„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujiri arhierești în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci
În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), mai multe locașuri de cult au fost târnosite și au primit binecuvântare arhierească. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioși să își îndrepte întreaga viață, având ca reper învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos.
În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, mulțimi de credincioși din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” din apropierea gării mici a orașului. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica sibiană, atât la interior, cât și la exterior, și a sfințit icoanele pictate pe pereții exteriori ai locașului de cult. Alături de ierarh s-au aflat vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural eparhial, pr. Emanuel Tăvală, consilierul administrativ eparhial, Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cei doi parohi ai bisericii, pr. Cristian Vaida și pr. Claudiu Curiban, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Licinius Gabriel Ciochină a fost hirotonit preot pentru Parohia Gusu, județul Sibiu.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor prezenți înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, text biblic despre urmarea lui Hristos.
„Dumnezeu ne-a creat responsabili, liberi, pentru a putea primi ceea ce se cuvine, pentru ceea ce ne pregătim, dar și pentru a fi trași la răspundere pentru ceea ce-am făcut cu libertatea noastră. Apoi El ne cheamă spre o urmare. A-L urma pe Hristos înseamnă a-ți îndrepta întreaga ta viață pe un drum bine determinat. Drumul acesta este o cale îngustă, dar este un drum sigur. Drumul larg este cel al păcatului. Încă din primele veacuri creștine a existat o reprezentare iconografică despre calea vieții și calea morții. Calea vieții este îngustă, iar cea a morții este largă. Prima condiție pentru a-L urma pe Hristos este lepădarea de sine. Noi Îl urmăm pe Hristos fiind pregătiți de Biserică, prin Sfintele Taine. Viața frumoasă în Hristos despre care au scris Sfinții Părinți este viața liturgică a Bisericii noastre”, a subliniat Părintele Mitropolit.
Parohul Cristian Vaida a rostit un cuvânt de mulțumire, iar la final ierarhul a primit o icoană și un buchet de flori din partea celor două parohii arondate la această biserică.
Locașul de cult cu hramurile „Sfântul Mucenic Pantelimon”, „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” a fost în ultimii ani supus unor ample lucrări de înfrumusețate la exterior și la interior, iar în prezent se lucrează la pictura interioară. Curtea bisericii a fost, de asemenea, reamenajată pentru a oferi un spațiu primitor pentru familiile de credincioși care vin aici să se roage și să se reculeagă.
Slujire arhierească la Catedrala clujeană
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, protos Simeon Pintea, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. Teofil Tia, profesorul universitar la disciplina Teologie Dogmatică, pr. prof. univ. dr. Valer Bel, și consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, pe care l-a intitulat „Credință mărturisitoare”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca – primul edificiu monumental în stil românesc dupã Marea Unire din 1 decembrie 1918, are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Construită în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan (1855-1936), acestei catedrale i s-a acordat, încă de la început, o importanţă naţională, ea fiind primul edificiu monumental în stil românesc dupã Marea Unire din 1 decembrie 1918. La sfinţirea ei 5 noiembrie 1933 au fost de faţă patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, principele Nicolae, primul ministru Al. Vaida-Voievod, membri ai guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.
Târnosirea bisericii din Cioara, Câmpeni
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din filia Cioara, Parohia Baia de Arieș, Protopopiatul Câmpeni.
Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către Radu Culda, protopop al Câmpeniului, și de către părintele Ștefan Cordea.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, IPS Arhiepiscop a spus: „Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne cheamă să ne luăm crucea și să-L urmăm pe calea strâmtă a renunțărilor, a suferințelor, a necazurilor și a adversităților. Asumarea crucii începe cu lepădarea de sine, cu dezbrăcarea de omul cel vechi, plin de răutate, de mândrie, de egoism, de ambiții deșarte și de pasiuni dezordonate. Purtătorii crucii sunt aceia care slujesc în chip smerit lui Dumnezeu și semenilor, fiind totdeauna gata să se sacrifice de dragul celuilalt. Creștinii care merg după Hristos pe drumul spinos al vieții se eliberează de cleștele patimilor, înaintând spre desăvârșirea morală, spre ținta sfințeniei”.
Biserica din filia Cioara a fost ridicată între anii 1988-2004, proiectul arhitectonic al locașului de cult fiind întocmit de către sculptorul Iosif Szabo. Pictura în tehnica fresco și icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de către pictorul Dorin Slevaș, în perioada 2004-2009. Toate lucrările au culminat cu slujba de târnosire a locașului de cult, oficiată de IPS Arhiepiscop Irineu.
La finalul Sfintei Liturghii, cei care au oferit ajutor locașului de închinare au primit din partea ierarhului „Diplome de aleasă cinstire”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Vizită pastorală la Paleu, Oradea
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Paleu, Protopopiatul Oradea. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în paraclisul amenajat pentru slujire din vecinătatea noii biserici parohiale cu hramurile „Sfânta Mare Muceniţă Anastasia” şi „Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului”, aflată în construcţie.
Ierarhul a fost întâmpinat şi aşteptat de către comunitatea dreptmăritoare din Paleu, o comunitate tot mai numeroasă datorită faptului că la Paleu, localitate aflată zona metropolitană a Oradiei, sat locuit în preponderenţă de etnici maghiari, odată cu dezvoltarea urbană a Oradiei din ultimii ani, zeci şi zeci de case s-au ridicat şi chiar un nou cartier s-a construit, mulţi orădeni preferând să se mute în această zonă. Astfel, înălţarea unei biserici ortodoxe pentru această nouă comunitate ortodoxă românească a apărut ca o necesitate pastoral-misionară deosebit de importantă.
La iniţiativa şi cu binecuvântarea PS Episcop Sofronie al Oradiei, tânărul preot Vasile Cosmin Popa, hirotonit de către ierarh în data de 25 martie 2009, a primit misiunea de a zidi o nouă biserică ortodoxă în Paleu şi de a forma şi întări o comunitate dreptmăritoare românească care numără 120 de familii. Lucrările de construcţie a bisericii au început în luna mai a anului 2013, iar în prezent construcţia este ridicată, crucea de pe turla centrală a fost montată, fiind în execuție lucrări la acoperișul sfântului lăcaș. Toate aceste lucrări s-au realizat exclusiv prin ajutorul şi daniile credincioşilor din Paleu.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Marcu, PS Episcop Sofronie, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat semnificația crucii pe care fiecare creștin în parte o are de purtat în viața pământească, pe cărarea cea strâmtă către Împărăția cerurilor: „Imnele liturgice ce se cântă în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci grăiesc lămurit despre tema acestei duminici, dar în mod cu totul strălucit vorbește Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Galateni, din care un fragment a fost citit astăzi, când spune: «M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine» (Galateni 2, 20). În felul acesta, noi toți creștinii trebuie să vedem că îndată după botezul nostru ne-am răstignit împreună cu Hristos, am murit cu El și am și înviat împreună cu El. Și așa călătorim pe parcursul vieții noastre pământești, în stare de răstignire împreună cu Hristos, dar crescând în noi deja roadele Învierii Domnului”.
Ierarhul a mai arătat că „noi creștinii suntem răstigniți împreună cu Domnul Iisus Hristos, răstigniți pentru lume și lumea pentru noi la fel răstignită este. Dar răstignirea, dincolo de jertfa cea mântuitoare a Domnului, înseamnă cea mai mare binecuvântare și cea mai importantă binefacere și darul cel mai de preț pe care Dumnezeu l-a făcut omului prin răstignirea pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Nouă creștinilor nu ne rămâne decât să Îl urmăm pe Hristos, să mergem după El pe calea Crucii, ceea ce înseamnă că viața noastră întreagă trebuie să fie o crucificare permanentă, în sensul de a răstigni păcatele din noi, a răstigni egoismul și patimile sale, a ne răstigni ca oameni vechi, după chipul lui Adam cel vechi, pentru ca în noi să prindă chip Adam Cel Nou, Domnul nostru Iisus Hristos (…) De aceea, trebuie să privim lumea nu ca pe o sursă de plăcere, ci în lumina Sfintei Cruci să o vedem ca pe un permanent izvor de binecuvântare și invitație din partea lui Dumnezeu de a o păstori, lumea, de a o stăpâni, natura, cu responsabilitate, și nu storcându-i energiile pentru a ne satisface plăcerile și setea de consum, cu toate că trăim într-o societate ce se numește chiar așa, societate de consum, de care Hristos Domnul ne învață să ne depărtăm, nefiindu-ne de folos”.
Aurel-Simion Goga, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a vorbit despre lucrarea pastoral-misionară şi ctitoricească pe care parohul Vasile Cosmin Popa o desfăşoară în această nouă parohie, înfiinţată în anul 2009 și a prezentat lucrările de zidire a noului sfânt locaş. Parohul Vasile Cosmin Popa a mulțumit tuturor pentru ajutorul oferit în aceşti ani de când îşi desfăşoară activitatea preoţească la Paleu. La final, ierarhul a felicitat pe paroh şi pe dreptmăritorii creştini din Paleu pentru lucrare ctitoricească pe care o desfăşoară prin zidirea noii biserici, adresând îndemnul şi încurajarea de a continua, şi pe mai departe, efortul şi jertfa construirii noului sfânt lăcaş.
Slujire arhierească la Miercurea Ciuc
Credincioșii de la Catedrala Episcopală din municipiul Miercurea Ciuc au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Andrei a subliniat importanța asumării Crucii Mântuitorului ca jertfă și mărturie a vieții creștinești. De asemenea, ierarhul a vorbit despre „chipul minunat în care toate marile Praznice ale Ortodoxiei se întrepătrund, înălțându-se întru slava Crucii, spre a ne arăta pe noi toți fii și fiice ale Cereștii Împărății”.
