„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Slujiri arhiereşti în Duminica a 5-a după Rusalii
În Duminica a 5-a după Rusalii, a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, mai multe locaşuri de cult au fost târnosite sau resfinţite, iar comunităţile de credincioşi au primit binecuvântare arhierească.
Comuna Lisa, județul Brașov, a sărbătorit duminică, 9 iulie, împlinirea a 490 de ani de la prima sa atestare documentară. La aniversare a fost prezent şi Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul aflat la poalele Munților Făgăraș.
Alături de ierarh s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, protosinghelul Atanasie Roman, protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, ieromonahi, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Sergiu Terzea a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ioan Șovrea a fost hirotonit preot pentru Parohia Rășinari I, județul Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit credincioșilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica a 5-a după Rusalii, în care a fost prezentată minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei.
„Dușmanul cel mai mare al vieții noastre este diavolul. El ne urăște și încearcă să ne păcălească prin fel și fel de amăgiri. Cea mai mare dintre aceste amăgiri este să ne facă să credem că nu avem nici o răspundere pentru păcat și să dăm vina pe el. Trebuie să fim foarte atenți cu noi înșine și să încetăm a da vina pe alții pentru greșelile noastre. Niciodată nu ne considerăm vinovați și totuși există un moment când trebuie să fim sinceri, în fața altarului la împărtășirea din Trupul și Sângele Mântuitorului”, a subliniat ierarhul.
La final, parohul de la Lisa, Sergiu Dudan, i-a mulțumit ierarhului pentru vizita arhierească în parohia unde a slujit ca preot în perioada 1970-1976. A urmat apoi o slujbă de pomenire a preoților slujitori în această parohie și a personalităților născute în satul din Țara Făgărașului. Sărbătoarea satului a continuat la monumentul eroilor din centrul localității, unde ierarhul și soborul slujitor au oficiat o slujbă de parastas, iar primarul Gheorghe Moga i-a oferit oaspetelui o diplomă de onoare. Oficialitățile au transmis mesaje de felicitare, iar grupurile de copii și tineri au oferit momente artistice.
Resfințirea bisericii din Valea Mare, Năsăud
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din localitatea Valea Mare, Protopopiatul Năsăud. Înconjurat de un sobor de peste 25 de preoți, din care a făcut parte și protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, IPS Mitropolit Andrei a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în curtea bisericii.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Andrei a remarcat faptul că pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie în Duminica a 5-a după Rusalii, a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, are un „tâlc modern”: „Nu numai gadarenii nu mai aveau nevoie de Dumnezeu, ci şi oamenii vremurilor noastre, foarte mulţi, nu mai au nevoie de Dumnezeu pentru că au porcii lor, afacerile lor, au demnităţile lor, au preocupările lor. Nu sunt împotriva noastră că mergem la Biserică, că ne rugăm, ne tolerează şi pe noi”.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă de binecuvântare a casei parohiale care a fost renovată de curând. Ca o recunoaștere a eforturilor pentru renovarea și înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale, parohul Vasile Ureche a fost hirotesit iconom de către IPS Mitropolit Andrei, iar primarul comunei năsăudene Șanț, care a sprijinit integral aceste lucrări, Ioan Szabo, a primit distincţia „Crucea Transilvană”. Toți cei care s-au implicat în lucrările de la biserică şi de la casa parohială au primit distincţii şi diplome. În cadrul Sfintei Liturghii, un număr mare de copii şi adulţi s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la finalul slujbei toți copii și tinerii prezenți au primit din partea ierarhului cărți de rugăciuni. Parohia Valea Mare este așezată în partea de Nord a județului Bistrița Năsăud, iar până în anul 1997 a fost filie a Parohiei Șanț. Biserica ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a fost construită între anii 1994-1997 și sfințită în anul 1998, iar din anul 2002 au început ample lucrări de reconsolidare și înfrumusețare, alături de casa parohială.
Slujbă de resfinţire la Cărpiniş, Câmpeni
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Cărpiniş, Protopopiatul Câmpeni, unde a oficiat slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din parohie, după care a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a spus: „Războaiele dintre naţiunile pământului sunt, pur şi simplu, o joacă a copiilor de-a „hoţii şi vardiştii”, având în vedere cruzimea bătăliei care are loc în lumea spirituală sau nevăzută. Acest conflict spiritual sau invizibil este purtat neîncetat în jurul nostru. Acolo unde Dumnezeu stăpâneşte şi ocârmuieşte, duhurile iadului se împotrivesc. Acolo unde îngerii îşi împlinesc misiunea lor divină, forţele întunericului se înfurie şi urlă de mânie. Toate acestea se petrec pentru că demonii dau contraatacul pentru a recupera terenul ţinut pentru slava lui Dumnezeu. Să nu ne pierdem, însă, nădejdea, văzând răutăţile şi şiretlicurile satanei, că aşa cum spune Sfântul Ioan Damaschin: «Deşi Dumnezeu a îngăduit duhurilor rele să ne ispitească, ele nu pot să ne forţeze»”. Pentru vrednicia sa, parohul Ionel-Dan Mera şi preotul co-slujitor Ioan Mera au primit hirotesia întru iconom-stavrofor, iar binefăcătorii sfântului locaş de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iulia.
