„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Slujiri arhierești în Duminica a Patra după Rusalii
În Duminica a patra după Rusalii (A vindecării slugii sutașului din Capernaum, a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din 451 și în care este pomenit și Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul) ierarhii i-au îndemnat pe credincioșii comunităților în mijlocul cărora s-au aflat să fie neclintiți în credința lor în Dumnezeu, care face minuni atât pentru cei credincioși, cât și pentru apropiații lor, după exemplul sutașului.
În Duminica a patra după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Predeal, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte duhovnicul așezământului monahal, Teofil Șerban și alți slujitori ai sfintelor altare din Brașov și din alte comunități apropiate mănăstirii. Credincioșii din orașul Predeal au participat în număr mare la Sfânta Liturghie și au ascultat la final cuvântul IPS Mitropolit Laurențiu prin care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică, a vindecării slugii sutașului.
Vizita arhierească s-a încheiat cu un moment festiv. IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” domnului inginer Mihail Veștea, fost primar al orașului Predeal. Distincția a fost oferită ca recunoștință pentru activitatea de susținere a patrimoniului șagunian din orașul brașovean și de sprijinire a activităților misionare ale Bisericii.
Slujire arhierească la Ilva Mică
În Duminica a IV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea bistrițeană Ilva Mică, Protopopiatul Năsăud, prilej cu care a binecuvântat noua Capelă mortuară, precum și lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială, care cuprinde un centru catehetic pentru tineri, o bibliotecă și un muzeu local.
De la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în fața bisericii parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, părintele paroh Ștefăniță Potra, de la Parohia Ilva Mică I, preotul paroh Iuliu Brici, de la Parohia Ilva Mică 2 – Someș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință cât un grăunte de muștar”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Burcă pe seama Parohiei Lita, Protopopiatul Cluj I.
Pentru întreaga activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie, ÎPS Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Ștefăniță Ionel Potra, de la Parohia Ilva Mică I, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar preotului paroh Iuliu Brici, de la Parohia Ilva Mică 2 – Someș, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. De asemenea, primarul comunei Ilva Mică, Horea Aurel, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, și viceprimarul Ilie Mușină a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului. Toți ceilalți binefăcători ai parohiei au primit diplome de aleasă cinstire.
După Sfânta Liturghie, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a sfințit noua Capelă mortuară, cu hramul „Dreptul Tobit”. Totodată, a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială, care în ultimii patru ani a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior. Casa parohială cuprinde și un centru catehetic pentru tineri, o bibliotecă și un muzeu local.
Mai multe detalii despre manifestările religioase din Parohia Ilva Mică, a oferit protopopul Țării Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu: „Astăzi, 14 iulie, Înaltpreasfinţitul nostru Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor mare de preoţi, a săvârşit sfânta şi dumnezeiasca liturghie pe o scenă special amenajată în faţa bisericii şi în prezenţa a peste o mie de oameni după aprecierile noastre. Au fost şi din satele vecine, dar nu prea mulţi, majoritatea au fost din Ilva Mică, adică a ieşit tot satul. Şi să-l întâmpine pe Înaltpreasfinţia Sa, şi să asculte cuvântul de învăţătură, foarte bogat şi foarte la subiect despre credinţă, înmulţirea credinţei şi, prin ea, a faptelor bune, după care a binecuvântat capela mortuară, care a fost construită de către primărie în exclusivitate, pe o bucată de teren situat în cimitirul parohiei ortodoxe. Capela a făcut-o primăria doar pentru cultul ortodox, ca să mă exprim aşa, laic, după care Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat şi a făcut sfeştanie la noua şi frumoasa casă parohială, construite toate sub conducerea şi sub îndrumarea vrednicului nostru părinte Potra Ştefăniţă, care în numai patru ani a realizat aici lucruri foarte, foarte frumoase pe tărâm material, dar fără să neglijeze nicio clipă aspectele spirituale ale prezenţei sale aici, în mijlocul acestei comunităţi. A fost o sărbătoare plină şi deplină, o bucurie imensă le-a creat credincioşilor ilveni prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale în mijlocul lor, a celor care au venit, aşa cum i-au sfătuit preoţii lor – de la Parohia 1, Potra Ştefăniţă, de la Parohia 2, Brici Iuliu –, îmbrăcaţi în port popular românesc frumos, şi odată cu aceasta şi-au adus şi copiii, să-i vadă Dumnezeu, şi pe cei din braţe, şi pe cei ţinându-se de poala mamei”.
