„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Slujiri arhiereşti în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor
În Duminica a 34-a după Rusalii, a Întoarcerii Fiului risipitor, şi cea de-a doua Duminică din perioada Triodului, credincioşii se pregătesc pentru intrarea în Postul Mare al Sfintelor Paşti. Cu această ocazie, au fost îndemnaţi de ierarhi să se apropie mai mult de rânduiala Bisericii, prin pocăinţă şi Taina Spovedaniei.
În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, numeroşi credincioși din municipiul Făgăraș, județul Brașov, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Galați. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, cei doi parohi ai bisericii, Cornel Ursu și Claudiu Păun, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească pentru intrarea în Postul Mare: „Pilda Întoarcerii Fiului risipitor descrie etapele spirituale ale întoarcerii noastre la Dumnezeu prin Taina Spovedaniei. Noi adesea profităm de darurile oferite de Dumnezeu, de acei talanți pe care în loc să-i înmulțim, îi îngropăm și propria noastră ființă, trupul și sufletul nostru, le întinăm. Păcatele ne exilează, ne duc într-un deșert, și, cu cât ne îndepărtăm mai mult de rânduiala Bisericii, care este o necesitate, suntem duși departe de Dumnezeu. Și pentru că fiecare în parte avem un fel de exil, un fel de viață îndepărtată, mila lui Dumnezeu și viața sfântă a Bisericii ne îndeamnă acum la o revenire. Putem reveni în casa Împăratului Ceresc și putem să ajungem la ospățul Său, la Taina Sfântă a Împărtășaniei”.
La final, părintele Cornel Ursu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate prin Sfânta Liturghie oficiată într-un locaș de cult sfințit la 1852 de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și care de-a lungul timpului a fost renovat și restaurat. În anul 2014, după refacerea picturii interioare, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit această lucrare, iar anul trecut, în luna decembrie, a binecuvântat casa mortuară, centrul parohial și o troiță. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană și adus spre cinstire la vizita pastorală de la Făgăraș.
Liturghie arhierească la Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Din sobor au făcut parte preoții și diaconii de la Catedrală şi preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană.
În cuvântul de învățătură, pornind de pericopa evanghelică a Întoarcerii Fiului risipitor, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre pocăință: „Pe cât de mare şi de importantă este această taină, pe atât este de neînţeleasă şi de nepracticată. Să plecăm de la definiţie: foarte multă lume, în mod impropriu, îi numeşte «pocăiţi» pe membri anumitor culte religioase, totalmente incorect. Pocăinţa, după etimologia cuvântului şi după înţelesurile lui, este o taină mare, care aparţine Bisericii lui Hristos. Cuvântul în sine l-am moştenit, noi românii, de la slavi; pocăinţa vine de la «pocaianie», adică părere de rău zdrobitoare pentru greşelile făcute. E adevărat că pocăinţa este o părere de rău deosebită pentru relele făcute, dar nu e numai atât. Această taină mare se numeşte, în greacă, «metanoia» şi înţelesul este mult mai cuprinzător. Metanoia înseamnă a schimba felul de a gândi, felul de a vorbi şi felul de a trăi, cuprinde întreaga fiinţă umană. Această taină este ilustrată magistral în Evanghelia ce se citeşte acum în prima Duminică a Triodului, Evanghelia cu Fiul risipitor (...) Noi nu suntem împotrivă ca adepţii anumitor confesiuni religioase să se numească pocăiţi, numai că e impropriu să fie atribuit numai lor cuvântul «pocăiţi». Pocăinţa este o mare taină a Bisericii. O defineşte Ioan Damaschinul aşa: «Întoarcerea cu părere de rău şi cu zdrobire de inimă de la păcat la virtute şi de la diavolul la Dumnezeu». Aceasta este pocăinţa. Iar pocăinţa totdeauna se sfârşeşte cu o bună spovedanie, aşa cum arată şi Evanghelia fiului risipitor”. La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan şi Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Slujire arhierească la Geaogiu de Sus, Aiud
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Geoagiu de Sus, Protopopiatul Aiud, unde a oficiat slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură. Adresându-se celor prezenţi la sărbătoarea comunității, ierarhul a spus: „Pentru un creştin adevărat nu există ceva mai important decât ascultarea de Dumnezeu, care înseamnă renunţare la voinţa proprie, la capriciile şi la dorinţele noastre păcătoase. Ascultarea înseamnă să-ţi vii în sine, spunând, ca fiul risipitor: «Scula-mă-voi şi mă voi duce la Tatăl meu». Urmând calea ascultării, noi ne împăcăm cu Dumnezeu, Părintele îndurărilor şi a toată mângâierea. El dă celui ce se pocăieşte sărutul iertării, spunând: «Acest fiu al meu pierdut era şi s-a aflat, mort era şi a înviat». Aceasta este învierea spirituală, pe care supremul Creator o aşteaptă de la noi”.
