„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujiri arhierești în Duminica după Botezul Domnului
În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), credincioșii au primit binecuvântarea arhierească, participând la Sfânta Liturghie. De asemenea, credincioșii au fost îndemnați de ierarhi să depună efort în obținerea darurilor duhovnicești și a mântuirii care se câștigă prin pocăință.
Credincioșii din Parohia Bogatu Român din județul Sibiu au primit în Duminica de după praznicul Bobotezei vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat cu apă sfințită lucrările de înfrumusețare efectuate în ultimii ani la biserica parohială, locaș de cult închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
După slujba de binecuvântare, Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, parohul Sevastian Ghiorghiasa și alți slujitori ai sfintelor altare.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre chemarea la pocăință pe care ne-o adresează Mântuitorul Iisus Hristos în Evanghelia din această duminică și i-a îndemnat să fie mereu aproape de Biserica străbună, unde găsesc ajutor ceresc și har mântuitor.
„La început de an trebuie să înțelegem că datoria noastră este de a sta aproape de Hristos, de a călători împreună cu El, de a fi în școala Lui, învățând și mai ales transpunând în practică tot ceea ce am învățat în Biserică. Dacă Mântuitorul Iisus Hristos a venit și ne-a adus Lumină, dacă Îl cunoaștem pe Hristos, atunci să ne pregătim pentru unirea cu El prin Sfânta Împărtășanie. Îi aducem pe copii mai des la Sfânta Împărtășanie, pentru că cei până la șapte ani pot fi împărtășiți fără spovedanie, dar să stăm și noi de vorbă cu Hristos, să ne apropiem și să stăm apoi la Masa Împărăției pentru că aceasta ne aduce o mare bucurie duhovnicească”, a spus ierarhul.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară, părintele Sevastian Ghiorghiasa a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, familiile care au susținut financiar lucrările de înfrumusețare ale bisericii din Bogatu Român au primit acte de cinstire din partea ierarhului.
Parohul Sevastian Ghiorghiasa i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității parohiale și credincioșilor care au contribuit la înfrumusețarea locașului de cult.
Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Slujire în parohia clujeană „Sfântul Toma”
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Apostol Toma”, din cartierul clujean Mărăști, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Benedict Vesa, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, Alexandru-Constantin Ciui, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. Liviu Vidican Manci, parohul Dănuț Goga, preotul slujitor Marius Goga și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Iisus Hristos, Lumina lumii”: „Lumina lumii își începe propovăduirea într-o cetate care era cosmopolită. Domnul Hristos nu s-a așezat nici în orașul său natal Nazaret, ci în apropiere, în Capernaum, lângă Marea Galileii, de acolo și-a început misiunea de propovăduire. Pe lângă evreii care locuiau acolo, locuiau și păgâni, populație amestecată. De ce o fi făcut Domnul Hristos lucrul acesta? Tocmai ca să ne arate că el este Lumina lumii și a venit să-i lumineze pe toți oamenii și să-I aducă la cunoștința Adevărului și la mântuire”.
De asemenea, ierarhul a menționat că Mântuitoul Iisus Hristos este speranța lumii: „Atunci când își susținea catehezele și binevestea lumii învățătura lui Hristos, Lumina lumii, Sfântul Chiril al Ierusalimului a încercat să tâlcuiască numele. În cateheza a zecea zice «Iisus» se numește așa, cu numele acesta evreiesc care înseamnă «Mântuitor». El este mântuirea lumii întregi. Așa se numește în ebaică, Iisus. Dar în greacă se numește «Hristos» – «Unsul», adică «Cel ce tămăduiește lumea întreagă». O tămăduiește de păcat și de moarte și o duce în Împărăția Cerurilor. El este Mântuitorul. El este doctorul cel mare”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ciprian Gheorghe Stănișor, pe seama Parohiei Ciceu Corabia, din Protopopiatul Beclean.
La finalul slujbei, părintele Marius Goga a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare și, de asemenea, pentru prezența sa la manifestarea cultural-artistică, organizată de Parohia Sfântul Toma pentru a marca „Anul omagial al satului românesc”, ca o recunoștință pentru toți enoriașii și binefăcătorii parohiei. Evenimentul a avut loc sâmbătă seara la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Printre cei care au primit distincții din partea IPS Mitropolit Andrei s-au aflat parohul Dănuț Goga, ministrul Vasile Pușcaș, prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu, ing. Ovidiu Turc, ing. Ovidiu Mureșan, Liviu Neag și Sanda Tarko.
Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au început lucrările de ridicare a lăcașului de cult, ce au fost finalizate în 2005. În septembrie 2006, biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Biserica are formă de cruce, cu o singură turlă, iar un element unic în arhitectura sa îl constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Slujire arhierească în Parohia Ighiu, Alba Iulia
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” a Parohiei Ighiu, Protopopiatul Alba Iulia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită, începând cu anul 2017, de către părintele Marius Miclea. Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, ierarhul a spus: „Există un singur lucru important sub soare, un singur lucru care place în mod deosebit lui Dumnezeu: mântuirea sufletului. Râvna pentru mântuirea sufletului este, de fapt, un dor pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu. Dacă întrebi pe cineva: «Vrei să ajungi în Rai, în Împărăția cerurilor?», acela îți va răspunde: «Da, sigur că da!». Și dacă îi spui, apoi: «Ei bine, pentru aceasta trebuie să faci cutare sau cutare lucru», inima aceluia se va întrista. Toți vor să ajungă în cer, dar nu fiecare are dorința de a se osteni în acest scop. Nu este suficient să dorești; trebuie să te ostenești, să suferi, să alergi și să lupți, precum Însuși Mântuitorul nostru ne spune: «Împărăția cerurilor se ia prin asalt, iar cei ce dau asaltul o cuceresc pe ea» (Mt. 11, 12)”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească în parohia bihoreană Bălaia
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Bălaia, Protopopiatul Oradea. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, după citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Matei, PS Episcop Sofronie a vorbit celor prezenți despre însemnătatea începutului propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos, subliniind semnificațiile cuvintelor „Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor”: „Aceste cuvinte răsună cu putere în sufletele noastre până în ziua de acum și până la cea de-a doua venire a Domnului va fi tot așa, căci, pentru fiecare generație de creștini și pentru fiecare creștin în parte, începutul urcușului duhovnicesc se face la îndemnul acesta al Domnului Hristos: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor» (…) Ce înseamnă aceste cuvinte? Nu se referă la o pocăință exterioară, pe care oamenii să o vadă, să o recunoască, și, astfel, să dobândim eticheta de pocăiți. Ci pocăința este schimbarea inimii, schimbarea omului lăuntric, schimbarea felului nostru de a fi, schimbarea felului nostru de a ne comporta, transformarea noastră, din oameni ai cărnii, ai păcatului, ai întunericului, ai morții, în oameni duhovnicești, oameni ai virtuții, ai luminii, ai vieții celei veșnice, ai mântuirii, pentru că, de aceea a venit Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ, ca să ne aducă nouă, oamenilor, în dar, viața cea veșnică. El a venit ca o Lumină mare, cea mai mare în acest pământ, ca o Lumină în întuneric, ca o Lumină Care să strălucească celor din latura și din umbra morții, adică întregului pământ, întregului neam omenesc cuprins, prin păcat, de întuneric și de moarte”.
Ierarhul a mai subliniat că „noi, prin Biserică și în Biserică, care este comuniunea Sfinților, avem bucuria trăirii împreună cu Dumnezeu, cu Dumnezeu-Omul, Domnul nostru Iisus Hristos, în Duhul Sfânt și, astfel, petrecând împreună cu Domnul, ajungem la vederea Tatălui, prin Fiul, în Duhul Sfânt. Este important pentru noi toți să rămânem în Biserică, să rămânem în comuniunea Sfinților, să rezistăm minciunilor, răutăților și ispitelor din lume, de orice fel, care caută să ne îndepărteze de dragostea lui Dumnezeu. Să nu ascultăm, astfel, de glasuri înșelătoare, ci să ne rugăm și să ne bucurăm împreună și, având darul acesta mare, uriaș, incomparabil, al prezenței în lume, în Biserică, dar și în sufletele noastre, prin Taina Sfântului Botez, a Luminii lui Dumnezeu, iarăși să ne bucurăm, să răbdăm toate încercările, să iertăm toate nedreptățile ce ni se fac și să ne rugăm pentru lumea întreagă, pentru ca tot mai mulți oameni să ajungă la vederea și la cunoașterea lui Dumnezeu și la bucuria împreună-petrecerii cu Domnul Iisus Hristos, în Duhul Sfânt, în lumina cea veșnică a Împărăției celei netrecătoare”. La final, parohul Romulus Dănuț Vidican a adus mulțumiri ierarhului și credincioșilor.
Sfânta Liturghie la Catedrala din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor din care au făcut parte: arhim. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Viorel Bud, pr. Vasile Botiş, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Florin Bălan, pr. Claudiu Ciascai și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, soliste Paula Coteţ şi Alexandra Bodea. Catedrala a fost plină de credincioşi, între ei aflându-se mulţi tineri.
În omilia primei duminici de după Botezul Domnului, PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre începutul propovăduirii Domnului Iisus Hristos şi luminarea neamurilor prin cuvântul care îl aducea. „Ne-am împodobit din frumuseţea duhovnicească a sărbătorilor, sufletele şi chipurile noastre le-am luminat, pentru că noi primim lumină din lumina lui Hristos şi ne luminăm prin post, rugăciune şi fapte bune. Ne luminăm prin participarea la Sfintele Liturghii şi ne îmbrăcăm sufletele în straiele necesare ale sfinţeniei, ale frumuseţilor dumnezeieşti. De aceea, şi pericopa evanghelică de astăzi ne vorbeşte tocmai despre lumină, pentru că Evanghelia pe care a adus-o Mântuitorul, vestea cea bună, a adus-o ca să fie lumină lumii. Până la urmă, Mântuitorul Însuşi este Lumina Lumii”, a spus ierarhul.
