„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Slujiri arhierești în Duminica a XI-a după Rusalii
În Postul Adormirii Maicii Domnului, în Duminica a XI-a după Rusalii, la Sfânta Evanghelie a fost citită Pilda datornicului nemilostiv. Mai multe locașe de cult au fost sfințite, iar credincioșii au primit binecuvântări arhierești. Ierarhii i-au îndemnat pe cei prezenți să fie milostivi și iertători față de ceilalți, așa cum și Tatăl Ceresc îi iartă pe cei păcătoși.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Veneția de Jos, județul Brașov, a fost sfințită în Duminica a 11-a după Rusalii. Locașul de cult ridicat la 1790 a fost renovat în ultimii patru ani atât la interior cât și la exterior, prin eforturile comunității parohiale conduse de preotul Alexandru Socaciu. Pentru că nu s-au găsit mărturii ale sfințirii locașului de cult de către un arhiereu, biserica veche din satul brașovean a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat slujba de târnosire împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, protopopul de Rupea, Mircea Comșa, parohul Alexandru Socaciu și alți slujitori ai sfintelor altare. Locașul de cult a fost uns cu Sfântul și Marele Mir, stropit cu apă sfințită, iar la interior a fost refăcută Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au așezat moaște. Sfântul locaș a primit acum și hramul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie oficiată de soborul condus de IPS Mitropolit Laurențiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în apropierea locașului de cult, iar credincioșii din sat au participat în număr mare, alături de oaspeți și fii ai satului.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia duminicală, în care s-a prezentat pilda datornicului nemilostiv.
„Dacă ni se ivesc și nouă astfel de ocazii, să ne aducem aminte în fiecare zi, măcar atunci când spunem rugăciunea «Tatăl nostru», că avem o datorie imensă, o datorie atât de importantă pentru noi de a fi iertată de Mântuitorul Iisus Hristos. Și dacă El ne-a pus această condiție, cât de ușor este ca și noi să iertăm celor care ne greșesc nouă, celor care ne supără. Suntem de foarte multe ori porniți spre o tendință de răzbunare, crezând că avem dreptate și ne cerem dreptatea. Trebuie să ne aducem aminte că cea mai grea povară de purtat pentru cineva este libertatea, pentru că nu avem libertate să facem orice, ci ceea ce trebuie, orice este bine și face bine și celuilalt”, a spus ierarhul.
La final, parohul Alexandru Socaciu a fost hirotesit iconom, iar ctitorii și binefăcătorii locașului de cult au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Parohul a prezentat activitatea administrativă și misionară din cei patru ani în care a slujit la Veneția de Jos și i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate.
Sărbătoarea de la Veneția de Jos a continuat cu sfințirea Muzeului din localitate și a muzeului bisericesc, unde sunt adunate obiecte de patrimoniu, costume populare, icoane vechi și nenumărate obiecte tradiționale.
Sărbătoare la Parohia Bologa, Huedin
Credincioșii din comunitatea Parohie Bologa, Protopopiatul Huedin, l-au primit în mijlocul lor pe Înaltpresfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a sfinţit noul iconostas din biserica parohială și a săvârșit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte părintele Cristian Baciu, consilier administrativ în cadrul Eparhiei, arhid. Claudiu Grama – consilier, Dan Lupuţan, protopopul Huedinului şi alţi preoţi.
În cuvântul de învăţătură IPS Arhiepiscop Andrei le-a vorbit celor prezenţi despre virtutea iertării şi despre modelul absolut de iubire şi de iertare care este Mântuitorul Iisus Hristos. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să-i iubească şi să-i ierte pe toţi, inclusiv pe vrăjmaşi şi să aplice învăţătura Domnului Iisus Hristos, prezentată în Evanghelie.
IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a oferit părintelui Nicoară Florin rangul de iconom stavrofor, pentru întreaga sa activitate.
