În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhierești în Duminica a 5-a cincea după Paști, a Samarinencei
În Duminica a 5-a cincea după Paști, a Samarinencei, mai multe locașuri de cult au fost târnosite, iar credincioșii au primit binecuvântare arhierească. De asemenea, și alte comunități de credincioși s-au aflat în sărbătoare.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în altarul de vară de lângă Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul Huta din comuna Chiuiești, județul Cluj, localitatea natală a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Slujba a avut loc în cadrul sărbătorii fiilor satului.
Din sobor au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Soborul slujitor a fost întâmpinat, ca în fiecare an, de către credincioși îmbrăcați în costume populare românești.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, care a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a primelor cinci Duminici din perioada Penticostarului, perioadă cuprinsă între Duminica Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și prima duminică după Rusalii – a Tuturor Sfinților. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, fiu al meleagurilor clujene, a mulțumit tuturor pentru împreuna slujire în această duminică, zi importantă pentru credincioșii Parohiei Huta, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Târnosirea bisericii din Oarţa de Jos, Maramureș
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Oarţa de Jos, Protopopiatul Chioar.
A fost oficiată, apoi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, iar din sobor au făcut parte peste 25 de preoţi şi diaconi, între care Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Ciprian Coza, secretarul protopopesc, Ioan Filip – proin-protopop al Băii Mari, Ovidiu Spătar, parohul din Oarţa de Jos, preoţi invitaţi din parohiile vecine, din protopopiat şi din alte protopopiate, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM), dirijaţi de arhid. Ionuţ Pleş, iar la chinonic au cântat câte o priceasnă Ionel Pop, de origine din Oarţa de Jos, dar trăitor în Spania şi Marcela Ştefania Latiş, din Grupul Coral ATOCEM. Biserica a fost arhiplină de credincioşi, între ei aflându-se subprefectul Alexandru Cosma şi primarul Bogdan Pop.
După citirea Sfintei Evanghelii despre femeia samarineancă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat „Apa cea vie” despre care Mântuitorul Iisus Hristos îi vorbeşte femeii samarinence: „Despre apa cea vie noi, creştinii, vorbim în răstimpul de la Paşti până la Rusalii. Domnul Hristos ne-a învăţat pe noi că pentru a primi apa cea vie, apa duhovnicească, apa spirituală, care coboară în noi prin Sfintele Taine, trebuie să fim într-o relaţie normală cu Biserica. Lumea în care trăim noi, oamenii dintotdeauna au avut nevoie de apa cea vie. Acum, în această perioadă, de la Paşti până la Rusalii sunt șapte săptămâni şi ele s-au înjumătăţit tocmai în săptămâna care a trecut. Şi miercuri, o cântare subliniază tocmai acest mare adevăr că din Domnul Iisus Hristos cel Nou, Înviat, Preaslăvit se revarsă torente de apă vie”. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a deplâns înstrăinarea lumii contemporane de Iisus Hristos şi îndepărtarea, în acelaşi timp, de biserică: „Orice om care gândeşte sănătos doreşte apa cea vie ca să intre în comuniune cu Domnul Iisus Hristos. Numai că, iubiţi fraţi şi surori, din nefericire, noi trăim într-o vreme când arşiţa şi uscăciunea spirituală sunt peste tot, pentru că le produce lumea secularizată. Adică lumea îndepărtată de Dumnezeu nu mai are preocupări spirituale şi se întinde această arşiţă, această uscăciune când oamenii ajung într-o situaţie atât de gravă, încât, din punct de vedere spiritual, nici nu mai simt nevoia de a merge la biserică, de a se spovedi, de a se împărtăşi, de a se apropia de Domnul Hristos. Şi lucrul acesta e prezent în lumea noastră, dar nu e nou”. De asemenea, ierarhul a mai menționat că „Evanghelia de astăzi ne învaţă că femeia samarineancă şi concetăţenii ei, care au venit la Domnul Iisus Hristos, au aflat izvorul apei celei vii, şi cine bea din apa aceea nu mai însetează în vecii vecilor”.
