, Covasna
Peasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Sfânta Treime” din localitatea Chichiș, Protopopiatul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
PS Episcop Andrei a vorbit credincioșilor despre pericopa evanghelică a minunii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos cu femeia gârbovă: „Femeia gârbovă avea coloana anchilozată, ea nu putea privi cerul și oamenii, ci privea pământul. De 18 ani avea un duh de neputință, Mântuitorul Hristos confirmă acest lucru. O cheamă și o dezleagă, Și-a pus mâinile peste ea și ea s-a vindecat și slăvea pe Dumnezeu! În această lume secularizată mulți au neputința de a nu fi drepți, a nu avea coloană vertebrală, a nu avea demnitate, onoare și caracter, lucruri după care tânjim, astăzi (…) La minunea săvârșită de către Fiul lui Dumnezeu, mai marele sinagogii s-a umplut de mânie. Nu râvna pentru cele sfinte mustră pe cei prezenți în sinagogă ci invidia, pentru că este viclean și ipocrit. Hristos nu îi tolerează ipocrizia și spune lui și tuturor celor care gândeau ca el: «Fățarnicilor!» (Luca 13, 15). Iar în Evanghelia după Matei în capitolul 23, de opt ori îi mustră zicând: «Vai vouă cărturarilor și fariseilor fățarnici!». Logica lui Hristos pe unii i-a bucurat, pe cei sinceri, iar pe alții i-a rușinat, pe cei falși care se ascundeau în spatele literei. Mântuitorul condamnă ipocriții, falșii și duplicitarii!”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei i-a oferit parohului Ion Gavrilă distincția „Crucea Eparhială” pentru clerici, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Sărbătoare la Biserica „Sfântul Nicolae”, Zalău
Credincioșii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Zalău l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte părintele Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, părintele Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, părintele Claudiu Nechita, consilierul social-filantropic al Episcopiei Sălajului şi protopopii celor trei protopopiate ale Eparhiei.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Moiad, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pe diaconul Daniel-Florin Teglaș. De asemenea, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe Ionuț Nosa, urmând ca acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău. La finalul slujbei, parohul Ionuț Pop a mulțumit ierarhului pentru prezență și i-a oferit un set compus din cruce pectorală și engolpion.
În continuare, PS Episcop Petroniu a împărțit cadouri și iconițe cu Sfântul Ierarh Nicolae tuturor copiilor prezenți la sfânta biserică.
Parohia de pe strada Crasnei, aşa cum este ea cunoscută locuitorilor din municipiul Zalău, a fost înfiinţată în anul 2009. În anul 1990, în oraşul Zalău existau doar două biserici ortodoxe, iar la înfiinţarea Episcopiei Sălajului, în octombrie 2007, erau ridicate, în diferite stadii de finalizare, încă alte cinci noi biserici şi două capele. La solicitarea credincioșilor din zone mai îndepărtate ale oraşului, PS Episcop Petroniu a hotărât şi a supus aprobării Consiliului Eparhial înfiinţarea a două noi parohii, una pe strada „22 decembrie 1989” şi cealaltă în cartierul Sărmaş. Misiunea ridicării bisericii de pe strada „Crasnei” i-au fost încredinţate pr. Ionuţ Pop. Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău este o biserică nouă, piatra de temelie a acestui lăcaș de cult fiind sfințită în Duminica Tomii a anului 2009. Tot atunci, PS Episcop Petroniu a oferit parohiei o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, care sunt păstrate într-o icoană relicvar a Sfântului Nicolae. De asemenea, în Duminica Tomii a anului 2015, lăcașul de cult a primit și cel de-al doilea hram, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma. De-a lungul timpului, ierarhi de pe cele cinci mari continente ale lumii au trecut pragul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău.