În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhierești în Duminica a VII-a după Rusalii
Cu prilejul oficierii Sfintei Liturghii în Duminica a VII-a după Rusalii (a vindecării a doi orbi și a unui mut), ierarhii transilvăneni și bănățeni i-au mângâiat pe credincioșii din mijlocul comunităților în care s-au aflat și i-au îndemnat să fie neclintiți în credință, precum cei doi orbi, și să sporească în această credință cu ajutorul Bunului Dumnezeu.
Liturghie la Mănăstirea Dejani, Brașov
În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Dejani, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul mănăstirii făgărășene, protosinghelul Varlaam Nechifor, protopopul de Făgăraș, Iulian Mihai Boac și alți slujitori ai sfintelor altare.
Credincioșii din localitățile aflate în apropierea mănăstirii au participat în număr mare la liturghia arhierească din această duminică, mulți dintre ei primind Sfânta Împărtășanie.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele vicar eparhial, care a tâlcuit pe larg Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text scripturistic ce relatează minunea vindecării a doi orbi și a unui mut.
„Învățăm din Evanghelia de astăzi că Dumnezeu este foarte aplecat, foarte îngăduitor, foarte deschis spre rugăciunea celor aflați în suferință și mai ales spre rugăciunea celor care sunt infirmi, a celor care au o neputință din naștere sau le lipsește ceva din naștere. Are Mântuitorul spre aceștia o aplecare deosebită. Al doilea lucru pe care îl învățăm astăzi atât din atitudinea Mântuitorului, prin modul în care a făcut această minune, cât și din dialogul pe care îl are cu cei doi orbi, este că, pentru ca să se întâmple minunea pe care o vrem în viața noastră, pentru ca să ne fie ascultată rugăciunea noastră trebuie să avem credință puternică”, a subliniat arhimandritul Ioachim Tomoiagă.
La final, Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor despre credința pe care trebuie să o avem mereu în suflet pentru ca viața noastră să fie ocrotită de Dumnezeu, Cel care face minuni în lume, îi ocrotește pe cei care-L cinstesc și binecuvintează omenirea cu darurile Sale revărsate din iubire nemărginită.
„Mântuitorul Iisus Hristos S-a atins de ochii celor doi orbi cu atingerea dumnezeiască. A fost momentul de întâlnire a creației cu Creatorul, S-a atins Creatorul din nou de creație și a tămăduit neputința, dându-le vederea. Și pentru că L-au cunoscut pe Hristos, cei doi au primit îndemnul Lui de a nu spune nimic, pentru că Mântuitorul nu a săvârșit nici o minune pentru ca să fie cunoscut. În momentul în care le-a deschis ochii, ei L-au văzut pe Dumnezeu și trebuie să dorim și noi ca examenul credinței noastre să fie atât de puternic și să-l trecem în așa fel încât, de fiecare dată când venim la biserică, de fiecare dată când vedem minunile creației, să-L lăudăm pe Creator, de fiecare dată când se întâmplă în viața noastră o minune, să ne dăm seama că este o minune și să-L cinstim pe Dumnezeu”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
După Sfânta Liturghie, ierarhul și soborul slujitor au sfințit trapeza mănăstirii din noul corp de chilii care se construiește în acest așezământ monahal din Munții Făgărașului.
Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Liturghie în Catedrala din Cluj-Napoca
În Duminica a șaptea după Rusalii, 4 august 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși.
Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi ai Catedralei, de la Centrul Eparhial și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Discreție creștină”. Printre altele, Părintele Mitropolit a afirmat: „Domnul Hristos făcea minuni, tămăduia toată boala şi neputinţa în popor, aşa cum aţi auzit la sfârşitul pericopei evanghelice de astăzi. Pe cei doi orbi, care şi-au primit lumina ochilor, Domnul Iisus Hristos i-a sfătuit «să nu spuneţi nimănui!». Domnul Hristos dorea discreţie şi ne învaţă şi pe noi să avem discreţia creştină. Publicitatea, propaganda, nu este o virtute creştină. O virtute creştină este discreţia, modestia”.
În cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Alb Cosmin Vasile.
Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții Catedralei Mitropolitane, împreună cu studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Resfințire la Almașu de Mijloc, Alba
În Duminica a VII-a după Rusalii, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Almașu de Mijloc, protopopiatul Alba Iulia. Arhipăstorul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.
