„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Slujiri arhierești în Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români
La sărbătorea Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, în Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, când se citește pericopa evanghelică ce prezintă chemarea primilor Apostoli de către Mântuitorul Hristos, mai multe locașuri de cult au avut hram. De asemenea, ierarhii i-au îndemnat pe credincioși să urmeze modelul de sfințenie al Sfinților Apostoli și ai Sfinților Români.
În Duminica Sfinților Români, numeroși pelerini au urcat la Mănăstirea „Soborul Sfinților Apostoli”, aflată în apropiere de localitatea Șimon din Ținutul Branului, județul Brașov.
În această zi, mănăstirea și-a sărbătorit și hramul, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor, din care au făcut parte vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Policarp Stoian, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, și alți slujitori ai sfintelor altare.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, iar credincioșii prezenți și obștea de maici au avut posibilitatea să asculte tâlcuirea Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, text scripturistic în care se prezintă chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului.
„După un simplu «veniți după Mine!» (nu notează Evanghelistul Matei că s-ar fi întâlnit înainte vreodată Mântuitorul cu ei, sau să fi avut vreo discuție cu ei despre ce vrea să facă), aceștia lasă totul la chemarea Mântuitorului și pleacă după El. O atitudine pe care nu știu dacă suntem careva de acum capabili să o adoptăm. Dar pe lângă atitudine există o psihologie a atitudinii, arătată de adverbul «îndată», căci «îndată au lăsat totul», în clipa imediat următoare chemării au mers după El. Ce s-a întâmplat în sufletul lor dacă ei, printr-un simplu cuvânt, au lăsat totul și au mers după El? N-au pus nicio întrebare Mântuitorului, chemarea Sa era dincolo de logica firească a lucrurilor. Ei își câștigau traiul din pescuit, aveau o meserie și vine un Om și le spune să vină după El ca să-i facă pescari de oameni. Ar fi trebuit să-L întrebe ce înseamnă să fii pescar de oameni, dar ei dintr-odată lasă totul și merg după El. De ce oare? Dincolo de psihologia atitudinii există o taină, deasupra acestei atitudini există puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Dumnezeu i-a chemat prin Cuvânt, așa cum prin Cuvânt a făcut universul”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.
În continuarea cuvântului de învățătură, părintele vicar eparhial a vorbit despre cinstirea Sfinților Români în Biserica noastră în duminica a doua după Rusalii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre apostolatul la care sunt chemați cu toții de Mântuitorul Iisus Hristos pentru a-L vesti în lume și a deveni vrednici fii ai săi.
„Cu fiecare dintre noi Dumnezeu are un plan. Dumnezeu urmărește ceva, nu suntem întâmplători, indiferent cât de neînsemnați am fi în viața socială, fără vreo funcție. Dacă Dumnezeu a vrut cu noi ceva, ce vom răspunde? Doamne, fie voia Ta, așa cum a răspuns Maica Domnului la Buna Vestire când cele vestite de înger depășeau mintea sa. Și dacă înțelegem cu adevărat acest lucru, indiferent cât de mici ar fi faptele noastre, iubirea noastră din familie transferată în societate, în locurile unde stăm noi, se înmulțește dragostea dintre noi și sunt înlocuite ura, răutatea, nedreptatea și păcatul”, a spus ierarhul.
Sărbătoarea hramului mănăstirii din Ținutul Branului s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire rostit de părintele Policarp Stoian din partea obștii monahale. Pelerinii s-au închinat, la final, raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Slujire arhierească la Berchieșu, Cluj
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Berchieșu, județul Cluj, prilej cu care a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială.
În Biserica Parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Turda, Alexandru Rus, parohul Vasile Florin Negru și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Legea românească”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Alin Nicolae Nicula, pe seama capelei „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La momentul împărtășirii, corul parohiei a interpretat mai multe pricesne. La finalul slujbei, parohul Florin Negru a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și celor care s-au implicat în viața și activitățile parohiei.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Florin Negru, iar primarului comunei Frata, Vasile Trif, i-a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, toți cei care s-au implicat în lucrările efectuate la casa parohială au primit „Diplome de aleasă cinstire”.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit troița din curtea casei parohiale, apoi a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială, care în ultimii ani a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în costume populare. Lăcașul de cult din Berchieșu, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, a fost construit între anii 1990-2008, fiind sfințit în anul 2017.