După încheierea Sfintei Liturghii, parohul a fost hirotesit întru iconom stavrofor. Au mai primit diplome de vrednicie primarul Bogdan Pop, Consiliul Parohial, primul epitrop, paraclisierul, corul bisericii şi dirijorul, consilierii parohiali, binevoitori în munca de refacere a bisericii.
Biserica din Oarţa de Jos a fost ridicată între anii 1907-1909 şi a primit hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Din 2013 până în momentul resfinţirii, sub îndrumarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului s-au executat mai multe lucrări, dintre care mai importante sunt: refacerea instalaţiei electrice, pictarea integrală în tehnica tempera, confecţionarea unei catapetesme noi şi pictarea întregului registru de icoane, aplicarea unei pardoseli din gresie, refacerea Sfântului Altar şi a Sfintei Mese, vopsirea acoperişului şi a jgheaburilor, renovarea exteriorului bisericii, automatizarea clopotelor, dotarea cu mobilier şi candelabre noi, toate acestea au fost efectuate sub îndrumarea şi conducerea parohului Ovidiu Lucian Spătar, sprijinit de consiliul parohial, prim-epitrop Sorinel Ianoş.
Sfânta Liturghie la Catedrala timișoreană
Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara a fost neîncăpătoare pentru credincioșii bănățeni, care au ascultat, în premieră, o parte din repertoriul Corului de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române. La Dumnezeiasca Liturghie a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a rostit, la finalul slujbei, un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a explicat semnificațiile duhovnicești ale fragmentului evanghelic duminical. Prezenți la Timișoara cu prilejul Festivalului coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret „Vox Mundi”, membrii Corului „Symbol”, sub conducerea dirijorală a prof. Luminița Guțanu Stoian, au oferit răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie, după care au interpretat o suită de imnuri religioase. La final, Mitropolitul Banatului i-a felicitat pentru apetența lor pentru cântarea corală sacră, îndemnându-i să păstreze flacăra credinței creștine și pe mai departe.
Târnosire în municipiul Reghin, Mureș
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor reghineni, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. În cadrul slujbei, diaconul Antoniu Rusu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Băița, Protopopiatul Reghin.
În cuvântul de învățătură adresat numeroșilor credincioși prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „În noi, există de la creație o sete interioară. Dorim să cunoaștem de ce a fost creată lumea, cine suntem, care este scopul nostru în viață sau ce ne așteaptă dincolo de moarte. Dacă la toate aceste întrebări și căutări nu ni se răspunde, atunci setea noastră interioară crește dureros, ca și setea fizică reală, și cauzează o neliniște înspăimântătoare care există în lumea de astăzi. Omul, această ființă cu slăbiciuni, este așa de mare, încât tot universul acesta imens nu poate satisface setea din el; numai Dumnezeu este singurul care poate face aceasta. De aceea, Fericitul Augustin exclama: «Ne-ai făcut după Tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până ce nu se va odihni întru Tine»”.
La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga activitate pastorală, parohul Alin-Lucian Șut a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, părintele Albin-Dorin Toderic, preot al Parohiei Reghin „Sfinții Împărați Constantin și Elena” între anii 2001-2016, a primit din partea ierarhului o „Diplomă de vrednicie”. În semn de apreciere pentru sprijinul acordat pe parcursul timpului pentru edificarea și înfrumusețarea bisericii, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit „Diplome de aleasă cinstire”.
