„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Slujiri arhierești în Duminica a 7-a după Rusalii
În Duminica a 7-a după Rusalii, Vindecarea celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, mai multe locașuri de cult au fost târnosite. Cu această ocazie, credincioșii au fost îndemnați să adreseze rugăciuni Mântuitorului Iisus Hristos, cel care este Doctorul sufletelor și al trupurilor.
Biserica ocrotită de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din municipiul Bistriţa a fost sfințită în Duminica a 7-a după Rusalii, la 14 ani de la punerea pietrei de temelie.
Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care pr. Cristian Baciu, consilier administrativ bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, parohul Constantin Mileșan și preotul misionar Cătălin Vasile Mileșan.
A urmat Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Mitropolit Andrei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, pe altarul de vară din apropierea locașului de cult.
În cadrul predicii, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre legătura strânsă dintre starea sufletească și cea trupească. Cu această ocazie a amintit și de lucrarea lui Jean-Claude Larchet, „Terapuetica bolilor spirituale”, pentru a exemplifica ideea că neputințele trupului pot fi cauzate de păcate.
„Domnul Iisus Hristos este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. În Evanghelia de astăzi vedem cum Domnul Iisus Hristos tămăduiește doi orbi, iar după aceea, un mut îndrăcit. Cât timp a fost pe pământ, a tămăduit și sufletele și trupurile. Dacă am vrea să căutăm exemple, ele sunt nenumărate, ni le dă Sfânta Scriptură. Sfintele Evanghelii relatează minunile de tămăduire făcute de către Domnul Iisus Hristos pentru că el este Doctorul trupurilor. Dar Domnul Iisus Hristos este și Doctorul sufletelor. La El apelăm atunci când avem probleme de sănătate”.
Mai multe persoane cu deficiențe de auz și vorbire din Bistrița au asistat la Sfânta Liturghie, iar slujba și cuvântul de învățătură rostit de IPS Mitropolit Andrei, au fost transpuse în limbaj mimico-gestual de către pr. conf. dr. Constantin Onu de la Facultatea de Teologie din Pitești.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a oferit parohului Constantin Mileșan, distincția „Crucea Transilvană”, iar părintele Cătălin Vasile Mileșan, care slujește la demisolul bisericii pentru comunitatea de surdo-muți din oraș, a fost hirotesit sachelar. De asemenea, ierarhul a mai oferit și diplome de aleasă cinstire credincioșilor care au sprijinit lucrarea bisericii. IPS Mitropolit Andrei a săvârșit și slujba sfeștaniei la casa parohială a Bisericii „Sfântul Ilie”.
Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” din municipiul Bistriţa a fost înființată în anul 2000, iar după trei ani au început lucrarile de construcție ale locașului de cult. La mai puțin de un an s-a slujit în demisolul bisericii, iar în 2009 au început lucrările de pictură a sfântului locaș, acestea fiind finalizate în anul 2014.
În prezent, la demisolul Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Bistriţa slujește preotul misionar Cătalin Vasile Mileșan, care oficiază slujbele în limbaj mimico-gestual pentru comunitatea surdo-muților din Bistrița.
Slujbă de târnosire la Mănăstirea Ponor, Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Spiridon” de la Ponor, județul Alba. Ierarhul a oficiat slujba de târnosire a bisericii din incinta mănăstirii, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o esplanadă special amenajată pentru acest eveniment.
În cuvântul de învățătură adresat monahilor, monahiilor și credincioșilor prezenți la slujbă, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi, aici, la Mănăstirea Ponor, într-o forfotă duhovnicească, învăluiţi de îngeri şi de sfinţi, sub cer deschis, am săvârşit slujba de sfinţire a bisericii cu hramul «Sfântul Ierarh Spiridon», biserică împodobită ca o mireasă pentru Mirele ei crucificat, dumnezeiesc şi veşnic biruitor, Iisus Hristos, şi apoi am celebrat Dumnezeiasca Liturghie, care este cerul pe pământ. Am beneficiat, astăzi, de cuvântul lui Dumnezeu, de energia luminoasă a harului şi de prezenţa radioasă, ca soarele de pe cer, a lui Hristos euharisticul, care ne-a promis că rămâne cu noi până la capătul istoriei. Hristos suie pe oameni la Dumnezeu şi pogoară din cer la oamenii de pe pământ pe scara Sfintei Liturghii, cum inspirat spunea marele duhovnic al României, Arsenie Boca. Este bine să ne amintim mereu şi să fim conştienţi că pe acest pământ avem statutul de homo viator, omul călător. Suntem străini şi călători, dar în faţa noastră se află o ţintă măreaţă, Patria de sus, sau «Ţara celor fericiţi», cum o numeşte Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Ca să atingem această ţintă, e bine să frecventăm sfintele biserici şi mănăstiri, unde «curg izvoarele harului, adăpând toată făptura spre rodire de viaţă», cum răsună o frumoasă cântare liturgică”.
