„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhierești în Duminica a treia din Postul Mare
În Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, credincioșii, aflați în perioada de mijloc a postului, au participat la Sfânta Liturghie unde au primit binecuvântare și îndemnul de a parcurge mai departe drumul duhovnicesc spre Sfintele Paști cu credință și fapte bune.
În a treia duminică a Postului Mare, numeroși pelerini și credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în paraclisul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii din Țara Făgărașului și de mai departe au venit la vechea vatră mănăstirească pentru a primi har și binecuvântare la jumătatea Postului Mare pentru a merge mai departe în acest urcuș spiritual dinaintea marelui praznic al Învierii Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Efrem din obștea mănăstirii a fost hirotonit ierodiacon.
La finalul slujbei religioase, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Sfintei Cruci în viața duhovnicească.
„Suntem acum la jumătatea postului, este săptămâna a patra, săptămână aflată la mijlocul postului. Sfânta Cruce ne este prezentată întâi de toate ca pomul din mijlocul raiului. Crucea ne apare acum ca acel pom din a cărui roadă dacă mâncăm avem viață veșnică, pentru că roadele Sfintei Cruci nu sunt altceva decât jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. El a și sfințit Crucea cu propriul sânge și ni S-a dăruit nouă prin Sfânta Cuminecare, prin Sfânta Împărtășanie, la Sfânta Liturghie. Deci Sfânta Euharistie este Trupul lui Hristos Cel mort și înviat, Cel care S-a răstignit pe Cruce pentru noi și pentru a noastră mântuire”, a subliniat ierarhul.
Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit binecuvântare arhierească și îndemnul de a parcurge mai departe drumul duhovnicesc spre Sfintele Paști cu multă credință și fapte bune.
Slujire arhierească la Rebra, Bistrița-Năsăud
În Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe din Rebra, județul Bistrița-Năsăud. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, parohul Doru Leontin Plaian, alături de alți preoți invitați. După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință mărturisitoare” în care a evidențiat Crucii în opera de mântuire și a amintit datele de prăznuire ale Sfintei Cruci.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. La finalul slujbei, parohul Doru Leontin Plaian a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Rebra.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Doru Plaian. Primarul comunei Rebra, Ștefan Danci a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, managerul Ioan Scurtu a primit Ordinul Centenar „Mihai Vodă” iar membrii comitetului și consiliului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire. La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare.
Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită între anii 1901-1902. În ultimii ani, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și consolidare.
Liturghie arhierească la schitul de la Aiud
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica nouă. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea protosinghelului Gavriil Vărvăruc, exarh al mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Ovidiu Capătă Belean a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Mădăraș cu filiile Cuieșd și Pănet, Protopopiatul Târgu-Mureș. Răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost oferite de Corul „Solemnis” al Bisericii „Delea Nouă – Calist” din București, condus de către dirijorul Victor Stoica.
Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a găzduit și ultima parte a Simpozionului Național de Martirologie, ale cărui lucrări au fost deschise sâmbătă, 30 martie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Printre cei care au luat parte la Sfânta Liturghie s-au numărat Constantin (Tache) Rodas și Demostene Andronescu, foști deținuți ai temniței Aiudului.
Schitul a fost ridicat în semn de cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, un loc al întâlnirii cu toți cei care au fost supuși prigoanei în timpul regimului comunist.
În cuvântul adresat numeroșilor credincioși și pelerini, Părintele Arhiepiscop Irineu, făcând referire la asumarea crucii și la urmarea Mântuitorului, a evidențiat importanța și sublimul jertfei celor care au mărturisit dreapta credință: „De la cei închiși în timpul regimului comunist la Gherla, Aiud, Pitești, Jilava, învățăm că ai datoria să îți onorezi neamul prin tot ceea ce faci. De asemenea, învățăm că ești dator să respecți legile creștine pe care se întemeiază poporul nostru, de la formarea sa în mirificul spațiu de la Carpați și Dunăre. Convins de aceasta, genialul Petre Țuțea se ruga astfel: «Îți mulțumesc, Doamne, că mi-ai dat onoarea să sufăr pentru neamul meu». În aceste timpuri, când există o mare criză de modele autentice și edificatoare, mărturisitorii temnițelor comuniste reprezintă pentru noi veritabile paradigme de virtute creștină și etnică, pe care le putem privi cu încredere și venerație. Bine spunea Părintele Iustin Pârvu: «Au fost foarte mari luptători și eroi în închisorile noastre politice. Acolo s-a concentrat, la un moment dat, tot ceea ce avea mai bun nația aceasta»”.
