„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica a XXV-a după Rusalii
Duminica a XXV-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) a fost şi sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur. Mai multe locaşuri de cult din Transilvania au primit binecuvântare arhierească, iar credincioşii au fost îndemnaţi de ierarhi să urmeze pilda samarineanului milostiv, prin ajutorul oferit aproapelui.
Credincioșii din orașul Zărnești, județul Brașov, au participat în Duminica a 25-a după Rusalii la o sărbătoare duhovnicească deosebită care a avut loc la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din oraș. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la locașul de cult și apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Ierarhul a binecuvântat cu apă sfințită exteriorul bisericii, refăcut recent împreună cu acoperișul, iar mai apoi a binecuvântat lucrările efectuate la interior. Biserica „Sfinții Arhangheli” din Zărnești a fost ridicată în perioada 1942-1947 de protopopul Vasile Stoicanea, iar în prezent este unul dintre locașurile de referință din Țara Bârsei. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, cei doi parohi ai bisericii, Nicolae și Marcel Mărginean, precum și mai mulți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate.
La Sfânta Liturghie au fost prezenți autorități locale și județene, oaspeți și numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ionuț Adrian Pâtea a fost hirotonit diacon, iar diaconul Alexandru Daniel Colțea a fost hirotonit preot pentru Parohia Cheia, Protopopiatul Bran-Zărnești.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat Pilda Samarineanului milostiv. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși ca în perioada de post dinaintea praznicului Nașterii Domnului să înmulțească actele de milostenie și să aibă credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care ne vindecă de toate bolile trupești și sufletești.
„Suntem încredințați că Mântuitorul Iisus Hristos este Samarineanul Milostiv pentru fiecare dintre noi și are grijă de noi. Întâi de toate iese în întâmpinarea noastră, ne caută El, dacă Îl căutăm și noi. El îi caută pe toți cei care sunt răniți, pe cei care poartă rănile vieții acesteia și prin binecuvântarea Bisericii vindecă atât rănile sufletești cât și cele trupești. Avem în Biserică Taina Sfântului Maslu care ne oferă sănătatea sufletească și trupească”, a subliniat ierarhul.
La final, preotul Marcel Mărginean a fost hirotesit iconom. Părintele Mărginean i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Zărnești și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului. Ierarhul a oferit acte de cinstire Adunărilor și Consiliilor parohiale din cele două parohii arondate bisericii, precum și Primăriei Zărnești, Consiliului Județean Brașov și mai multor binefăcători.
Slujire arhierească la Cluj-Napoca
Sute de clujeni au participat în duminica a 25-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii și Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej, PS Episcop Lucian a subliniat în cuvântul de învățătură că „Biserica este spitalul în care oamenii își vindecă rănile sufletești și trupești”: „Samarineanul milostiv, după ce i-a pansat rănile acestui om care a căzut între tâlhari, l-a dus pe acesta la o casă de oaspeți, casă care simbolizează Biserica creștină, unde se săvârșesc Sfintele Taine pe care Hristos Domnul le-a instituit. Sfântul Ioan Gură de Aur pe care astăzi îl pomenim și îl cinstim ne spune tâlcuind această evanghelie, că Biserica nu este un tribunal în care oamenii sunt judecați, ci este un spital, în care ei se vindecă de păcate. Biserica este un spital în care noi ne vindecăm sufletește și trupește”.
La finalul slujbei, în semn de recunoștință, IPS Mitropolit Andrei le-a oferit fraților Teofil-Ovidiu și Adrian Simion Mureșan distincţia „Crucea Transilvană”, pentru implicarea în ctitoria care se desfășoară în prezent la Catedrala Mitropolitană.
Sfinţiri în Mureş şi Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a resfințit Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Parohia Luduș – Gheja, apoi a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Pentru implicarea în viața parohiei și a Bisericii, ierarhul a acordat Diplome de „Aleasă cinstire” parohului Vasile Cercel și binefăcătorilor sfântului locaș de închinare.
Sâmbătă, 12 noiembrie, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a paraclisul cu hramul „Sfântul Grigorie Palama” din incinta Centrului cultural-catehetic „Părintele Teofil Părăian” al Parohiei Alba Iulia – Orizont. La finalul Sfintei Liturghii, parohul Sabin Vodă a primit o diplomă de „Aleasă cinstire”, Gheorghe Moldovan, a primit ordinul „Credinţă şi Unire”, iar binefăcătorii sfântului locaş de închinare diplome de „Aleasă cinstire”.
Binecuvântare arhierească la Cărănzel, Oradea
Comunitate dreptmăritoare din Cărănzel, Protopopiatul Tinca, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a s-a aflat pentru a doua oară la Cărănzel, după ce în anul 2009, pe 12 iulie, a liturghisit în biserica parohială și a instalat pe actualul paroh, Cătălin Ionuț Arvai.
Cu acest prilej, PS Sofronie a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare realizate la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, în prezența celor 77 de credincioși ai enoriei și a autorităților locale.
Sărbătoarea a început cu slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la exteriorul și interiorul sfântului lăcaș. În cadrul Sfintei Liturghii ce a urmat, după momentul citirii pericopei evanghelice duminicale, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit celor prezenți principalele învățături duhovnicești ce se desprind din Pilda samarineanului milostiv. „Aflăm ceea ce este fundamental pentru a ne mântui: să iubim, să avem în noi dragoste. În primul rând o dragoste totală față de Dumnezeu, iar apoi dragostea cu care suntem datori față de aproapele nostru. Iar aproapele este, așa cum aflăm de la Mântuitorul Iisus Hristos, prin Pilda samarineanului milostiv, fratele nostru, sora noastră, cel de lângă noi care are nevoie de ajutor”.