În continuare, ierarhul a acordat distincţii bisericeşti şi diplome de aleasă cinstire unor credincioși care s-au implicat în lucrările de înfrumuseţare a lăcașului de cult.
Biserica parohială din Bologa a fost construită între anii 1924-1932, are forma de cruce, având două abside laterale şi o absidă estică ce formează altarul, are o singură turlă amplasată pe pridvorul de la intrare. La construcţia bisericii din Bologa au contribuit financiar Octavian Goga, Vasile Goldiş şi protopopul martir Aurel Munteanu al Huedinului, care a donat suma de 5.000 lei. Pictura interioară a fost realizată în anul 1999, în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Viorel Nimigeanu.
„Cel mai vechi preot care a slujit la Bologa şi al cărui nume îl cunoaştem este Ioan Petrişor (1859-1904). Din anul 1997, Parohia Bologa este păstorită de pr. Nicoară Florin, care desfăşoară aici bogate activităţi pastorale, misionare, sociale, culturale şi edilitare”, conform protopopului de Huedin Dan-Ionuţ Lupuțan.
Resfințire la Vălenii de Mureș, Reghin
În Duminica a XI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din filia Vălenii de Mureș, Parohia Aluniș, Protopopiatul Reghin, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Eugen Doroftei care, pentru activitatea sa pastorală, a fost hirotesit întru sachelar.
În cuvântul de învățătură, adresându-se credincioșilor prezenți, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Dacă avem convingerea că putem fi buni creștini chiar stând pe terasele unor localuri, pe un teren de sport, la pescuit sau la supermarket Duminică dimineața, atunci înseamnă că am ajuns la acel punct în care socotim că Dumnezeu nu mai ocupă un loc important în viața noastră. Chiar scriitorul și gânditorul francez Voltaire, care nu era un prieten al Bisericii, a spus odată: «Dacă vreți să distrugeți religia creștină, mai întâi trebuie să distrugeți Duminica creștină». În ziua Domnului, noi avem oportunitatea să ne plasăm în prezența lui Dumnezeu și să-I aducem frustrările, eșecurile, problemele și amărăciunile noastre, ca în prezența Lui să găsim încredere, sprijin, înțelegere, speranță și iertare. Fără cinstirea Duminicii pierdem sensul vieții și ne prăbușim pe cale. Iată de ce, pe Muntele Sinai, Dumnezeu a pruncit: «Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti» (Ieș 20, 8)”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte arhim. dr. Casian Filip, eclesiahul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Mircea Filip de la Paris, pr. Ovidiu Marţiş din Cluj-Napoca, pr. Claudiu Ciscai şi pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, pr. Cristian Mărcuş, diaconi şi arhidiaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran, iar la priceasnă a cântat Marcela Ştefania Latiş.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Andrei Cosmin Pop, pe seama Parohiei Mara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Protopopiatul Sighet, iar teologul Valeriu Mircea Vana, a fost hirotonit diacon pe seama Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
În timpul Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a zilei, cu pilda datornicului nemilostiv: „Este foarte uşor de înţeles pilda aceasta, care are învăţături şi înţelesuri duhovniceşti profunde. Se înţelege că Mântuitorul vorbeşte Sfinţilor Apostoli despre Însuşi Dumnezeu, Căruia îi suntem datori cu viaţa noastră şi venirea noastră pe lume, din nefiinţă la fiinţă în lumea aceasta văzută, frumoasă, minunat creată de Dumnezeu (…) Ne-a dăruit Dumnezeu viaţa, frumuseţea fizică, înţelepciunea. Ne-a împodobit atât de frumos, încât suntem unici fiecare persoană. Ne-a împodobit faţa atât de frumos, că ne-a creat după chipul Său, cu ţinta să realizăm asemănarea cu El în milă şi iertare, nu în putere, pentru că Dumnezeu este Atotputernic. A împodobit Dumnezeu viaţa noastră cu atâtea daruri şi virtuţi: raţiunea, care, luminată şi încălzită de Duhul lui Dumnezeu, se transformă în înţelepciune; darul vorbirii, darul vederii, darul muncii, puterea de a chivernisi bunurile materiale cu înţelepciune; ne-a dat darul şi ne-a inspirat cum să ne organizăm şi chivernisim viaţa. Toate sunt darurile lui Dumnezeu”.
