„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica a şaptea după Paşti
În Duminica a şaptea după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, mai multe locaşuri de cult au fost târnosite, iar cele unde s-au făcut lucrări de reabilitare şi de înfrumuseţare au primit binecuvântare arhierească. Credincioşii au fost îndemnaţi de ierarhi să păstreze credinţa ortodoxă aşa cum a fost transmisă de Sfinţii Părinţi.
Comunitatea parohială din Cârța, județul Sibiu, a primit vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul sibian și a oficiat Sfânta Liturghie. Sărbătoarea a fost organizată la un moment jubiliar, când locașul de cult a împlinit 175 de ani de la întemeiere. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, parohul Teodor Cezar Bulgariu și alți slujitori ai sfintelor altare. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Daniel Gheorghe Gâță a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a tâlcuit credincioșilor Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, despre rugăciunea lui Iisus și le-a prezentat, mai apoi, contribuția Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic la formularea Simbolului de Credință: „În acest interval de la Înălțarea Domnului și până la Rusalii, în cele zece zile, duminica aceasta a fost rânduită ca să ne amintească nouă prin această Evanghelie tot ceea ce a însemnat lucrarea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos pentru noi și mai ales mărturia pe care El Însuși o aduce despre Sine. L-au ispitit deseori cei care nu credeau în El întrebându-L cine este, iar El le răspundea că au văzut atâtea minuni care vorbesc de la sine. Iată că acum Mântuitorul le-a descris ucenicilor taina dumnezeirii, le-a explicat o taină pe care n-au putut să o înțeleagă și nici noi astăzi, cu mintea noastră nu o putem înțelege, ci o primim prin credință”.
Parohul Teodor Cezar Bulgariu a rostit un cuvânt de mulțumire și de prezentare a lucrărilor de înfrumusețare și renovare exterioară și interioară a locașului de cult și i-a oferit ierarhului în dar o icoană pictată pe sticlă de copiii participanți la cercul de pictură din parohie. Pentru lucrările de înfrumusețare a locașului de cult și pentru activitățile pastorale și misionare din parohie, în special cele cu tinerii și copiii din sat, parohul a fost hirotesit iconom. Acte de cinstire au primit Adunarea și Consiliul parohiale și Primăria comunei Cârța.
Târnosirea bisericii din Pintic, Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Parohiei Pintic, Protopopiatul Bistriţa. Din sobor au făcut parte consilierul cultural al Eparhiei, pr. Bogdan Ivanov, protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, zeci de preoţi şi diaconi. După slujba de sfinţire, în prezenţa a sute de credincioşi, IPS Mitropolit Andrei a săvarşit Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, ierarhul a vorbit despre Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic şi despre unitatea Bisericii: „Dacă toţi creştinii ar fi una, mesajul lor ar fi mult mai credibil. Dar, ne vom pune întrebarea «Cum să fie toţi una?» Aşa cum au fost la început! Dacă se întorc pe firul istoriei, vor vedea că la început a fost credinţa noastră ortodoxă, aşa cum a stabilit-o Sinodul I Ecumenic, şi a prins-o în Simbolul de Credinţă pe care noi îl recităm la fiecare Sfântă Liturghie. Domnul este unu şi, de aceea, zice Sfântul Pavel că există un Domn, o credinţă, un botez. Pe ortodocşi îi caracterizează acest duh al păcii pe care l-a lăsat Domnul Iisus Hristos, ca toţi să fie una, ca lumea să creadă că Dumnezeu Tatăl a trimis pe Domnul Iisus Hristos în lume să mântuiască lumea”.
Biserica Parohiei Pintic a fost construită în anul 1834, iar din 2004 au început lucrările de reabilitare și de pictare. Astfel, cu această ocazie, parohul Victor Vărărean a fost hirotesit preot sachelar pentru lucrările realizate la locaşul de cult în ultimii ani, iar prof. univ. Petru Pantea, a primit din partea IPS Mitropolit Andrei, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru implicarea în activitatea de înfrumuseţare a bisericii.
Liturghie arhierească la Cheile Cibului, Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Cheile Cibului, judeţul Alba. Această obşte monahală este condusă de către stareța Andreea Stan. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe ierodiaconul Mihail, pe seama Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. În omilia rostită, IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a spus: „Sfidați deșertăciunea și idolatria acestei lumi trecătoare și să nu neglijați slujirea pe care o datorăm lui Hristos, singurul Care dă sens vieții noastre și ne face fericiți. Departe de Hristos nu găsim decât zbucium, tristețe și oboseală, dar alături de Hristos, noi avem liniște, bucurie și odihnă. Cu Hristos chiar în moarte găsim Învierea. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne spune răspicat: «Dacă ați înviat împreună cu Hristos, căutați cele de sus, unde este Hristos, șezând de-a dreapta lui Dumnezeu»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Biserică nouă târnosită la Husasău de Criş, Oradea
Biserica „Învierea lui Lazăr” și „Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina” din Parohia Husasău de Criș a fost târnosită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica a fost construită în ultimii ani în cimitirul parohial, iar piatra de temelie a fost sfinţită de PS Episcop Sofronie pe 14 septembrie 2008, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci.
