„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica a cincea din Post, în Transilvania
În Duminica a cincea din Postul Mare, închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze modelele de pocăinţă oferite sfinţi, mai ales în această perioadă de pregătire pentru praznicul Învierii Domnului. În cadrul slujbelor au fost hirotoniţi şi hirotesiţi mai mulţi slujitori la sfintele altare şi au fost binecuvântate lucrări efectuate la lăcaşele de cult.
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Sfintei Maria Egipteanca în Biserica „Sfântul Gheorghe”, Parohia Veseud, Protopopiatul Mediaș. Ierarhul a sfințit noua catapeteasmă a locașului de cult și a binecuvântat lucrările din interiorul locaşului de cult făcute în ultima perioadă prin eforturile parohiei, cu sprijinul Primăriei Slimnic și al mai multor binefăcători. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, parohul Iulian Harșan și alți preoți din Sibiu și din alte parohii ale Arhiepiscopiei Sibiului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Sebastian Nicolae Ivan a fost hirotonit preot pentru Parohia Luța, Protopopiatul Făgăraș 1, județul Brașov.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să continue pregătirea duhovnicească din perioada postului pentru a întâmpina așa cum se cuvine praznicul Sfintelor Paști: „Mântuitorul i-a pregătit pe ucenici, așa cum ne pregătește și pe noi, să înțeleagă sensul vieții. Trebuia ca ucenicii să înțeleagă că El avea să pătimească, dar ei n-au înțeles. Abia după Pătimirile Sale, când Mântuitorul a înviat, și-au dat seama că toate acestea le-au cunoscut și că erau rânduite de la Tatăl Ceresc să se împlinească. Mântuitorul a trebuit să-i pregătească așa cum copiii sunt crescuți în familie și la fel primim și noi învățătura Lui în Biserica treptat, în așa fel încât s-o putem înțelege și să ne-o însușim”.
La final, parohul Iulian Harșan a fost hirotesit iconom. Distincția primită a încununat activitatea pastorală și misionară din Parohia Veseud din ultimii ani, timp în care s-au efectuat și multe lucrări administrative, amintind aici pe lângă schimbarea catapetesmei și schimbarea pardoselii, a mobilierului și a unor obiecte de cult. Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Primăriei Slimnic și mai multor binefăcători. Pr. Iulian Harșan i-a mulțumit ierarhului și tuturor celor care au sprijinit finalizarea lucrărilor, iar credincioșii din Veseud au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Slujire arhierească la Catedrala clujeană
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, slujitori ai Catedralei, cadre didactice ale Facultăţii de Teologie, protopopi din cadrul eparhiei.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a amintit mai multe situaţii de oportunism, pornind de la evanghelia duminicii în care cei doi ucenici ai Mântuitorului Iacob și Ioan, fii lui Zevedeu, i-au cerut să fie aşezaţi unul de-a dreapta și altul de-a stânga Slavei lui Hristos: „E mare greşeală oportunismul. În toate domeniile de activitate aduce amărăciune: şi în domeniul ştiinţific, şi în domeniul cultural şi mai ales în domniul politic unde se înghesuie oportuniştii la funcţii. Or, lucrul principal este să trăim după voia lui Dumnezeu. Ce rezolvare dă Mântuitorul acestei situaţii? (…) Văzându-i pe ceilalţi ucenici că s-au supărat, Mântuitorul le spune un lucru pe care să nu îl uităm. «Şi Iisus, chemându-i la Sine, le-a zis: Ştiţi că cei ce se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele şi cei mai mari ai lor le stăpânesc. Dar între voi nu trebuie să fie aşa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi»”.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vorbit despre pregătirea pentru întâmpinarea praznicului Învierii Domnului, prin pocăinţă şi spovedanie, oferind exemplul Sfintei Maria Egipteanca, a căreia viaţă a cunoscut o schimbare totală, de la desfrâu la sfinţenie, după ce s-a pocăit recunoscând starea de decădere în care se afla: „Pentru 17 ani de păcate săvârşite în Alexandria, s-a nevoit 47 de ani în pustiul Iordanului. Atunci când a găsit-o Părintele Zosima, datorită vieţii sale de pocăinţă absolută, când se ruga se ridica un cot de la pământ, ca dovadă cu lucrarea pe care o pate face pocăinţa cu oricare dintre noi”. În cadrul slujbei, arhidiaconul Sorin Marciuc a fost hirotonit preot pentru Parohia „Sfântul Iustin Mărturisitorul şi Filosoful” din cartierul clujean Borhanci.
