„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești în Duminica a șaptea după Paști
În Duminica a șaptea după Sfintele Paști, numită și a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, mai multe locașuri de cult au fost sfințite, iar credincioșii au primit binecuvântări arhierești.
Pictura Bisericii „Înălțarea Domnului” din Parohia Teliu-Vale, județul Brașov, a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Credincioșii din parohia brașoveană au participat în număr mare la slujba de sfințire, prin care au fost încununate eforturile depuse în ultimii ani pentru înfrumusețarea bisericii construite la Teliu-Vale, locașul de cult fiind târnosit în urmă cu 10 ani.
După slujba de sfințire ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul Răzvan Hașcău, fostul paroh de la Teliu-Vale, Costin Butnar și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Brașov.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia din duminica premergătoare Rusaliilor, în care se relatează rugăciunea arhierească a Mântuitorului Iisus Hristos: „Mântuitorul când S-a rugat pentru Apostoli a motivat Tatălui: «Eu nu Mă rog pentru lume, ci Eu pentru aceștia Mă rog, pentru că aceștia rămân în lume și Eu vin la Tine». Și a mai spus ceva: «Eu mă rog pentru aceia care vor crede în ei», adică aceia suntem noi. Mântuitorul Hristos S-a rugat și pentru noi și în această rugăciune ne arată nouă câtă ocrotire avem din partea Celui Care S-a jertfit pentru noi”.
Pentru eforturile depuse în ultimii ani la zidirea și înfrumusețarea locașului de cult din Parohia Teliu-Vale, actualul paroh, Răzvan Hașcău, a fost hirotesit iconom, iar fostul paroh, Costin Butnar, a fost hirotesit iconom stavrofor. Binefăcătorii locașului de cult, mai multe cadre didactice din satul brașovean și mai mulți vârstnici din comunitate au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit Laurențiu. Parohul Răzvan Hașcău i-a mulțumit la final ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate și i-a oferit în dar o icoană. Credincioșii din Teliu-Vale au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Sărbătoare la Biserica „Sfântul Andrei”, Oradea
La împlinirea unui an de la târnosirea bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Duminica Sfinților Români” din Oradea, ce a avut loc în Duminica a doua după Rusalii, 10 iunie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în biserica orădeană.
Cei doi ierarhi au fost înconjurați de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi din Oradea, de faţă fiind reprezentanţi ai oficialităţilor centrale şi locale. Răspunsurile liturgice au fost date de către corala „Psalmodia Transylvanica” din Cluj-Napoca, dirijată de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Cuvântul de învățătură a fost rostit, după citirea pericopei evanghelice, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a explicat celor prezenți importanța duminicii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, în legătură cu fragmentul scripturistic citit în cadrul slujbei, având ca moto cuvintele „Ca toți să fie una” (Ioan 17, 21):
„Unitatea ne este pusă înainte astăzi, când ne aducem aminte de Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic și când pericopa evanghelică ce s-a citit redă rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos de dinainte de Pătimirile Sale, adresată lui Dumnezeu-Tatăl, ca toți să fie una. Apostolii au propovăduit o singură credință, iar Sfinții Părinți adunați la Niceea au limpezit lucrurile și i-au întărit pe credincioși în credința cea adevărată, contrar a ceea ce propovăduia ereticul Arie, anume au spus Sfinții Părinți că Fiul este deoființă cu Tatăl, «Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel deoființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut»”.
De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a mai arătat că „dezbinarea vine de la diavolul. Mântuitorul Iisus Hristos, în Evanghelia de la Matei, capitolul 13, ne pune înainte mai multe pilde, între care și pilda neghinei, în care ni se spune că dușmanul care a semănat neghina în grâu este diavolul sau diavolii, care sunt ființe spirituale pervertite, duhuri rele și trufașe, îngeri căzuți, vrăjmași ai lui Dumnezeu și ai oamenilor, care strică unitatea, aducând cearta, vrajba, dezbinările ce le vedem în lumea aceasta”.