Parohia Reghin „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost înființată în anul 2001, la cererea credincioșilor din cartierul Unirii al municipiului. În anul 2002, a fost așezată piatra de temelie a noului locaș de cult, urmând ca între anii 2004-2011 să aibă loc lucrările de edificare a noii biserici. Pe parcursul anilor 2013-2018, locașul de închinare a fost pictat, lucrarea fiind executată de către pictorul Constantin Miron. Începând cu luna octombrie a anului 2016, comunitatea credincioșilor din această parohie este păstorită de către părintele Alin-Lucian Șut, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Catedrala Veche, Arad
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului, cu prilejul aniversării unui veac de la înfiinţarea Corului „Armonia”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Parohiei Arad-Centru.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, pus sub titlul „Apa vie” care „în comparaţie cu elementul primordial al vieţii materiale este cea care adapă însetarea după Dumnezeu şi darurile Sale nepieritoare. Izvorul ei este Însuşi Mântuitorul, în a Cărui comuniune fiinţa credincioşilor înşişi devine râu ce curge spre veşnicie. Pericopa evanghelică a convorbirii Domnului cu samarineanca, purtătoare a numelui de lumină (Fotini), ea însăşi luminându-se asupra adevărului credinţei, adânceşte pe înţelesul fiecăruia învăţătura despre Dumnezeu şi lucrarea Sa în lume”. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul slujitor, a săvârșit slujba Parastasului pentru dirijorii și membrii Corului „Armonia” care au activat de-a lungul timpului. În acest context, ierarhul, care a cunoscut îndeaproape pe cel dintâi dirijor al coralei, pe Atanasie Lipovan, ca şi pe urmaşii săi şi parte din membrii coralei, a relevat însemnătatea corului pe durata unui veac ca „meritorie pentru misiunea Bisericii prin înălţarea sufletească a ascultătorilor imnelor închinate lui Dumnezeu”.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Armonia” al Catedralei Vechi, dirijat de către prof. Ovidiu Boar. Împlinirea unui veac de la înființarea Corului „Armonia” a prilejuit organizarea unor manifestări care să marcheze acest moment din istoria Catedralei Vechi și din istoria eparhiei Aradului.
Seara, ierarhul a participat la slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Veche cu prilejul absolvirii elevilor clasei a XII-a de ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad.
Liturghie arhierească la Cornea, Caransebeș
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul credincioșilor din satul Cornea, Protopopiatul Băile Herculane. Părintele Episcop a sfințit cu această ocazie un monument ridicat în cinstea eroilor din Primul Război Mondial care se află în vecinătatea bisericii parohiale. Acest monument a fost renovat și înfrumusețat în ultima perioadă de către părintele paroh Iosif Iocșa, alături de el fiind și credincioșii din parohie, precum și autoritățile locale. De asemenea, Părintele Episcop a oficiat și o slujbă de pomenire pentru eroii din satul Cornea în cinstea cărora s-a ridicat monumentul. Atât parohului Iosif Iocșa cât și tuturor celor care s-au implicat în renovarea monumentului eroilor Preasfințitul Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.
„Am fost în satul românesc Cornea din Banatul de Munte în
În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” la care au fost prezente autoritățile locale, credincioși din comunitatea Cornea și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.
„Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute să ne închinăm tot timpul în Duh și în Adevăr și să punem început bun vieții noastre, pentru că femeia samarineancă din evanghelie, după ce s-a întâlnit cu Mântuitorul a pus început bun vieții ei și a devenit o mărturisitoare a evangheliei. Ea a devenit chiar o muceniță a Mântuitorului Hristos, pentru că așa cum știm femeia samarineancă este pomenită în sinaxarul bisericii noastre ca sfânta muceniță Fotini, în 26 februarie”, a mai spus ierarhul la final.
Biserica parohială a fost construită în anul 1779, incendiată de turci în 1788, refăcută şi mărită în 1792-1794. Pictura murală a bisericii a fost realizată în 1824 de Dimitrie Popovici. Locaşul de cult a fost târnosit la data de 17 septembrie 1995 de episcopul Emilian Birdaş al Caransebeşului.