Adresându-se celor prezenți, Ierarhul a spus: „Noi, creștinii născuți din nou, suntem chemați să fim lumina lumii și sarea pământului, deosebindu-ne de lume, de lumea din jurul nostru, în același fel în care Mântuitorul Iisus Hristos era diferit de lume. Noi avem influență în lume atunci când ieșim în relief prin bună conduită, când ne conturăm distinct. Noi avem influență în lume când trăim moralitatea Fericirilor, când valorile noastre sunt radical diferite de cele ale celor necredincioși. Să ne fie clar că într-o zi vom fi dați în vileag, fie ca ipocriți, fie ca urmași ai lui Hristos, care ne onorăm calitatea de fii ai luminii, calitate primită prin Sfântul Botez”.
În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Marian Țițeiu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Jidvei cu filia Sântămărie, protopopiatul Blaj. La finalul Sfintei Liturghii, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă în activitatea administrativă și pastorală, părintele paroh Florin Achim a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Almașu de Mijloc a fost ridicată în anul 1975, în timpul păstoririi preotului Trif Pascu. Locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii între anii 1980-1981, lucrarea fiind executată de către pictorii Radu și Alexandrina Jitariu. Biserica a fost sfințită la data de 27 septembrie 1987, slujba de târnosire fiind oficiată de către Episcopul Emilian Birdaș. Începând cu anul 1996, credincioșii dreptslăvitori de aici sunt păstoriți de către părintele Florin Achim. În ultimele două decenii, au fost executate ample lucrări de renovare și restaurare a exteriorului și interiorului locașului de închinare, timp în care a fost revopsită fațada bisericii și restaurată pictura.
IPS Timotei în Parohia Brusturi
În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Brusturi, Protopopiatul Sebiș, spre a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite la biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului”.
Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii de Pr. Alexandru Botea, protopopul Sebișului, de numeroși credincioși din parohie şi din parohiile învecinate.
După sfinţirea lucrărilor de reînnoire a bisericii, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit în biserica parohială Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi. Din sobor au făcut parte Pr. Alexandru Botea, protopopul Sebișului, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, Pr. conf. univ. dr. Lucian Farcașiu, Pr. paroh Andrei Zadic, Pr. pensionar Viorel Nan și Diaconul Aurelian Iulian Moţ.
Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul „Valoarea omului” (cf. citirilor scripturistice: Rom. 15; Mt. 9), cu precădere a fiinţei sale lăuntrice, privind puterile sufleteşti şi dreapta discernere a simţurilor în practicarea virtuţilor. Ajutorul dumnezeiesc vine în întâmpinarea nevoilor sufleteşti, care nu sunt străine de cele trupeşti, vindecarea celor lipsiţi de simţurile vitale ale văzului şi auzului, din pericopa evanghelică, care au stăruit pentru aceasta în virtutea unei clarviziuni sau ascultarea unui îndemn lăuntric, simţind puterea harului dumnezeiesc din partea Binefăcătorului lor. Acesta nu aşteaptă lauda celor de faţă, atitudine ce îndeamnă la aceiaşi ţinută pe toţi, scopul adevărat al împlinirilor fiind slava lui Dumnezeu nu satisfacţiile trecătoare care adesea prilejuiesc mândrie sau slavă deşartă. Pericopa apostolică evidenţiază chiar datoria pentru cei tari în credinţă de a purta grija celor slabi, într-o aleasă comuniune creştinească după voia lui Dumnezeu. Psalmul 102, încă de la începutul Sfintei Liturghii, în acest sens intonează: „Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul, şi toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui...”. Faptul zilei, însuşi, înnoirea bisericii parohiale arată tocmai cum credincioşii nu se mândresc cu osteneala lor, ci nutresc mulţumirea de a fi adus prin aceasta laudă lui Dumnezeu, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Andrei Zadic pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte.
Preotul paroh Andrei Zadic a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru purtarea de grijă arătată, pentru osteneală şi prezenţă în mijlocul credincioșilor, precum şi pentru distincţia oferită, de asemenea a mulțumit preoţilor prezenţi și bunilor credincioși pentru tot ajutorul și jertfele făcute.
După aceasta, Chiriarhul a binecuvântat lucrările de la casa parohială.