„Dorim să vă punem la inimă cuvintele Sfântului Apostol Pavel, din Epistola către Efeseni, primele versete din capitolul 4, care ne vorbește despre unitate astfel: «De aceea, vă îndemn, eu cel întemniţat pentru Domnul, să umblaţi cu vrednicie, după chemarea cu care aţi fost chemaţi, cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alţii în iubire, silindu-vă să păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii. Este un trup şi un Duh, precum şi chemaţi aţi fost la o singură nădejde a chemării voastre; Este un Domn, o credinţă, un botez» (Efeseni 4, 1-5)”, a mai arătat ierarhul care, apoi, a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie și părintelui Vasile Bota pentru invitația de sluji la Sfânta Liturghie în biserica ocrotită de Sfântul Apostol Andrei, din Oradea.
În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a hirotesit pe diaconul Iulius Mihai Dragoș, slujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea, întru arhidiacon.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit parohului Vasile Bota distincția mitropolitană „Crucea Transilvană” pentru clerici.
Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului pentru prezență și slujire, adresând felicitări parohului Vasile Bota, clericilor slujitori și credincioșilor: „Anul acesta, 2019, când aniversăm 100 de ani de la eliberarea și unirea efectivă a Oradiei și a Bihorului cu România, de Sfintele Paști ale anului 1919, 20 aprilie, după un an de la evenimentul binecuvântat al sfințirii bisericii, am găsit de cuviință, împreună cu părintele paroh, cu părinții slujitori și cu membrii Consiliului parohial al acestei enorii, să invităm ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, care, din cauza programului prestabilit de anul trecut, nu a putut onora invitația de a lua parte la slujba de târnosire a bisericii”. La final, parohul Vasile Bota a mulțumit celor doi ierarhi pentru slujirea la împlinirea unui an de la târnosirea bisericii și le-a oferit daruri simbolice. După Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au sfințit și binecuvântat Așezământul medical-creștin „Sfântul Apostol Andrei” al parohiei, amenajat recent în vecinătatea bisericii, ce a fost dotat cu aparatură medicală, respectiv un ecograf performant și un aparat EKG de monitorizare a funcțiilor cardio-vasculare.
Târnosire la Iernut, Mureș
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Iernut II, Protopopiatul Luduș, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
În finalul cuvântului de învățătură pe care l-a rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a spus: „De patru ore suntem aici, fiind părtași la slujba de sfințire a bisericii, la Dumnezeiasca Liturghie și la hirotonia tânărului părinte Sergiu. Ne-am simțit ca în cer. De ce? Pentru că aici este prezent Hristos, Cel Care ne dă o vigoare mereu nouă, Cel Care ne ajută să găsim soluții pentru toate problemele noastre și ne învăluie în splendorile Împărăției Sale veșnice. Să credem totdeauna că în biserică locuiește Hristos, Care Se apleacă asupra noastră precum se apleacă o mamă asupra micuțului ei, ca să-l ajute ori de câte ori are nevoie și să-l mângâie când este trist și neliniștit. De la Hristos, «capul Bisericii», am primit cu toții astăzi cadoul dragostei Sale iertătoare și balsamul suav al harului Său sfințitor, drept pentru care vă zic dimpreună cu Psalmistul David: «Iată, acum, binecuvântați pe Domnul, cei ce locuiți în casa Domnului, în curțile casei Dumnezeului nostru»”.