După slujba de târnosire, a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie arhierească pe altarul proaspăt sfințit. La sfintele slujbe au participat credincioşii din Husasău de Criș și din localitățile învecinate, mulți copii și tineri fiind îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale din Bihor. Răspunsurile liturgice au fost date de elevi și studenți de la școlile teologice din Eparhia Oradiei.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Ioan, PS Episcop Sofronie a subliniat importanţa celui dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 şi rolul determinant pe care Sfinţii Părinţi participanţi l-au avut în apărarea dreptei credinţei și în păzirea unităţii Bisericii, unitate pentru care S-a rugat Însuși Mântuitorul Iisus Hristos: „Pericopa evanghelică ce s-a citit astăzi, care cuprinde un fragment din cuvântarea de despărțire a Mântuitorului Iisus Hristos de ucenicii Săi, mai înainte de Pătimirile Sale, de moartea Sa pe Cruce și de Învierea de a treia zi, pregătindu-i pe ucenici și pentru Înălțarea Sa la ceruri și venirea Duhului Sfânt, această cuvântare are ca punct central rugăciunea Domnului Iisus Hristos, o rugăciune cu puternic caracter profetic, către Tatăl Cel din ceruri, ca, în Duhul Sfânt, ce urmează să fie dat apostolilor, să fie păzită unitatea Bisericii (…) Unitatea Bisericii este, așadar, cea pentru care Iisus Hristos Domnul Se roagă, unitate pe care avem și noi datoria să o păzim, ferind-o de dezbinare și de defăimare. Sfânta Biserică este atacată, aici pe pământ, din toate părțile, de duhurile necurate care nu suportă mântuirea oamenilor, mântuire ce ne este adusă în dar de către Mântuitorul Iisus Hristos, prin Sfânta Biserică și în Sfânta Biserică”.
Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a prezentat principalele etape derulate în ridicarea noului sfânt lăcaș, menționând grija parohului și jertfele credincioșilor din Husasău de Criș și ajutorul autorităților locale pentru construirea bisericii din cimitirul parohial. Parohul Ioan-Mircea Ghitea a mulţumit tuturor pentru sprijinul acordat. Cu ocazia târnosirii sfântului lăcaș, ierarhul a mai oferit diplome de apreciere reprezentanților autorităților locale și județene și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici. După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Hram la Târgul Lăpuş, Maramureş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la sărbătoarea hramului din Parohia „Înălţarea Domnului” Târgul Lăpuş II, Protopopiatul Lăpuş, unde este paroh Florin Stan, protopopul Lăpuşului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Episcop Iustin, iar din sobor au făcut parte Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Ioan Ciceu, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiţa, arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Andrei Baboşan, parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Târgul Lăpuş, preoţi oraş şi din Protopopiatul Lăpuş. La slujbă au participat mii de credincioşi, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Bisericii „Sfinţii Constantin şi Elena” din Satu Mare. În timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit întru diacon un tânăr teolog din Ţara Lăpuşului, iar câteva sute de credincioşi s-au împărtăşit.
PS Episcop Iustin s-a referit, în cuvântul de învăţătură, la importanţa Sinodului I Ecumenic de la anul 325, care a statuat învăţătura de credinţă şi multe alte lucruri clarificatoare pentru creştinism: „Sfinţii Părinţi s-au adunat convocaţi de împăratul Constantin şi au alcătuit primele şapte articole din Simbolul Credinţei, unde mărturisim credinţa în Dumnezeu Tatăl Creatorul, în Dumnezeu Fiul Mântuitorul, unde spunem, după învăţătura lor, inspirată de Duhul Sfânt, că Mântuitorul este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat şi că este de o fiinţă cu Tatăl. Mai spunem că S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi S-a făcut om”.
De asemenea, ierarhul a arătat că atunci „când a vorbit de unitatea Bisericii, Iisus Hristos S-a rugat, nu a poruncit. Unitatea bisericii nu se poate face şi nici nu se poate păstra prin forţă, ci prin smerenie şi rugăciune. De aceea, Mântuitorul S-a rugat. Astăzi lumea caută unitatea creştinilor. Şi o căutăm şi ne şi rugăm. Spunem unirea credinţei şi împărtăşirea Sfântului Duh, în rugăciune. O căutăm, dar nu ne smerim şi nu ne rugăm suficient. O afirmăm, declarăm că dorim, dar nu ne putem smeri şi nu ne rugăm puternic, de aceea nu se realizează unitatea Bisericii. Unitatea creştinilor”. Apoi, ierarhul împreună cu soborul slujitor, a oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian, trecut la Domnul în 30 octombrie anul trecut, şi care pe 28 mai 2017 ar fi împlinit 96 de ani.
PS Episcop Iustin a primit în dar de la parohul Florin Stan un Diptic cu Sfântul Ioan Botezătorul. La final, pr. Florin Stan a prezentat istoricul parohiei, înfiinţată în 2003, în care se ridică, din 2005 un lăcaş de cult aflat în prezent la faza de pictură.