La final, IPS Arhiepiscop Irineu a acordat parohului Constantin Samoilă Diploma de vrednicie, pentru activitatea sa pastoral-misionară desfășurată în cei 24 de ani, iar celor care l-au sprijinit în demersurile de restaurare și înfrumusețare a sfântului locaş de închinare le-a oferit Diplome de aleasă cinstire. În continuare, ierarhul, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de binecuvântare a noii capele mortuare, construită lângă biserica parohială, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Vizită arhierească la Rontău, Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în parohia bihoreană Rontău, Protopopiatul Oradea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în noua biserică parohială cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”, în prezența a numeroși credincioși din localitate, precum și a oficialităților locale. În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, care a prezentat pilda Întoarcerii fiului risipitor, ierarhul a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ce se desprind din aceasta: „Ceea ce impresionează, prin frumusețe și prin profunzime duhovnicească, în această pericopă evanghelică este întoarcerea, întoarcerea fiului risipitor, pentru că el putea să rămână pierdut, rătăcit pentru totdeauna în țara cea străină a oamenilor vicleni, cum frumos se spune în cântările de la strană din această duminică. Totuși, fiul risipitor nu a rămas în această stare de nesimțire, ci și-a venit în fire, s-a întors la tatăl său, a venit înapoi din căile pierzării în casa cea dulce a părintelui său, bucurându-se de dragostea și primirea pe care tatăl cel primitor i-a făcut-o fiului său risipitor”.
PS Episcop Sofronie a menţionat că „această întoarcere este o bucurie cerească, pentru că ne spune Mântuitorul Iisus Hristos, în Predica de pe munte, că atunci când se întoarce un om păcătos la Dumnezeu, se face bucurie mare în ceruri, în soborul îngerilor lui Dumnezeu. Și tot Domnul Hristos ne spune că, dacă o oaie rătăcită se întoarce în staulul păstorului celui bun, bucurie mai mare se face decât pentru cele nouăzeci și nouă de oi care au rămas cuminți în staul”. Astfel, „întoarcerea aceasta a omului păcătos - pentru că fiul risipitor este chipul omului păcătos -, întoarcerea la Tatăl Cel din ceruri se face printr-o mișcare sufletească ce se numește, în literatura de specialitate a Bisericii, metanoia, un cuvânt grecesc, adică întoarcerea minții de la cele rele spre Dumnezeu, sau printr-un cuvânt foarte cunoscut de noi, de multe ori răstălmăcit, anume pocăința. Întoarcerea fiului risipitor este, așadar, pocăința fiului risipitor. De aceea, orice om păcătos, care greşește în această lume, se poate întoarce la Dumnezeu prin pocăință, care este mișcarea sufletului omului ce aduce cu sine și disciplina trupului, și care îl duce pe om în starea de împăcare cu Dumnezeu”. PS Sofronie a mai precizat că „pocăința este o stare pe parcursul întregii vieți, adică toată viața noastră pământească trebuie să fie o continuă întoarcere la Dumnezeu, Căruia Îi întoarcem spatele ori de câte ori păcătuim, ori de câte ori facem voia noastră cea rea și împlinim poftele noastre, mai curând decât a face voia lui Dumnezeu”.
Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a vorbit despre vechimea şi statornicia în dreapta credinţă a credincioşilor din Rontău şi a preoţilor care i-au păstorit în vremuri mai puţin uşoare pentru Biserica dreptmăritoare din Bihor şi pentru românii din Ţinutul Crişanei.