Diaconul Sergiu Iacob a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ațintiș, Protopopiatul Luduș. De asemenea, la finalul slujbei, parohul Silviu Feier a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, pentru activitatea sa pastoral-misionară. Cei care au contribuit la ridicarea bisericii, alături de binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea ierarhului „Diplome de aleasă cinstire”. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Iernut a fost edificată între 2007-2012, piatra de temelie a noului locaș de cult fiind așezată pe 10 octombrie 2006. În urma finalizării lucrărilor de ridicare a noii biserici, la data de 7 aprilie 2013, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noului locaș. Între 2015-2017, biserica a fost pictată în tehnica tempera al secco de către pictorii bisericești Viorel Nimigeanu și Eduard Kara. Din 1995, comunitatea credincioșilor din Parohia Iernut II este păstorită de către pr. Silviu Feier, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Binecuvântare la Adea, Arad
Filia Adea, Parohia Țipari, Protopopiatul Arad, a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la invitația parohului Mihai Oprea şi a Consiliului Parohial, de a binecuvânta lucrările care s-au executat în ultima perioadă la locaşul de închinare, respectiv lucrări de înfrumuseţare picturală și lăcuire a lemnului bisericii, precum şi alte lucrări efectuate în curtea bisericii.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, însoţit de arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare și, apoi, Sfânta Liturghie. Din sobor au mai făcut parte protopopul Aradului, Flavius Petcuț, parohul Mihai Oprea, pr. Daniel-Mirel Dumitru de la Parohia Chișineu-Criș I, pr. Dan-Viorel Albiș, de la Parohia Chișineu-Criș II, pr. Ioan Pavel, de la Parohia Sintea-Mare, pr. Silviu Alin Iosif de la Parohia Boras, Suedia. La Sfânta Liturghie Arhierească au luat parte, pe lângă credincioși, oficialități centrale și locale. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al Parohiei Chișineu-Criș I.
Cuvântul de învăţătură rostit de către ierarh a fost pus sub titlul „Unitatea credinţei” (conform citirilor scripturistice ale duminicii: Fapte 20; Ioan 17), modelul fiind unitatea Sfintei Treimi reflectată în cea a Bisericii spre pilduire lumii: „Păstrarea tradiţiei în mediul rural pe multiplele planuri ale vieţii, aşa cum rezultă şi din momentul sărbătoresc al sfinţirii bisericii parohiale, dă asigurarea pentru mai departe că fiii Bisericii, totodată şi ai ţării, vor promova mereu duhul unităţii, manifestat atunci când au sfinţit temelia sfântului locaş, tot într-o duminică aşa ca cea de acum, dar în urmă cu un deceniu şi în pragul praznicului Rusaliilor, cu nădejdea de a fi părtaş mereu darurilor cereşti spre mai bogate făptuiri aducătoare de mulţumiri tuturor”. În încheiere, parohul a amintit istoria Filiei Adea și a adus mulţumiri celor prezenţi, ctitorilor și credincioşilor care au sprijinit lucrările.
Biserica este construită din lemn pe fundație de beton și acoperită cu șindrilă bituminată. În data de 13 octombrie 2013 a avut loc târnosirea bisericii de către Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Din 2014, în această parohie slujeşte pr. Mihai Oprea, care a continuat lucrările de înfrumuseţare la locaşul de închinare, efectuând lucrări de înfrumusețare picturală și lăcuire a lemnului bisericii, precum și alte lucrări desfășurate în curtea acestei biserici.
Resfințire și binecuvântare la Caransebeș
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal cu hramurile „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi”, din Reședința Eparhială a Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop Lucian a resfințit înainte de Sfânta Liturghie acest sfânt locaș, întrucât în ultima perioadă a fost restaurat și înfrumusețat. Paraclisul a fost amenajat între anii 1934-1935 și a fost sfințit pentru prima dată în 9 octombrie 1935 de către Episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeșului și resfințit în 30 ianuarie 1948 de Episcopul Veniamin Nistor, spre a fi loc de închinare și reculegere sufletească pentru studenții teologi de la Academia Teologică din Caransebeș. Între 2016-2018, odată cu reabilitarea reședinței episcopale, paraclisul a fost restaurat integral, pardoseala s-a realizat din parchet și s-a împodobit cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-a restaurat și completat pictura de către pictorii Tudor Țăranu și Alin Trifa și s-au montat în ușă și ferestre vitralii.
După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Lucian a sfințit și Reședința Episcopală, ce a fost complet renovată atât în interior, cât și în exterior, între 2016-2018.