Prezenţă arhierească la Albac, Câmpeni
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Albac, Protopopiatul Câmpeni. Comunitatea credincioșilor din această comună de pe valea Arieșului Mare este păstorită de părintele Gavriil Trifa. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre „prilejul extraordinar de pocăință și de conștientizare a stării noastre de păcătoșenie pe care ni-l oferă perioada Postului Mare” şi a amintit perioada de exil în Babilon a poporului evreu „care era sfâșiat după dorul patriei și nu putea glăsui cântarea Domnului în pământ străin. Asemenea și noi, departe aflându-ne de desfătarea Patriei cerești, trăim cu durere în această vale a plângerii”. Astfel, „cu cât omul se îndepărtează mai mult de Dumnezeu, cu atât se complică lucrurile în jurul lui, mai ales pe plan sufletesc, fizic și psihic. De aici se naște întinarea, boala, suferința, încruntarea și zbuciumul. Poate cineva să nu posede nimic, dar dacă Îl are pe Dumnezeu nu-i lipsește nimic, iar altcineva poate să aibă totul, dar dacă nu-L are pe Dumnezeu în sufletul lui se chinuiește. Sfântul Paisie Aghioritul zice: «Otravă gustăm când stăm departe de scumpul Iisus». Acest lucru l-a înțeles Sfânta Maria Egipteanca pe care azi o comemorăm. Întorcând spatele păcatului și diavolului, viața ei s-a schimbat radical și a devenit o eroină, un model superb de pocăință, un model de alianță iubitoare cu Hristos cel răstignit și înviat”, a spus IPS Arhiepiscop Irineu, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Binecuvântare la Băile Felix
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina” din Parohia Băile Felix, în prezența credincioșilor din localitate. După citirea celor două pericope evanghelice de la Sfinţii Evanghelişti Marcu şi Luca, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța pocăinţei în urcușul duhovnicesc spre Împărăția cerurilor, scară spre cer în care există modele ca sfinții Bisericii, între care și Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca, „a cărei viață a fost scrisă de Sfântul Patriarh Sofronie al Ierusalimului, mare apărător al dreptei credințe, trăitor în veacul al șaptelea, este una dintre sfintele cele mai cunoscute ale Bisericii, care, prin asceza ei, prin mortificarea trupului ei lăsat înainte pradă păcatelor, a ajuns să fie încununată cu har și slavă, fiindu-ne propusă ca model al sfințeniei (…) O sfântă care este model mai ales pentru tineri, care în zilele noastre sunt ispitiți în multe feluri și, în spcial, datorită lumii plăcerilor în care trăim, prin ispitele trupești. Pentru a putea rezista acestora și a lupta cu gândurile păcătoase, tânărul are nevoie de modelele pe care Biserica le păstrează cu scumpătate în tezaurul ei și ni le oferă spre a ne ajuta pe calea mântuirii”.
Parohul Vasile Marius Bara, mulţumit ierarhului, la inițiativa căruia s-a înființat noua parohie și sub a cărui purtare de grijă s-au împlinit lucrările pastoral-misionare și ctitoricești. PS Episcop Sofronie a felicitat pe paroh şi pe credincioşi pentru implicarea în vederea construirii și înfrumusețării noii biserici.
Aniversare la Mănăstirea Rohia
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Rohia, unde a slujit un sobor de preoţi, între care arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor şi stareţ la Mănăstirea Scărişoara Nouă, pr. prof. dr. Stelian Tofană, pr. prof. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, protopopi, preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi clujeni.
