„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi
În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, a lăsatului sec de carne, credincioşii au fost îndemnaţi să se apropie de perioada Postului Mare prin săvârşirea cât mai multor fapte bune, fapte care le vor asigura câştigarea Împărăţiei Cerurilor.
Credincioşii din Parohia Vurpăr, Protopopiatul Sibiu, au participat în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi la o sărbătoare a comunităţii, prilejuită de sfinţirea şi inaugurarea Centrului social „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din parohie. Sfinţirea a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Vurpăr, iar la final a inaugurat centrul social. Ierarhul a fost întâmpinat la Vurpăr de feciorii călare şi de mulţi credincioşi înveşmântaţi în straiele populare specifice satului. Sărbătoarea a adunat mulţi fii ai satului, iar oaspeţi de seamă au venit să se bucure de această zi deosebită alături de comunitatea de la Vurpăr. În soborul slujitor s-au aflat consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ion Coşa, parohul Eugen Marin şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat credincioşilor efectele faptelor bune, prin care fiecare îşi câştigă viaţa în Împărăţia lui Dumnezeu.
„Ni se aminteşte acum că, în această călătorie pe care o facem cu Hristos, trebuie să luăm aminte. Noi nu ştim cât de lungă este viaţa noastră, pentru că ea este rânduită de Dumnezeu. Avem şansa să ne câştigăm raiul în orice clipă din viaţa noastră, pentru că raiul trece prin faţa noastră, dar există şi pericolul atât de mare încât să ne irosim viaţa şi să ne ducem dincolo, unde este multă suferinţă”, a spus Părintele Mitropolit.
Parohul Eugen Marin a fost hirotesit iconom stavrofor la finalul Sfintei Liturghii. Părintele Mitropolit a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” lui Ioan Albescu, iar Adunarea şi Consiliul parohiale, Primăria comunei şi alţi binefăcători au primit acte de cinstire.
Sărbătoarea de la Vurpăr a continuat cu sfinţirea şi inaugurarea Centrului social „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din parohie. Aici, 60 de copii vor primi asistenţă socială şi ajutor material, şi vor avea posibilitatea să participe la activităţi catehetice şi educative. Ierarhul a târnosit cu apă sfinţită şi untdelemn sfinţit aşezământul şi a felicitat comunitatea parohială pentru această lucrare începută în sat.
„În perioada 20012-2015 am edificat pe fostul loc al unei capele acest centru închinat Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi Sfântului Nicolae. Am ajutat până acum peste 60 de copii din sat şi încercăm să implementăm acum noi proiecte pentru elevii din satul nostru, împreună cu profesorul de religie de la şcoala noastră”, ne-a spus preotul Eugen Marin.
IPS Andrei la Catedrala Mitropolitană
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.
Ierarhul a tâlcuit evanghelia duminicii cu privire la Judecata de Apoi şi a spus că fiecare om va avea ca martori ai apărării faptele milosteniei trupești și sufletești. Un alt mare apărător în fața Judecății universale va fi nejudecarea aproapelui. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe clujeni să încerce să îşi îndrepte viaţa.
„În această perioadă a înmulţirii preocupărilor duhovniceşti, Sfânta Biserica ne-a adus aminte întâi de fiul risipitor, de dreapta judecată, iar duminica viitoare, Sfânta Biserică ne va aduce aminte de izgonirea lui Adam din Rai. La toate acestea meditând, încercăm, atât cât putem, să ne îndreptăm viaţa, să înmulţim preocupările noastre duhovniceşti, lectura din Sfânta Scriptură, participarea la sfintele slujbe, spovedania, faptele de milostenie şi toate celelalte virtuţi pentru că, atunci când El va veni să judece viii şi morţii şi să răsplătească fiecăruia după faptele sale, putem avea speranţa să ne spună şi nouă: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi Împărăţia cea pregătită vouă de la întemeiere lumii, căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau, străin am fost şi M-aţi primit, gol am fost şi M-aţi îmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat, în temniţă am fost şi aţi venit la Mine» (Mt 25, 34-36). Amin”.
Liturghie arhierească la Catedrala din Oradea
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, a lăsatului sec de carne, a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru sute de credincioși care au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” de la Catedrală.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit o predică în care a subliniat învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos
„Duminica de astăzi ne aduce aminte să nu lăsăm deoparte milostenia, să nu lăsăm deoparte grija față de aproapele nostru lipsit, flămând, însetat, străin, gol, bolnav, întemnițat, suferind și marginalizat, pentru că în aproapele nostru, fratele mai mic al lui Hristos Domnul, stă Însuși Hristos Mântuitorul, prin chipul Său, tăinuit, urmând ca noi, prin fapta cea bună, să descoperim propriul nostru suflet și chipul lui Hristos din inima noastră, Care este Bun și Milostiv și Care a murit pentru noi, oamenii, și pentru toți frații noștri în umanitate”. PS Sofronie a adăugat că: „El este și Judecător Drept, Care Se va întâlni cu fiecare dintre noi la sfârșitul veacurilor și în fața Căruia va trebui să dăm socoteală pentru faptele noastre. Judecata de Apoi ne așteaptă pe toți și niciun om născut sub soare nu face excepție de la întâlnirea cu Înfricoșătorul Județ al Domnului Iisus Hristos în Ziua Domnului, la învierea morților”.
La Ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni speciale pentru Majestățile Lor Regele Mihai I al României și Regina Ana, aflați în boală și suferință, și pentru toți cei bolnavi care pătimesc în spitale, azile și orfelinate, pentru contenirea bolii, ușurarea suferințelor și a tuturor neputințelor, fiind chemat ajutorul Atotputernicului Dumnezeu pentru dezrădăcinarea urii și a toată răutatea, potolirea vrăjmășiilor și înmulțirea binelui și a dragostei dintre oameni, dar și pentru ajutorul celor aflați în închisori.
Ierarhul a hirotonit pe tânărul teolog Sebastian Cristian Mărcuț întru diacon pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Fegernic, Protopopiatul Marghita. Deoarece în această zi a fost sărbătorită și Aflarea Sfintei Cruci, la sfârșitul Sfintei Liturghii, toți credincioșii prezenți s-au închinat la racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei şi de Viaţă făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
Liturghie arhierească la Marin, Şimleu Silvaniei
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Marin, Protopopiatul Şimleu Silvaniei, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Lăcaşul de cult a fost adevărată „catedrală”, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Dan Haiduc, protopopul Şimleului, parohul Petru Ardelean, pr. Sorin Şandor, de la Parohia Crasna, pr. Flavius Lazăr, de la Parohia Sâg, cei doi fiind fiii ai satului, și pr. Călin Ciurbe, de la capela Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.
Numărul impresionant de credincioşi prezenţi în sfânta biserică, care deşi monumentală ca dimensiune, s-a dovedit a fi neîncăpătoare, denotă atât râvna deosebită a acestora faţă de cele sfinte, cât şi grija neostenită pe care o are părintele Petru pentru fii săi duhovniceşti.
În cuvântul de învățătură, tâlcuind pericopa evanghelică a Înfricoșătoarei Judecăți, citită în cadrul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a sesizat faptul că pe cei de-a stânga Mântuitorul nu îi condamnă pentru faptele rele, pentru păcate, ci pentru faptele bune pe care erau datori să le facă, dar nu le-au împlinit.
„Toți avem obligația de a ne feri de păcat, dar aceasta înseamnă doar jumătate de drum, așa cum se întâmplă unui om care vrea să își facă o casă. Dacă își sapă fundația, casa nu este gata încă, fiind nevoie și de ziduri, acoperiș și celelalte. Așa este și ferirea de păcat – facem o fundație pentru casă, dar apoi trebuie să construim prin fapte bune și virtuți relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii”, a spus PS Petroniu.
Parohul Petru Ardelean a mulțumit ierarhului pentru vizita făcută în mijlocul credincioșilor din Parohia Marin, şi celor care l-au sprijinit în întreaga activitate pastoral-misionară, cu atât mai mult cu cât părintele Petru este chiar fiu al satului.
Parohia Marin, în parteneriat cu primăria comunei Crasna, are deschis un centru de zi, unde 20 de copii, după încheierea orelor de curs primesc gratuit masa, iar apoi, asistaţi de un cadru didactic, îşi pregătesc temele pentru a doua zi. Timpul rămas îl dedică activităţilor de recreere, centrul fiind dotat cu calculatoare şi bibliotecă.
Liturghie arhierească la Baia Mare
În Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande, aflat în vizită în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului la invitaţia PS Iustin Sigheteanul. Din sobor au făcut parte pr. Vasile Augustin, vicar administrativ, pr. Cristian Ştefan, consilier eparhial, pr. Gavril Băban, inspector pentru catehizare, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, pr. Marian Crainic, protopop de Carei, preoţii slujitori ai Catedralei, arhidiaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu.
La începutul Sfintei Liturghii a fost hirotesit întru ipodiacon tânărul teolog Radu Cristian Herţeg, care va fi hirotonit, în viitor, întru diacon, pentru slujire lângă PS Episcop Mihail al Australiei şi Noii Zeelande. A fost hirotonit întru preot diaconul Ioan Ilie Bucşa, pe seama Parohiei Vima Mică, Protopopiatul Lăpuş, care ocupă această parohie în urma concursului organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
PS Episcop Mihail a explicat pericopa evanghelică a duminicii şi le-a oferit credincioşilor mai multe învăţături duhovniceşti necesare intrării în Postul Mare.
Ierarhul a amintit că dintre credincioşii ortodocşi români din Australia şi Noua Zeelandă unii sunt plecaţi din această Episcopie şi că acolo ei păstrează limba, portul şi obiceiurile de acasă, şi, mai ales, credinţa ortodoxă în comunităţile mici din care fac parte. PS Iustin Sigheteanul i-a acordat PS Episcop Mihai distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană pentru arhierei şi clerici” şi albumul „Mănăstirile – Chivote ale credinţei”.
PS Iustin Sigheteanul a mulţumit oaspetelui pentru vizita făcută şi pentru cuvintele adresate credincioşilor maramureşeni şi l-a invitat să mai viziteze Maramureşul şi Sătmarul.