„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Slujiri arhiereşti în Duminica a 32-a după Rusalii
În Duminica a 32-a după Rusalii, a lui Zaheu, credincioşii au fost îndemnaţi, la Sfânta Liturghie, să nu îi judece pe semeni, pentru că Iisus Hristos doreşte să intre în casa sufletului fiecărui om, având iubire atât pentru cei virtuoşi cât şi pentru cei păcătoşi care, prin pocăinţă, se pot schimba în bine. Tot în această duminică, la Cluj-Napoca a avut loc şi slujba parastasului pentru Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Credincioșii din cartierul brașovean Bartolomeu au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în această duminica la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul Bartolomeu, iar credincioșii au umplut locașul de cult pentru a se ruga și a fi binecuvântați de ierarh și soborul slujitor. Din sobor au făcut parte prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, pr. conf. dr. Mircea Ielciu de la aceeași facultate, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii bisericii și alți slujitori ai sfintelor altare.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Daniel Ilie Colceriu a fost hirotonit preot misionar în cadrul Protopopiatului Brașov.
În predica rostită după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile transmise de Evanghelia din această duminică, text biblic în care se prezintă întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu Zaheu vameșul.
„Mântuitorul a știut, a simțit, a cunoscut nu doar intenția lui Zaheu Vameșul, curiozitatea lui, ci dorința deosebită de a-L vedea. De aceea, în momentul în care s-a apropiat de sicomor, l-a strigat pe nume, deși nu-l văzuse, nu-i spusese nimeni că Îl așteaptă Zaheu. L-a strigat pe nume și i-a zis să se grăbească a se da jos și a anunțat ce va urma și anume că în casa sa se cuvenea să fie în acea zi. Înțelegem că, dacă suntem porniți în călătoria noastră duhovnicească de un sentiment puternic, de o dorință puternică pe care o putem asemăna cu foamea și setea după Dumnezeu, atunci avem nevoie de comuniunea cu Hristos. Foamea și setea după Hristos trebuie să le avem mereu și așteptăm întâlnirea noastră cu El, care este mântuitoare. Pe fiecare dintre noi ne cunoaște Hristos, și dacă urcăm la Biserică, așa cum Zaheu a urcat în sicomor pentru a-L vedea pe Hristos, noi așteptăm comuniunea cu El, prin Sfânta Împărtășanie, unde fiecare suntem pomeniți cu numele nostru”, a subliniat ierarhul.
La final, parohul Vasile Zărnescu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității din cartierul Bartolomeu, în duminica de după sărbătoarea hramului „Sfinților Trei Ierarhi”. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Slujire arhierească la Catedrala din Cluj-Napoca
Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, au fost comemorați cei doi ierarhi vrednici de pomenire, Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoții și diaconi, printre care slujitorii catedralei, precum și preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat faptul că „Domnul Iisus Hristos este cel mai scump oaspete pe care Îl poate primi cineva în casa sa”.
„Constatăm că în multe case secularizate, din mediul urban, Iisus Hristos nu mai are loc, iar urmările le vedem. Atâta neînțelegere, atâta ceartă, până la urmă divorțuri, copii neascultători, familii destrămate. Nu sunt preocupări religioase, absolut deloc. Toate acestea din cauză că Domnul Iisus Hristos acolo n-a fost primit ca oaspete ceresc. (…) Atunci, dacă vrem să vedem reabilitate toate lucrurile, nu-i altă soluție decât ca Domnul Iisus Hristos să revină în casa noastră, sau să rămână dacă e deja acolo. Și pentru casele urbane, pentru orășenii noștri, dar și pentru cei care încă mai locuiesc la sat, singura soluție de a regăsi atmosfera frumoasă, bună, binecuvântată, este ca să-L primească în casă, ca oaspete ceresc, pe Domnul Iisus Hristos”, a spus Mitropolitul Clujului în cuvântul său.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.
La finalul slujbei, a fost săvârșit un parastas pentru vrednicii de pomenire Episcop Nicolae Ivan, de la a cărui trecere la cele veșnicie s-au împlinit în 3 februarie, 83 de ani, și Mitropolit Bartolomeu, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit, în 31 ianuarie, opt ani.
Cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre personalitatea celor doi mari ierarhi ai Clujului. Mai apoi, IPS Andrei a depus flori la statuile celor doi ierarhi pomeniți, aflate în fața Catedralei.
De asemenea, alături de soborul de preoți și de credincioși, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat un trisaghion la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la subsolul Catedralei Mitropolitane, conform celor afirmate de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, protos. Simeon Pintea.
Liturghie arhierească la Ungheni, Târgu-Mureș
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Ungheni. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în Biserica „Soborul Maicii Domnului” din localitate. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu i-a oferit primarului orașului Ungheni, lui Victor Prodan, Ordinul „Donum Sacrum Unitatis”, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea desfășurată în slujba comunității și a Bisericii străbune.
Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, ierarhul a spus: „Nu putem crește duhovnicește dacă nu ne-am născut din nou, dacă nu ne-am desprins de răutățile lumii și nu ne-am predat integral lui Hristos. Aceasta s-a întâmplat în casa lui Zaheu și în toate casele celor pierduți, care L-au primit pe Domnul în viețile lor. Poți cunoaște că te-ai născut din nou și că Hristos locuiește în casa sufletului tău atunci când tu capeți, când dobândești alți ochi și altă privire, altă gură și altă vorbire, alte mâini și altă lucrare, alte picioare și altă umblare, altă minte, cu gânduri frumoase, și altă inimă, cu sentimente curate. Credem aceasta, pentru că Sfântul Apostol Pavel, în Epistola a doua către Corinteni, ne spune limpede: «Dacă este cineva în Hristos, acela este o făptură nouă; cele vechi au trecut și, iată, toate s-au făcut noi»”.
Parohia Ungheni II a fost înființară în data de 1 martie 2009, piatra de temelie a noului locaș de închinare fiind așezată la 8 septembrie 2010. Până în toamna anului 2013, când au fost încheiate lucrările de zidire a noului edificiu, sfintele slujbe au fost oficiate într-o bisericuță din lemn, adusă din Parohia Burzonești-Lazuri, Protopopiatul Câmpeni. La data de 5 octombrie 2013, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noului locaș de cult, urmând ca biserica să fie împodobită cu haina picturii, lucrare executată în tehnica „fresco”. Din data de 14 iunie 2009 și până în prezent, credincioșii de aici sunt păstoriți de părintele Iulian Suciu, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sfânta Liturghie la Maternitatea din Oradea
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Zămislirea Sfintei Fecioare Maria” din cadrul Spitalului clinic de Obstetrică-Ginecologie din Oradea, în prezența medicilor și a personalului medical, precum și a unor credincioși.
Paraclisul de la Maternitatea din Oradea a fost amenajat pentru slujire în anul 2005, prin grija părintelui capelan Florin Jurca și cu sprijinul mai multor binefăcători. În anul 2007, după întronizarea Preasfințitului Părinte Sofronie în scaunul de Episcop al Oradiei, paraclisul a primit hramul „Zămislirea Sfintei Fecioare Maria”.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a arătat că Duminica a 32-a după Rusalii îi pregăteşte pe credincioşi pentru intrarea în perioadă bisericească a Triodului, ce începe în Duminica a 33-a după Rusalii, care marchează începutul călătoriei duhovnicești spre Sfintele Paști, subliniind principalele învățături ce se desprind din textele scripturistice: „Din cuvintele pericopei evanghelice care a relatat întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu vameșul Zaheu am aflat despre Zaheu că era un om bogat și că avea profesia de vameș, era chiar mai marele vameșilor, a celor care colectau taxe și impozite, pe care oamenii îi urau și îi desconsiderau, pentru că mulți dintre ei își însușeau bani ce nu le aparțineau. Erau socotiți păcătoși, întinați și nevrednici de cinste deoarece se socoteau ei înșiși mai presus decât semenii lor. Însă, și atunci, ca și astăzi, există oameni și oameni, unii oameni din autoritate sunt drepți, alții sunt nedrepți, unii sunt corecți, alții abuzează de puterea pe care o au. De aceea, noi nu avem voie să judecăm, nu avem voie să ne judecăm unii pe alții, deoarece numai Dumnezeu știe ce este în inima fiecărui om”.