Având în vedere sărbătorirea în acest an a satului românesc, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a făcut un scurt popas la paraclisul cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la intrarea în satul Buceava, aparţinător localităţii Brusturi, unde a fost săvârșită o slujbă de mulțumire. Chiriarhul a ținut un cuvânt de învățătură pentru persoanele mai în vârstă care nu au putut să ia parte la Sfânta Liturghie, despre praznicele lunii August, ca ultima din anul bisericesc, adică Schimbarea la Faţă, Adormirea Maicii Domnului, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, arătând scopul vieţii creştine, adică a nemuririi, ilustrat, potrivit învăţăturii părinţilor, de istorisirea despre cei 7 tineri din Efes, pomeniţi duminică.
În drumul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a făcut un popas duhovnicesc la Parohia Buteni, unde a participat la Slujba Vecerniei şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi. Totodată, Chiriarhul, cu deosebit tact pastoral, a dat câteva îndemnuri pentru buna gospodărire a activităţilor parohiale.
Slujire Paraclisul Episcopal din Caransebeș
În duminica a 7-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal cu hramurile „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Trei Ierarhi”, din Reședința Eparhială a Episcopiei Caransebeșului. Acest sfânt locaș a fost resfințit de Părintele Episcop Lucian în duminica a 7-a după Paști anul acesta, după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare.
Paraclisul a fost amenajat între anii 1934-1935 și a fost sfințit pentru prima dată în 9 octombrie 1935 de către Episcopul Vasile Lăzărescu al Caransebeșului și resfințit în 30 ianuarie 1948 de Episcopul Veniamin Nistor, spre a fi loc de închinare și reculegere sufletească pentru studenții teologi de la Academia Teologică din Caransebeș.
Între anii 2016-2018, odată cu reabilitarea reședinței episcopale, paraclisul a fost restaurat integral, pardoseala s-a realizat din parchet și s-a împodobit cu mobilier bisericesc. De asemenea, s-a restaurat și completat pictura de către pictorii Tudor Țăranu și Alin Trifa și s-au montat în ușă și ferestre vitralii.
Sfânta Liturghie la Baia Mare
Duminică, 4 august 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Mircea Filip, din Parohia Romainville, Paris, care a venit la Sfânta Liturghie împreună cu doamna preoteasă şi cei şapte copii ai lor - Efrem, cel din urmă, fiind născut cu peste două luni în urmă -, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, arhidiaconi ai Catedralei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
În timpul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit sumedenie de copii, mulţi veniţi împreună cu părinţii lor din străinătate, unde-şi duc traiul, precum şi credincioşi maturi, sosiţi acasă în concediu, care au venit să se roage împreună cu Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Iustin şi soborul, însoţiţi cei ai lor de acasă, luna august fiind dedicată, pentru mulți din străinătate, concediilor.
La momentul chinonicului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii – vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum.
„Dumnezeu lucrează minunile în parteneriat cu omul credincios, omul care-şi mărturiseşte credinţa în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu, Care vindecă bolile incurabile şi imposibile, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Numai Mântuitorul a vindecat morţi şi a vindecat orbi din naştere, pe slăbănogul de 38 de ani, a vindecat, spune în finalul pericopei evanghelice de azi, toată boala şi neputinţa în popor, străbătând oraşele şi cetăţile lor. Putem citi din atitudinea Mântuitorului durerea şi mila pe care le avea faţă de omul căzut în stare de neputinţă. Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său, l-a făcut perfect după chipul Său, desăvârşit”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop”.
Cauza tuturor suferinţelor este păcatul, iar Iisus Hristos Mântuitorul îi redă omului normalitatea: „Mântuitorul constată că păcatul şi căderea au adus omului atâta suferinţă, atâta neputinţă, au dezintegrat fiinţa umană - le-a spus credincioşilor din Catedrala arhiplină Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin -. Omul, care a fost creat de Dumnezeu cu toate simţurile necesare ca să crească şi să convieţuiască în societate, în familie şi în lume, este lipsit de vedere, este lipsit de mâini, de picioare, de putere, datorită căderii lui, datorită păcatului care a intrat ca o eroare în viaţa sa, prin ispita celui rău, prin diavol. Şi atunci Dumnezeu ce face? Îi este milă Mântuitorului de om şi îi redă normalitatea, îi redă frumuseţea, îi redă armonia, îi redă lumina, îi redă raţiunea şi înţelepciunea, îi redă măreţia de rege. Omul întreg este rege. Dumnezeu l-a aşezat pe Adam rege al creaţiei şi Eva regină”.