Binecuvântare de lucrări în Parohia Cruceni, Arad
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Cruceni, Protopopiatul Arad, la invitația parohului Silviu – Raul Pele. După ce a fost întâmpinat de către un sobor de preoți la intrarea în localitate, în frunte cu protopopul Aradului, Flavius Petcuț, a fost săvârșită slujba de sfințire a Troiței care s-a înălțat din grija parohului și cu ajutorul credincioșilor. După sfințirea Troiței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a săvârșit slujba de târnosire a locașului de cult. Din soborul de preoți au făcut parte Flavius Petcuț, protopopul Aradului, pr. Marius Ardelean de la Parohia Șagu, pr. Bogdan Oneț de la Parohia Mândruloc, pr. Vlad Sergiu Sandu de la Parohia Firiteaz, Vlad Oneț - preot capelan, Silviu Raul Pele, parohul din Cruceni și arhidiaconul Tiberiu Ardelean – inspector eparhial.
Cuvântul de învăţătură al ierarhului a avut titlul „Calea Crucii”, cu privire la urmarea Mântuitorului, care ajunge la cer, la viaţa şi fericirea veşnică: „Îndemnul Bisericii este de a continua calea Crucii din viaţa fiecăruia pentru a făptui cele potrivite spre buna călăuzire pământească, neuitând pe cea cerească. Zilele cinstirii Sfintei Cruci arată şi locul pe care ea îl are în câştigarea mântuirii, ca altar de jertfă a Mântuitorului pentru păcatul lumii şi din care credincioşii se împărtăşesc. La mijlocul Postului Mare ea este întărire pentru stăruinţa credincioşilor în a înainta spre sărbătoarea Învierii Domnului, prin tot ceea ce este spre îndreptăţire şi spre sporirea a tot ceea ce înseamnă plinătatea vieţii. Numele parohiei înseşi, trimiţând la cel al Sfintei Cruci, îndatorează pe membrii ei la a o avea mereu pavăză vieţii lor trupeşti şi sufleteşti. De altfel, sfinţirea troiţei de la hotarele satului, întăreşte mereu credinţa în biruinţa Crucii, având la calea ce leagă locul de celelalte, binecuvântarea ei”.
Pentru lucrările pastoral-misionare desfăşurate în parohie şi în semn de apreciere din partea ierarhului, parohul Silviu Raul Pele a fost hirotesit iconom stavrofor.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul a amintit istoria Parohiei Cruceni, din anul 1951 până în prezent, lucrările săvârșite la locașul de cult, apoi a adus mulțumiri ierarhului, autorităților locale și centrale și credincioșilor pentru sprijinul acordat până în prezent.
Slujire arhierească la Bogâltin, Caraș-Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost prezent în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor, la Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin. Cu această ocazie Părintele Episcop a săvârșit rânduiala tunderii în monahism pentru rasoforul Heruvim, cel care se numește după depunerea voturilor manahale, Ciprian. În continuare, Preasfințitul Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. La sfintele slujbe au fost prezenți foarte mulți credincioși, iar răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
„Ne-am bucurat foarte mult că astăzi au venit foarte mulți credincioși la acest așezământ monahal, s-au împărtășit cu Sfintele Taine și credem că au înțeles cuvântul Mântuitorului din Evanghelia de astăzi: «Oricine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Acest cuvânt l-a rostit Mântuitorul pentru mulțimile care Îl ascultau în vremea aceea, dar îl rostește și pentru noi, cei care ne asumăm în aceste vremuri atât viața monahală, cât și viața de familie. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute să purtăm crucea vieții cu demnitate și responsabilitate, să parcurgem în continuare calea postului, acest urcuș spre Înviere”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Schitul Bogâltin are hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume.
