„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujiri arhiereşti în Duminica a XII-a după Rusalii
În Duminica a XII-a după Rusalii (a tânărului bogat), mai multe locaşuri de cult au fost târnosite sau binecuvântate, iar credincioşii au avut posibilitatea de a se închina la noile altare sfinţite. Credincioşii au primit binecuvântări arhiereşti, în timp
ce o parte dintre aceştia s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhii au vorbit celor prezenţi la slujbe despre calea desăvârşirii duhovniceşti relatată în Evanghelia duminicală.
Comunitatea de credincioşi din localitatea Scorei, judeţul Sibiu, a trăit clipe de mare bucurie duhovnicească în Duminica a XII-a după Rusalii. Sătenii au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii din localitatea sibiană au venit în număr mare la Biserica “Sfânta Cuvioasă Parascheva” pentru a primi binecuvântarea arhierească, pentru a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi pentru a se închina la capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă şi adus de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, parohul Andrei Todârcea şi alţi preoţi de la parohiile apropiate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.
Vizita arhierească a fost un bun prilej de a binecuvânta şi lucrările de restaurare şi de înfrumuseţare efectuate în ultimii ani la biserica menţionată. Ierarhul a stropit cu apă sfinţită catapeteasma şi întreaga biserică şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în susţinerea acestor lucrări.
Calea desăvârşirii duhovniceşti
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. Ierarhul a subliniat cum pilda tânărului bogat arată că desăvârşirea duhovnicească poate fi atinsă printr-o cale deosebită, de permanent urcuş spre Mântuitorul Iisus Hristos, o cale pe care doar unii dintre oameni o aleg.
„În toate, Dumnezeu ne cere participarea noastră de bună-voie, liberă. Nu suntem obligaţi să păzim poruncile, dar, dacă le păzim, primim răsplată. Dacă nu vom păzi poruncile, nu ne câştigăm viaţa de veci. Dacă vrem ceva în plus şi ne angajăm pentru acel ceva în faţa lui Dumnezeu, angajamentul acesta, legământul devine obligatoriu numai după ce l-am chemat pe Dumnezeu ca martor. Avem în viaţa cea de toate zilele credincioşi care sunt chemaţi, toţi, să păzească poruncile lui Dumnezeu, să fie următori lui Hristos. Avem şi o categorie de credincioşi care, dorind ceva în plus, au luat un angajament, au depus un vot şi un jurământ în faţa lui Dumnezeu că vor păzi ceea ce ei nu sunt obligaţi să păzească, dar vor să-şi asume această libertate de a păzi. Aceştia sunt monahii noştri, care depun un legământ întreit că vor păzi în viaţa lor întâi de toate ascultatea necondiţionată, apoi castitatea şi sărăcia de bună-voie”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, parohul Andrei Todârcea i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit ca semn de apreciere şi de recunoştinţă o icoană a Maicii Domnului. Credincioşii au primit din partea ierarhului iconiţe ale Sfântului Andrei Şaguna şi au fost binecuvântaţi de Părintele Mitropolit.
Sfinţire în cartierul clujean Grigorescu
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi. Locașul a fost târnosit după mai bine de 15 ani de la începerea lucrărilor de construcție.
Cu acest prilej, credincioșii participanți la slujbă au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Masă. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, care s-a încheiat cu felicitarea tuturor celor implicați în edificarea noii biserici. Cu acest prilej, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Petru Varga, distincţia “Crucea Transilvană”, iar celor are au ajutat la construcția locașului de cult le-a acordat diplome.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre cele două căi prin care omul se poate mântui. Cuvântul de învățătură a pornit de la tema pericopei evanghelice, a tânărului bogat: „Sunt două căi spre mântuire. Întrebarea esențială pe care și-o pune orice om rațional este cea pe care și-a pus-o și tânărul din Sfânta Evanghelie, <Doamne, ce să fac ca să mă mântuiesc?> Și Mântuitorul i-a zis, păzește-le acestea și vei fi viu! Evanghelia adaugă însă că el, după ce l-a întrebat toate acestea, a stăruit cu întrebările în continuare. Și atunci Domnul Hristos i-a arătat pe lângă calea acesta comună pe care trebuie să mergem toți înspre Împărăția lui Dumnezeu, i-a arătat a doua cale, calea specială a sfaturilor evanghelice și a zis: <Dacă vrei să fii desăvârșit, vinde tot ce ai, împarte săracilor, urmează-mi Mie și vei avea comoară în Cer>. I-a dat cele trei sfaturi evanghelice pe care le respectă călugării: fecioria, ascultarea și sărăcia”.
Ierarhul a vorbit și despre lucrurile care îl împiedică pe omul contemporan de la calea mântuirii: „Întrebarea pe care poate ne-o punem este: care sunt piedicile în calea mântuirii? Ori că mergem pe calea comună a păzirii poruncilor lui Dumnezeu, ori că mergem pe calea specială a sfaturilor evanghelice. Subliniez două piedici. Prima dintre ele este iubirea de plăcere și a doua este iubirea de avere. Veacul nostru este unul în care iubirea de plăcere este ridicată la rang de preocupare zilnică. O lume dornică de plăcere. Indiferent de care ar fi ea, plăcerea trupului, fie că-i desfrânare, fie că e băutură, fumat sau consum de droguri, toate ajung să-l stăpânească pe om. Omul devine dependent de aceste patimi care constituie o piedică în calea mântuirii”.
