„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhierești în Duminica a 4-a după Sfintele Paști
Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica a 4-a după Sfintele Paști s-a referit la minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos. Credincioșii au fost îndemnați să participe la slujbele oficiate în cadrul Bisericii, Vitezda duhovnicească, unde oamenii primesc binecuvântare, vindecare și iertare de la Mântuitorul Iisus Hristos.
Comunitatea din Tohanul Vechi, județul Brașov, l-a primit în Duminica a 4-a după Sfintele Paști, pe Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a binecuvântat Biserica „Înălțarea Domnului”, după ample lucrări de renovare și amenajare interioară și exterioară.
Credincioșii au participat în număr mare la slujba de binecuvântare oficiată de ierarh împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohul bisericii, Vasile Alexandru Prodea, precum și numeroși alți slujitori ai sfintelor altare.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia diaconul Vlad Mircea Postolea a fost hirotonit preot pentru Parohia Ormeniș, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. De asemenea, tânărul teolog Cristian Ștefan Voinicu a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. Mulți dintre credincioșii prezenți la sărbătoarea de la Tohanul Vechi au primit în cadrul Sfintei Liturghii împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat pe larg învățăturile din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, textul scripturistic prin care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda.
„Credința noastră este un act liber. Crede cine vrea, se tămăduiește cine crede. De aceea, acest bolnav i-a răspuns Mântuitorului Iisus Hristos că este neputincios și nu are cine să-l arunce în scăldătoarea de la Vitezda ca să se tămăduiască și altul vine înainte și se vindecă. Mântuitorul Iisus Hristos a împlinit vindecarea slăbănogului și o va face cu fiecare dintre noi dacă ne exprimăm liber credința noastră și nădejdea că lucrarea lui Dumnezeu se va împlini cu noi”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul Vasile Alexandru Prodea a fost hirotesit iconom stavrofor. Distincția preoțească a fost oferită ca semn de recunoștință pentru activitatea pastorală și administrativă din cei șase ani de slujire în Parohia Tohanul Vechi I și pentru obținerea titlului de doctor în Teologie.
Părintele Vasile Alexandru Prodea i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității din Tohanul Vechi și tuturor binefăcătorilor care au făcut posibilă renovarea exterioară și interioară a locașului de cult.
IPS Mitropolit Laurențiu a oferit, apoi distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” primarului orașului Zărnești, Alexandru Lucian Igrișan, precum și lui Marcel Butuza. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale și mai multor binefăcători. Sărbătoarea s-a încheiat cu închinarea la capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Resfințirea bisericii din Maieru, Năsăud
Mii de credincioși au luat parte în Duminica a IV-a după Paști, la slujba de resfințire a Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Parohia Maieru, Protopopiatul Năsăud. Slujba a fost săvârșită de un sobor de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, condus de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Au slujit: Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord şi Preasfințitul Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de numeroși preoți și diaconi.
După slujba de resfințire, IPS Mitropolit Andrei i-a felicitat pe preoți și pe credincioși pentru implicarea în restaurarea locașului de cult. Biserica ce poartă hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru a fost sfințită în anul 2008, de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, iar în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de reabilitare.
Peste patru mii de credincioși, mulți îmbrăcați în costume populare specifice Țării Năsăudului, alături de autorități centrale, județene și locale, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de soborul de ierarhi și preoți în curtea bisericii, pe un podium special amenajat. Din soborul de 30 de preoţi au făcut parte arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, de loc din zonă, arhim. Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, protopopul Ioan Dâmbu al Protopopiatului Năsăud, preoţi din protopopiat şi alți invitaţi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Ierarhul a explicat celor prezenți pericopa evanghelică a duminicii, Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda. De asemenea, le-a vorbit despre îngrijirea aproapelui și despre faptul că adevărata comuniune se află în Biserică.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Armonia” din Constanţa, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.
În timpul Sfintei Liturghii, credincioșii s-au putut închina și ruga la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adus special pentru acest eveniment vineri, 27 aprilie, de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. În toate aceste trei zile, racla cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost așezată în curtea locașului de cult spre închinare credincioșilor, iar preoții au oficiat slujbe.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidenția importanța participării la slujbele Bisericii.
La final, primarul Vasile Borș i-a oferit IPS Mitropolit Andrei titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Maieru. La rândul său, IPS Mitropolit Andrei o oferit distincția „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, primarului Vasile Borș, și parohului Dan Cismaș, pentru buna gospodărire a parohiei şi bisericii. De asemenea, ierarhul a mai oferit distincţii și diplome de aleasă cinstire celor care au sprijinit lucrările de reabilitare ale bisericii din Parohia Maieru.
