„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paşti
În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, credincioşii au fost îndemnaţi să se pregătească duhovnicește pentru întâmpinarea marelui praznic al Învierii Domnului, prin Taina Spovedaniei și Taina Sfintei Euharistii.
Credincioșii din Brașov au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul Bartolomeu. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohul bisericii, Vasile Zărnescu, şi alți slujitori ai sfintelor altare.
În cuvântul de învățătură ierarhul a explicat Evanghelia duminicii și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți în număr mare să se pregătească duhovnicește pentru întâmpinarea marelui praznic al Învierii Domnului, prin Taina Spovedaniei și Taina Sfintei Euharistii.
„În această duminică atenția s-a îndreptat acum de la preocuparea față de propria mântuire, față de călătoria aceasta a noastră pe drumul spre Înviere, spre Pătimirile Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Astăzi am auzit prima vestire pe care a făcut-o Mântuitorul Hristos despre ceea ce i se va întâmpla. În același timp, duminica aceasta ne transmite prin Evanghelia citită astăzi o minune pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos tămăduind un copil lunatic bântuit de diavol, la rugămintea stăruitoare a tatălui său. Mântuitorul a făcut trei tămăduiri: l-a vindecat pe cel chinuit de diavol, l-a vindecat de necredință și îndoială pe tatăl copilului și apoi i-a vindecat de îndoială și pe ucenicii Săi. Iată, în aceste momente, în care avem nevoie de mai mult ajutor ca să ajungem la final, să putem împlini călătoria noastră prin Postul Mare, observăm câte ispite și câte piedici ne poate pune în cale vrăjmașul. Nu întâmplător, în această duminică a fost rânduită această Evanghelie, pentru că L-au întrebat pe Mântuitorul ucenicii de ce nu au putut face ei vindecarea. El le-a răspuns că acest soi de demoni nu pot ieși decât prin post și rugăciune. Suntem încredințați acum, în Postul Mare, că și cei mai aprigi și mai dușmănoși demoni pot să fie înlăturați, depinde însă de credința noastră”, a subliniat ierarhul.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit preotului Vasile Zărnescu distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”, ca semn de prețuire pentru întreaga activitate pastoral-misionară și pentru efortul de a ridica biserica. Credincioșii s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Slujire arhierească la Blăjenii de Jos, Bistriţa
Credincioșii din localitatea bistrițeană Blăjenii de Jos, Protopopiatul Bistrița, au primit binecuvântare arhierească. La 25 de ani de la ultima vizită a unui arhiereu în parohie, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, în biserica ocrotită de Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil.
IPS Mitropolit Andrei a ținut un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioşi să se roage şi să postească asemenea Sfântului Ioan Scărarul: „Necazurile se rezolvă cu rugăciune, cu credinţă şi cu post. Şi demonstraţia concretă a acestui adevăr o face Sfânta Evanghelie de astăzi. Întâi de toate, postul potoleşte patimile cele urâte, apoi întăreşte voinţa noastră slabă, apoi postul este o expresie a pocăinţei noastre, postul este o jertfă bineprimită de Dumnezeu”. Ierarhul a vorbit despre Sfântul Ioan Scărarul, care „a avut multă credinţă, a fost mare rugător şi mare postitor. Învăţăm, şi noi, să ne întărim credinţa, să ne rugăm şi să postim”.
În cadrul slujbei, a cântat pricesne interpreta de muzică populară Domnica Dologa, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de seminariști de la Seminarul Ortodox din Baia Mare.
Parohul Anchidim Fetinca a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul comunei Șintereag, Ioan Bob, comună de care aparţine localitatea Blăjenii de Jos, a primit distincția „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a acordat membrilor Consiliului Parohial și altor credincioși, Diplome de aleasă cinstire. La slujbă au luat parte foarte mulţi credincioşi, alături de autorităţi centrale şi locale. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a făcut o sfeștanie la casa parohială, recent renovată.
Slujire arhierească la Gârda de Sus, Câmpeni
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în comunitatea credincioșilor din Gârda de Sus, Protopopiatul Câmpeni, păstorită de către părintele Ciprian Dobra. Ierarhul a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit un cuvânt de învățătură în biserica parohială. „Viața aceasta pământească este scurtă și cu multe valuri. Viața noastră pământească este arena de luptă pentru împlinirea umanului, pentru dobândirea mântuirii. În slava Raiului nu se poate ajunge fără viețuire evanghelică, plină de sacrificiu. Sfântul Dimitrie al Rostovului zice: «Să nu crezi că vei dobândi cerul pe gratis, dacă nu trăiești o viață vrednică de cer». Esențial pentru noi este să-I vorbim lui Hristos cu toată dragostea și să Îl privim cu toată încrederea. El este Acela Care nu dezamăgește nicicând și Care dăruiește întotdeauna mai mult decât a făgăduit”, a spus ierarhul la finalul predicii, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Sfinţirea picturii la Cheț, Protopopiatul Marghita
Comunitatea credincioşilor din Cheț, Protopopiatul Marghita a primit vizita pastorală a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a binecuvântat lucrările de pictură realizate la biserica parohială cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” și a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși și a autorităților locale.