Slujire arhierească la Botinești, Timiș
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a poposit în mijlocul comunității Botinești, filie ce aparține de Parohia Surducu Mic, din Protopopiatul Făget. Cu acest prilej ierarhul a târnosit biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” și a sfințit pictura bisericii. La eveniment au participat autorități ale administrației locale și județene, credincioși din zona Făgetului și numeroși credincioși din comunitatea de aici.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și protopopul Bujor Păcurar din Făget, iar răspunsurile liturgice au fost date de tineri teologi, iubitori de muzică bisericească din Parohia Timișoara-Cetate.
În cadrul Sfintei Liturghii preotul Georgel Jilavu, parohul bisericii, a fost hirotesit de către ierarh iconom pentru meritele în restaurarea și pictarea bisericii din Botinești și pentru înfrumusețarea ei cu mobilier nou și obiecte de cult.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei cap, 4, 18-23, unde se vorbește despre chemarea primilor apostolilor; de asemenea au fost amintiți și sfinții români. La final parohul Georgel Jilavu a mulțumit ierarhului.
Filia Botnești aparține de Parohia Surducu Mic și este atestată pentru prima dată pe harta Banatului la jumătatea secolului al XVI-lea. Actuala biserică, cu hramul „Pogorâre Sfântului Duh” datează din 1871, fiind construită pe locul unei foste biserici de lemn. De-a lungul timpului biserica nu a mai fost restaurată major, iar refacerea picturii s-a realizat între anii 2009-2010. Comunitatea din Botinești numără 41 de familii cu 139 credincioși.
Hramul Mănăstirii Muncel, județul Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfinții Români” de la Muncel, județul Alba, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului acestui așezământ monastic. Vatra monahală de aici se află sub oblăduirea stareței Parascheva Vicu.
În cuvântul adresat numeroșilor credincioși prezenți, ierarhul a spus: „Pentru a atinge sfințenia, trebuie să-L imităm pe Hristos Care a zis: «Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este». De asemenea, trebuie să-i imităm pe Sfinții Români, fiecare dintre ei spunându-ne acum tainic asemenea Sfântului Apostol Pavel: «Fiți mie următori, precum și eu sunt lui Hristos». Această urmare presupune valorificarea timpului și înmulțirea talanților. De asemenea, această urmare a lui Hristos și a sfinților presupune sacrificiu, pentru că, așa cum spune Fericitul Augustin, întreaga viață a unui creștin, dacă trăiește după Evanghelie, este cruce și mucenicie. Preocuparea noastră esențială trebuie să fie dăltuirea unui caracter moral frumos, știind că nimic necurat nu va intra în cetatea Mielului, cum spune cartea Apocalipsei, iar Sfântul Simeon Noul Teolog ne învață că dacă nu ne străduim pe pământ să fim asemenea lui Hristos, nu vom putea trăi cu El în viața veșnică. Ce păcat că în vremea noastră mulți creștini trăiesc ca și cum Dumnezeu n-ar exista, râvnind cu nebunie desfătările acestei lumi ca și cum n-ar trebui să o părăsească niciodată. Cu toții s-ar cuveni să-l ascultăm pe Sfântul Apostol Pavel care ne îndeamnă: «Căutați sfințenia, fără de care nimeni nu-L va vedea pe Domnul»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hram la Cimitirul Pomenirea, Arad
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în biserica- paraclis arhiepiscopal din Cimitirul Pomenirea din municipiul Arad care îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor din care au făcut parte pr. Ioan Pagubă, pr. Mirel Lazăr de la Parohia Şeitin, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial şi diac. Lucian Baba, în prezența unui mare număr de credincioși.
Cuvântul de învăţătură rostit de ierarh a fost pus sub titlul „Apostolia” (conform citirilor scripturistice: Rom. 2; Matei 5), în care a arătat că aceasta este una dintre cele patru însuşiri ale Bisericii, înscrise în Mărturisirea de credinţă: „Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică”.
„Toate pornesc de la întreita misiune a Mântuitorului: învăţătorească, arhierească şi împărătească, urmărind comuniunea între oameni şi cu Dumnezeu în trăire sfântă pe temeiul învăţăturii mântuitoare, pecetluite de Soboarele a toată lumea. Dintru început creştinismul la strămoşii noştri este tributar propovăduirii apostolice prin Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat de Mântuitorul la o atare misiune. Anul în curs rememorează contribuţia la istoria satului românesc, a preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, a căror activitate este considerată ca un adevărat apostolat. Totodată, comemorează doi dintre vrednicii de pomenire patriarhi ai României, Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, or, cum ştim, ierarhii Bisericii sunt numiţi şi urmaşi ai Apostolilor. Iată pricini pentru care Duminica de astăzi, amintind chemarea celor dintâi Apostoli la misiune de către Mântuitorul, este consacrată şi Sfinţilor Români”, a adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis.
Vizită arhierească în Parohia Iteu, Oradea
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Marghita, cercetând Parohia Iteu. Cu acest prilej, a binecuvântat și sfințit lucrările de înnoire realizate la biserica parohială ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor de la biserica Parohiei Iteu, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de faţă fiind mulţime mare de credincioşi.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat cinstirea de care se bucură Sfinţii Români, din toate timpurile și din toate locurile, constituindu-se în modele vrednice de urmat pentru toți: „Dacă prima duminică după Rusalii este dedicată Tuturor Sfinților, când îi serbăm pe Toți Sfinții, din toate neamurile și din toate locurile, cea de-a doua duminică după Rusalii este dedicată, în Biserica noastră, Sfinților Români, în care îi cinstim atât pe Sfinții din neamul nostru, care s-au nevoit și L-au mărturisit pe Domnul nostru Iisus Hristos în pământul țării noastre sau în alte țări, la Sfântul Munte al Atonului, la Locurile Sfinte ori în alte părți ale Ortodoxiei, cum este Sfântul Cuvios Ioan cel Nou Românul Hozevitul, care s-a nevoit și și-a sfârșit călătoria pământească în pustiul Hozevei din Țara Sfântă, sau Cuviosul Antipa de la Calapodești, care s-a nevoit în Sfântul Munte al Atonului și apoi la marea mănăstire Valaam din nordul Rusiei, în Karelia, dar îi cinstim și pe Sfinții din alte neamuri care s-au nevoit și L-au mărturisit pe Hristos Domnul în pământul țării noastre, cum sunt Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, originar din Iviria sau Georgia, sau Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski de la Neamț”.
Ierarhul a subliniat că anul acesta Duminica Sfinților Români se întâmplă a fi în ziua de 30 iunie, când este serbat Soborul Sfinților Apostoli, când sunt serbați Toți Apostolii Domnului Iisus Hristos, în special cei doisprezece, dar și Sfinții șaptezeci de Ucenici și Apostoli ai Domnului, în sensul mai larg, și Sfinții o sută douăzeci de Apostoli: „Așadar, îi cinstim pe toți Ucenicii Domnului, care au propovăduit Evanghelia până la marginile lumii cunoscute, între care și Sfântul Apostol Andrei, cel Întâichemat, fratele lui Petru, care a propovăduit Evanghelia în pământul țării noastre (…) Tot în această zi de 30 iunie, pe lângă serbarea Soborului Sfinților Apostoli, pomenim și pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, Episcopul Transilvaniei, Sfânt din neamul nostru, atestat documentar în anul 1377, ale cărui sfinte moaște se află la mănăstirea Râmeț din Eparhia Alba Iuliei”.
De asemenea, Preasfințitul Sofronie a arătat că „Sfinții Români, odrăsliți din neamul nostru, care se bucură în ceruri de slava lui Dumnezeu, se roagă pentru noi. Ei sunt modelele noastre, la care se adaugă, desigur, voievozii descălecători de țară, marii oameni de cultură și toți cei care au făcut ceva bun pentru poporul nostru și a căror memorie este păstrată cu scumpătate”.
Ierarhul a hirotesit pe parohul Sorin Nistor întru iconom-stavrofor, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească realizată.
Călin Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei și parohul Sorin Nistor au mulțumit ierarhului și tuturor celor care sprijină parohia. La final, ierarhul a oferit diplome de apreciere celor care au ajutat la înnoirea sfântului lăcaș.
Hramul Mănăstirii Bârsana, Maramureș
La sărbătorea Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria şi Episcop Locțiitor (Administrator) al Episcopiei Daciei Felix, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bârsana, cu ocazia hramului.