Ierarhul a mai arătat că „Dumnezeu este îndelung răbdător şi lesne iertător. În primul rând, în iubirea lui Dumnezeu noi beneficiem de iertare, într-o primă fază, necondiţionată, dar în cele din urmă iubirea lui Dumnezeu şi iertarea lui se pot transforma în dreptate când noi suntem nedrepţi cu ceilalţi. Şi atunci intervine dreptatea, aşa cum s-a întâmplat cu slujitorul care îi datora zece mii de dinari. Mereu l-a iertat şi i-a iertat, în cele din urmă, toată datoria, dar el n-a iertat nimic. Nu a iertat atât de puţin, cât îi datora fratele lui. Şi atunci logica lui Dumnezeu s-a schimbat nu din cauza lui Dumnezeu, a stăpânului, ci din cauza răutăţii celui ce a fost nedrept. Aici suntem, şi acesta este pericolul în viaţa noastră”.
PS Episcop Iustin a subliniat care sunt virtuţile creştine: „Biserica lui Hristos ne cheamă şi ne îndeamnă să ne pregătim prin post şi rugăciune, şi fapte bune, prin iertare, împăcare şi iubire. Biserica cheamă societatea, lumea, la împăcare, la concordie, la iertare, să fie creativă, nu distructivă, să semene cu Creatorul (…) Creştinismul este o religie a iubirii, a iertării şi a împăcării”.
Slujire arhierească la Sfântu Gheorghe
În Duminica a XI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură a spus: „Numărul 7 este numărul desăvârșirii, a ierta de 70 de ori câte 7 înseamnă să ierți până la infinit, doar așa putem ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Împăratul din Parabola evanghelică de astăzi avea o slugă datornică cu zece mii de talanți, o sumă fabuloasă, o suma de zece mii de dolari. Sluga a venit la Împărat, a căzut în genunchi rugându-L să-l ierte și să-i îngăduiască că-i va plăti tot. Împăratul, mișcat fiind de gestul lui, l-a iertat, dar ieșind sluga aceea a găsit pe unul dintre cei ce slujeau cu el și care îi datora o sută de dinari, un dinar este echivalentul unei zi de lucru, punând mâna pe el îi zicea: Plătește-mi ce-mi ești dator! A fost surd la rugămintea fratelui lui, atunci celelalte slugi văzând ce s-a petrecut au spus stăpânului toate cele întâmplate. Împăratul, chemându-l, îi zise: «Slugă vicleană, toată datoria ți-am iertat-o pentru că m-ai rugat, se cădea ca și tu să ai milă de cel împreună slugă cu tine». Şi, mâniindu-se, stăpânul l-a băgat în închisoare până plătește tot. Darurile din om sunt daruri ale lui Dumnezeu și trebuie cultivate. Bogăția poate fi un dar de la Dumnezeu dacă s-a câștigat drept, iar proprietarul să o folosească pentru el, pentru semenii săi și pentru Dumnezeu. Bogăția poate fi un drog dacă îți lipești inima de ea. Dumnezeu, bogat fiind, așteaptă de la noi să fim cumpătați în toate, ca să își reverse mila și iertarea asupra noastră”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a hirotesit întru duhovnic pe preotul Ștefan Lazăr, parohul comunității euharistice din Valea Dobârlăului, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Liturghie arhierească la Cerișa, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cerișa, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.
La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Marian-Viorel Gligor, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. La rândul său, parohul a mulțumit ierarhului și i-a dăruit o icoană.
În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.