Preasfinţitul Părinte Sofronie a mai arătat că „atât vameșul Zaheu, cât și vameșul din Pilda vameșului și a fariseului, despre care vom auzi în Duminica a 33-a după Rusalii, sunt chipuri ale smereniei, sunt oameni care, recunoscându-se greșiți, vor să primească îndreptare, vor să se bucure de mântuirea lui Dumnezeu, pentru că și ei sunt oameni ca noi toți și Dumnezeu-Fiul a venit pe pământ ca să mântuiască pe tot omul, cu condiția ca omul să dorească acest lucru”.
Astfel, „Duminica aceasta, a 32-a după Rusalii, ne pregătește, duhovnicește, pentru intrarea în perioada binecuvântată, de zece săptămâni, a Triodului, în care, pentru a ne bucura de roadele Învierii Domnului Iisus Hristos, trebuie să înțelegem și să vedem cât de păcătoși suntem și în ce stare de boală sufletească ne aflăm, dar și câtă trebuință avem de vindecarea pe care Mântuitorul Iisus Hristos o aduce umanității, dar și fiecărui suflet în parte. Astfel, prin smerenia lui Zaheu, Biserica ne pune înainte modelul de smerenie, modelul de căință pentru păcate și de dorință de a îndrepta răul făcut”, a mai spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele capelan Florin Jurca, a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea ce a dăruit-o medicilor, personalului medical, pacientelor și copiilor nou născuți din această unitate spitalicească, precum şi credincioșilor prezenți, prin slujirea Sfintei Liturghii arhierești în capela Maternității din Oradea.
Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a felicitat pe părintele capelan și pe ostenitorii acestui așezământ bisericesc pentru lucrarea misionară şi duhovnicească, adresând urări de ani mulți și binecuvântați tuturor celor care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului clinic de Obstetrică-Ginecologie din Oradea.
Sfânta Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala istorică din Baia Mare. Din sobor au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime" din Baia Mare, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, parohul Ioan-Marius Sabou, Adrian Terec, preot slujitor, pr. Ioan Daniel Tirean, inspector control financiar intern eparhial, pr. Andrei Costinaş, fost paroh, pr. Nicolae Varga, fost preot slujitor. Andrei Pop, paroh în Bergen, Norvegia, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei dirijat de Minodora Kulik. Alături de credincioşi au participat şi oficialităţi din zonă.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a zilei, a arătat că datorită întâlnirii cu Iisus Hristos, vameşul avar a devenit un binefăcător: „Acesta este Dumnezeu, Acesta este Mântuitorul Iisus Hristos. Pe acesta L-a întâlnit Zaheu şi pe Acesta Îl căutăm noi, ca să ne salvăm când suntem împovăraţi de multe încercări, de multe greutăţi, când suntem în lumea aceasta neîmpăcaţi şi neîmpliniţi, oricâte lucruri materiale am avea. Singura salvare este Hristos cel milostiv, Cel bun şi blând, păstorul cel Bun, care ne-a arătat faţa milostivă şi iertătoare, pentru că Hristos este icoana iertării şi a iubirii Tatălui, Hristos Fiul lui Dumnezeu întrupat, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, devenind om adevărat ca şi noi, ne arată icoana iubirii. El întotdeauna a mângâiat mulţimea. A mângâiat poporul".
Sărbătoare la Vişeu de Sus, Maramureş
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Vișeu de Sus, Protopopiatul Vișeu.
Ierarhul a rostit o predică cu privire la pericopa evanghelică din Duminica lui Zaheu, iar în cadrul Sfintei Liturghii, a hirotonit întru diacon pe teologul Petrică Timiș. La finalul slujbei, pr. Vasile Adrian Solteș a fost hirotesit iconom, conform Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.