Lăcaş de cult ridicat în 15 ani
Construcția Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Grigorescu a început în anul 1999 și s-a finalizat în anul 2012. Lucrările de pictură au fost realizate între anii 2008-2012. La finalul Sfintei Liturghii, parohul Petru Varga a vorbit despre sărbătoarea târnosirii locaşului de cult și a mulțumit tuturor celor care au sprijinit biserica pentru ca aceasta să poată fi sfințită: „După ani de zile de muncă și de trudă ne-a dat Dumnezeu astăzi o zi plină de lumină, prin frumusețea Sfintei Liturghii, prin slujba sfințirii bisericii, care este o slujbă unică în istoria unei biserici. În primul rând mulțumesc bunului Dumnezeu pentru această zi minunată pe care ne-a dat-o, Îi mulțumesc pentru că ne-a ajutat în cursul celor 15 ani să ducem la bun sfârșit această sarcină care ne-a fost încredințată, mulțumesc Înaltpresfințitului Părinte Andrei și bunilor credincioși fără de care nu era posibilă ridicarea acestei biserici”. Părintele Petru Varga le-a mulțumit și corurilor din localitățile Botiza și Victoria pentru răspunsurile date la slujbă.
Slujire arhierească la Mănăstirea Albac, Alba
În Duminica a 12-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Albac, judeţul Alba. Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop Irineu a participat la Sfânta Liturghie şi a binecuvântat mulţimea de pelerini, veniți să se închine și să se roage, și de această dată, în frumoasa mănăstire de pe Valea Arieșului Mare.
În cuvântul de învăţătură adresat obştii monahale şi credincioşilor prezenţi, ierarhul a subliniat importanța poruncilor divine în viața oamenilor, precum și necesitatea ca noi să trăim în ascultare. Ascultarea, spunea IPS Arhiepiscop Irineu, “aduce succes vieții pământești și reprezintă temelia rămânerii în iubirea lui Hristos și a prieteniei intime cu Domnul, dar și condiția adevăratei fericiri. Binele din viața fiecăruia dintre noi nu este altceva decât concordanța voinței noastre cu voința lui Dumnezeu, moment în care harul ne pătrunde și ne transformă în mod plenar”.
Un moment aparte a fost legat de aniversarea onomasticii IPS Arhiepiscop Irineu, în ziua de prăznuire a Sfântului Sfințitului Mucenic Irineu, episcop de Lugdunum. Cu acest prilej au fost rostite cuvinte de apreciere legate de activitatea și misiunea ierarhului și au fost recapitulate cele mai importante etape din viața sa, dintre care cel mai mare ecou îl are în continuare perioada petrecută în paradisul terestru de la Mănăstirea Sinaia.
După cum afirma IPS Arhiepiscop Irineu, marele părinte al Bisericii nedespărțite, Sfântul Mucenic Irineu, episcop de Lugdunum, plecat la Domnul în anul 202, l-a inspirat și motivat continuu în lucrarea desfășurată până acum. Ca un gest de iubire și ca un semn al profundei legături sufletești cu Sfântul Irineu, ierarhul i-a tradus și tâlcuit o parte din operă, oferind contemporanilor bucuria cunoașterii și cinstirii unui sfânt care a jucat un rol important în alcătuirea teologiei creștine, la începutul dezvoltării acesteia.
Sfinţire a 12 izvoare din Munții Apuseni
Cu ocazia Târgului lemnarilor din Munţii Apuseni, aflat la cea de a XX-a ediţie, Primăria Comunei Horea şi locuitorii ei au amenajat 12 izvoare de pe raza localităţilor din comună în stil tradiţional, moţesc, împrejmuite cu piatră şi lemn, cu locuri de popas pentru cei care se vor opri pentru câteva clipe şi vor gusta din această apă de munte curată şi limpede. La evenimentul, care prezintă îndeaproape obiceiurile şi tradiţiile moţilor, a fost prezent Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, alături de oficialitățile locale, invitați din țară și numeroși localnici.
Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a izvorului „Poarta Izvoarelor de neam”, de la intrarea în comuna Horea. El este unul dintre cele 12 izvoare, denumite adevărate fântâni ale neamului, amenajate pe drumul naţional Alba Iulia – Horea – Huedin şi pe drumurile comunale din Munţii Apuseni, fiecare izvor având o denumire specifică zonei, dar și o poveste a lui. Ceremonia religioasă a început pe fundalul sonor al tulnicelor din Avram Iancu.