Răspunsurile liturgice au fost date de trei coruri: corul de copii al Centrului Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, coordonat de preoteasa prof. Loredana Bijec, corul obștii monahale al Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nicolae”, precum și de Corala Catedralei Eparhiale din Miercurea Ciuc, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Liturghie arhierească în Fântânele-Rus, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Fântânele-Rus, Protopopiatul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și Dan Dregan, protopopul Jiboului.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ceaca, din Protopopiatul Jibou, pe diaconul Dumitru-Florin Pușcaș.
La finalul slujbei, ierarhul a hirotesit întru sachelar pe parohul Traian Micle, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la biserica parohiei. La rândul său, parohul a mulțumit ierarhului și i-a dăruit o icoană.
În continuare, PS Episcop Petroniu a sfințit un monument al eroilor localității, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în cadrul celor Două Războaie Mondiale, după care a oficiat o slujbă de pomenire a acestora.
Prima biserică din localitate se presupune că a existat în locul numit Hlube, zonă care a fost și prima vatră a satului. Ulterior, odată cu extinderea localității, s-a construit un alt lăcaș de cult, din lemn, acesta fiind menționat în Conscripția de la 1773. Din această biserică s-au păstrat, până în prezent, cinci cărţi bisericeşti: Cazania lui Varlaam din 1699, Strastnicul din 1773, Apostolul din 1802, Liturghierul din 1807 și Penticostarul din 1808, toate fiind scrise cu litere chirilice, precum şi două icoane de lemn, din secolul al XVIII-lea, respectiv una cu Sfântul Arhanghel Mihail, iar cealaltă cu Sfântul Ierarh Nicolae, ambele fiind înnoite în anul 1887. Atât cele cinci cărţi bisericeşti, cât și cele două icoane de lemn, au intrat în patrimoniul cultural naţional.
Cel de-al treilea lăcaș de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost ridicat în jurul anului 1810, pe locul unde astăzi este situată şcoala satului. A patra biserică a fost edificată tot din lemn, fiind acoperită cu şindrilă și având un singur turn. Aceasta a fost sfințită în anul 1887. Actualul lăcaș de cult a fost construit în anii 1935-1936, de maistrul de biserici, Peterfi de la Buduş, judeţul Cluj, în formă de cruce. Iconostasul şi partea lemnoasă a fost executată, în întregime, de maistrul Rupic de la Bistriţa, iar pictura de pe catapeteasmă a fost realizată de pictorul Iuhas din Gherla. Biserica a fost sfințită în data de 8 noiembrie 1936, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii acestui sfânt lăcaş. Începând cu anul 2013, părintele Traian Micle a fost numit preot al Parohiei Fântânele-Rus, iar sub păstorirea sa au avut loc lucrări de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale.
Slujire arhierească la Catedrala din Deva
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 16 septembrie, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Dorin Sorin Tiroi a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Schimbarea la Față” din Ocolișu Mare, cu filia Bretea Română, Protopopiatul Hațeg.
PS Episcop Gurie, a rostit și omilia pericopei evanghelice citite în această Duminică la Sfânta Liturghie, despre luarea Crucii și urmarea lui Hristos. După Sfânta Liturghie, ierarhul, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru pruncul Maxim, fiul părintelui Marius Iovan, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Târnosire la Solduba, Carei
Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Solduba, Protopopiatul Carei. Locașul de cult, numit de credincioşi şi Catedrala Codrului, s-a aflat în ultimii ani într-un proces de restaurare și de reorganizare a Sfântului Altar, astfel că a fost refăcută Sfânta Masă şi instalată o catapeteasmă nouă.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul pe o scenă amplasată în apropierea bisericii, în fruntea unui sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte arhim. dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, pr. Florin Mocanu, protopopul de Carei, pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, preoţi din parohiile Ţării Codrului. În timpul Sfintei Liturghii, PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a hirotonit întru diacon un tânăr teolog. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În rândurile multor credincioşi care au asistat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie s-au aflat primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, ing. Mircea Leţiu, fost membru în Naţională Bisericească. La momentul chinonicului, ierarhul a transmis binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi a rostit cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia duminicii – luarea Crucii şi urmarea Domnului Iisus Hristos. În semn de apreciere pentru activitatea pastorală și misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică de 14 ani în această parohie şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Solduba, Protopopiatul Carei, preotul Ionel Mureşan a fost hirotesit iconom stavrofor, Simion Ardelean, primarul comunei Homoroade, a primit o distincție, iar diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, cântăreţul Vasile Pintea, paraclisierul Attila Iuhasz şi deputatul Octavian Petric, binefăcător. PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a primit în dar o icoană.