PS Andrei al Covasnei la Miercurea Ciuc
În Duminica Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus: „Pericopa evanghelică care s-a citit astăzi de la evanghelistul Matei capitolul 9 versetele 27-35, înfățișează două minuni săvârșite de Mântuitorul Hristos în nordul Țării Sfinte, în Capernaumul Galileii. Doi orbi cereau cu stăruință vindecare. Isaia prorocul ne spune: „V-a deschide ochii orbilor” (43, 7), Iisus Hristos lumina lumii vine să dea lumină orbilor după credința lor. Vestindu-L în tot ținutul acela au adus l-a El un mut având demon, Hristos se comportă diferit, a scos demonul și mutul a grăit, iar mulțimile exclamau: „Niciodată nu s-a văzut așa ceva în Israel”. Pericopa evanghelică a acestei duminici ne prezintă smerenia Mântuitorului și recunoștința celor doi orbi. Hristos ascultă rugăciunile celor infirmi și bolnavi și îi tămăduiește. Acești doi orbi au devenit dascăli ai rugăciunii, ai credinței și ai recunoștinței. Au devenit dascăli misionari ai credinței și vestitori ai milostivirii dumnezeiești”.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala Pocrov a Catedralei Episcopale.
Târnosirea bisericii din Cristolț, Sălaj
Duminică, 4 august 2019, credincioșii Parohiei Cristolț au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Români” a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a numărat și Preacucernicul Părinte Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom pe Părintele paroh Sabin Gabriel Lucian Chiș, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.
După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh Sabin Gabriel Lucian Chiș a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit ierarhului o icoană.
Localitatea Cristolţ este situată în partea de nord-est a judeţului Sălaj existând dinainte de anul 1500. În 1554, satul avea denumirea de Cristolţul Mare, datorită întinderii teritoriale și populaţiei numeroase, fiind atestat documentar sub denumirea de „Szolnok-Doboka”, în Monografia judeţului Solnoc-Dăbâca, volumul IV.
Numele localităţii Cristolţ a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe variante, cu diverse forme fonetice şi sonore, ultima denumire fiind atestată în anul 1890 sub forma de Nagy Keretztolcz (Cristolţul Mare), numire păstrată până în anul 1950, când a avut loc împărţirea administrativ-teritorială a României în regiuni.
La început, satul a aparţinut de moşia (feuda) Almaşului, din judeţul Cluj. Primii stăpâni ai acestui teritoriu au fost consemnați în anul 1554, când văduva lui Balassa Imre, Somi Anna, a lăsat ca moştenire o parte din avere, respectiv Cristolţul, lui Potochi Boldizsar. În anul 1595, Sigismund Bathory a donat acest ținut lui Bocskay Istvan. În anul 1696, Cristolţul-Mare a fost atestat ca sat sub ocupaţie otomană.
Biserica din Cristolţ este construită între anii 1905-1910, prin purtarea de grijă a preotului Eugen Balint, fiind succesoarea unei străvechi bisericuţe din lemn, amplasată puţin mai departe, mai înspre deal, dar care, de-a lungul timpului, s-a dovedit a fi neîncăpătoare şi destul de şubredă.
Amplasamentul actual al lăcașului de cult este situat pe o colină, în mijlocul satului, putând fi observată, cu uşurinţă, din aproape orice zonă a localității.
Biserica are formă de navă, cu o singură turlă, de dimensiuni impresionante (24 m înălţime), având lungimea de 30 m, lățimea de 10 m și înălțimea de 8 metri. Materialul de construcţie al lăcașului de cult a fost piatra de râu plată, pentru fundaţie, aceasta ridicându-se peste cota 0, cu 80 cm și având grosimea tot de 80 cm. De la acest nivel, pereţii au fost construiți din cărămidă arsă clădită cu ciment, având o grosime de 50 cm.