„Tâlcuirea duhovnicească a Sfintei Biserici, pe baza mărturiilor și tâlcuirilor Sfinților Părinți cu privire la Pilda samarineanului milostiv, este că samarineanul milostiv, cel străin, necunoscut, care vine și îl ajută pe cel căzut între tâlhari, este Însuși Dumnezeu, este Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Care vine ca străin în lume ca să îl ajute pe omul căzut în păcate, păcatele care îl distrug pe om și îl lasă abia viu. Preotul și levitul din Legea veche nu s-au ridicat la înălțimea chemării lor, chiar dacă preoția și preoția levitică în Vechiul Testament erau date nu prin alegerea personală a fiecăruia, ci erau date unei anumite părți a seminției lui Israel. Așadar, preoția Legii celei vechi s-a dovedit a fi nefolositoare, astfel că era nevoie de o nouă preoție, o chemare la slujire pe care Însuși Cuvântul lui Dumnezeu o face și o dă în Biserica Sa, ca prin această slujire să se împlinească toate nevoile aproapelui, adică scoaterea omului din robia păcatelor și a morții, pentru a putea intra în Împărăția cerurilor și a dobândi viața cea veșnică”.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotesit pe parohul Cătălin Ionuț Arvai întru iconom, pentru lucrarea pastoral-misionară desfășurată în parohie şi pentru restaurarea și împodobirea lăcașului de cult. Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a prezentat un scurt istoric al comunității parohiale și a lăcașului de cult.
În final, ierarhul a adresat un îndemn părintesc credincioşilor ca în perioada Postului Crăciunului să aibă în vedere mai ales milostenia, ajutorarea semenilor aflaţi în nevoi, a celor care sunt în suferinţă şi care au nevoie de ajutor şi mângâiere.
Localitatea Cărănzel, parte integrantă a Comunei Lăzăreni, este o aşezare situată la 30 kilometri sud-est de Oradea. A fost atestată documentar cu ocazia primei conscrieri a comitatului Bihor, în anul 1552, alături de satul Calea Mare, ca aparţinând de voievodatul Cărăndenilor. Până în anul 1929 credincioşii din localitatea Cărănzel n-au avut un lăcaş de închinare, ei participând la sfintele slujbe în biserica ortodoxă din Gepiş. La 26 decembrie 1929, din dorinţa lor de a avea un lăcaş de închinare în localitate, s-a inaugurat o capelă în sala de învăţământ a Şcolii Primare de Stat, prin grija preotului Andru Marţian. Actuala biserică a fost ridicată prin jertfa aceluiași preot paroh între anii 1934-1935.
Hramul Sfântului Ioan Hrisostom la Deva
Credincioșii din Parohia „Bunavestire” și „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Deva au sărbătorit cel de-al doilea hram al bisericii. La acest moment festiv, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, și de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Andrei le-a vorbit credincioșilor despre modelul de iubire a aproapelui propus de samarineanul milostiv din pericopa evanghelică și despre personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, cel care a lăsat moștenire Ortodoxiei cuvântări și tâlcuiri scripturistice de profunzime teologică. PS Episcop Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să se însoțească în fiecare moment de căutarea vieții celei veșnice, spre a dobândi moștenirea cea cerească în Împărăția lui Dumnezeu.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a adresat un cuvânt de mulțumire PS Episcop Andrei pentru coliturghisirea în mijlocul comunității devene, părinților slujitori și tuturor credincioșilor prezenți. Pr. Marius Ghidarcea, consilier economic în cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei și slujitor al bisericii „Bunavestire” și „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Deva, alături de pr. Miron Pârva, inspector ‘bisericesc în cadrul eparhiei hunedorene și parohul comunității devene, au adresat mulțumiri ierarhilor, preoţilor şi celor prezenţi la sărbătoare.
Sfânta Liturghie arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, unde este paroh Viorel Gavra. Din sobor au făcut parte pr. Bogdan Gavra, consilier eparhial, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Adrian Gavra, inspector şcolar, Gheorghe Bălan, fost consilier eparhial, preoţi din Baia Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de prof. Ioan Nemeş. La momentul ecteniei pentru morţi a fost pomenit Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian Chira care a trecut la cele veşnice în 30 octombrie 2016. La Liturghie, elevii de la Palatul Copiilor din Baia Mare, conduşi de prof. Maria Seraz, au venit îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare maramureşene.
Cuvântul de învăţătură rostit de PS Iustin Sigheteanul s-a referit la pilda samarineanului milostiv şi a amintit importanţa Sfântului Ioan Gură de Aur. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost făcut un parastas pentru pomenirea Arhiepiscopului Justinian.
Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare a fost înfiinţată în 1991, paroh fiind numit Viorel Gavra. În anii 1991-1993 s-au făcut formalităţile pentru obţinerea terenului, executarea documentaţiei pentru autorizaţia de construire şi de execuţie. Lucrările au început în august 1993, iar în 5 decembrie acelaşi an s-a făcut sfinţirea demisolului. Între 1994-2000 s-au efectuat lucrările la biserica propriu-zisă, situată peste demisol, iar între 2001-2003 s-a executat în aceasta pictura în tehnica frescă de către pictorul Mircea Constantinescu. Slujba de târnosire a avut loc în 24 mai 2004, fiind oficiată de IPS Arhiepiscop Justinian şi de PS Iustin Sigheteanul.