Manifestările au continuat la Maieru cu un ceremonial militar-religios, în cadrul căruia a fost sfinţit Monumentul Eroilor măiereni căzuţi pe câmpurile de luptă în cele Două Războaie Mondiale, monument amplasat la intrarea în curtea bisericii. De asemenea, credincioșii au asistat la o paradă militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa-Năsăud, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Sărbătoare în Parohia Stremț I, Aiud
În Duminica a 4-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Stremț I, Protopopiatul Aiud. Ierarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Ghelasie de la Râmeț”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. La finalul omiliei din această duminică, ierarhul a menționat că „În parohia Stremț I, am resfințit locașul de închinare și am celebrat, apoi, Dumnezeiasca Liturghie. Prin toate acestea, cerul s-a deschis și de acolo au curs peste noi izvoarele harului, adăpând toată făptura spre rodire de viață, cum arată o frumoasă cântare bisericească. În această zi, aici, noi toți ne-am umplut de bucuria prezenței lui Hristos, Care a zis: «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor». Da! Hristos este aici cu vestea mântuirii, cu harul dumnezeiesc și cu splendoarea Raiului, căci unde este Hristos, acolo este și splendoarea Raiului, precum zice părintele Tihon din Muntele Athos. Bucuria zilei de astăzi o datorăm vrednicului părinte paroh Eugen, enoriașilor și generoșilor donatori, sponsori și binefăcători care au înnoit Casa Domnului și au înzestrat-o cu un frumos mobilier. Parcă îi auzim pe toți spunând în aceste clipe cu psalmistul David: «Cât de iubite sunt locașurile Tale, Doamne al puterilor, dorește și se sfârșește sufletul nostru după curțile Domnului»”. Părintele Eugen Ciufudean a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Binecuvântare la biserica din Mierlău, Oradea
În Duminica a patra după Paști, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Mierlău, Protopopiatul Oradea, unde a sfințit noua catapeteasmă a bisericii parohiale cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” și a binecuvântat casa parohială recent renovată. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț” din Oradea-Nufărul, dirijat de prof. Loredana Pantea.
În cadrul Sfintei Liturghii săvârșită împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a reliefat semnificaţiile vindecării de către Mântuitorul Iisus Hristos a slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, subliniind și simbolismul Vitezdei pentru creștini: „Această duminică a patra după Paști, numită și a vindecării slăbănogului de la Vitezda, prin pericopa evanghelică de la Ioan, ne pune înainte o minune săvârșită de Domnul nostru Iisus Hristos asupra unui paralitic, care suferea de neputință de zeci de ani. Iar din Apostolul zilei, din Faptele Apostolilor, am aflat cum un alt paralitic, Enea, a fost vindecat de Sfântul Apostol Petru, în numele Mântuitorului Iisus Hristos, la fel cum tot în numele Domnului Hristos a săvârșit Apostolul Petru minunea învierii Tavitei”.
Ierarhul a arătat că „aceste minuni sunt binecuvântări pe care Domnul Iisus Hristos, atât în timpul viețuirii Sale pe pământ, împreună cu oamenii, cât și după Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, le-a săvârșit, direct sau prin ucenicii Săi, prin Sfânta Biserică, pe care a întemeiat-o prin venirea Sfântului Duh”.
„Ne aflăm în perioada de pregătire pentru marele praznic al Rusaliilor sau Cincizecimea, Pogorârea Duhului Sfânt, când sărbătorim întemeierea Bisericii, Mireasa lui Hristos, locul binecuvântat în care se săvârșesc minuni, în care se înfăptuiesc vindecări prin lucrarea harului Duhului Sfânt. Pentru că Biserica este adevărată Vitezdă duhovnicească, scăldătoare duhovnicească unde mulțimea oamenilor vin să primească binecuvântare și iertare de la Dumnezeu. Locul în care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit minunea vindecării paraliticului, scăldătoarea Vitezda, este o preînchipuire a Bisericii. Scăldătoarea cu cinci pridvoare devine, ca simbol, prototip al bisericii creștine, care, la începuturi, era construită sub forma bazilicală, având cinci nave. Pridvoarele devin, astfel, preînchipuire a navelor bisericii, a locului binecuvântat al harului în care, prin lucrarea Duhului Sfânt, în numele Domnului nostru Iisus Hristos, se săvârșesc vindecări, până în zilele noastre, prin rugăciunile și mijlocirile sfinților”.
La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Corneliu Florin Pele, pentru lucrările realizate la biserică și la casa parohială din Mierlău, precum și pentru misiunea pastoral-misionară rodnică desfășurată până acum.
Părintele Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, și parohul Corneliu Florin Pele, au mulțumit PS Sofronie pentru prezenţa și slujirea în mijlocul comunităţii din Mierlău. La final, ierarhul a oferit diplome de apreciere Adunării parohiale și dreptmăritorilor creștini, care s-au evidențiat în sprijinirea lucrărilor de înnoire realizate în parohie.
Sărbătorea fiilor satului Huta, județul Cluj
În Duminica a patra după Paști, credincioșii din satul Huta, județul Cluj, au îmbrăcat straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie – fiu al satului, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
IPS Arhiepiscop Teodosie a rostit omilia Evangheliei despre vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda din Ierusalim, citită în cadrul Dumnezeieștii Liturghii.
PS Episcop Gurie a vorbit despre biserica din sat care adună în jurul ei credincioșii comunității, și despre importanța micii biserici din fiecare casă, formată din familie. De asemenea, ierarhul a mulțumit tuturor pentru prezența în satul Huta în această zi de sărbătoare. La finalul slujbei, din partea comunei Chiuiești, ca fiu al acestor meleaguri, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a primit titlul de „Cetățean de onoare”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.