Apoi, PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre pocăinţă, despre schimbarea omului în Hristos: „Acest mesaj a venit să ni-l aducă Mântuitorul: să ne întoarcem, să fim ca pruncii. Să ne iubim, să ne iertăm, să avem încredere în Dumnezeu, în Biserica noastră, care are chipul mamei şi ne iartă întotdeauna, pentru că ne iubeşte şi nu ne poate niciodată pedepsi, nici alunga, nici îndepărta. Şi Dumnezeu este la fel. Acest mesaj a venit să ni-l aducă Mântuitorul, iar cărturarii şi fariseii nu înţelegeau. Să avem multă speranţă, multă încredere în Dumnezeu şi să schimbăm în viaţa noastră cât de cât, din când în când, şi poate chiar mereu, să schimbăm în viaţa noastră ce nu este în rânduială. Să punem început bun în toate lucrurile noastre, pentru că avem majoritatea, din mila lui Dumnezeu, o viaţă înainte şi putem în această viaţă să le punem toate în rânduială, cu iubire faţă de Tatăl Nostru, faţă de Sfânta Biserică, faţă de Mântuitorul Iisus Hristos, Lumina Lumii şi Mântuitorul tuturor neamurilor pământului”.
Slujire la Catedrala din Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Andrei a spus credincioșilor: „Profetismul în Vechiul Testament a fost o instituție dumnezeiască. Primul profet a fost Moise, conducător religios și politic al poporului evreu vreme îndelungată. Sfântul Ioan, profet al celui Preaînalt, de la naștere a fost închinat lui Dumnezeu de părinții Zaharia și Elisabeta. În Vechiul Testament avem patru profeți mari: Isaia, Ieremia, Iezechiel și Daniil, și 12 profeți mici, pentru că operele lor sunt reduse ca dimensiune. Profeții au fost oameni obișnuiți, chemați de Dumnezeu prin Duhul Sfânt ca să conducă poporul ales în momente de criză morală. Poporul evreu era un popor monoteist, prin firea lor evreii cădeau în politeism pentru că aveau o viață comodă lipsită de răspundere. În timpul regilor, Dumnezeu trimite profeți pentru că poporul era în vreme de criză morală. Profetul avea conștiința dreaptă, era degetul lui Dumnezeu, justițiarul dădea pedepse cu misiune pedagogică de a îndrepta. Clasa conducătoare a poporului evreiesc în timpul Sfântului Ioan Botezătorul interpreta strâmb venirea lui Mesia, care să-i dezrobească din robia romană. Sfântul Ioan Botezătorul, chiar dacă era privit ca Mesia, în smerenie în fața mulțimii exclamă: «Vine după mine cel căruia nu îi sunt vrednic să-I duc încălțămintea, Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc» (Matei 3, 11). După ce Îl botează pe Mântuitorul în apă, își încheie misiunea în Valea Iordanului, dar se îndreaptă spre regele Irod Antipa, certându-l pentru incest. Se aseamănă cu Profetul Ilie, care a certat pe regele Ahab și soția sa Izabela. A fost aruncat în temniță și l-a costat decapitarea. Sfântul Ioan Botezătorul L-a recunoscut pe Mântuitorul ca Miel al lui Dumnezeu (…) Șansa noastră, a credincioșilor, este îndreptarea, întoarcerea la Dumnezeu când cădem în ispita păcatelor, să ne ridicăm fără a deznădăjdui alergând la Sfintele Taine”. Răspunsurile la strană au fost date de către grupul de copii ai Școlii Generale „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, conduși de prof. Loredana Bijec, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Liturghie arhierească în Parohia Dobrin, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Dobrin. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și pr. Mihai-Adrian Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. Cu această ocazie, PS Episcop Petroniu a sfințit și iconostasul lăcașului de cult, în urma lucrărilor de înnoire efectuate asupra acestuia.
În continuare, ierarhul a hirotesit întru sachelar pe parohul Ioan-Sergiu Gaga, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate de acesta. De asemenea, PS Episcop Petroniu a acordat o diplomă de apreciere primarului comunei pentru implicarea în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică. Parohul a mulțumit ierarhului și i-a oferit o cruce de binecuvântare.
În localitatea Dobrin există două lăcașuri de cult, unul de lemn și altul de zid. Biserica de lemn a fost construită în anul 1720. Actualul lăcaș de cult de zid a fost edificat, cu mari sacrificii din partea credincioşilor Parohiei Dobrin, în timpul pr. Liviu Ungur, între anii 1994-2003. Locașul a suferit ample modificări care au fost finalizate de pr. Sergiu Gaga, între anii 2014-2016. Astfel, în interiorul bisericii pardoseala a fost vopsită și acoperită cu mochetă, au fost înlocuite geamurile, s-a instalat un sistem de sonorizare, au fost montate policandrul și aplicele pentru iluminat, iar chipurile ierarhilor au fost repictate. În exterior, lăcașul de cult și soclul acestuia au fost revopsite, s-au montat jgheaburile pentru scurgerea apei și parazăpezile, gardurile și porțile au fost reparate și vopsite și a fost construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.