„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Slujiri arhierești în Duminica Întoarcerii Fiului risipitor
În Duminica a 34-a după Rusalii, a Întoarcerii Fiului risipitor, în cea de a doua duminică a Triodului, ierarhii i-au îndemnat pe credincioși la pocăință și să se întoarcă spre Tatăl ceresc, Cel care, asemenea tatălui din pilda evanghelică, îl primește înapoi cu brațele deschise pe fiul cel rătăcit. De asemenea, în apropierea începerii Postului Paștilor, ierarhii au îndemnat la rugăciune pentru pace și unitate.
În a doua duminică a Triodului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Buna Vestire” din Brașov, locaș de cult aflat în cimitirul din zona Zizin-Uzina 2. Vizita arhierească a avut loc la șapte ani de la târnosirea locașului de cult și a adus binecuvântare pentru credincioșii din această parte a orașului, veniți în număr mare la Sfânta Liturghie.
Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. dr. Viorel Ioniță, pr. prof. dr. Aurel Pavel, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Brașov, Sorin Șerban, protopopul de Săcele, precum și preoții slujitori ai bisericii, Marius Gheorghe Aldea și Paul Lupu, alături de alți slujitori ai sfintelor altare din Brașov și împrejurimi.
Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly”, iar numeroși credincioși au primit împărtășirea cu Trupul și sângele Mântuitorului Hristos.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Pildei Întoarcerii Fiului risipitor, text evanghelic ce reliefează importanța pocăinței, a hotărârii fiecăruia de a-și schimba viața și de a se întoarce spre Dumnezeu.
„Nu este suficient să avem conștiința păcatului, să recunoaștem că suntem păcătoși. Trebuie să ne ridicăm din păcat și să mergem spre Dumnezeu, cerând iertare. S-a dus fiul din pildă la tatăl său și s-a hotărât să-i spună că a greșit înaintea sa. Conștiința păcatului și hotărârea de îndreptare au fost temeinicite de smerenie. El n-a cerut tatălui să îl primească din nou ca pe fiul său, ci ca pe o slugă. Și-a recunoscut vina și că a căzut din demnitatea de fiu. Dar niciodată conștiința iubirii părintelui său n-a scăzut din el, știa că tatăl îl va ierta și iată că el a mers spre tatăl său, spre vindecare”, a subliniat ierarhul.
La final, părintele Marius Gheorghe Aldea a fost hirotesit iconom pentru activitatea pastorală și misionară de până acum. Părintele Aldea i-a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală și i-a oferit în dar o icoană.
Sărbătoare la Sîngeorzu Nou, Beclean
Comunitatea parohiei din Sîngeorzu Nou, comuna Lechința, Protopopiatul Beclean a primit duminică, 12 februarie, vizita Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială ocrotită de Sfântul Mucenic Gheorghe. Au slujit alături de ierarh protopopul Doru Zinvliu și mai mulți preoți din zonă și diaconi.
În cadrul Liturghiei, tânărul teolog Vasile Turi a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pentru Parohia Sic. La finalul slujbei, parohul Dănuț Serețan a fost ridicat la rangul de iconom, iar primarul din Lechința, Romeo Florian a primit ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” pentru implicarea în activitatea Bisericii.
În cadrul cuvântului de învățătură IPS Mitropolit Andrei a amintit de perioada Triodului, o perioadă a pocăinței și i-a îndemnat pe toți cei prezenți la slujbă să urmeze pilda fiului risipitor și să se întoarcă la Dumnezeu Tatăl, care îi așteaptă pe toți.
Sărbătoarea comunității ortodoxe din Sângeorzu Nou s-a încheiat cu o slujbă de sfeștanie la casa parohială, la care s-au făcut ample lucrări de renovare.
Liturghie în limbaj mimico-gestual în Alba
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul comunităţii persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia, comunitate care şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual – Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei. Comunitatea numără zeci de persoane din Alba Iulia pentru care a fost amenajat un paraclis în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Meletie”, paraclis în care părintele Petru Haşegan slujeşte în limbaj mimico-gestual, conform unui comunicat transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
IPS Arhiepiscop Irineu a fost însoţit la slujbă de către părintele Nicolae-Călin Ignat, consilier social-misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, arhidiaconul Rafael Orzeiu, consilier economic al Eparhiei, şi de Teofil Slevaş, protopop al Alba Iuliei. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi apoi a transmis celor prezenţi un cuvânt de învăţătură duhovnicească: „Iubiţii mei, cât de mângâietor este pentru noi toţi să ştim că aveam în Ceruri un Părinte bun şi iubitor, Căruia noi ne putem adresa familiar numindu-L Tatăl nostru. Când noi cu încredere fiască Îi cerem iertarea păcatelor şi pâinea cea spre fiinţă şi sprijin în circumstanţele vieţii, El ne răspunde pozitiv. Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune: <Orice veţi cere de la Tatăl în numele Meu, El vă va da>. Locul întâlnirii noastre cu acest Dumnezeu proniator este Biserica, numită în Sfânta Scriptură <Casa Tatălui>, <Casa lui Dumnezeu>. Aici fiecare creştin se simte ca acasă la Dumnezeu, bucurându-se de o atenţie specială şi primind har spre ajutor la timpul cuvenit”
La final, ierarhul l-a felicitat pe părintele Petru Haşegan „pentru misiunea pe care şi-o îndeplineşte aici dând dovadă de tact pastoral şi iubire paternă pentru o categorie specială de creştini. Am putea să-l numim <mâna întinsă a lui Dumnezeu> în acest timp şi în acest spaţiu. Fie ca Hristos să vă binecuvinteze pe toţi, să vă dăruiască sănătate, spor în cele bune, curaj în lupta vieţii şi bucuria mântuirii”.