„Acest schit este ctitoria credincioșilor harnici, darnici și gospodari din această zonă și de aceea credem că și obștea monahală de aici va spori atât din punct de vedere numeric, cât și spiritual și gospodăresc, pentru că au receptivitate din partea credincioșilor, dar și a autorităților locale. De asemenea, credem că aici viețuitorii vor defini și vor reînvia viața spirituală în acest colț al Eparhiei Banatului de Munte”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.
Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. În prezent se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare a acestui sfânt locaş, sub purtarea de grijă a părintelui stareț Filotei Gherman.
Sărbătoare la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, Oradea
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, cel mai mare aşezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar şi din întreaga Câmpie de Vest, la împlinirea a 27 de ani de la înființarea mănăstirii.
Ierarhul a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, în prezența obștii monahale și a unui mare număr de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de monahii de la Mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea.
În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat valoarea Sfintei Cruci pentru întreaga creştinătate: „Domnul Iisus Hristos ne arată, în antiteză, lumea cu toate bunurile, binecuvântările false și plăcerile ei, iar în opoziție totală calea care duce spre Împărăția cerurilor, o cale a Golgotei, o purtare și o asumare a crucii de către cel credincios, pentru a păși pe urmele Domnului Hristos, ca să se bucure, prin pătimiri, de înviere și de sălășluire în vecii vecilor în slava Tatălui. Slava Tatălui care se arată în lume prin Biserică și care se va arăta desăvârșit la a doua venire a Domnului, atunci când va veni ca să răsplătească fiecăruia după dragostea sa. Celor care L-au iubit și L-au urmat le va face parte, împreună cu Sfinții Îngeri, în cetele Sfinților, în veșnicia de dragoste a Împărăției cerurilor. Celor care au preferat bunătățile lumii acesteia, care sunt trecătoare, le rezervă locul în care sunt cei care au dorit să stăpânească în locul lui Dumnezeu, fără Dumnezeu, adică îngerii cei răi, duhurile necurate”.
Ierarhul a mai arătat că „purtarea crucii are în dimensiunea ei și o altă conotație, poate mai puțin înțeleasă, aceea că în viața de aici putem nu doar să ne ducem crucea cu demnitate, ci să punem și umărul la purtarea crucii semenului nostru. Purtarea crucii noastre este o datorie. Punerea umărului la purtarea crucii de către aproapele nostru este de mare frumusețe duhovnicească”.
Preasfințitul Părinte Sofronie a hirotonit pe diaconul Nicolae Alin Cudur preot pe seama Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Cărănzel, Protopopiatul Tinca, și pe teologul Aron Dorel Sabău diacon pe seama Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vărzarii de Sus, Protopopiatul Beiuș. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
Edificarea Mănăstirii „Sfânta Cruce” a început în anul 1992, în Duminica Sfintei Cruci din Postul Paștilor, la iniţiativa Episcopului Dr. Vasile Coman al Oradiei, lucrările fiind încredinţate monahiei Mina Bădilă. În anul 1993 a fost adusă aici, din satul Corbeşti, judeţul Bihor, o biserică de lemn, monument istoric, de la începutul secolului al XVIII-lea, apoi au fost zidite în incinta aşezământului monahal numeroase corpuri de chilii şi clădiri anexe, precum și o biserică mare de zid şi alte patru paraclise cu diferite hramuri, în total şase sfinte altare, toate fiind târnosite, în ultimii ani, de Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie. Prin grija stareței, stavrofora Mina Bădilă, cele 70 de viețuitoare, maici și surori, desfășoară activități filantropice, peste 100 de persoane sărace luând masa, zilnic, la mănăstire. În cadrul așezământului monahal sunt organizate și ateliere de croitorie bisericească, broderie și pictură pe lemn.
Slujire arhierească la Rohia, Maramureș
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana" Rohia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat arhim. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia; pr. prof. dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, vicepreşedinte al Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”; Florin Stan, protopopul Lăpuşului, arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, arhim. Pantelimon Ilieş, protos. Ignatie Herman. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În rândul credincioşilor s-au aflat numeroși oaspeți, personalități și oficialități.
