„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica a doua din postul Naşterii Domnului
În Duminica a doua a Postului Nașterii Domnului, a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor), credincioşii au fost îndemnaţi să caute desăvârşirea duhovnicească pentru a se mântui şi să renunţe la grijile împovărătoare pentru avuţia materială.
Credincioșii din Parohia Ludișor, Protopopiatul Făgăraș II, județul Brașov, au participat la sărbătoarea comunității, prilejuită de sfințirea Bisericii „Sfânta Treime”. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, parohul Marius Dobrin și slujitori ai sfintelor altare din Sibiu, Țara Făgărașului și alte părți ale Arhiepiscopiei Sibiului. Locașul de cult, ridicat în perioada 1865-1872, a fost renovat și înfrumusețat în ultimii ani și nu s-au găsit mărturii ale târnosirii sale de un arhiereu. IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit biserica la exterior cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a așezat moaște în Sfânta Masă și a reînveșmântat-o.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. O bună parte din credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar corul parohial a dat răspunsurile liturgice. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ciprian Bolocan a fost hirotonit preot pentru Parohia Ticușu Vechi, județul Brașov.
În cuvântul de învățătură ierarhul a explicat rânduiala târnosirii unei biserici și a tâlcuit Evanghelia duminicii în care s-a prezentat dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu dregătorul bogat.
„Noi suntem obligați să respectăm rânduielile, poruncile pe care ni le-a transmis Mântuitorul Hristos și vedem că acest tânăr din Evanghelie n-a putut atinge dorința pe care el și-a exprimat-o de a se desăvârși, n-a putut urma cele trei etape: vinderea averii, împărțirea banilor către săraci și urmarea lui Hristos. Cu alte cuvinte trebuia să se elibereze de povara pe care nu o putea duce dacă voia să fie desăvârșit. Și se spune în Evanghelie că a plecat dregătorul mâhnit pentru că era bogat. De aceea, Mântuitorul ne trage atenția că foarte greu vor intra în Împărăția Cerurilor cei ce sunt împovărați de bogățiile lor”, a subliniat Părintele Mitropolit Laurențiu. La final, parohul a fost hirotesit iconom, iar Adunarea și Consiliul parohiale, precum și Primăria comunei Voila au primit acte de cinstire.
Sărbătoarea de la Ludișor s-a încheiat cu sfințirea Centrului parohial „Arsenie Boca” amenajat în vechea școală confesională din apropierea bisericii, renovate recent. Aici sunt adăpostite obiecte de patrimoniu din parohie și au loc activități și cateheze cu tinerii din comunitate.
Sfânta Liturghie la Corvineşti, Beclean
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din Protopopiatul Beclean. Din soborul de peste 25 de preoți și diaconi, au făcut parte protopopul Doru Zimveliu, parohul Vlad Rareș Murgoi, preoţi din împrejurimi. La slujbă au fost prezenţi mulţi credincioşi din localitate și din alte localitați bistrițene învecinate, alături de oficialităţi judeţene şi locale.
În cuvântul de învăţătură IPS Mitropolit Andrei a vorbit credincioşilor despre preocuparea esenţială pe care trebuie să o aibă orice persoană şi pe care o avea şi dregătorul din Evanghelia duminicii, aceea de a moşteni Împărăția Cerurilor.
De asemenea, IPS Mitropolit Andrei, a arătat în cuvântul de învăţătură că rezultatul dărniciei oamenilor capătă valenţe veşnice: „Pe bună dreptate spune priceasna noastră din bătrâni <Aici moşii şi-mpărăţii trec ani şi le doboară şi-n urmă toate-or fi pustii, şi tu atunci unde-o să fii de n-ai în Cer comoară?». Dregătorului de astăzi, Domnul Iisus Hristos i-a spus: vinde tot ce ai, împarte săracilor şi vei avea comoară în Ceruri. Aceasta este realitatea, rezultatul dărniciei noastre, capătă valenţă veşnică”.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom pe parohul Vlad Rareș Murgoi și a oferit diplome și distincţi celor care s-au implicat în lucrările efectuate la biserică şi la casa parohială din Corvinești.