Târnosire la Prilog, Satu Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a paraclisului de interior al „Mănăstirii Portăriţa” din Prilog, Protopopiatul Oaş, înconjurat de un sobor de preoţi. Au făcut parte din sobor arhim. dr. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Ţării Oaşului, protos. Cleopa Sarca, stareţul mănăstirii, preoţi din parohiile din jur. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei, a spus că „Puterea lui Dumnezeu este atât de mare, încât devine de necuprins cu mintea”, şi că „n-avem voie să deznădăjduim, ci să credem, să ne rugăm profund, să avem îndrăzneală, să nu fim fricoşi şi să luptăm pentru ca lumina, adevărul, dreptatea, normalitatea, frumuseţile lui Dumnezeu şi binefacerile Lui să fie recunoscute de oameni, să fie primite de oameni. Oamenilor să li se arate bunătatea şi Harul lui Dumnezeu. Şi Lumina Duhului Sfânt să lucreze în viaţa noastră, în familie, în inimile părinţilor, ale copiilor, ale tinerilor. Suntem o ţară creştină, suntem o ţară care am supravieţuit în vremuri de restrişte, am fost ocupaţi, ne-a eliberat Dumnezeu prin credinţa şi lupta moşilor şi a strămoşilor noştri. Am fost sub regimuri dictatoriale. Ne-a eliberat Dumnezeu. Acum suntem în libertate şi în democraţie. Ne va ocroti Dumnezeu”.
Stareţul mănăstirii, protos. Cleopa Sarca, a primit o Gramată Episcopală, iar diplome de recunoştinţă au primit binefăcătorii: Victor Pop, Iacob Bumb şi Mihai Roşca. PS Episcop Iustin a primit, pentru Muzeul Episcopiei, icoana Maica Domnului „Tânguitoarea”, încadrată de icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Sfântul Munte Athos, între care şi icoana „Portăriţa”.
La final, PS Episcop Iustin a mulţumit obştii mănăstirii pentru donaţie şi a reamintit că în cadrul mănăstirii se va construi o biserică din cărămidă.
Binecuvântări de lucrări la Ţăudu, Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Țăudu, Protopopiatul Zalău, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locașul de cult. După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe altarul de vară situat în curtea bisericii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul Zalăului, Cătălin Lucaci. La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit întru sachelar pe parohul Ioan-Dorel Botiș, în semn de apreciere pentru activitatea sa în parohie. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult.
În această localitate a existat o bisericuță de lemn, care a luat foc în anul 1923, în sâmbăta lui Lazăr, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, din cauza unei lumânări care a rămas aprinsă. După acest eveniment, toate slujbele au fost oficiate în vechea casă parohială, până în anul 1958, când au început lucrările la noul locaș de cult. Astfel, ridicarea noii biserici, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a început în anul 1958, pe locul donat de un credincios, Gavril Traica al Tomenilor. Din cauza greutății turnului, într-o noapte, locaşul de cult s-a dărâmat, motiv pentru care, în anul 1960, s-a reînceput lucrarea de edificare a acestuia, în timpul păstoririi părintelui Ioan Costin. Lucrările s-au finalizat în anul 1965, când locașul de cult a fost târnosit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, alături de un impresionant sobor de preoți.
Odată cu venirea preotului Vasile Vaida, între anii 1979-1987 s-a renovat atât exteriorul, cât și interiorul bisericii, iar pictura, realizată în tehnica fresco-brasa, a fost realizată de pictorul Ilie Constantin Chiriță din Colonești-Olt.
Binecuvântarea bisericii a avut loc pe 29 iunie, 1987, slujba fiind săvârşită de Preasfințitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei, încojurat de un sobor de preoți, protopopul Marcel Andreescu şi parohul Vasile Vaida.
Începând cu anul 2013, Ioan-Dorel Botiș a fost numit preot al Parohiei Țăudu, iar sub păstorirea sa s-au făcut mai multe lucrări ce vizau înfrumusețarea locașului de cult: în interior, iconostasul a fost restaurat, pardoseala din cafasul bisericii a fost acoperită cu parchet laminat, au fost înlocuite geamurile, iar clopotele au fost automatizate. În exterior, pereții locașului de cult au fost reparați și vopsiți, au fost refăcute acoperișul de la intrarea în biserică, trotuarele și podețele de acces și altarul de vară a fost lăcuit. De asemenea, locașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.