„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Slujiri arhierești în Duminica a șasea după Rusalii
În cea de a șasea duminică după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum), mai multe locașuri de cult au fost sfințite sau resfințite, iar credincioșii au primit binecuvântarea ierarhilor în cadrul liturghiilor arhierești. Credincioșii au fost îndemnați să fie buni, recunoscători, iertători şi iubitori de Dumnezeu şi de semeni.
Biserica „Buna Vestire” din localitatea Ucea de Sus, județul Brașov, a fost resfințită în Duminica a șasea după Rusalii, slujba religioasă fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, arhim. Atanasie Roman, protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, parohul de la Ucea de Sus, Alexandru Stanciu și alți slujitori ai sfintelor altare.
Credincioșii din parohie au participat în număr mare la slujba de resfințire, alături de ei adunându-se și numeroși fii ai satului veniți din diferite țări din lume.
Ierarhul a târnosit locașul de cult la exterior cu Sfântul și Marele Mir, l-a stropit cu apă sfințită, iar la interior a resfințit și înveșmântat Sfânta Masă, a sfințit catapeteasma și pictura interioară.
După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rânduiala săvârșită, prin care biserica lor a fost resfințită și a primit al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. IPS Laurențiu a sfințit apoi și un altar de vară aflat în apropierea locașului de cult.
Credincioșii au avut posibilitatea, mai apoi, să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și a cinsti capul Sfântului Andrei Șaguna, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corala bisericii, iar în cadrul slujbei religioase, diaconul Lucian Toma Luca a fost hirotonit preot pentru Parohia Păuca, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre învățăturile Evangheliei din această duminică, a vindecării slăbănogului din Capernaum.
„Reținem din Evanghelia de astăzi că, atunci când omul are nevoie de ajutor, trimite Dumnezeu pe cei care îl ajută ca să-l ducă în fața Mântuitorului Iisus Hristos. Și dacă știm că o faptă bună făcută de noi nu este doar răsplătită de Dumnezeu, ci și rânduită de El ca să se împlinească, cu atât mai mult trebuie să fim conștienți că avem o șansă mare de deveni binefăcători, de a-i ajuta pe cei sărmani, de a-i aduce pe cei îndepărtați de Dumnezeu la El, prin tot ceea ce facem noi, prin pilda vieții noastre, prin dragostea noastră, prin sprijinul material, pentru că nu doar sprijinul material este necesar, ci mai presus de toate este cel spiritual care dăinuie. Este bine să facem fapte bune, să dăm ajutor celui sărman, dar acel ajutor se consumă, dar dacă l-ai adus la Hristos pe cineva, dacă ai luat un bolnav și i-ai dăruit bucuria întâlnirii cu Hristos și l-ai luat pe preot și l-ai dus la el să-l spovedească, să-l împărtășească, să facă slujba Sfântului Maslu, toată grija și dragostea aceasta nu sunt altceva decât răsplată bucuriei făcute de Hristos și care se revarsă asupra noastră”, a subliniat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă din cei 12 ani de slujire la Ucea de Sus, părintele Alexandru Stanciu a fost hirotesit iconom stavrofor. IPS Mitropolit Laurențiu a oferit, apoi, acte de cinstire mai multor binefăcători care au sprijinit lucrările de refacere a bisericii și de restaurare a iconostasului și a picturii interioare.
În cuvântul de mulțumire, parohul a amintit câteva dintre lucrările făcute în ultima perioadă la această biserică și la celălalt locaș de cult al parohiei, a menționat activitățile catehetice cu tinerii și credincioșii din comunitate și i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea tuturor acestor realizări ale parohiei.
Sfințire în Beclean, județul Bistrița-Năsăud
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cea mai veche biserică românească din orașul Beclean, județul Bistrița Năsăud.
Apoi, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în apropierea bisericii. Din sobor au făcut parte și pr. inspector eparhial Vasile Nemeș, protopopul de Beclean, Doru Zinveliu, preoții Vasile și Adrian Cherhaț de la lăcașul de cult resfințit, alături de numeroși preoți din oraș și împrejurimi.