Începând cu anul 2008, Preacucernicul Părinte Sabin Gabriel Lucian Chiș a fost numit preot al Parohiei Cristolț, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interiorul lăcașului de cult pronaosul, peretele dinspre apus al naosului și draperia din naos și altar au fost repictate în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet stratificat, au fost instalate sistemul de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, Sfânta Masă a fost rezidită din temelie și a fost placat blatul cu marmură, s-au confecționat, din lemn de tei, iconostasul și patru tetrapoade, iar mobilierul bisericesc a fost recondiționat. În exterior biserica a fost vopsită cu vopsea lavabilă, s-a făcut acoperișul din tablă zincată, s-au montat jgheaburile și burlanele, în fața lăcașului de cult a fost montat pavaj, gardul și porțile bisericii au fost renovate și vopsite și a fost construită o clădire anexă pentru centrala termică. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Slujire Arhierească în Parohia Apateu
În Duminica a 7-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu. Cu acest prilej Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Din sobor au făcut parte: Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. paroh Constantin Ilica, Pr. Adrian Hanţiu, Parohia Vânători, Pr. Andrei Slăv, Parohia Berechiu şi Diac. Liviu Bisorca.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Matei, cap. 9, 27-35, în care se vorbeşte despre vindecarea de către Mântuitorul Hristos a doi orbi şi un mut care avea demon. Ierarhul a vorbit despre faptul că Mântuitorul ascultă rugăciunea celor bolnavi şi neputincioşi şi despre importanţa credinţei în actul vindecării, întrucât „toate câte veţi cere, rugându-vă cu credinţă, veţi primi” (cf. Matei 21, 22). Totodată, Preasfinţitul Părinte Emilian a vorbit celor prezenţi despre faptul că viaţa noastră în Hristos trebuie să fie slujire în discreţie, credinţă, sfinţenie, recunoştinţă şi smerenie.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa i-a pomenit pe ctitorii bisericii parohiale care au pus piatra de temelie în urmă cu 110 ani şi pe ţăranii arădeni din Apateu şi din satele vecine, ucişi acum 70 de ani, în timpul Răscoalei anticomuniste. În timpul răscoalei din 1949 şi-au dat viaţa pentru credinţă şi ţară, mulţi dintre ţăranii din satele arădene, precum: Apateu, Berechiu, Chereluş, Gurba, Moşiori, Sintea Mare, Şepreuş, Şiclău, Şomoşcheş, având convingerea că „demonul comunismului nu va lega gura şi trupul poporului român în a-şi manifesta credinţa şi libertatea”, după cum a subliniat Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri Preasfinţitului Părinte Emilian pentru acest popas de suflet şi pentru binecuvântarea oferită credincioşilor din Parohia Apateu, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre corurile de renume din Arhiepiscopia Aradului.
După aceasta, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul a vizitat parohiile Berechiu şi Vânători.
Sfânta Liturghie Arhierească în Parohia Tisa
Duminică, 4 august 2019, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” din localitatea Tisa, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului.
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului; Protos. Agathon Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova; Ierom. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura; Pr. Adrian Rednic, parohul comunității din Tisa; Pr. Cosmin Petrovai și Pr. Vasile Dunca, slujitori la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Sighet VII; Pr. Florin Pop din Petrova; Pr. Marius Iusco din Rona de Jos; Pr. Alin Cozuc din Odești, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social în cadrul sectorului social-filantropic şi misionar, Arhid. Gherasim Nap, alături de alți părinți invitați din parohiile învecinate.
În mulțumea credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie s-au aflat domnul Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare, domnul arhitect Dorel Cordoș, Prof. Dr. Ioan Petrovai, alături de alte oficialități locale și centrale.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condus de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotrei Sătmăreanul s-a referit la Evanghelia duminicii, despre vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum.
„Domnul nostru Iisus Hristos, în milostivirea sa, iubeşte atât de mult oamenii, poporul dreptcredincios, încât pe cei care cred cu adevărat în El îi scoate din sfera păcatului, iar pe cei stăpâniţi de diavol, cum avem cazul în Sfânta Evanghelie de azi, a doi orbi şi a unui mut din Capernaum, îi vindecă pentru totdeauna ca urmare a credinţei lor, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Noi, cei de azi, avem la fel de mare nevoie de Iisus Hristos Domnul, ca să ne cureţe de păcate, ca să ne cureţe trupul şi gândul. Doar cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos, prin post şi rugăciune, prin ajun şi viaţă curată putem să-l alungăm pe diavol din viaţa noastră, să devenim oameni curaţi, oameni ai lui Dumnezeu”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a primit în dar de la comunitatea parohială din localitatea Tisa o icoană cu Maica Domnului și un buchet de flori, iar după slujbă, după cum este tradiția, s-a înconjurat biserica și s-au rostit ectenii.