În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul citirii celor două pericope evanghelice de la Sfinții Evangheliști Marcu și Matei, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a conturat personalitatea Sfântului Ioan Scărarul şi a prezentat opera sa de căpătâi, „Scara Raiului”, evidenţiind frumuseţea sfaturilor și învăţăturilor duhovniceşti ce se desprind din aceasta: „Ne aflăm în Duminica a patra din Postul Păresimilor, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul sau Sinaitul, după înjumătățirea Sfântului și Marelui Post, urcușul nostru duhovnicesc apropiindu-se de Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos și de Sfânta și Luminata Sa Înviere. Acest urcuș duhovnicesc ne duce cu gândul la scara Patriarhului biblic Iacov, care unea cerul și pământul, iar îngerii lui Dumnezeu se suiau și coborau pe ea. Din această scară biblică, imaginea urcușului spiritual, s-a inspirat Sfântul Cuvios Părinte Ioan Sinaitul atunci când a scris frumoasa sa lucrare de zidire duhovnicească numită «Leastvița» sau «Scara Paradisului», «Scara Raiului», o carte care ne înalță sufletește și care cuprinde treizeci și trei de capitole, după numărul celor treizeci și trei de ani trăiți pe pământ de Domnul nostru Iisus Hristos, o carte foarte răspândită în poporul nostru și pe care strămoșii noștri o aveau, nu doar la biserică, ci și în casele lor, dovadă fiind mulțimea edițiilor, manuscrise la început, iar apoi tipărite, ale acestei cărți”.
Ierarhul a vorbit și despre învățăturile duhovnicești ce se desprind din minunea vindecării fiului lunatic, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos: „Cea dintâi pericopă evanghelică ce s-a citit astăzi, de la Sfântul Evanghelist Marcu, ni-L descoperă pe Mântuitorul Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu întrupat, venit să vindece toată boala și neputința în popor. Nici ucenicii Domnului și nici altcineva nu au putut să-l vindece pe copilul bolnav, posedat de duhuri necurate, ci Singur Domnul Hristos, descoperindu-Și, astfel, puterea Sa dumnezeiască de alungare a demonilor, pentru că El este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat”.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a arătat că „din dialogul pe care Domnul Iisus Hristos îl poartă cu tatăl fiului lunatic înțelegem cât de importantă este credința pentru mântuirea noastră: «Dacă poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede». Și pentru că tatăl copilului bolnav, în suferința sa își dădea seama că nu are destulă credință, strigând, I-a cerut Domnului: «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!», adică neputința sa omenească în a crede să o plinească, să o desăvârșească Dumnezeu cu puterea sa. Iar puterea lui Dumnezeu covârșește orice neputință omenească (…) Tot Mântuitorul Iisus Hristos ne descoperă, prin cuvintele: «Acest neam de diavoli cu nimic nu poate ieși, decât numai cu rugăciune și cu post», cât de importante sunt pentru viața noastră postul și rugăciunea, două arme duhovnicești prin care noi putem să biruim în lupta cu ispitele, în stare de trezvie fiind. Postul și rugăciunea sunt cele două aripi care înalță sufletul spre Dumnezeu și care îl ajută în urcarea pe scara Raiului, a urcușului duhovnicesc spre Împărăția cerurilor”.
Ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Ionuț Mirel Pirtea, pe seama schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din Vârtop, dependent de Mănăstirea Izbuc, iar pe Andrei Nicolae Criste l-a hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Ponoară, Protopopiatul Oradea. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
Călin Gheorghe Cotrău, protopopul Marghitei şi parohul Marius-Dorel Pop, au vorbit despre implicarea credincioşilor din Cheț în activităţile din parohie, iar PS Episcop Sofronie a oferit diplome de apreciere Consiliului și Comitetului Parohial din Cheț și binefăcătorilor enoriei.
Sfânta Liturghie la Satu Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica parohială cu hramul „Buna Vestire” din municipiul Satu Mare, în fruntea unui sobor de 16 preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Maestuoso”, înfiinţat în anul 2001 şi dirijat de prof. Ioan Tărţan. Între cei peste 1.000 de credincioşi s-au aflat autorităţi centrale şi locale.