Cu o oră înainte de începerea Sfintei Liturghii, o procesiune impresionantă de tineri din Parohia Bârsana, împreună cu parohul Marcel Oprişan, a venit la mănăstire pe jos, în procesiune, îmbrăcaţi în costume populare şi interpretând pricesne. Ei au parcurs câţiva kilometri, de la biserica din sat, pe jos, cântând, iar odată intraţi în curtea mănăstirii, au înconjurat de trei ori biserica mănăstirii, continuând cu un ocol în jurul Altarului de Vară, unde urma să se oficieze Sfânta Liturghie.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în Altarul de Vară, soborul fiind format din peste 35 de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat arhim. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, arhim. Ciprian Grădinaru, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale Bucureşti, duhovnicul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal relaţii cu publicul de la Cabinetul Patriarhal, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Mihai Chira, protopopul de Vişeu, protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul Mănăstirii Pietroasa Borşa, Marcel Oprişan, parohul din Bârsana, Gheorghe Urda, proin-paroh în Bârsana, Vasile Dunca, fost paroh în Bârsana Valea Muntelui, acum la o parohie din Sighetu Marmaţiei, preoţi din parohiile protopopiatelor Sighet şi Vişeu, arhidiaconi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran. Peste 7.000 de credincioşi au venit la mănăstire ca să se roage împreună cu cei doi episcopi şi soborul. În rândul credincioşilor veniţi de pe toată Valea Izei şi din Sighetu Marmaţiei s-au aflat oficialități locale și județene, parlamentari.
Preasfinţitul Părinte Siluan a rostit cuvântul de învăţătură, în care s-a referit la soborul celor 12 Apostoli ai Domnului, vorbind despre aproape fiecare în parte, apoi s-a referit la misiunea pe care au avut-o de îndeplinit prin propovăduirea învăţăturii creştine în toată lumea, unde au întemeiat biserici şi au sfinţit episcopi şi preoţi, pe care i-au pus în fruntea creştinilor. Un loc important în cuvântul de învăţătură a fost referirea la credinţa creştină: „Este loc întotdeauna de şi mai multă credinţă. Această credinţă trebuie întărită viaţa întreagă. Vedeţi că construieşte omul o casă şi, dacă nu are grijă de ea, se dărăpănează. Tot aşa, şi de credinţa din sufletele noastre trebuie să avem grijă, ca de un pământ bun, ca de o floare frumoasă, pe care, dacă n-o udăm la timp, se ofileşte şi se usucă”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre numeroasele mănăstiri maramureşene, între care cele mai importante sunt Ieud, Bârsana şi Săpânţa Noul Peri, despre istoria locului, unde a locuit ultimul Episcop ortodox din Maramureş, Gavriil Ştefanca de Bârsana, până la la 1739: „Aici, pe dealul acesta, există oseminte de călugări mărturisitori. Avem în picioare biserica în care a slujit Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş şi casa reşedinţă a Episcopului Gavriil Ştefanca de Bârsana, care va fi adusă, la un moment dat, şi aşezată la mănăstire, pentru ca să se conserve istoria. Astăzi suntem într-un loc plin de slava lui Dumnezeu. Rugăciunile călugărilor mărturisitori de aici au rodit. Şi iată cum au rodit de minunat! Nimic nu s-a pierdut. Rugăciunile lor au rămas ca şi cărbunele în vatră, care s-a reaprins. Şi în urmă cu 25 de ani Dumnezeu a adus pe maica stareţă stavrofora Filofteia, împreună cu sora ei, maica Emanuela, de la Râmeţi. Iată ce legătură frumoasă! Tot ce vedeţi este o minune şi-I mulţumim lui Dumnezeu pentru această mare minune la care noi suntem martori, şi nu trebuie să considerăm că noi suntem cei ce am făcut toate acestea, ci Dumnezeu a lucrat prin noi”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a primit, din partea Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” în semn de apreciere a misiunii sale la ortodocşii din Ungaria şi din Serbia. Stareţa stavroforă Filofteia Oltean a primit Medalia „Justinian Arhiepiscopul” pentru realizarea Muzeului Mănăstirii şi pentru celelalte lucrări realizate. Maica Emanuela Oltean, care l-a îngrijit pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian timp de 20 de ani, a primit Sfânta Cruce ca un semn de recunoştinţă şi de preţuire, fiind hirotesită stavroforă. Maica Emanuela a primit Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, iar Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” a fost oferit primarului Teodor Ştefanca al comunei Bârsana. Stareţa, împreună cu obştea, a dăruit celor doi episcopi câte o icoană cu Soborul Sfinţilor 12 Apostoli, pictată de maicile din mănăstire.