La eveniment au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de mii de localnici, fii ai satului și tineri, mulți dintre cei prezenți fiind îmbrăcați în costume populare specifice zonei.
Slujire arhierească în Parohia Revetiș, Arad
Duminica a 4-a după Rusalii a însemnat o zi de aleasă sărbătoare pentru credincioşii Parohiei Revetiș, din cadrul Protopopiatului Sebiș. Sărbătoarea de intensă trăire spirituală a fost încununată de poposirea în mijlocul comunităţii parohiale a Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.
Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Botea Alexandru, protopopul Sebișului, de domnul primar Burtă Liviu, de numeroși credincioși din parohie şi din satele învecinate.
După sosire, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Din sobor au făcut parte Pr. Botea Alexandru, protopopul Sebișului, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Pr. paroh Pop Gheorghe Cristian, Pr. Bej Florin de la Parohia Crocna și Diaconul Moț Aurelian Iulian.
Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură despre „Temere sfântă” (cf. Rom. 6; Matei 8), ca aceea arătată prin conştiinţa nevredniciei omeneşti, raportată la milostivirea divină, aşa cum sutaşul din pericopa evanghelică, cea apostolică îndemnând la încrederea în dreptatea divină şi care priveşte libertatea omenească întărită de harul dumnezeiesc. Credinciosul temător de Dumnezeu măsoară lucrarea sa potrivit harului sfânt primit, cunoscând că în acest fel trebuie să aibă curajul de a făptui cele plăcute lui Dumnezeu împotriva oricărei piedici, teama în înţelesul respectului faţă de cele sfinte făcând parte din darurile Sfântului Duh, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului vocal „Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale din Arad.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, a hirotesit întru iconom, pe părintele paroh Pop Gheorghe Cristian, pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte.
Apoi, preotul paroh Pop Gheorghe Cristian, în cuvântul său, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul şi toate darurile pe care cu îmbelşugare le-a revărsat peste comunitatea creştinilor dreptmăritori din Revetiș. Apoi, i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru purtarea de grijă arătată, pentru osteneală şi prezenţă, precum şi pentru distincţia oferită, de asemeni a mulțumit preoţilor prezenţi și bunilor credincioși pentru tot ajutorul și jertfele făcute.
După Sfânta Liturghie, Chiriarhul a săvârșit slujba de sfinţire a casei parohiale, frumos renovate, şi a vizitat şantierul unde se va ridica capela mortuară din Parohia Revetiș.
În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea Roşia, unde a asistat la Slujba Vecerniei.
Bucurie și înnoire în Parohia Anina-Celnic
Duminica a 4-a după Rusalii a reprezentat pentru credincioșii din Parohia Anina Celnic o zi de aleasă bucurie duhovnicească. Bucuria a fost prilejuită de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a târnosit biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, care datorită mulțimii credincioșilor ce frecventează locașul de cult a necesitat lucrări de extindere.
În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi pe un podium special amenajat în apropierea bisericii. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioși dimpreună cu autoritățile locale. Pentru frumoasa lucrare pastoral-misionară părintele paroh Marius Negoiță a fost hirotesit iconom iar cei care s-au implicat în extinderea și înfrumusețarea bisericii au primit din partea chiriarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Părintele Episcop Lucian a subliniat: „Este un lucru îmbucurător că aici la Anina-Celnic credincioşii împreună cu părintele paroh au reuşit să extindă sfântul locaş, chiar dacă situația materială în această comunitate nu este foarte bună, întrucât este un oraş minier. Îi felicităm pe toţi cei care s-au implicat în această lucrare de înfrumuseţare a Casei lui Dumnezeu, pentru că este cea mai importantă lucrare, dar şi pentru faptul că vin la sfânta biserică şi o împodobesc cu prezenţa la sfintele slujbe. Este esenţial să ne apropiem de Dumnezeu căci nu ne refuză niciodată atunci când venim la El cu inima curată, înfrântă şi smerită şi îi cerem ajutor la fel cum a făcut sutaşul din evanghelia de astăzi. Suntem îndemnaţi să credem şi să venim la sfânta biserică intrând în dialog cu Dumnezeu prin rugăciune, iar Dumnezeu ne va răspunde mai devreme sau mai târziu la rugăciunea noastră, dacă o facem ca şi sutaşul. Trebuie să umblăm în lumina lui Hristos şi sa credem că doar El ne poate vindeca şi pe noi şi pe cei din casele noastre, daca avem credinţă sinceră şi dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele”.