PS Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învățătură despre Sfântului Ioan Scărarul şi despre „Scara Paradisului”, carte care descrie viaţa duhovnicească sub forma unei scări cu 30 de trepte care duce spre Dumnezeu şi care arată felul în care se poate mântui omul şi chiar deveni sfânt. Cartea a fost tradusă în limba română de părintele profesor Dumitru Stăniloaie şi se află cuprinsă în volumul al IX-lea al Filocaliei.
„Omul, prin păcat, se depărtează de Dumnezeu, cel singur sfânt şi izvorul sfinţeniei şi al vieţii. Fiecare creştin este dator să rămână legat de Dumnezeu, creatorul său şi cel de la care a primit înfierea prin botez în numele Preasfintei Treimi (…) Sfânta Biserică îl aşează pe Sfântul Ioan Scărarul în a patra Duminică a Sfântului şi Marelui Post, înaintea noastră, pentru ca, văzând faptele lui cele bune şi citindu-i viaţa lui, să-i urmăm pilda, să dorim şi să credem că putem parcurge călătoria postului până la capăt, cu folos duhovnicesc, ca să ne putem bucura de lumina Învierii lui Hristos şi de praznicul Sfintelor Paşti”, a spus ierarhul.
PS Episcop Iustin a vorbit, apoi, credincioşilor despre pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării fiului lunatic, şi a predicii de pe munte: „Atunci când începem postul mergem şi noi pe aceeaşi cale pe care a mers Mântuitorul. Şi anume, Mântuitorul a postit 40 de zile şi 40 de nopţi în pustiul Carantaniei. Când intrăm în post, noi şi foarte mulţi credincioşi postesc, intrăm şi noi în pustiul Carantaniei, la luptă cu diavolul. Începem lupta”.
Biserica cu hramul „Buna Vestire” a început să se ridice începând din 25 martie 2001, când a fost sfinţită piatra de temelie, slujba fiind oficiată de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian. Prima Sfântă Liturghie în biserica nou construită a fost oficiată de către PS Episcop Iustin cu ocazia hramului din anul 2015.
Slujire arhierească la Comandău, Covasna
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie în Duminica a IV-a din Post, la Mănăstirea „Icoana Prodromița” din Comandău, judeţul Covasna, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Venind Domnul Iisus, tatăl copilului a căzut în genunchi, s-a închinat și L-a rugat: «De poți face ceva ajută-ne, fie-ți milă de noi!» (Marcu 9, 22). Iisus i-a răspuns: «Toate sunt cu putință celui ce crede!» (Marcu 9, 23), iar tatăl a strigat: «Cred Doamne, ajută necredinței mele!» (Marcu 9, 24). Tatăl mărturisește credința în Iisus, dar și necredința neamului său. Sensibilizat de suferință, Mântuitorul îl vindecă pe copilul bolnav. Iisus l-a certat pe demon, punându-i interdicție «Să nu mai intri în el!», astfel Hristos se manifestă ca un Dumnezeu, ca un Stăpân al celor văzute și al celor nevăzute. Minunea i-a impresionat pe toți, chiar și pe adversarii Mântuitorului Hristos. La întrebarea Apostolilor: «Noi de ce nu am putut să îl vindecăm?», Învățătorul le răspunde: «Pentru puțina voastră credință! Duhurile rele nu ies decât cu rugăciune și cu post!» (Matei 17, 21). Rugăciunea însoțită de post aduce vindecare sufletească și trupească”.
În cadrul Slujbei, fratele Ștefan Odică, viețuitor al mănăstirii din Comandău, a fost tuns în monahism, primind numele Silvestru. Răspunsurile la strană au fost date de către o parte din membrii coralei „Armonia” din Constanța, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Slujire arhierească la Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Hunedoara, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre marea personalitate duhovnicească a spiritualității ortodoxe, Sfântul Cuvios Ioan Sinaitul, pomenit în această Duminică a Postului Mare, monah și ascet care a știut să-și asume crucea lui Hristos până la capăt. Acesta este cunoscut sub numele de Sfântul Ioan Scărarul, după lucrarea sa intitulată „Scara Raiului”, în care arată ce trebuie să facă creștinul adevărat pentru a recâștiga raiul, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Slujiri ale PS Episcop Ilarion Făgărăşanul
În Duminica a 4-a din Postul Mare, Preasfinţitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime” și „Sfântul Efrem cel Nou” din Parohia Viscri, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Din sobor au mai făcut parte protopopul de Rupea, Mircea Comșa, parohul Gheorghe Rășoiu și alți slujitori ai sfintelor altare. Au fost prezenți credincioși veniți din Predeal și din alte comunități parohiale pentru a fi prezenți la slujba arhierească, la sfârșitul căreia PS Ilarion a binecuvântat racla în care au fost așezate moaștele mai multor sfinți.
