„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Slujiri arhiereşti în Duminica a 7-a după Rusalii, în Transilvania
În Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum), când este prăznuită și Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, au fost binecuvântate şi sfinţite mai multe lăcaşuri de cult de către ierarhii transilvăneni. De asemenea, unele locaşuri de cult au sărbătorit hramul, cel al Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Săvăstreni, Protopopiatul Făgăraş II, judeţul Braşov. Ierarhul a venit în mica localitate din apropierea Munţilor Făgăraş pentru a binecuvânta lucrările efectuate în ultimii ani la biserica din sat şi pentru a liturghisi aici. Prin eforturile comunităţii locale, sub îndrumarea preotului paroh Cristinel Bica, locaşul de cult a fost renovat la exterior şi înfrumuseţat la interior în ultimii ani. IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat locaşul de cult cu apă sfinţită şi a felicitat comunitatea parohială pentru aceste realizări din ultimii ani. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Făgăraş II, Ion Tărcuţă, preoţi din Făgăraş şi parohiile învecinate.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom pe parohul Cristinel Bica şi a oferit acte de cinstire Consiliului şi Adunării parohiale, Primăriei comunei Recea şi mai multor binefăcători. Ierarhul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi credincioşii din localitate care au contribuit la refacerea bisericii parohiale şi i-a felicitat pentru ataşamentul pentru credinţa ortodoxă şi Biserica străbună.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a vindecării celor doi orbi şi a unui mut din Capernaum: „Auzind ei că Mântuitorul a săvârşit atâtea minuni, în sufletul lor s-a născut o credinţă puternică şi o nădejde mare că Dumnezeu îi poate vindeca. Au strigat către Mântuitorul şi au cerut să fie miluiţi, iar Mântuitorul i-a întrebat dacă au credinţa că El poate săvârşi această minune. A doua minune prezentată de Evanghelie este cea a vindecării unui mut, a unui om chinuit de demon. Mântuitorul a certat demonul din el şi acesta a plecat din el, spre mirarea oamenilor. Învăţăm că trebuie să alegem din lucrurile care se întâmplă în jurul nostru care sunt minuni şi care sunt fapte obişnuite”.
La final, părintele Cristinel Bica i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste mica localitate făgărăşeană şi i-a oferit în dar o icoană. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să cinstească moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Resfinţire în Parohia Vidra Medie, Câmpeni
În Duminica a şaptea după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din inima Munţilor Apuseni, în Parohia Vidra Medie, Protopopiatul Câmpeni. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat slujba de resfinţire a bisericii, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La momentul potrivit, IPS Arhiepiscop Irineu l-a hirotonit preot pe diaconul Lucian Bucea, pe seama Parohiei Gâmbuţ, cu filia Nandra, Protopopiatul Luduş. La final, ierarhul l-a hirotesit întru sachelar pe parohul Andrei Bâldea, iar binefăcătorilor sfântului locaş de închinare le-a acordat Diplome de „aleasă cinstire”.
Slujire arhierească în municipiul Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sfârșit, ierarhul a acordat lui Ioan Galiș, enoriaș al Parohiei „Sfânta Treime”, distincţia „Crucea Sălăjană”, în semn de apreciere pentru generoasa implicare a acestuia în activitățile și în lucrările de ajutorare și înfrumusețare, atât ale Bisericii „Sfânta Treime” cât și ale altor biserici din Eparhia Sălajului.
În prezent, biserica este păstorită de către preoţii Iosif Ferenţ, din 1997, şi Ioan Fărcaş, din 2004.
Hram la Parohia Haţeg III, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” - Hațeg III, Protopopiatul Hațeg, cu prilejul hramului. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și alături de mulțimea de credincioși prezentă la sărbătoarea comunității, PS Episcop Gurie a săvârșit slujba de sfințire a altarului de vară construit în incinta curții parohiale, apoi a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură rostit în fața credincioșilor prezenți, ierarhul a vorbit despre apropierea cu credință și cu dragoste de Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care, în pericopa evanghelică citită în a VII-a duminică de după Rusalii, a vindecat doi orbi și un mut din Capernaum, arătând poporului puterea și slava sa dumnezeiască. PS Episcop Gurie a accentuat importanța slujirii Cuvântului dumnezeiesc în lumea zbuciumată și încărcată de neputințe duhovnicești, fiecare comunitate parohială nou-înființată având chemarea și misiunea de a aduce lumina harului lui Dumnezeu în sufletele credincioșilor. „Chemarea preotului de a propovădui Evanghelia dreptății la toată făptura strălucește în inimile credincioșilor ce se împărtășesc de Liturghia Cuvântului și îl conduce pe creștin la pregustarea Împărăției lui Dumnezeu prin Dumnezeiasca Euharistie”, a arătat ierarhul.
PS Episcop Gurie a săvârșit slujba hirotesiei întru iconom stavrofor a parohului Alin Opârlesc, felicitându-l pentru rodnica activitate pastoral-misionară în cadrul parohiei. De asemenea, ierarhul a acordat protopopului de Haţeg, Antonie Budiul, „Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei”, cea mai înaltă distincție acordată clericilor din eparhie.
La final, la recomandarea parohului Alin Opârlesc, PS Episcop Gurie a înmânat mai multe gramate de mulțumire celor care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare a complexului parohial, apoi a sfințit noua casă parohială din curtea Bsericii „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Teodora de la Sihla” a Parohiei Hațeg III.
Târnosirea bisericii din Medieş Vii, Oaş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica din Parohia Medieş Vii, Protopopiatul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi, din care au făcut parte Mihai Feher, protopopul de Oaş, Nicolae Costin, paroh, preoţi din parohiile învecinate şi din ţară.
Cu ocazia târnosirii, PS Episcop Iustin Sigheteanul a dat sfântului locaş de închinare, pe lângă hramul istoric „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, şi al doilea hram „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, în cadrul Anului omagial al acestui Sfânt şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.
A urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.
Comunitatea creştinilor ortodocşi din Medieş Vii este una de 120 de suflete care, în 1952, şi-a zidit propria biserică. Din anul 2000, Medieş Vii a devenit parohie de sine stătătoare, după ce, din anul 1952 a fost filie la câteva parohii vecine. Degradarea bisericii a impus lucrări urgente ce au fost începute în 2014 şi efectuate de paroh cu comunitatea de credincioşi. S-a renovat acoperişul, s-a retencuit biserica în exterior şi interior, s-au înlocuit geamurile cu altele noi, s-a revopsit exteriorul, s-a renovat gardul împrejmuitor, s-a reorganizat Sfântul Altar după noile rânduieli, prin zidirea Sfintei Mese şi dotarea cu mobilier nou, s-a înzestrat Sfânta Masă cu veşminte noi, s-au cumpărat candelabre noi şi s-a pus mochetă în toată biserica. Pictarea bisericii a fost făcută, pentru prima dată, între anii 2015-2016. Ierarhul a acordat parohului dreptul de a purta brâu roşu, iar binefăcătorilor le-a oferit diplome de vrednicie.