Prima biserică de lemn din localitate a fost edificată în anul 1843, „pe spatele poporului”, potrivit unui document al vremii. Al doilea lăcaș de cult a fost construit în anii 1950-1951 şi sfințit în data de 10 noiembrie 1963, de Episcopul Valerian Zaharia al Oradiei.
Biserica în care se slujește a fost zidită între anii 1989-1993, în timpul păstoririi pr. Ioan Marian, iar în data de 13 septembrie 1993 aceasta a fost sfințită de Preasfințitul Părinte Ioan Mihălțan, Episcopul Oradiei, satul Cerișa fiind, în vremea aceea, filie a Parohiei Marca.
Începând cu anul 1996, Marian-Viorel Gligor a fost numit preot al Parohiei Cerișa, iar sub păstorirea sa s-au făcut mai multe lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale.
Pe lângă lucrările de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale, Parohia Cerișa desfășoară și o activitate social-filantropică, concretizată în ajutorarea săracilor și în păstrarea tradițiilor și a valorilor creştine.
Slujire la Spitalul Județean din Sibiu
În Duminica a 11-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Spitalului Județean din Sibiu. Din sobor au făcut parte preoții Nicolae Laţchescu și Liviu Resiga precum și diaconul Sebastian Bratu. Mulți credincioși au venit la bisericuța din lemn a spitalului pentru a se ruga la Sfânta Liturghie alături de PS Ilarion Făgărășanul și preoții slujitori, pentru sănătate, mântuire, pentru cei bolnavi.
Subiectul principal al predicii PS Episcop Ilarion Făgărășanul a fost iertarea: „Avem ca fundament al iertării răspunsul Domnului Hristos pe care Îl dă Sfântului Apostol Petru atunci când l-a întrebat de câte ori să ierte pe cel care a greșit, și anume de șaptezeci de ori câte șapte, adică tot timpul”. Ierarhul a reamintit pe larg celor prezenți șirul evenimentelor petrecute în pericopa evanghelică citită în această duminică, apoi învățăturile acesteia.
„Iertarea ne stă la îndemână, o putem face, căci, dacă nu iertăm, nu vom fi iertați, după cum spunem și în rugăciunea Tatăl nostru «și ne iartă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri». Însă noi nu iertăm cum ar trebui, adică din inimă, din tot sufletul, cu jumătate de gură, nu uităm, neținând cont că Tatăl cel Ceresc ne iartă nouă cu mult mai mult decât greșim noi înaintea Sfintei Treimi”. PS Ilarion Făgărășanul a observat că în spital, atunci când oamenii se află în suferință, este mult mai multă apropriere între cei bolnavi, chiar necunoscându-se, se leagă de multe ori o profundă prietenie, care continuă și după spitalizare.
„Așa ar trebui să fim și noi, sănătoși fiind, să putem ierta, să putem iubi pe aproapele nostru, să facem milostenie și așa să slujim Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a remarcat PS Ilarion Făgărășanul, care a îndemnat pe credincioși ca în zilele care au mai rămas din postul Sfintei Marii să meargă la duhovnic pentru a se spovedi și împărtăși.
Părintele Nicolae Laţchescu a mulțumit PS Episcop Ilarion Făgărășanul pentru că „a poposit în această insulă de speranță - Biserica «Nașterii Maicii Domnului», situată într-un ocean de durere, Spitalul Clinic de Urgență Sibiu”. Părintele Lațchescu a menționat că aici se fac rugăciuni pentru cei bolnavi din spital și nu numai, iar alături îi sunt un grup de credincioși care s-au atașat de această bisericuță, venind la slujbe și ajutând la nevoie. Alături de aceștia un sprijin important îl aduce și conducerea spitalului împreună cu personalul medical. La final părintele Nicolae Lațchescu a adus un omagiu celui care a fost părintele Ioan Drăgoi ctitorul principal al acestei biserici.