Parohia „Anina Celnic cu filia Brădet” este situată în oraşul Anina, cartier Celnic-nord şi cuprinde cartierul Celnic-nord şi coloniile Oraşul Nou şi Brădet. Biserica de lemn cu hramul Naşterea Maicii Domnului a fost ridicată între anii 2010-2011, prin contribuţia credincioşilor şi cu sprijinul Primăriei oraşului Anina şi al Consiliului Local. În prima duminică după Înălţarea Sfintei Cruci, 18.09.2011, a avut loc prima sfințire a bisericii de lemn din Celnic, săvârșită de Părintele Episcop Lucian.
Slujire şi binecuvântare Parohia Unguraş
În duminica a IV-a după Sfintele Rusalii, când se citeşte Evanghelia despre vindecarea slugii sutaşului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat, cu începere de la ora 9,30, în Parohia Unguraş, Protopopiatul Baia Mare, unde a binecuvântat noua capelă de cimitir, a oficiat Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoţi slujitori, şi a rostit cuvânt de învăţătură.
În drum spre biserica din sat, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit la noua capelă de cimitir a parohiei, pentru pregăti cele necesare pentru darea ei în folosinţă.
Noua capelă de cimitir din Parohia Unguraş a fost ridicată în ultimii ani, prin contribuţia UAC Dumbrăviţa, Primăria şi Consiliul Local, cu sprijinul bunilor credincioşi din localitate, fiind executată la standarde europene, spaţioasă, încât să încapă un număr mare de credincioşi, cu un drum de acces modernizat, dotată cu cameră de frig, pictată în tehnica tempera şi având dotările necesare.
La oficierea slujbei de binecuvântare a participat întreg soborul de preoţi invitaţi, arhidiaconii şi diaconii prezenţi, consilierii parohiali, oficialităţile şi mai mulţi credincioşi.
După binecuvântarea capelei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a îndreptat, împreună cu soborul şi credincioşii care au fost prezenţi la această slujbă, spre biserica parohială, aflată în centrul satului, pe o colină, după tradiţia amplasării bisericilor în satele româneşti.
Aici, după o primire făcută cu multă bucurie de credincioşii veniţi să asiste la Sfânta Liturghie, primarul Felician Ciceu al comunei Dumbrăviţa, Daniel Vărzaru, directorul financiar al UAC Europe Dumbrăviţa (Fabrica de avioane), prim-epitropul Nicolae Bele şi un grup de copii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de Vară, situat în curtea bisericii.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Sabin Petru Bogluţ, paroh, preoţi din parohiile comunei Dumbrăviţa: Pr. Bogdan Ciocotişan din Dumbrăviţa, Pr. Vasile Marc - Chechiş, Pr. Vasile Tarţa - Rus, Pr. Alin Erdei - Şindreşti, Pr. Sabin Cadar, pensionar, locuitor în Rus, alţi preoţi invitaţi, arhidiaconi şi diaconi. Între aceştia Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, născut în acest sat, şi Arhid. Ionuţ Pleş, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime" din Baia Mare, căsătorit aici.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos" al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi corul bisericii din localitate, dirijat de Marcian Dobrican. La chinonic au mai cântat eleva Marcela Ştefania Latiş, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul" din Baia Mare, şi Bianca Bârdea din localitate.
Deşi prognozele meteorologice prevesteau ploaie intensă în această zi, a fost o zi fără ploaie, cu soare printre nori şi chiar cald la amiază, încât credincioşi mulţi, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare de pe Fisculaş (zonă adiacentă municipiului Baia Mare, cu scutire de dări fiscale pe vremea Imperiului Austro-Ungar, de unde şi numele), au venit să se roage împreună cu Ierarhul şi soborul la această Sfântă Liturghie. Între ei s-au aflat primarul Felician Ciceu, Daniel Vărzaru de la UAC, unitate cu capital american şi cu 2.000 de muncitori, care susţine acţiunile şi investiţiile bisericilor din comună, precum şi activităţi din alte domenii, Dr. Jon Kevin Loebbaka, unul din directorii UAC, invitaţi de pe satele din jur, din oraşul Baia Sprie şi municipiul Baia Mare.