PS Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, cu referire la lupta pentru putere şi consecinţele ei în societate: „La jertfa supremă a Mântuitorului să aducem mica noastră jertfă. Să înţelegem, cei ce ocupăm vremelnic diferite poziţii şi demnităţi lumeşti, că de la Dumnezeu ne-a fost dată cârmuirea şi că trebuie să punem slujirea noastră în slujba oamenilor”.
În duminica a cincea din Postul Mare, din 1994, PS Episcop Iustin a fost hirotnit arhiereu, la Rohia, de către IPS Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de ierarhi. La această aniversare, PS Episcop Iustin a ridicat la rang de arhimandrit pe protosinghelii Ghelasie Maxim şi Ioachim Tomoiagă, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, în şedinţa din 10 februarie 2017; ieromonahul Ignatie Herman a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar diaconul Gherasim Bledea a fost ridicat la treapta arhidiaconiei. Creştinii prezenţi la Sfânta Liturghie au primit la final mâncare de post oferită de locuitorii Parohiei Libotin din Ţara Lăpuşului.
Liturghie arhierească la Comandău, Covasna
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Maica Domnului Prodromița” și „Sfântul Ierarh Nectarie” Comandău, județul Covasna, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus: „Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Dumnezeieștii Liturghii ne prezintă a treia prevestire a Sfintelor Patimi ale Domnului Iisus Hristos (…) Domnul s-a oprit pentru că mergea în grabă și i-a așteptat până când toți apostolii s-au strâns în jurul Lui, a început să le spună ce aveau să i se întâmple. Fără suferință nu este înviere și fără umilință nu este înălțare. Apostolii erau preocupați de ideea unei împărății mesianice, de aceea fii lui Zevedeu i-au cerut să stea unul de-a dreapta și altul de-a stânga în Împărăția Sa. Comportamentul lor arată slăbiciunea și stricăciunea firii omenești pentru că se credeau cei mai îndreptățiți pentru un post care să fie în centrul Ierusalimului. Mântuitorul Iisus i-a compătimit «Nu știți ce cereți!» (Marcu 10;38). Cererea celor doi de a domni peste ceilalți i-a deranjat pe ceilalți apostoli și s-au mâniat. Hristos Domnul i-a împăcat și i-a umilit spunându-le «Cel care vrea să fie întîi între voi să vă fie vouă slugă» (Marcu 10;44). De aici înțelegem că funcția nu trebuie să fie izvor de putere ci o misiune de slujire din exemplul Mântuitorului Hristos care a venit pe pământ să-i slujească pe oameni și să-și dea viața preț de răscumpărare pentru mulți. Înțelegem să fim în stare de jertfă, de sacrificiu”, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Nou Schit la Cheile Ardeu, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sânta Liturghie în paraclisul Schitului Ardeu, județul Hunedoara, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Înainte de săvârșirea Sfinte Liturghii, ierarhul a sfințit paraclisul așezământului monahal, unde se vor săvârși slujbele până la ridicarea noii biserici de zid. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie le-a vorbit credincioșilor despre viaţa Sfintei Maria Egipteanca, cea care oferă un model de întoarcere de la moarte la viaţa duhovnicească, prin pocăinţă sinceră şi asceză continuă. Ierarhul a evidenţiat rolul deosebit al aşezămintelor monahale în lumea de astăzi, „locuri de liniştire a sufletelor şi cugetelor noastre şi prilej de rugăciune curată şi de trăire autentică în sânul Bisericii lui Hristos”. PS Episcop Gurie a hirotesit întru protosinghel pe părintele Gherman, stareţul Schitului Ardeu, îndemnându-l la sporirea lucrării pentru ridicarea unui nou schit de călugări în eparhie. După Liturghie, ierarhul, alături de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică de zid a schitului, ce va avea hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, apoi a oferit primarului comunei Balșa, Simion Meteșan, distincţia „Crucea Episcopiei Devei şi Hunedoarei” pentru mireni şi unor binefăcători a oferit gramate de mulţumire.