„Este o duminică specială pentru noi, o duminică a recunoștinței pentru toți înaintașii noștri și o zi în care îi cinstim și îi pomenim pe toți sfințiții și preasfințiții părinți care au trecut prin cetatea Caransebeșului și au păstorit aici această eparhie atât de frumoasă și de importantă din cadrul Patriarhiei Române. I-am cinstit astăzi pe toți episcopii Caransebeșului, preoții și preoții profesori, consilierii, inspectorii și protopopii care s-au ostenit în decursul anilor în acest centru eparhial. Nu am făcut lucruri mari la acest centru eparhial, dar am făcut ceea ce trebuia să facem, cu dragoste multă, cu recunoștință și prețuire față de înaintași și cu multă dragoste pentru urmașii care vor venii aici și bineînțeles se vor osteni în continuare în această eparhie de Dumnezeu păzită”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
„Evenimentul de astăzi consemnează o pagină importantă din istoria Episcopiei Caransebeșului pentru că restaurarea acestei clădiri istorice reprezintă un moment central din viața bisericească a Episcopiei noastre. Este o clădire monument istoric care anul viitor va împlini 200 de ani. Este foarte important acest eveniment pentru că întreaga investiție de restaurare nu este doar o investiție edilitară și administrativă, ci este o investiție care redă demnitatea Episcopiei Caransebeșului”, a arătat arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
La eveniment au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii din eparhie, ctitorii și binefăcătorii paraclisului și credincioși din Caransebeș. Părintele Episcop a oferit la final celor care s-au implicat la înfrumusețarea sfântului locaș și a întregului ansamblu al Reședinței Episcopale distincții și „Diplome de excelență”.
Arhim. Constantin Timiș, vicar eparhial, i-a oferit Ordinul Eparhial „Episcop Elie Miron Cristea”, ediție centenară, arhitectei Ioana Mihăescu și rasoforei Atanasia Lazăr, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, pentru mireni, iar celorlalți ce s-au alăturat acestei lucrări, Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.
Hram la Târgul Lăpuş, Maramureș
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Înălţarea Domnului” din Târgul Lăpuş, unde este paroh Florin Stan, protopopul Lăpuşului, cu ocazia hramului. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi comunicaţii media, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi pictură sacră, Florin Stan, paroh şi protopopul Lăpuşului, arhim. Pantelimon Ilieş de la Mănăstirea Rohia, Maramureș, protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Maramureș, protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Maramureș, pr. Ioan Pop, consilier eparhial administrativ, slujitor la mănăstirea Lăpuşul Românesc, Maramureș, pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, pr. Andrei Baboşan, parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Târgu Lăpuş, pr. Augustin Onea, pensionar, pr. Nelu Cosma, misionar, arhidiaconi şi diaconi.
La începutul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat icoana hramului, de catapeteasmă, a acestei biserici, pictată de curând. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.
Peste o mie de credincioşi din cele două parohii au venit să se roage la Sfânta Liturghie, în mijlocul lor aflându-se şi primarul Mitru Leşe al oraşului Târgul Lăpuş.
Diaconul Ciprian Dimitrie Gabriel Gligan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Berinţa din Protopopiatul Lăpuş. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat şi icoana în mozaic de pe frontispiciul bisericii. Ierarhul a primit în dar din partea preoţilor slujitori şi a credincioşilor o icoană a hramului bisericii, pentru muzeul Episcopiei, şi un coş cu flori.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Sinodul I Ecumenic de la Niceea, despre Sfinţii Părinţi participanţi, importanţa acestui prim Sinod al Bisericii și articolele din Simbolul de credinţă: „Aceşti Sfinţi Părinţi pe care Îi pomenim astăzi au lucrat în duh de unitate, în unitatea aceea pentru care S-a rugat Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină”.
Ierarhul a vorbit despre Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului: „Mântuitorul a venit ca să-L prezinte pe Dumnezeu nu aşa cum era perceput în Vechiul Testament. În Vechiul Testament Dumnezeu era perceput destul de aspru, Care mustra şi certa şi trimitea plăgi foarte frecvente pentru poporul ales (…) Fie ca să ne ajute Dumnezeu să rămânem mărturisitori ai dreptei credinţe şi să învăţăm de la Sfinţii Părinţi ai Bisericii că păstrarea unităţii de credinţă, iubirea adevărurilor de credinţă, iubirea şi urmarea lui Hristos şi mărturisirea Lui fac parte din sufletul nostru, al creştinilor. Haideţi toţi să-L mărturisim pe Hristos şi pacea lui Hristos pe care a lăsat-o Apostolilor va fi cu noi”.