Mănăstirea a fost înființată în anul 2009, la inițiativa protosinghelului Irineu Curtescu. Din luna aprilie 2013, au început lucrările de construcție în plan arhitectonic de cetate, cu biserica în centru și cu o singură intrare, pe sub clopotniță, pe latura de vest. În prezent, așezământul monastic se află sub oblăduirea maicii starețe Teofana Palici, care, pentru vrednicia ei, a primit Diplomă de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Târnosirea la Ilba, Protopopiatul Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă” din Ilba, Protopopiatul Baia Mare, unde este paroh Ioan Zorel Buia. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi slujitori din Baia Mare şi parohiile învecinate, iar pe parcursul slujbei a explicat credincioşilor fiecare etapă a sfinţirii: „Biserica se unge în șapte părţi, la sfinţire, pentru ca cele șapte Sfinte Daruri să se pogoare asupra credincioşilor în timpul Sfintelor Slujbe. Biserica nu este o casă de adunare. N-are nimic în comun cu aceasta. Biserica este casa lui Dumnezeu şi a sfinţilor. Este izvorul sfinţeniei. Biserica izvorăşte har şi sfinţenie şi mântuire prin lucrarea ei în lume, prin slujirea preoţilor şi a Episcopilor, care sunt urmaşii Sfinţilor Apostoli trimişi direct de Mântuitorul”. Slujba de târnosire a fost urmată de binecuvântarea a două cruci de marmură, aflate în faţa bisericii.
PS Episcop Iustin a oficiat apoi Sfânta Liturghie într-un loc special amenajat, din curtea bisericii. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Vasile Augustin, vicar administrativ, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, pr. Daniel Tirean, inspector eparhial, protopopul de Baia Mare, Fabian Coroian, pr. Vasile Gabriel Băban, pr. Vasile Costin din Ilba Handal, pr. Vasile Fodoruţ din Baia Mare, preoţi din parohiile învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, şi de corul bisericii parohiale, dirijori prof. Lotica Vaida şi prof. Simion Vaida.
PS Episcop Iustin, a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării celor doi orbi şi a unui mut: „Mântuitorul săvârşea minuni nenumărate, pentru că de aceea S-a întrupat Fiul lui Dumnezeu şi S-a făcut om, a venit între oameni, să simtă durerile şi necazurile lor, să Se solidarizeze cu ei în suferinţă, să le mângâie singurătatea. Conducătorii nu erau deloc miloşi cu poporul. De aceea, zice Mântuitorul: «Milă îmi este de popor, pentru că este ca şi oile fără păstor». Era singurul căruia îi era milă de popor, pentru că a venit sub chipul Păstorului cel Bun. A zis: «Eu sunt Păstorul cel Bun. Păstorul cel Bun îşi pune viaţa pentru oile sale. Iar cel care nu-i păstor, care-i năimit, când vede lupul că vine, lasă oile şi fuge. Şi lupul răpeşte şi risipeşte turma»” (…) Doamne mulţi conducători şi păstori năimiţi avem în vremurile pe care le trăim, mulţi de tot. Să-i căutăm pe păstorii cei adevăraţi! Aceia care nu-şi fac multă publicitate în rândul oamenilor şi trăiesc cu discreţie şi păstoresc cu devotament. Şi conduc cu sinceritate, slujind poporul. Nu stăpânindu-l în mod tiranic. Noi nu suntem chemaţi să stăpânim poporul în mod tiranic, ci să-l slujim. Fiecare, indiferent de alegere sau numire, când primeşte o demnitate, este chemat la slujire şi responsabilitate. Să facă pentru ceilalţi, nu pentru el. Nimeni nu a făcut mai mult bine decât Mântuitorul care şi-a pus viaţa pentru mântuirea oamenilor, pentru că aşa a trebuit să se împlinească Scriptura”.
În semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, parohul Ioan Zorel Buia a fost hirotesit iconom-stavrofor. Diplome de vrednicie au primit: Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, Sorin Lupşe – primarul comunei Cicârlău, Consiliul Local, senatorul Sorin Bota, foştii primari ai comunei: general (r) Vasile Zete şi Nicolae Sabău, prim-epitropul Nicolae Medveş, dr. Zamfir Frenţiu şi prof. Lotica Vaida, dirijoarea corului parohial.
Zidită între anii 1925-1926, din piatră şi cărămidă, biserica a cunoscut în timpul păstoririi preotului Ioan Zorel Buia un vast proces de renovare interioară şi exterioară, în care se remarcă reorganizarea sfântului altar, rezidirea Sfintei Mese şi a proscomidiarului, refacerea parţială a picturii, precum şi ample lucrări la casa parohială. Biserica din Ilba se distinge şi printr-un clopot mare, de două tone, turnat la Galaţi, în 1948.
Slujire arhierească la Miercurea Ciuc
La Catedrala Episcopală „Sfântu Ierarh Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, și un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, în semn de prețuire, PS Episcop Andrei i-a dăruit PS Episcop Timotei, Engolpionul și Crucea Eparhială a Episcopiei Covasnei și Harghitei, conform site-ului Episcopiei.