Parohul Virgiliu Emanuil Bocșan a vorbit despre cei aproape zece ani de când s-a început lucrarea ctitoricească din Rontău şi a mulţumit celor prezenţi şi celor care au sprijinit lucrările la biserică. Ierarhul i-a felicitat pe preoți și credincioși pentru biserica pe care au zidit-o şi a mulțumit autorităților locale pentru implicarea și sprijinul pe care l-au acordat în vederea construirii noii biserici din Rontău, ca şi la celelalte biserici ortodoxe din comuna Sânmartin, îndemnând ca, și pe mai departe, să fie continuate lucrările, astfel încât sfântul locaș să poată fi finalizat și pregătit pentru târnosire.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a adresat un îndemn părintesc dreptmăritorilor creștini ca, în perioada ce urmează, „să se concentreze asupra propriei pocăințe, în smerenie, în umilință și în rugăciune profundă, spre a împlini urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post, până la Sfânta și Luminata Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos”. Lucrările la noua biserică parohială din Rontău au început în anul 2008, pe 14 septembrie, prin sfințirea pietrei de temelie și a locului unde s-a înălțat biserica, de către PS Episcop Sofronie. Prin grija parohului Virgiliu Emanuil Bocșan, cu sprijinul credincioșilor, al Consiliului Local al comunei Sânmartin și a numeroși binefăcători, biserica este pregătită, în prezent, pentru pictură. De asemenea, a fost montat iconostasul. În ziua de 14 decembrie 2014 PS Sofronie a oficiat prima Sfântă Liturghie din acest locaş.
Sfânta Liturghie la Vişeu de Sus, Maramureş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Nicolae" din Vişeu de Sus. Din sobor au făcut parte arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Mihai Chira, paroh şi protopop al Vişeului, pr. Călin Vlad, secretar protopopesc şi paroh în Ieudişor, preoţi din Vişeu de Sus şi din parohii învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi din zona Vişeului de Sus. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu, preotul Călin Vlad, secretar protopopesc al Protoieriei Vişeu şi parohul din Ieudişor. Biserica „Sfântul Nicolae" din Vişeu de Sus a fost construită în anul 1933.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre perioada Triodului şi despre pericopa evanghelică a duminicii, a Fiului Risipitor: „Să înţelegem că oriunde am fi, oricât de departe ne-am fi dus de la Dumnezeu, oricât de mult am fi risipit din viaţa, din zilele, din darurile noastre, niciodată să nu deznădăjduim, pentru că Tatăl este îndelung răbdător, mult iubitor şi lesne iertător şi ne aşteaptă. Ne aşteaptă să ne reîntoarcem. În viaţa aceasta de fii rătăcitori sau risipitori, pe lângă faptul că risipim darurile, ne stricăm şi numele de creştini şi întinăm haina botezului, pentru că la botez primim haina de fiu al lui Dumnezeu după har. Demnitate de fii al lui Dumnezeu după har şi haină împărătească, inel în mână, încălţăminte în picioare şi mantie imperială primim la botez fiecare. Devenim fii ai lui Dumnezeu şi toate acestea le pierdem când plecăm din casa lui Dumnezeu, dar Dumnezeu nu ne dezmoşteneşte niciodată. Totdeauna aşteaptă să revenim, nu abandonează ideea, ca Tată, că ar putea să-şi piardă vreun fiu, ci vrea ca toţi să revină acasă, ca toţi să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină. Şi când revin le redă".