În cuvântul de învățătură ierarhul a făcut referire la vindecarea fiului demonizat (Marcu 9, 17-32).
„Un tată vine cu copilul său la ucenicii Mântuitorului ca să-l vindece de această boală de care suferea de mic. Ucenicii n-au reușit să-l vindece și astfel tatăl copilului a mers la Mântuitorul rugându-L dacă poate să facă ceva, să-l ajute. Prin acest «dacă» este arătată puțina credință a tatălui, cauză a nevindecării copilului său. Hristos a căutat să-l întărească în credință în primul rând și îi răspunde direct că dacă crede toate sunt cu putință. Părintele își dă seama că este un pic mustrat de Mântuitorul pentru puțina sa credință și rostește cuvintele «cred Doamne, ajută necredinței mele». Prin lacrimile și cuvintele «cred Doamne» pe care le-a rostit s-a întărit în credință, iar prin cuvintele «ajută necredinței mele» a dat dovadă și de smerenie. După ce s-a întărit în credință, Domnul Hristos a zis să fie adus copilul, și s-a adresat direct demonului spunându-i să iasă din acest copil. Acesta a căzut la pământ, iar cei prezenți au crezut că este mort. Mântuitorul l-a luat de mână, l-a ridicat și l-a dat tatălui său. După ce au intrat în casă ucenicii L-au întrebat de ce ei n-au putut să facă această vindecare, iar Domnul Hristos le răspunde că acest soi de diavoli iese numai cu post și rugăciune”.
PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a spus credincioşilor că „noi prin post și rugăciune putem să ne întărim în credință, iar Duhul Sfânt, pe care trebuie să-L avem în noi înșine prin curățirea de păcate, poate să facă astfel de minuni. Nu cuvintele pe care le rostim, cuvinte mai dulci sau cuvinte mai dure fac să iasă un duh din cineva, ci Duhul Sfânt prezent în noi prin iubirea lui Hristos. Pentru că numai prin iubire și smerenie putem să fim cât mai aproape de Hristos și să parcurgem această perioadă a postului, pentru a ne bucura de Sfânta Înviere”.
De asemenea, ierarhul a mai făcut referire la Sfântul Ioan Scărarul şi lucrarea sa: „Această scară ne urcă la ceruri prin parcurgerea fiecărei trepte (virtuți). Din acest urcuș duhovnicesc, închipuit de Sfânt prin treptele duhovnicești, trebuie să luăm aminte la iubire și la smerenie, pentru că ele sunt cele care ne pot duce până înaintea lui Hristos Dumnezeul nostru, înaintea Dumnezeului celui viu. Urmând această scară pe care a scris-o Sfântul Ioan Scărarul, putem să ne curățim și noi de patimi, de neputințe, de tot răul acumulat în noi și să ne încărcăm cu Duhul Sfânt putând astfel să ajungem în vârful scării. După tradiție, care și astăzi se mai păstrează în unele mănăstiri, această carte se citea în perioada Postului Mare, pentru ca părinții să ia aminte la aceste învățături și să mediteze mult la aceste suișuri care ne duc spre Împărăția lui Dumnezeu”.
Parohul Gheorghe Rășoiu a arătat că „așezarea spre cinstire a fragmentelor din moaștele sfinților (primite în dar din Bulgaria și Ierusalim) în mijlocul unei comunități este prilej de întărire a credinței și de mângâiere pentru credincioși în suferințele și încercările din timpul vieții pământești; iar Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou (care este și al doilea hram al Bisericii), unul dintre sfinții foarte cinstiți în lumea ortodoxă, le face credincioșilor numeroase daruri prin milostivirea lui Dumnezeu”.
Ierarhul a primit de la paroh o bederniță cu icoana Sfântului Ilarion cel Mare, iar din partea comitetului de femei al parohiei, un coș cu obiecte tradiționale confecționate pentru această sărbătoare. În aceeași zi, PS Ilarion Făgărășanul a vizitat Mănăstirea Bunești din județul Brașov unde a fost întâmpinat de stareţa Hrisostoma Crușoveanu, de maici și duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Clement.
În sâmbăta din săptămâna a patra a Sfântului și Marelui post, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, iar după Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba parastasului.