Felicitându-i pentru dârzenia cu care au înfruntat vitregia naturii, și pentru bunăvoința de a ocroti și prețui apa, IPS Arhiepiscop Irineu a afirmat: „Un loc important în ţinutul fascinant al Munţilor Apuseni îl ocupă izvoarele, cu apa lor proaspătă şi cristalină. Dacă apele primordiale, la porunca lui Dumnezeu, au produs creaturile vii – deci au produs viaţă – nimeni n-ar trebui să fie surprins că în Botez, apele sunt capabile să dea viaţă, adică să ne nască la o viaţă nouă. Poposind lângă un izvor, orice călător poate să înţeleagă că nu numai trupul, ci şi sufletul are nevoie de apă – de apa vieţii veşnice, adusă nouă de către Hristos, Care a zis: <Dacă însetează cineva, să vină la Mine şi să bea> (In. 7, 37). Iată de ce sfinţim apa care devine agheasmă, organ de vindecare şi de har, purificându-ne şi protejându-ne împotriva demonilor şi a oricărui rău. Îmi exprim admiraţia faţă de moţii noştri demni şi dârzi, prietenoşi şi ospitalieri, care iubesc plaiul lor etnic – Ţara de Apus, cum o numeşte istoricul român Vasile Pârvan. Amenajarea şi cosmetizarea acestor izvoare este o dovadă că ei preţuiesc apa, simbol al vieţii şi bogăţie naturală ce nu poate fi înlocuită”. Cea de-a XX-a ediție a Târgului Lemnarilor din Munții Apuseni a debutat sâmbătă, în comuna Horea, cu sfințirea izvoarelor amenajate de moți pentru turiștii care ajung în zonă. Serbările au continuat duminică, 23 august, în satul Mătișești, unde au fost organizate expoziții ale meșterilor populari și silvicultori, prezentări de produse tradiționale, concursul „Cel mai bun lemnar din Apuseni”, Spectacolul folcloric „Dorul de la Mătișești” și o horă moțească.
Târnosirea bisericii din Brâglez, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului a târnosit Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Parohia Bârglez. Această slujbă a încununat jertfa credincioșilor pe parcursul a mai multor ani. Începând cu anul 2008, sub coordonarea parohului Alin-Aurel Butaș și prin dărnicia și jertfelnicia celor 95 de familii de credincioși din localitate și a altor binefăcători, au fost efectuate lucrări importante la locașul de cult. Astfel, în interiorul bisericii a fost refăcută instalaţia electrică, fiind achiziţionate şi candelabre noi, Masa Sfântului Altar a fost rezidită, pereţii au fost pictaţi în tehnica frescă, au fost înlocuite uşile de acces şi geamurile, pardoseala a fost refăcută prin turnarea unei şape de beton şi placarea cu parchet, a fost făcut sistemul de încălzire pe combustibil lemnos şi au fost cumpărate stranele şi băncile.
În exterior, biserica a fost vopsită cu vopsea lavabilă, au fost înlocuite jgheaburile, în faţa locaşului de cult s-a construit o terasă, au fost turnate trotuarele, iar gardul vechi a fost înlocuit cu panouri din fier amprentat. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
După târnosirea bisericii, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locașului de cult. Alături de PS Episcop Petroniu a slujit un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând foarte mulți credincioși, curtea bisericii devenind neîncăpătoare pentru aceștia. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Radu Oros a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Bârsău Mare, Protopopiatul Jibou.
De asemenea, pentru bogata activitate desfășurată, părintele Alin-Aurel Butaș a fost hirotesit de către PS Episcop Petroniu iconom stavrofor. De asemenea, ierarhul a acordat diplome de apreciere membrilor Consiliului parohial, precum și principalilor sprijinitori care au susținut efectuarea tuturor lucrărilor la locașul de cult. Satul Brâglez a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1554. Biserica actuală a satului, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, a fost ridicată între anii 1928-1930.
Slujire arhierească la Rucăr, Ţara Făgăraşului
O mulțime de credincioși din satul Rucăr, aflat în Țara Făgărașului, îmbrăcați în costume populare, l-au întâmpinat pe Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica satului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La vremea potrivită, PS Ilarion Făgărăşanul a tâlcuit Evanghelia Duminicii a XII-a și apoi fiecare credincios a primit câte o iconiță cu chipul Sfinților Brâncoveni. A urmat o slujbă de pomenire pentru eroii martiri ai satului Rucăr, apoi primarul Comunei Viștea, Ioani Florin, a invitat pe ierarh și întreaga adunare la Căminul Cultural unde sărbătoarea a continuat cu întâlnirea tradiţională a fiilor satului.
Sfinţirea bisericii din Doba, Protopopiatul Carei
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit noua capelă de cimitir a parohiei, apoi a târnosit biserica din Parohia Doba, Protopopiatul Carei, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în interior şi la exterior, şi a reorganizării Sfântului Altar. PS Iustin Sigheteanul a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie şi a predicat. La sfârşitul Sfintei Liturghii, parohul Ioan Ardelean a fost distins de către ierarh cu rangul de stavrofor, iar binefăcătorii care au sprijinit lucrările efectuate au primit diplome de vrednicie.