Hram la Mănăstirea Mărcuș, Covasna
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea ocrotită de Sfinții Români din Mărcuș, județul Covasna. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus credincioșilor: „Sfinții ocupă un loc important în viața bisericii ca semn al lucrării Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Sinod în data de 12 iunie 1992 a hotărât să fie pomeniți toți Sfinții Români știuți și neștiuți în calendarul nostru străbun. Chemarea la apostolat a ucenicilor Mântuitorului Iisus Hristos a fost o lucrare sfântă, ca rod al ascultării, din pescari i-a făcut pescari de oameni. La Duminica Tuturor Sfinților ni s-a arătat că Dumnezeu Fiul S-a făcut om ca pe oameni să-i înfieze și să-i îndumnezeiască prin har. Chemarea apostolilor este planul de mântuire al lumii, împreună lucrare a lui Dumnezeu cu omul (…) Biserica se întemeiază pe învățătura Mântuitorului prin legătura vie a oamenilor cu El. Biserica este Instituția divino-umană, spital duhovnicesc care dă iertarea păcatelor prin Harul Preasfintei Treimi. Creștinismul românesc are rădăcini adânci în istoria mântuirii noastre, Sfântul Apostol Andrei, venind în Dacia Pontică a găsit oameni simpli care au înțeles Evanghelia mânturii și i-a zidit pe
Hram la Grădiștea de Munte, Hunedoara
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit la hramul Schitului Grădiștea de Munte, săvârșind Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În timpul slujbei, diaconul Nicolae Mircea Stanc a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Renghet, cu filia Bozeș, din cadrul Protopopiatului Orăștie.
La predică, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit despre chemarea la apostolat, citită ân această duminică din Sfânta Evanghelie, în cadrul Sfintei Liturghii, arătând importanța și marea responsabilitate pe care noul preot hirotonit, o are de îndeplinit, la fel ca toți slujitorii Sfintelor Altare, urmași ai Sfinților Apostoli și ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Hramul Parohiei Curtici, Arad
Biserica din Curtici și-a serbat duminică, 30 iunie, ocrotitorii, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La acest praznic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a fost prezent Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Eparhiei Aradului, care a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat sărbătorile duminicii, închinată tuturor Sfinților Români, Soborului Sfinților Apostoli și Sfântului Ghelasie de la Râmeț, Mitropolitul Transilvaniei. În cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul a accentuat importanța urmării modelului apostolilor, prin redescoperirea propriei vocații de creștini într-o lume secularizată, menționând că Biserica este „lucrarea tainică a lui Dumnezeu împreună cu oamenii, lucrare făcută în Sfântul Duh, prin mărturisitori și apostoli”.
Totodată, în concordanță cu martiriul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a prezentat legătura cu mărturisitorii temnițelor comuniste, mulți dintre ei știuți sau neștiuți, care s-au învrednicit să dobândească cununa sfințeniei. „Suntem un neam cu o mare bogăție spirituală și culturală, din care trebuie să ne împărtășim și pe care trebuie să o mărturisim”, a afirmat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul Ilie Nădăban a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Emilian, pentru prezența sa în comuntatea parohială. La Sfânta Liturghie a fost prezent și Bogdan Ban, primarul orașului Curtici, căruia la final, Preasfințitul Părinte Emilian i-a mulțumit pentru devotamentul și sprijinul pe care-l acordă bisericii în continuarea lucrărilor de pictură și nu numai. Răspunsurile au fost date de corul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” al Parohiei Curtici, dirijat de prof. Adrian Bughi.
Sărbătoare la Lăpușul Românesc, Maramureș
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură la Mănăstirea Lăpușul Românesc (Ruoaia), județul Maramureș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Gavriil Burzo, duhovnic la Mănăstirea Breaza, protos. Ioil Nicoară, starețul Mănăstirii „Sfântul Ilie” Dealu Mare, Maramureș, pr. Ioan Pop, fost consilier eparhial administrative, pr. Mihai Gheduțiu, secretar al Protopopiatului Lăpuș, pr. Simion Gherman din Parohia Băiuț, pr. Ioan Zubașcu din Parohia Drăghia alături de alți părinți din parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului bizantin „Anastasios” condus de dr. Iustinian Ioachim Simion. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Ioan Ferenț, conform Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.