După Sfânta Liturghie a urmat o sfeştanie la noua casă parohială, a cărei construcţie a început în 3 septembrie 2014.
Localitatea Corvineşti este menționată documentar în anul 1305. Biserica a fost construită între 1939-1940, a fost sfinţită în 1958 şi resfinţită în 1995. În ultima perioadă s-au făcut mai multe lucrări la locaşul de cult: s-a montat instalaţia termică de încălzire prin centrală termică pe gaz, s-a montat o instalație de sonorizare profesională, în Sfântul Altar s-au schimbat obiectele de cult aflate în stare de degradare. În cadrul bisericii s-a înființat corul de copii „Sfântul Ierarh Nicolae”, iar din punct de vedere social-filantropic s-au organizat colecte pentru ajutorarea celor nevoiaşi, au fost ajutaţi din punct de vedere financiar copii de etnie romă pentru a continua studiile la şcoală.
Binecuvântare la Hidișelu de Sus I, Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Hidișelu de Sus I, Protopopiatul Oradea, unde a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența a numeroși credincioși din localitate. Ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor, prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu untdelemn sfințit, a sfințit noul clopot al bisericii și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie. În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a explicat celor prezenţi înţelesurile duhovniceşti ale fragmentului scripturistic ce a prezentat dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și tânărul dregător bogat: „Pericopa evanghelică de astăzi ne amintește tuturor de întâlnirea dintre Domnul nostru Iisus Hristos și un om bogat care era interesat de Împărăția cerurilor. Oare astăzi, în zilele noastre, câți oameni, câți tineri își mai pun această întrebare: Ce să fac ca să moștenesc viața cea veșnică? Din nefericire, oamenii se gândesc mai mult la viața aceasta trecătoare, cum să fie cât mai îndestulați, cum să facă să nu le lipsească nimic, să trăiască bine și să nu aibă nici o grijă”.
Ierarhul a subliniat faptul că în prezent, „cultura materialistă a lumii în care trăim îi învață pe oameni, și în special pe copii și pe tineri, cum să trăiască bine aici pe pământ, o lume care L-a alungat pe Dumnezeu, care caută să îi marginalizeze pe propovăduitorii Lui și să așeze lumea credinței în ghetouri. Rostul nostru, al creștinilor, este de a aduce mereu aminte lumii căzute în care trăim de existența vieții veșnice”.
Apoi, PS Sofronie a precizat că, pentru a dobândi viaţa veşnică „noi trebuie să avem, în viața aceasta scurtă, efemeră de pe pământ, conștiința și dorința, indiferent de vârstă, de a moșteni viața cea veșnică, de a fi împreună cu Dumnezeu în Împărăția cerurilor, la fel ca și tânărul dregător care a venit să se întâlnească cu Mântuitorul Iisus Hristos (…) Așadar, după păzirea poruncilor și împărțirea averii săracilor, vine urmarea lui Hristos, adică să ne comportăm în lumea aceasta așa cum Mântuitorul Însuși S-a comportat câtă vreme a fost pe pământ, iar acum din ceruri nu ne părăsește, ci este prezent în mijlocul nostru, în viața Bisericii, la Sfânta Liturghie, prin Sfânta Euharistie”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit pe parohul Eugen Ioan Hercuț întru iconom, pentru lucrarea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, şi i-a felicitat pe credincioșii din Parohia Hidișelu de Sus I pentru lucrările de restaurare a bisericii și casei parohiale, adresând îndemnul ca, în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, să fie înmulțită ajutorarea celor bolnavi, săraci și aflați în diferite neputințe și lipsuri, pentru ca rugăciunea și postul să fie împletite și împlinite prin milostenie față de semeni.
Hramul Bisericii „Sfântul Andrei” Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul Zalăului, Cătălin Lucaci.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Iosif-Alin Grad. De asemenea, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe Virgil Brete, urmând ca acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Zalău.