Slujire arhierească la Bălan, Harghita
Peasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” şi „Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici” din oraşul Bălan, judeţul Harghita, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Andrei a spus credincioşilor: „Evanghelia de astăzi de la Ioan, cap. 17 versetele 1-13, cuprinde cele trei forme de rugăciune ale Bisericii: de laudă, de mulţumire şi de cerere. Mântuitorul Hristos S-a rugat pentru Sine, pentru Apostoli – ca să-i păzească în credinţă - şi pentru credincioşi. Rugăciunea Fiului a fost ascultată de Tatăl, ne spune Sfântul Arhidiacon Ştefan - Faptele Apostolilor 7, 55: «Iar Ştefan fiind plin de Duhul Sfânt şi privind la cer a văzut Slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu». Hristos în rugăciunea Sa vrea ca Tatăl să îi iubească pe oameni ca pe Fiul Său. Părintele Dumitru Stăniloae ne spune că «Fiul este Fiu al lui Dumnezeu în mod ontologic, pe când oamenii primesc calitatea aceasta prin voinţa lui Dumnezeu prin har. Noi suntem prin Hristos fii ai lui Dumnezeu, dar numai prin harul Duhului Sfânt». Rugăciunea arhierească este un model de rugăciune pentru noi toţi”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a instalat ca paroh la Parohia Bălan II pe preotul Mircea Fărcaş, transferat de la Parohia Comăna de Sus, Protopopiatul Rupea, judeţul Braşov, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Resfinţire la Măierişte, Şimleu Silvaniei
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Măerişte, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la locaşul de cult. După slujba de resfinţire, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei.
La finalul Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Viorel-Vasile Păcurar, în semn de apreciere a eforturilor şi a activităţii sale. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial şi tuturor persoanelor care s-au implicat în activităţile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică. Pr. Viorel-Vasile Păcurar i-a dăruit ierarhului o icoană cu Buna Vestire, pictată pe sticlă de soţia sa, preoteasa Monica Păcurar.
În Măerişte, în anul 1700 s-a edificat o bisericuţă din lemn, care a fost demolată în anul 1888, când s-a început construirea actualului locaş de cult. Noua biserică de zid a fost ridicată între anii 1888-1890. Devenind neîncăpătoare, în anul 1957 s-au adăugat două abside laterale şi s-a reconstruit altarul. În anul 1968 s-a confecţionat iconostasul, iar între anii 1975-1977 a fost realizată pictura, iar în data de 17 septembrie 1978, biserica a fost sfinţită de către Vasile Coman, Episcopul Oradiei.
Din 2011, pr. Viorel-Vasile Păcurar a iniţiat o serie de lucrări de înfrumuseţare a locaşului de cult: biserica a fost repictată în tehnica acrilic, s-a refăcut integral instalaţia electrică, pardoseala din cafas a fost revopsită şi acoperită cu parchet laminat, s-au revopsit băncile şi lambriurile şi au fost montate candele electrice pe iconostas şi aplice pentru iluminat. În exterior, acoperişul locaşului de cult a fost recondiţionat, la intrarea laterală în biserică a fost ridicată o copertină, s-au confecţionat balustrade din fier forjat şi s-au revopsit gardul şi porţile de acces. Locşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Târnosire la Hățăgel, Hunedoara
Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” a Parohiei Hățăgel a fost târnosită. La invitația Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la acest eveniment au participat Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, fiu al acestui sat. După slujba târnosirii, a urmat Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei, PS Episcop Nicodim, al Severinului și Strehaiei, a vorbit celor prezenți despre puterea rugăciunii sincere și despre importanța iertării în viața creștinilor. PS Episcop Daniil a ținut un cuvânt după împărtășirea credincioșilor, în care a tâlcuit pericopa din Faptele Apostolilor citită în cadrul Sfintei Liturghii. La momentul rânduit, parohul Dănuț Ciucur a fost hirotesit iconom, ca urmare a activității pastoral-misionare desfășurate în cadrul comunității.
La final, PS Episcop Gurie, al Devei și al Hunedoarei a mulțumit ierarhilor prezenți şi credincioșilor, pe care i-a îndemnat să rămână statornici în credință şi alături de Biserica lui Hristos.
Sărbătoare la Mănăstirea Sibiel, Sibiu
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Treime” Sibiel, judeţul Sibiu, unde a slujit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor preoţi şi diaconi, între care şi protos. Casian Voicu, stareţul mănăstirii. În cadrul Sfintei Liturghii, rasoforul Filotei a fost tuns în monahism, primind numele de Iorest. PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit credincioşilor despre rolul pe care l-au avut Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic în alcătuirea Dogmei Sfintei Treimi, iar la final a transmis cuvântul de binecuvântare al IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a dăruit fiecărui credincios câte o iconiţă. În aceeaşi zi, PS Ilarion Făgărăşanul a săvârşit Taina Sfântului Maslu în Parohia Şercaia, judeţul Brasov. La sfârşitul slujbei un grup de copii au susţinut un concert de pricesne, în timpul căruia credincioşii prezenţi au fost miruiţi şi au primit câte o iconiţă.