După pericopa evanghelică, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Domnul Iisus Hristos este Doctorul trupurilor și al sufletelor: „Întrebarea este unde își exersează Domnul Hristos această misiune de Tămăduitor? Sigur că răspunsul este: peste tot, dar în mod special în biserică! Pentru că cei care ați participat de dimineață la sfințirea acestei biserici ați auzit ce i-am cerut lui Dumnezeu: «Dumnezeule, Cel fără de început și veșnic… auzi-ne pe noi păcătoșii, rugămu-ne Ție și trimite pe Sfântul Duh Cel închinat și atotputernic și sfințește locașul acesta. Umple-l pe el de lumina cea veșnică, și-l alege pe el locaș plăcut Ție, fă-l pe el scaun slavei Tale, împodobește-l pe el cu dumnezeieștile Tale daruri cele mai presus de lume, fă-l pe el a fi liman celor înviforați, lecuire patimilor, scăpare bolnavilor, gonire dracilor. Să fie ochii Tăi deschiși către el ziua și noaptea, și urechile Tale luând aminte spre rugăciunile celor ce cu frică și cu smerenie intră în el și cheamă preacinstitul și de mare cuviință numele Tău». Așadar Doctorul cel Mare, Doctorul sufletelor și al trupurilor își exersează misiunea tămăduitoare peste tot, dar în mod special în biserică”.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Beclean, a fost ridicată acum 44 de ani pe locul uneia mai vechi, ce purta același hram. În ultima perioadă au fost executate ample lucrări de renovare în interior și exterior. Parohia Beclean I este păstorită de preoții Vasile și Adrian Cherhaț, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Târnosirea bisericii din Vad, Lăpuş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parohia Vad, Protopopiatul Lăpuş, unde este paroh Ioan Burzo. Apoi, PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor format din peste 35 de preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Florin Stan, protopopul Lăpuşului, pr. Bogdan Gavra, consilier onorific al Episcopiei, Vasile Marc, paroh în Chechiş, fiu al satului şi fost paroh în Vad timp mai mulţi ani, Ioan Burzo, parohul actual, preoți din zonă. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, iar la chinonic a cântat eleva Marcela Latiş, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Între credincioșii din localitate s-au aflat autorități locale și numeroși oaspeți.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat că oamenii trebuie să se raporteze mereu la Dumnezeu: „Pentru că nu suntem niciodată atât de buni să nu putem fi şi puţin răi, şi niciodată atât de răi să nu putem să fim şi buni, avem nevoie de Hristos ca să ne înveţe să fim oameni plenari, după chipul lui Dumnezeu, buni tot timpul, oameni adevăraţi. Pentru că Dumnezeu este bun şi milostiv şi cu cei buni şi cu cei răi, El face să răsară soarele peste buni şi peste răi, și aduce ploaie peste drepţi şi peste păcătoşi. Nu face diferenţa acum, până la judecata finală. Nu ne deosebeşte. Ne-ar putea alege, pe unii i-ar putea lovi de Sus cu pedeapsă, pe alţii i-ar putea ocroti. Nu! Ne binecuvintează pe toţi împreună, pe cei răi împreună cu cei buni, deodată (…) avem nevoie de Hristos ca să ne deschidă ochii, să ne lumineze mintea, să ne încălzească inima. Să fim buni, recunoscători, iertători şi iubitori de Dumnezeu şi de semeni”.
Pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică și pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, parohul Ioan Burzo a fost hirotesit iconom de către ierarh. De asemenea, PS Episcop Iustin a acordat diplome de vrednicie lui Ioan Costin – prim-epitrop, Consiliului Parohial, cântărețului Ioan Micle, paraclisierului Ștefan Marc, viceprimarului comunei Copalnic Mănăștur, Vlad Ioan Costin, binefăcătorilor Răducu Pop, Emil Marinescu şi Gheorghe Nechita. Au mai primit distincții pr. Vasile Marc, fiu al satului, fost paroh, şi ing. Vasile Mihalca, primarul comunei Copalnic Mănăştur.
Biserica din Vad a fost construită între anii 1904-1908. Între anii 2009-2015, în vremea păstoririi preotului Vasile Marc, s-au făcut ample lucrări de reparaţii, atât în exterior, cât şi interior. A fost pictată în proporţie de 80% de către pictorul Ştefan Sălăjan şi soţia lui. Iconostasul a fost sculptat în lemn de stejar de Vasile Chici, din Jimbolia, iar icoanele de pe el au fost pictate de soţia sa. De lucrări, în ultimii trei ani, s-a ocupat noul paroh, Ioan Burzo.
Liturghie arhierească în Fildu de Mijloc, Zalău
Preasfințitul Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fildu de Mijloc, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Sorușa-Uileac, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pe diaconul Dumitru Fiț.
La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit sachelar pe parohul Claudiu-Ionuț Boia, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate de către acesta. Parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență și i-a dăruit o mitră.
În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.
În satul Fildu de Mijloc a existat o biserică veche de lemn, care în anul 1924 a fost donată credincioșilor din localitatea Feiurd, județul Cluj, unde se află și în prezent. Aceasta a fost construită, în anul 1811, din lemn și a fost acoperită cu șindrilă, având pridvor de jur împrejur şi un turn înalt şi zvelt, aceasta fiind sfințită în același an. Locul unde a fost ridicată bisericuța de lemn poartă denumirea de „Ţinţirim”, fiind marcat de o troiță şi câteva pietre funerare.
Lăcașul de cult actual, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost edificat din cărămidă roșie, făcută în sat şi așezat pe o fundație solidă din granit şi fier beton, lucrările fiind realizate sub conducerea inginerului Nicolae Roşca din Alba-Iulia. Stilul bisericii este bizantin, sub formă de cruce, având trei mari cupole, care, asemenea acoperișului, au fost acoperite cu tablă zincată. Iconostasul din lemn de tei, amvonul, stranele şi câteva sfeșnice au fost făcute de maestrul Emil Petruţiu din Sibiu, în anul 1910. Tot în acest an s-au procurat şi cele patru clopote din turnuri, acestea fiind aduse de la fabrica „Oituz” din Bucureşti. Lăcașul de cult a fost construit în timpul preotului Teodor Pop, lucrările fiind continuate de către preotul Ştefan Pop, care a fost ajutat de Ioan Antal, epitropul bisericii. O mică reparație la lăcașul de cult s-a mai făcut în anul 1928, când acesta a fost şi sfințit. Zugrăvirea interioară a bisericii a fost executată în anul 1936, de câțiva zugravi din Cluj-Napoca, iar în anul 1964 aceasta a fost reparată în exterior, urmând ca în anul 1977 să fie refăcut și acoperișul lăcașului de cult. În anul 1983 s-a reparat din nou exteriorul bisericii, astfel încât, în anul 2004, lăcașul de cult a fost resfințit de PS Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei.
Începând cu anul 2015, Claudiu-Ionuț Boia a fost numit preot al Parohiei Fildu de Mijloc, iar sub păstorirea sa au fost derulate lucrări de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale.
Slujire arhierească la Scărişoara Nouă
Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă, județul Satu Mare, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi. Biserica a fost plină de credincioşi, veniţi să se roage cu soborul în această duminică. După momentul Împărtăşirii cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos, PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică a duminicii, a vindecării slăbănogului din Capernaum.