Parohia „Înălţarea Domnului” din Târgu Lăpuş a luat fiinţă în anul 2003, iar în 2004 a fost pusă piatra de temelie a bisericii, aflată în prezent în faza de pictură.
Sfințire la Sâncrăieni, Harghita
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit slujba de sfințire și Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Sâncrăieni, Protopopiatul Miercurea Ciuc. Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost zidită între anii 1936 – 1940 sub îndrumarea și cu implicarea preotului Isidor Vlad și a credincioșilor din această parohie. Între anii 1967 și 1974 prin purtarea de grijă a preoților Aurel Răduleț și Constantin Gane s-au continuat lucrările de renovare și înfrumusețare a sfântului locaș. Târnosirea bisericii a avut loc în data de 16 iunie 1974 și a fost oficiată de către vrednicul de pomenire Nicolae Mladin, Arhiepiscop de Alba Iulia și Sibiu și Mitropolit al Ardealului.
Din 15 februarie 2017 a fost numit Florin Nicolae Bănucu, profesor de religie la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, în funcția de preot administrator al acestei parohii. În această perioadă s-au desfășurat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, reparații la acoperiș și pereții exteriori, zidirea Sfintei Mese, montarea unei noi pardoseli pe întreaga suprafață a bisericii, introducerea instalației electrice, împodobirea sfântului locaș cu vechea Catapeteasmă a Catedralei din Miercurea Ciuc la care s-au adăugat icoane noi în stil bizantin. S-au achiziționat veșminte preoțești, cărți și obiecte de cult și s-a amenajat incinta bisericii.
După slujba de sfințire, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a explicat credincioșilor rânduiala târnosirii, iar după pericopa evanghelică, pr. prof. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Marina” din București a rostit un cuvânt de învățătură despre Sinodul I Ecumenic de la Niceea și despre credința ortodoxă. Pr. Gherman Dumitru, fost protopop al locului a rostit un cuvânt de învățătură despre credința înaintașilor și jertfa care au făcut-o apărând Biserica și neamul.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul administrator Florin Nicolae Bănucu a fost hirotesit în treapta de iconom, iar ctitorilor li s-au acordat acte de cinstire.
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup vocal de elevi de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” și Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc conduși de profesoara de religie Loredana Bijec.
Liturghie arhierească la Mineu, Sălaj
Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mineu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, parohul Florin Ardelean a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură. În secolul al XVII-lea s-a edificat un lăcaș de cult din lemn, în localitatea Mineu care nu mai există, lemnul rezultat din demolarea acestuia a fost folosit la construcția noii biserici de piatră, finalizată,în mare parte, în anul 1938.
Din 2012, noul paroh al comunității din Mineu este Florin Ardelean. Ajutat de puținii credincioși ai parohiei, a efectuat lucrări de înnoire la lăcașul de cult: iconostasul a fost îmbrăcat în foiță de aur, fiind înlocuite și icoanele, s-au montat uși noi și a fost făcut sistemul de încălzire pe radiatoare electrice, iar biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Sfințire la Căstău, Hunedoara
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat slujba de sfințire a picturii Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Căstău, Protopopiatul Orăștie. În continuare, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul, vorbind despre rugăciunea adresată de către Iisus Tatălui ceresc, citită din Sfânta Evanghelie în cadrul Sfintei Liturghii, a îndemnat credincioșii prezenți la „rugăciune curată și stăruitoare, deoarece puterea creștinului este dependentă de doi factori: credința și rugăciunea”. La final, pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în această parohie, preotul Sorel Udilă a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioșii implicați în restaurarea lăcașului de cult au primit gramate de mulțumire, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.