Preasfinţitul Părinte Iustin a arătat, în cuvântul de învăţătură că, „la jumătatea postului, credincioşii care se nevoiesc și care postesc şi se silesc să ţină cu sfinţenie rânduiala Bisericii noastre, pot simţi puţină istovire sau pot simţi o oarecare oboseală şi atunci, precum o oază în pustia deşertului, cu o sursă de apă şi câţiva copaci care fac umbră, este aşezată şi Sfânta Cruce în mijlocul Postului; astfel, Sfânta Cruce este pom al vieţii, lemn sub care ne adumbrim. Este de viaţă dătător, armă şi putere asupra diavolului”.
În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul împreună cu preoţii slujitori a oficiat, în mijlocul credincioşilor, o slujbă de pomenire a monahului Nicolae Steinhardt, la 30 de ani de la trecerea sa la Domnul. „Dăm slavă Bunului Dumnezeu că ne-am întâlnit din nou la mănăstirea noastră de suflet şi de metanie, la Mănăstirea Rohia, loc sfânt şi mântuitor, munte sfânt care ne înalţă către Dumnezeu, loc sfânt în care s-au nevoit atât de mulţi părinţi cu viaţă îmbunătăţită, printre care şi părintele Nicolae de la Rohia, evreul încreştinat, botezat în Ortodoxie în 15 martie 1960, într-o chilie la închisoarea de la Jilava, botezat de către părintele Mina Dobzeu, monah basarabean, care era şi el în puşcărie, şi care i-a devenit primul părinte duhovnicesc. După aceea, părintele Serafim, care l-a primit în Mănăstirea Rohia, care a devenit stareţul dânsului, care a fost şi stareţul nostru, al celor care am urmat după dânşii, a devenit al doilea părinte duhovnicesc şi duhovnicul părintelui Nicolae. Iată, s-au împlinit 30 de ani de când a plecat dintre noi, în 30 martie 1989, şi îşi doarme somnul de veci în cimitirul Mănăstirii Rohia, de acum reorganizat şi înnobilat, aşa cum se cuvine să fie un cimitir”, a spus Preasfințitul Episcop Iustin.
Pentru contribuţia adusă la publicarea celor 21 de volume ale operei integrale Nicolae Steinhardt în calitate de membru al colectivului de redactare şi editare a acesteia, la împlinirea a 30 de ani de la trecerea la Domnul a monahului cărturar Nicolae Delarohia, Preasfinţitul Episcop Iustin a acordat Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul" pentru clerici pr. prof. dr. Ştefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul” pentru mireni conf. dr. George Ardelean, de la Universitatea din Bucureşti şi conf. dr. Florian Roatiş, de la Filiala Academiei Române de pe lângă Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Sâmbătă, 30 martie, la 30 de ani de la plecarea la Domnul a monahului Nicolae Steinhardt, ierarhul a săvârșit Slujba Parastasului în cimitirul Mănăstirii Rohia, la mormântul părintelui Nicolae Steinhardt, în prezența viețuitorilor mănăstirii, a membrilor Fundației „Nicolae Steinhardt” și a altor credincioși. În biserica mare a Mănăstirii Rohia a avut loc, apoi, evocarea personalității monahului Nicolae Delarohia.
Slujiere arhierească la Satu Mare
Preasfinţitul Părinte Timootei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturhghie și a rostit un cuvânt de învățătură în Parohia „Buna Vestire” din municipiul Satu Mare, Protopopiatul Satu Mare, cu ocazia hramului. Din soborul slujitor au făcut parte Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, pr. Gheorghe Donca și pr. Cristian Vaștag, slujitori ai lăcașului de cult amintit, pr. Cristian Boloș și alți părinți din parohiile învecinate. Între credincioșii prezenți s-au aflat oficialități și invitați. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Maestuoso” al parohiei, înfiinţat în anul 2001 şi dirijat de prof. Ioan Târţan.