O nouă biserică târnosită în Oradea
Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” a fost târnosită, slujba fiind oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. A urmat săvârșirea Sfintei Liturghii în altarul de vară din vecinătatea bisericii. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, dirijat de arhid. Mihai Bucă. La eveniment au participat și oficialități locale.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a tâlcuit înţelesurile pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Ioan, ce a prezentat întâlnirea și dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia samarineancă: „Am înțeles din înseși cuvintele pericopei evanghelice de astăzi ce lucru surprinzător și nemaiauzit era ca un iudeu să vorbească cu o femeie din Samaria. Totuși, Domnul nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, vine și vorbește cu femeia samarineancă, fiind, astfel, un dialog între Dumnezeu și om. Dumnezeu nu privește dacă omul este iudeu sau de alt neam, dacă este credincios Lui sau este idolatru, dacă este parte bărbătească sau parte femeiască, nu privește din ce rasă face parte omul, ce culoare are pielea sa, dacă este sărac sau bogat, dacă trăiește în virtute sau în păcat, ci Dumnezeu, fără să arunce privire de judecată, deși cunoaște toate ale omului, stă de vorbă cu omul, la o fântână, un loc cu o profundă încărcătură simbolică”.
Ierarhul a mai arătat că „Dumnezeu vorbește cu omul. Despre aceasta este vorba în pericopa evanghelică pe care am ascultat-o. Dumnezeu vorbește cu oricare dintre noi. Oricare dintre noi poate să fie chipul femeii samarinence, mergând la fântână după apă și întâlnindu-se, în mod surprinzător, cu Dumnezeu. Cu alte cuvinte, nu noi Îl căutăm, ci Dumnezeu ne caută pe noi și ne întâlnește acolo unde noi nu ne așteptăm. În cele mai surprinzătoare căi ale vieții noastre Îl întâlnim pe Dumnezeu, Care ne cheamă la El. Știe totul despre noi, dar totuși nu ne judecă. Cunoaște tainele inimii noastre, cunoaște istoria vieții fiecăruia dintre noi, dar nu judecă, ci vorbește cu omul, pe care a venit să îl mântuiască, nu să îl osândească. De aceea, le spune ucenicilor că mâncarea Sa este să facă voia Tatălui Său, iar voia Tatălui a fost ca El, Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu, să fie dat spre jertfă de ispășire pentru păcatele noastre”.
În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a hirotesit pe parohul Paul Eugen Erdei întru iconom.
Aurel-Simion Goga, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului a prezentat biserica nouă, „ce vine să împlinească o necesitate pastoral-misionară din acest cartier al Oradiei”.
Sfințirea bisericii s-a făcut la împlinirea a zece ani de la sfințirea pietrei de temelie a bisericii, oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie la praznicul Înălțării Domnului din anul 2009, 28 mai. Cu prilejul târnosirii bisericii, ierarhul a oferit principalilor binefăcători, care au sprijinit ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, precum și consilierilor parohiali, „diplome de vrednicie”.
După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Sfințire în Parohia Panic, Episcopia Sălajului
Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Panic, Protopopiatul Zalău, unde a oficiat slujba de întocmire a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului. În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat și Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului și pr. Călin Ciurbe, directorul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.
Cu ocazia acestui eveniment, ierarhul a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.
Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Călin Maja, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate de acesta.
Credincioșii ortodocși din acest sat au participat la slujbele religioase care s-au ținut în casele unor credincioși de către preoții din Ortelec sau Zalău. Biserica ortodoxă din sat a fost construită între anii 1955-1965, pe terenul donat de groful maghiar Vasile Sebeș, în anul 1946. Începând cu anul 2009, Călin Maja a fost numit preot al Parohiei Panic, iar sub păstorirea sa s-au făcut lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult.
Slujire arhierească la Berivoii Mari, Brașov
Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a liturghisit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Berivoii Mari, județul Brașov. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș, Iulian Mihai Boac, parohul Ioan Fusărău, părintele Dan Gheorghe Adrian de la Parohia Berivoii Mici și alți slujitori ai sfintelor altare.
Credincioșii din ambele comunități parohiale din Țara Făgărașului au participat în număr mare la Liturghia arhierească și au avut posibilitatea să asculte cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Episcop Ilarion Făgărășanul, în care le-a vorbit despre Evanghelia duminicii. La final, ierarhul a miruit credincioșii prezenți și le-a dăruit iconițe.