Liturghie arhierească, la Miercurea Ciuc
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc. În cuvântul de învățătură ierarhul a spus credincioșilor: „În capitolul 15 în Evanghelia după Sfântul Evanghelist Luca ne sunt prezentate trei parabole: oaia cea pierdută, drahma cea pierdută și fiul risipitor. La primele două parabole participă prietenii și vecinii, iar la a treia parabolă participă tatăl, imaginea lui Dumnezeu când se întoarce păcătosul la El. Țara îndepărtată este considerată distanța dintre Dumnezeu și omul păcătos. Fiului mai mic din pericopa evanghelică i-a venit dorul de ducă, pentru că răzvrătirea nu are rațiune, își pierde echilibrul (…) Atât de sărac a ajuns încât dorea să mănânce din roşcovele porcilor, dar nici porcii nu îşi împărţeau mâncarea cu el. Pe fondul acestei crize spirituale şi materiale, tânărul şi-a venit în fire, recunoscându-şi greşeala pe care o transformă într-o rugăciune: «Tată, am greşit la ceruri şi înaintea ta, nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul dintre argaţii tăi» (Luca 15, 18-19). Prin pocăinţă, omul îşi poate recâştiga strălucirea sa (…) Ajuns acasă, tatăl l-a îmbrăţişat şi l-a iertat, sărutându-l. Nu l-a tratat ca pe un argat, ci ca pe un oaspete de onoare. I-a dat cele trei onoruri pe care Iosif le primise din mâna lui Faraon când a fost numit mai marele Egiptului. I-a dat haina cea mai bună, simbolul redobândirii darurilor pierdute prin păcat. Inelul, simbolul autorităţii şi al cununiei cu Dumnezeu, şi încălţămintea. simbolul omului liber. Toate acestea, însoţite de cântece şi jocuri şi meniuri din viţelul cel gras (…) Parabola fiului risipitor vrea să ne arate că dragostea lui Dumnezeu pentru omul păcătos când se întoarce nu cunoaşte margini, pentru că el este bun, mult îndurător, milostiv şi iubitor de oameni”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei prezenţi au primit binecuvântări din partea ierarhului, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Sărbătoare la Târgu Mureş
Credincioşii din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Târgu Mureş l-au primit în mijlocul lor pe Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie, în oraşul natal. Din soborul de preoţi şi diaconi a făcut parte şi fratele PS Episcop Petroniu, Mircea-Nicolae Florea, paroh al Parohiei Ortodoxe Târgu Mureş XVII - Belvedere.
La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu al Sălajului a oferit bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Târgu Mureş o părticică din moaştele Sfântului Mucenic Nicolae cel Nou din Estonia, pomenit în calendarul creştin în ziua de 12 ianuarie şi o iconiţă a acestuia. Aceste moaşte au fost primite de ierarh în dar, de la Înaltpreasfinţitul Părinte Stefanos, Mitropolitul Tallinnului şi a toată Estonia, în ziua de 20 august 2017. După rostirea cuvântului de învăţătură, PS Episcop Petroniu al Sălajului a felicitat pe parohul Mircea-Nicolae Florea pentru activitate sa şi i-a făcut urări cu ocazia zilei de naştere. La final, credincioşii s-au închinat la părticica din moaştele Sfântului Mucenic Nicolae cel Nou din Estonia, conform Episcopiei Sălajului.
Slujire arhierească la Hunedoara
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia „Schimbarea la Faţă” din Hunedoara unde a oficiat o slujbă de sfinţire a noilor icoane din exteriorul bisericii şi de pe iconostas, după care a săvârşit Sfânta Liturghie. La predică, PS Episcop Gurie, vorbind despre pilda întoarcerii fiului risipitor citită la Sfânta Liturghie, a condamnat tendinţa unora de a judeca oamenii după faptele exterioare, fără a lua în considerare posibila pocăinţă nevăzută, pe care aceştia o vor face. „Precum tâlharul de pe cruce, oricine se poate întoarce la Dumnezeu cândva, pe traseul învolburat al vieţii”, a spus ierarhul, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Slujiri ale PS Episcop Ilarion Făgărăşanul
Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit în Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Prejmer, Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov. Din sobor au făcut parte protopopul de Săcele, Sorin Şerban, parohul bisericii, şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Credincioşii au participat în număr mare la Liturghie, prilej prin care sărbătoarea hramului din 30 ianuarie, a Sfinţilor Trei Ierarhi, a fost prelungită. Alături de credincioşi s-a aflat şi primarul comunei, Şerban Todorică-Constantin.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre mila lui Dumnezeu faţă de oameni, aşa cum s-a arătat în mai multe întâmplări relatate în Vechiul Testament şi în Noul Testament şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să se îngrijească de suflet în egală măsură cum se îngrijesc de trup, mai ales în această perioadă premergătoare Postului Mare şi i-a îndemnat să se spovedească şi să înmulţească faptele bune. La final, protopopul Sorin Şerban i-a oferit ierarhului în dar un engolpion.
În aceeaşi zi, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a oficiat slujba Sfântului Maslu în biserica Parohiei Făgăraş-cimitir, împreună cu parohul Gheorghe Malene şi alţi preoţi. Părintele Episcop a rostit un cuvânt de învăţătură pornind de la textul evanghelic al întâlnirii Mântuitorului Hristos cu Zaheu Vameşul. Credincioşii au participat în număr mare la slujba religioasă, iar la final au primit iconiţe.