„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhiereşti în Duminica a 7-a după Rusalii
În Duminica a 7-a după Rusalii sau a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, la Sfânta Liturghie s-au citit pericopele evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, care relatează vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum şi de la Sfântul Evanghelist Ioan, care prezintă Rugăciunea lui Iisus.
Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte slujitorii Catedralei Mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici“ a Catedralei Mitropolitane, iar mulţi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, care a transmis credincioşilor învăţăturile Evangheliei citite în Duminica a 7-a după Rusalii, a vindecării orbilor şi a unui mut de la Capernaum. Credinţa acestor oameni în Mântuitorul Hristos, a subliniat părintele profesor, a devenit temeiul existenţei lor duhovniceşti, iar noi toţi suntem chemaţi să depăşim orice teamă şi orice obstacol din viaţa noastră prin nădejdea în Domnul.
„Taina care ni se pune astăzi la îndemână este taina unei credinţe care îi ţine vii pe oameni, a unei credinţe care dă vedere. Oamenii aceştia din Evanghelia de astăzi încep prin mărturisirea fiului lui David. Auziseră probabil multe în Capernaum şi noi putem să bănuim că până la aceşti orbi Mântuitorul Hristos i-a ridicat pe ologi, i-a vindecat pe paralizaţi, va fi ridicat-o din pat pe soacra lui Petru, iar cu o zi înainte, ne spune Evanghelia, a înviat-o pe fata dregătorului. Dar mai presus decât toate, iată, credinţa lor, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel câţiva ani mai târziu, venită prin auzite, creşte prin mărturisire. Ei cred că fiul lui David poate să-i vindece de orbirea lor, dar mai presus decât toate ei sunt conştienţi că acest fiu al lui David este ultima lor şansă“, a spus părintele Constantin Necula.
Chemare şi slujire pastorală
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a prezentat credincioşilor sibieni pe noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, fiind prima Liturghie oficiată de cei doi ierarhi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Noul Episcop-vicar, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu, are misiunea de a sprijini lucrarea pastorală şi duhovnicească, precum şi pe cea administrativă din Arhiepiscopia Sibiului.
„Îl felicităm pe Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul pentru această chemare, îl binecuvântăm, îl îmbrăţişăm şi îi mulţumim pentru dragostea arătată faţă de Biserica noastră. Nu ne vom lăsa copleşiţi de nici o greutate care va veni asupra noastră, în misiunea noastră şi sunt sigur că vom lucra împreună pentru mântuirea credincioşilor“, a spus Părintele Mitropolit Laurenţiu.
Mai apoi, Părintele Episcop Ilarion Făgărăşanul s-a adresat credincioşilor prezenţi, pe care i-a asigurat de tot sprijinul în urcuşul lor duhovnicesc spre Hristos Domnul şi i-a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru încrederea acordată în această chemare de slujire arhierească.
„Ştiu că misiunea mea nu este una uşoară, dar ştiu că jugul Mântuitorului Iisus Hristos este uşor, El purtându-l odată cu mine. Sărut dreapta Înaltpreasfinţiei Sale Părinte Mitropolit Laurenţiu, fiu al Ţării Făgăraşului, al cărei nume îl port ca Episcop-vicar. Mă aşez în ascultare şi rugăciune pentru c-am venit să fac voia Domnului şi-L rog să mă facă vrednic de chemarea Sa. Îmbrăţişez cu dragoste întreg soborul de slujitori de la Catedrala Mitropolitană, fraţii şi prietenii mei întru slujire. Vă îmbrăţişez pe frăţiile voastre şi-L rog pe Bunul Dumnezeu să umple de har şi de milă casele şi lucrarea fiecăruia dintre dumneavoastră“, a spus PS Episcop Ilarion Făgărăşanul.
Resfinţire la Dumitra, Năsăud
Biserica parohiei năsăudene Dumitra, reabilitată în ultimii ani, a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujulului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Duminica a 7-a după Rusalii.
IPS Mitropolit Andrei a oficiat apoi Sfânta Liturghie, în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre unitatea de credinţă, amintind de învăţăturile greşit formulate de-a lungul timpului şi condamnate de sinoadele ecumenice şi a scos în evidenţă adevărul de credinţă moştenit în cadrul Bisericii noastre. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioşi să iubească în continuare Biserica, întrucât prin intermediul slujbelor religioase şi a ceea ce avem la îndemână în biserică, putem dobândi Împărăţia lui Dumnezeu.
„A fost o sărbătoare deosebită a întregii comunităţi, la care au participat foarte mulţi credincioşi. S-au efectuat lucrări de reparaţie la biserica parohială, care a fost înzestrată cu pictură bisericească. Este important de amintit că această biserică a fost preluată de comunitatea noastră de la comunitatea săsească şi îngrijită cum se cuvine“, a spus consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Cristian Baciu, prezent la sărbătoarea de la Dumitra.
Pentru eforturile depuse în reabilitarea Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Dumitra, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a dăruit parohului Ioan Moldovan distincţia „Crucea Arhiepiscopală“ şi părintelui slujitor Marius Moldovan distincţia de sachelar. Şi alţi credincioşi care s-au implicat în lucrările desfăşurate au fost distinşi cu diplome de aleasă cinstire.
După finalizarea slujbelor, în localitatea Dumitra s-a desfăşurat Festivalul multicultural „Izvor de tradiţie“, ediţia a V-a.
Sfinţire la Culciu Mic, Satu Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Culciu Mic, Protopopiatul Satu Mare, în urma lucrărilor de restaurare exterioară, împodobire la interior cu pictură nouă şi reorganizarea Sfântului Altar. Apoi, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în incinta bisericii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi. După Sfânta Liturghie, parohul Constantin Zima a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. Cu ocazia sfinţirii lucrărilor executate şi a târnosirii, PS Iustin Sigheteanul a oferit şi al doilea hram acestei biserici - Iosif Mărturisitorul, alături de primul hram, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. (Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Oana Rusu)