La început, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut câteva consideraţii despre mersul vremii în această vară, când s-au întâmplat mai multe furtuni cu mari pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, nu numai la noi în ţară, ci şi în Balcani şi Europa: „Toate acestea se întâmplă deoarece natura este soldatul lui Dumnezeu, iar noi spunem că am defrişat şi agresat natura. Se întâmplă şi lucrul acesta, dar în Grecia nu au avut ce să defrişeze, pentru că acolo nu sunt copaci prea mari. Acolo nu au despădurit ca la noi. Nu e numai agresiunea omului asupra naturii, ci este abaterea omului de la legile naturii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Omul este singura făptură care se abate de la legile lui Dumnezeu. Moral, fizic şi din toate punctele de vedere omul se abate de la legile lui Dumnezeu. De la poruncile lui Dumnezeu şi de la legile Creatorului. Şi atunci natura se dezlănţuie. Nu Dumnezeu pedepseşte. Dumnezeu îi dă drumul naturii. Natura nu mai suportă. Nu mai suportă pe omul care a căzut din starea lui firească, din starea lui naturală. Copacul, animalul, păsările, necuvântătoarele îşi urmează legile. Şi omenirea a căzut mai jos decât necuvântătoarele. De aceea, norii aceştia circulari, uragan în Grecia, ucid oameni. Parcă urmăresc oamenii să-i ucidă. Parcă sunt fiinţe vii. Natura este soldatul lui Dumnezeu. Şi ea pedepseşte umanitatea. Şi aproape distruge umanitatea prin erupţiile vulcanice, prin catastrofe, prin cutremure. Toate acestea se întâmplă. Să nu dea Dumnezeu drumul războaielor. Să înceapă neamurile pământului să se războiască şi să se lupte care sunt mai puternice, că nu ştim ce va mai rămânea din omenire".
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a trecut la pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării slugii sutaşului, despre care a afirmat: „Pericopa evanghelică de astăzi ne oferă multe învăţături frumoase şi sfinte. Este foarte important să avem credinţa puternică a acestui sutaş, care a crezut că Iisus este Hristos Fiul lui Dumnezeu. Este foarte important să avem smerenia şi discreţia lui. Era un om care răspundea de ordinea din cetatea Capernaumului, era un demnitar, nu era orice persoană oarecare. A avut discreţie şi smerenie multă. Şi credinţă puternică. Şi apoi, pentru toate aceste merite ale lui şi pentru faptul că a fost iubitor de spiritualitate şi a fost ctitor de locaş sfânt făcut comunităţii peste care conducea, a fost cinstit de întreaga comunitate. Din Sfintele Scripturi primim lecţii de viaţă, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop. Doar să le ascultăm cum trebuie, să le auzim bine, să nu intre numai în urechi, ci să ajungă şi la minte, să coboare la inimă, să devină lucrătoare şi convingătoare. Lucrătoare în viaţa noastră şi apoi convingătoare în societate prin faptele pe care le săvârşim noi."
Preotul paroh Sabin Petru Bogluţ, de 6 ani în această parohie, a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu şi a primit, în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul", scoasă de Episcopie pentru acest An Omagial, şi gramata Episcopală care conferă cele două distincţii.
Au mai primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul" primarul Felician Ciceu şi Daniel Vărzaru, iar corul bisericii a fost distins cu Medalia Jubiliară „Justinian Arhiepiscopul" pentru performanţa la care a ajuns.
Diplome de vrednicie au primit toţi binefăcătorii sfântului locaş de închinare.
Binecuvântarea capelei în parohia Poiana Codrului
Sâmbătă, 13 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a binecuvântat noua capelă de cimitir din Parohia Poiana Codrului, Protopopiatul Satu Mare.
Cu acest prilej a fost oficiată Slujba Parastasului pentru cei adormiți de-a lungul timpului și care au făcut parte din această parohie.
La final, Pr. Fane Florian, parohul credincioșilor din Poiana Codului, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar primarul comunei Crucișor, domnul Romi Coza, a primit Gramata Episcopală în semn de apreciere și prețuire pentru contribuția adusă la edificarea noii capele de cimitir.
De asemenea, ierarhul a primit în dar din partea comunității o bederniță, avându-i reprezentați pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.