După înființarea Episcopiei Sălajului, în anul 2008, au fost înființate în municipiul Zalău două noi parohii, pentru a satisface nevoile spirituale ale credincioșilor. Una dintre aceste parohii este cea situată în cartierul Sărmaș. Cel căruia i-a fost încredințată grija ridicării bisericii în această parte a Zalăului a fost părintele Ioan Zaha. Piatra de temelie pentru cea mai nouă biserică din Municipiul Zalău a fost sfințită de către PS Episcop Petroniu în data de 6 iunie 2010, în Duminica Sfinților Români, locașul de cult fiind pus sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei. Prin implicarea parohului Ioan Zaha și a micii comunități din cartierul Sărmaș, locașul de cult a fost ridicat în scurt timp, astfel încât, începând cu Joia Mare din anul 2013, slujbele au început să fie săvârșite în noua biserică. Până atunci, prin bunăvoința unei familii de credincioși, slujbele erau oficiate într-o locuință din vecinătatea șantierului bisericii. În momentul de față, în exterior, locașul de cult este tencuit, iar în interior au început lucrările de pictură în tehnica frescă. Pentru parohul Ioan Zaha, aceasta este cea de-a doua biserică pe care a ridicat-o din temelie, după ce a mai zidit o biserică și în localitatea Colonia Sighet, unde a activat ca preot, înainte de a începe ridicarea bisericii în nou înființata parohie din cartierul zălăuan Sărmaș.
Liturghie arhierească la Catedrala din Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rotit cu acest prilej, ierarhul le-a tâlcuit celor prezenți înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice a duminicii, evidențiind faptul că „atașamentul de cele materiale, în detrimentul celor spirituale, ne poate depărta de calea cea bună pe care trebuie să o urmăm spre a moșteni Împărăția lui Dumnezeu”. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe credincioși „să fie cu luare aminte la viața duhovnicească” și să participe, „în rugăciune și în pace, la viața Bisericii, spre a primi cununile cele veșnice și a deveni locuitori ai Raiului”.
La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a săvârșit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Gabriel Condrea, pe seama Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Reea din Protopopiatul Hațeg.
Hram la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare. Din sobor au făcut parte pr. Vasile Augustin, vicar eparhial, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, pictor de biserici şi iconar, slujitor la Sfântul Altar al acestei biserici, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Indrei Buda, paroh, preoţi din parohiile din municipiu şi de mai departe. Biserica a fost arhiplină de credincioşi, iar cei care nu au putut să intre în biserică, au urmărit Sfânta Liturghie de afară. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Adrian Iercoşan, profesor de muzică. În biserică se află permanent o raclă cu părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei, la care credincioșii au avut posibilitatea de a se închina. La ectenia pentru morţi a fost pomenit Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, care a trecut la cele veşnice în urmă cu patru săptămâni.
În cuvântul de învăţătură PS Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor mesajul de mântuire pe care îl transmite Evanghelia zilei, prin pilda dregătorului bogat şi respectarea poruncilor, care s-a citit în această duminică. Ierarhul a arătat că „viaţa sufletească are nevoie şi de altceva, nu numai de împlinirea materială. Acel ceva care vine în completarea respectării poruncilor pe care dregătorul bogat le ţine din tinereţe este legat de lepădarea de cele materiale, pentru ca omul să se asemene cu Dumnezeu”. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să fie creştini adevăraţi.
Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat de către Mântuitorul Iisus Hristos, ocrotitorul României şi primul dintre sfinţi cu sărbătoare naţională bisericească, este hramul mai multor lăcaşuri de închinare din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, biserici de mir şi mănăstiri. Biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, din centrul municipiului Baia Mare, a fost zidită din cărămidă între anii 2004-2012, pe un loc sfinţit cu doi ani mai înainte. Până la ridicarea acestei biserici, Sfintele Liturghii şi celelalte slujbe se oficiau într-o biserică din lemn, construită provizoriu, care a fost transferată, tot ca biserică provizorie, pentru o parohie înfiinţată recent. În acest moment, pictura, în stil neobizantin, este realizată în întregime, în interior şi în exterior, şi se lucrează la definitivarea finisajelor, astfel ca la anul biserica să poată fi târnosită. După oficierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian.