„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Slujiri arhiereşti în Duminica a 33-a după Rusalii
În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameşului şi a Fariseului), credincioşii au intrat perioada bisericească a Triodului, o perioadă de pregătire pentru Sfintele Paşti, timp de urcuş duhovnicesc spre întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos. Credincioşii au fost îndemnaţi să se roage cu smerenie atât pentru sine cât şi pentru aproapele, fără a-i judeca pe semeni.
Arhiepiscopia Alba Iuliei a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul evocării personalității vrednicului de pomenire Episcop Emilian Birdaș, de la a cărui instalare în vechiul scaun vlădicesc al Bălgradului s-au împlinit 40 de ani. Evenimentul a început de sâmbătă, 20 februarie, cu ceremonia de dezvelire a bustului Episcopului Emilian din Parcul municipal, urmată de slujba de binecuvântare oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu, în prezența autorităților locale și a credincioșilor albaiulieni.
A doua zi, duminică, 21 februarie, un sobor de arhierei format din Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alături de numeroși preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Reîntregirii.
În cuvântul de învățătură, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit credincioșilor despre folosul duhovnicesc al acestei perioade premergătoare Postului Mare, în care, meditând cu luare aminte la învățăturile evangheliilor duminicale, credincioşii au posibilitatea de a se fortifica sufletește, întărindu-se în credință, rugându-se sincer în smerenie și apropiindu-se de Dumnezeieștile Taine. În acest fel, credincioşii se pregătesc în călătoria spirituală a Postului Paștelui pentru a ajunge la Ziua luminoasă a Învierii Domnului.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurențiu a transmis binecuvântarea și mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a evocat personalitatea episcopului de odinioară al Alba Iuliei. După solemnitatea momentelor liturgice, a urmat slujba Parastasului pentru sufletul arhiereului Emilian, de la a cărui mutare la Domnul au trecut 20 de ani. Preoți și credincioși din cuprinsul Eparhiei au înălțat rugăciuni pentru ierarhul devotat, care i-a arhipăstorit vreme de 14 ani.
IPS Arhiepiscop Irineu a evidențiat rodnica activitate a Episcopului Emilian în Eparhia Alba Iuliei, arătând recunoștință și admirație „pentru cârmuirea înțeleaptă, hărnicia și vitejia apostolică care l-au însoțit de-a lungul vieții sale”. Ierarhul i-a îndemnat pe creștini „să urmeze îndemnul apostolic de a privi cu luare aminte la înaintașii noștri și de a le urma credința, asumându-și moștenirea spirituală pe care aceștia au lăsat-o ca pe un tezaur de mare preț”. Au urmat binecuvântarea Salonului „Emilian Episcopul”, din incinta complexului Catedralei „Încoronării”, și lansarea celor două volume omagiale: „Episcopul Emilian Birdaș – un vrednic slujitor al Bisericii și al Neamului” și „Episcopul Emilian și reînființarea scaunului vlădicesc de la Alba Iulia”. După inaugurarea salonului a urmat agapa frățească unde cei prezenți au depănat amintiri despre Episcopul Emilian Birdaș.
Liturghie arhierească la Viile Tecii, Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat în Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), în mijlocul comunității ortodoxe din localitatea bistrițeană Viile Tecii.
Ierarhul, alături de un impresionant sobor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Din sobor au făcut parte părinți consilieri de la Centrul Eparhial, protopopul Bistriței, Alexandru Vidican, stareți și duhovnici de mănăstiri și preoții din localitățile vecine. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a sfințit și noul iconostas al bisericii. În cadrul predicii, ierarhul a vorbit despre smerenie, virtutea la care Biserica îi îndeamnă pe credincioşi în această perioadă liturgică, a Triodului.
De cinci ani, comunitatea din Viile Tecii este păstorită de tânărul preot Bogdan Daniel, care s-a implicat atât pe plan pastoral cât și edilitar: s-a renovat casa parohială, s-a achiziționat o casă lângă biserică, s-a renovat biserica și au început lucrările de pictură în tehnica „frescă”. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a ridicat pe parohul Daniel Bogdan la rangul de iconom și a oferit diplome de „aleasă cinstire” celor care s-au implicat în renovarea bisericii.
PS Episcop Sofronie la 17 ani de arhierie
Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, la aniversarea a 17 ani de la primirea cerescului dar al arhieriei, 21 februarie 1999. Numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie şi s-au închinat la racla din tezaurul Catedralei în care se află părticele din moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a rostit o predică în care a tâlcuit celor prezenţi semnificaţiile duhovniceşti ale cuvintelor Mântuitorului Iisus Hristos din Pilda vameșului și a fariseului: „Autosatisfacția personală a fariseului îl determina să se și laude, să se fălească cu aceea că împlinește întru totul poruncile Legii și, ceea ce este mai îngrijorător pentru suflet, îl judeca pe aproapele său, pe vameșul care a venit și el la templu ca să se roage și, văzând cele din afară ale lui, adică faptul că era vameș, l-a judecat, socotind că nu este atât de virtuos pe cât el, fariseul, era. Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne învață în predica Sa: «Nu judecați, ca să nu fiți judecați» (Matei 7, 1) sau «Cu judecata cu care judecați, veți fi judecați» (Matei 7, 2). Ambele sentințe ale Domnului Hristos ne privesc pe fiecare dintre noi în parte și ne ajută să ne îndepărtăm de această ispită, de a-l judeca pe aproapele nostru și a ne lua după aparențe. Cu alte cuvinte, ispita judecării, care este la tot pasul și care paște în special în lumea secularizată și păcătoasă din zilele noastre, trebuie să o îndepărtăm de la noi, pentru ca să împlinim cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos”.
În cadrul slujbei, la Ectenia întreită, s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste PS Părinte Sofronie, în cei 17 ani trecuți de la hirotonia întru arhiereu, petrecută în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Giula, Ungaria, la 21 februarie 1999.
După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat slujba Parastasului, fiind pomeniți Patriarhul Teoctist al României, Mitropolitul Nicolae al Banatului și toţi ierarhii care au participat la hirotonia PS Episcop Sofronie, trecuți la cele veșnice, Episcopii Roman, Nicolae, Valerian, Vasile și Ioan ai Oradiei, Episcopul Emilian al Alba Iuliei și, mai apoi, al Caransebeșului, împlinindu-se 40 de ani de la întronizarea sa la Alba Iulia și 20 de ani de la înveșnicire, Regina Elisabeta a României, la împlinirea unui secol de la mutarea la Domnul, și Emanoil Gojdu, marele mecena al românilor, de la a cărui naștere, petrecută la Oradea, s-au împlinit 214 ani, împreună cu toţi cei adormiţi din neamul lor.
În încheierea zilei de sărbătoare pentru PS Episcop Sofronie, pentru clerul și credincioşii din Episcopia Oradiei, a fost oficiat un Polihroniu.
Ierarhul a adus mulţumire Preasfintei Treimi, Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, şi Tuturor Sfinţilor pentru darurile primite şi ajutorul oferit pe parcursul celor 17 ani de arhierie. De asemenea, a evocat personalitatea marelui mecena Emanoil Gojdu, care a jertfit tot ceea ce a adunat pe parcursul vieții pământești pentru neamul său, lăsându-și întreaga sa avere, prin testament, spre folosul românilor ortodocși din Transilvania, prin fundația care îi poartă numele.
Duminică, 21 februarie, urmare a îndemnului părintesc al PS Sofronie al Oradiei transmis printr-un ordin circular, în toate bisericile parohiale și mănăstirești din cuprinsul Episcopiei Oradiei, după Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de pomenire însoțită de un scurt cuvânt comemorativ-omagial despre personalitatea lui Emanoil Gojdu, fiu iubitor al Bisericii dreptmăritoare și neobosit luptător pentru drepturile românilor din Transilvania.
Binecuvântare la Subcetate, Şimleu Silvaniei
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Subcetate, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Alături de ierarh au slujit pr. Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, parohul Cătălin Lazăr și pr. Dorinel Crecan, de la Parohia Mesteacăn.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Cătălin Urs, pe seama Parohiei Fildu de Sus, Protopopiatul Zalău. De asemenea, a fost făcută o slujbă de Parastas pentru pomenirea marelui filantrop Emanoil Gojdu.
După rostirea cuvântului de învățătură, cei prezenți au mers la casa parohială, unde PS Episcop Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate. Ierarhul a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Subcetate și la 12 octombrie 2014, când a resfințit biserica, în urma lucrărilor de reînnoire efectuate sub coordonarea parohului Cătălin Lazăr. Tot atunci, PS Episcop Petroniu i-a acordat parohului distincția de sachelar.
Satul Subcetate este situat pe valea Barcăului şi aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Valcău de Jos. Aici se păstrează încă ruinele unei cetăţi medievale, despre care avem prima menţiune documentară la anul 1319. Prima atestare documentară a satului Subcetate apare în 1481, cu numele de Warallya, iar cu denumirea actuală, de Subcetate, apare abia din 1733.
Biserica actuală a fost zidită în 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pavel Pordea, a epitropului Florian Fiţ şi a credincioşilor. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos. Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în 1973.
După instalarea pr. Cătălin Lazăr ca paroh în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparaţii la locaşul de cult. Astfel, acoperişul bisericii a fost reparat şi vopsit, au fost înlocuite jgheaburile şi burlanele, pereţii au fost zugrăviţi, gardurile au fost curăţate şi vopsite, au fost înlocuite porţile, fiind efectuate şi alte lucrări de înfrumuseţare şi întreţinere. De asemenea, sfântul locaş a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În paralel cu lucrările la biserică, au fost efectuate şi lucrările la casa parohială, interiorul acesteia fiind refăcut în totalitate.
Slujire arhierească la Ribiţa, Brad
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Ribița din Protopopiatul Brad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), are o însemnătate aparte în calendarul bisericesc, marcând începutul perioadei Triodului, o perioadă de pocăință și de pregătire duhovnicească pentru luminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. În cuvântul de învățătură rostit în fața mulțimii de credincioși prezentă la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, PS Episcop Gurie a vorbit atât despre importanța rugăciunii în viața credinciosului și în calea sa spre mântuire cât și despre modul în care trebuie făcută aceasta, cu multă smerenie și cu multă cucernicie în fața lui Dumnezeu.
De asemenea, ierarhul a amintit și despre puternica armă duhovnicească a smereniei, îndemnându-i pe credincioși să-și asume, fiecare în parte, această lucrare a smereniei, prin care pot birui ispitele diavolului și prin care, așa cum mărturisește cuvântul Evangheliei Domnului Iisus Hristos, se pot înălța spre dobândirea Împărăției Celei de sus a lui Dumnezeu. La finalul Sfintei Liturghii, protopopul Ioan Petru Diniș, parohul comunității din Ribița, i-a mulțumit PS Episcop Gurie, pentru prezenţa în mijlocul comunității și pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.
Sărbătoare la Catedrala Episcopală din Baia Mare
La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime din Baia Mare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în prezenţa a peste 2.500 de credincioşi. Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, arhim. Casian Filip, ecleziarhul Catedralei, pr. Gabriel Băban, inspector pentru catehizarea tineretului, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, slujitori ai Catedralei, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, preoţi şi diaconi slujitori. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. Petrică Aurelian Covaciu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de IPS Arhiepiscop Nicolae, care s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, la alte învăţături biblice desprinse din Sfintele Evanghelii, dar şi la misiunea de păstorire a credincioşilor ortodocşi români din cele două Americi: „Am rămas profund impresionat astăzi să vă văd pe dumneavoastră în număr atât de mare, mulţime de copii şi de tineri, care aţi venit să vă rugaţi şi să cereţi lui Dumnezeu ca în această duminică să începeţi cu bun spor perioada de zece săptămâni care urmează, perioada Triodului, perioada pregătirii noastre pentru Înviere”.
Referindu-se la smerenia la care trebuie să ajungem, ca buni creştini, pentru a fi plăcuţi în faţa lui Dumnezeu, IPS Arhiepiscop Nicolae a subliniat: „Numai Dumnezeu ne poate schimba viaţa cu adevărat. Numai Dumnezeu ne poate întoarce din rătăcire. Numai Dumnezeu ne poate da o inimă înţelegătoare şi bună pentru fraţii noştri. Numai Dumnezeu ne poate lumina mintea, ca să ne descoperim fiecare calea mântuirii. Părinţii Bisericii au aşezat această Evanghelia la începutul Triodului, tocmai ca să păşim, să punem primul pas în această pregătire, înţelegând smerenia şi plecându-ne cugetul înaintea bunătăţii lui Dumnezeu”.
PS Iustin Sigheteanul i-a oferit oaspetelui un omofor confecţionat în Atelierele Episcopiei, ca semn al comuniunii dintre ierarhi, o bederniţă brodată tot în Atelierele Episcopiei, cu icoana Sfântului Ierarh Nicolae, pe care este consemnat momentul şi evenimentul înmânării, distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru ierarhi, cu documentul însoţitor, precum şi Monografia-album a celor 30 de mănăstiri şi schituri din Eparhie, intitulată „Chivote ale credinţei”. Vizita IPS Arhiepiscop Nicolae este un răspuns la vizita şi slujirea PS Iustin Sigheteanul în toamna 2008 în Statele Unite ale Americii.
Liturghie la Năneşti, Sighetul Marmaţiei
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Năneşti, Maramureş. Alături de ierarh, din soborul slujitorilor au făcut parte Vasile Ioan Pop, protoiereu al Protopopiatului Sighetu Marmaţiei, parohul Ioanes Vasile, părintele Petru Madina, consilier economic din Arhiepiscopia Sibiului, şi arhidiaconul Chiril Socaciu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a membrilor Grupului bizantin din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de protopsaltul Adrian Dobreanu. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Ilarion Făgărăşanul, care a explicat semnificaţia pildei Vameşului şi a Fariseului, precum şi tâlcuirea perioadei care a început, cea a Triodului. La final, ierarhul a miruit pe credincioşi, iar parohul a împărţit iconiţe cu Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. (Pr. Bogdan-Laurenţiu Avram, pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, diac. Cristian Ţuţuroi, Andreea Pâgleşan, Andrei Fărcaş)