Slujba a fost oficiată de părintele Petru Haşegan şi în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Comunitatea credincioşilor ortodocşi cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 2005, când părintele Petru Haşegan a fost hirotonit preot pentru a sluji comunităţii surzilor din Alba Iulia. Părintele a început, astfel, să oficieze slujbe religioase şi în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire. În prezent, comunitatea numără zeci de persoane şi are un paraclis special în care se ţin slujbele religioase, amenajat în cadrul Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” Alba Iulia.
„Ne-a bucurat astăzi prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în mijlocul micii noastre comunităţi creştine şi cu toţii am primit cu smerenie binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale. Duminică, 12 februarie, l-am cinstit pe Sfântul Ierarh Meletie, ocrotitorul bisericii noastre din Alba Iulia în care slujim în limbajul semnelor pentru credincioşii cu deficienţe de auz şi vorbire”, a spus părintele Petru Haşegan.
Aşezământul social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2008 şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba. Centrul are ca scop creşterea şanselor de integrare socială şi profesională a persoanelor cu handicap. În cadrul acestui centru de zi sunt oferite gratuit servicii de orientare profesională, recuperare – ergoterapie şi kinetoterapie, socializare, consiliere psihologică, asistenţă şi consiliere socială. De asemenea, în clădire funcţionează şi un Paraclis pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire precum şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Alba. De serviciile centrului beneficiază lunar zeci de persoane cu dizabilităţi.
Sfântul Meletie a fost un episcop care a trăit în secolul al IV-lea, iar pentru mărturisirea fără teamă a dreptei credinţe, el a fost exilat de trei ori din scaunul episcopal. Sfântul Ierarh Meletie este socotit ocrotitorul persoanelor cu deficienţe de auz datorită unei întâmplări în care se spune că a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, atunci când un arhidiacon arian i-a astupat gura. În prezent, în limbajul mimico-gestual, Sfânta Treime este închipuită prin aceleaşi gesturi săvârşite de sfânt, în urma cu peste un mileniu şi jumătate, se arată în comunicatul transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Liturghie arhierească la Parohia Beiuş IV
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul comunităţii dreptmăritorilor creştini din Parohia Beiuş IV, Protopopiatul Beiuş, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în sobor de preoţi şi diaconi, în paraclisul provizoriu amenajat pentru slujire, situat în vecinătatea noii bisericii parohiale cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Acoperământul Maicii Domnului”, aflată în construcţie.
În cadrul Sfintei Liturghii, după momentul citirii pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat principalele învățături duhovnicești ce se desprind din Pilda Întoarcerii Fiului risipitor, spusă de Mântuitorul Iisus Hristos: „Pilda Întoarcerii Fiului risipitor este una dintre cele mai frumoase pericope evanghelice ce se citesc în cursul anului bisericesc, foarte adevărată, foarte realistă, foarte simplă în cuvintele ei și ne privește pe toți, pe fiecare dintre noi, pentru că fiecare dintre noi este, mai mult sau mai puțin, un fiu risipitor, care are nevoie să se întoarcă la Tatăl ceresc, să își ceară iertare și să fie primit în brațe de Dumnezeu”.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a subliniat că „Această pildă este și o icoană, un chip al întoarcerii omului păcătos la Dumnezeu prin Taina Pocăinței, taină în care, în primul rând, omul trebuie să își vină în fire, în sine, adică să își dea seama că este păcătos, că și-a cheltuit darurile pe care Dumnezeu i le-a dat pe nimic, că a ajuns în suferință datorită păcatelor și răutății adunate în cursul trecerii prin viața pământească. Prin glasul conștiinței din sufletele noastre ne dăm seama de starea în care am ajuns, de genunea în care am căzut, păcătuind, aducându-ne aminte de bunătatea și dragostea lui Dumnezeu, de frumusețea viețuirii împreună cu Dumnezeu”.
După Sfânta Liturghie, Marian Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, precum și parohul Dorel Gheorghe Varga au adresat mulţumiri ierarhului.
La final, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt ocazional în care a adresat îndemn părintesc dreptmăritorilor creștini prezenți la înmulțirea rugăciunii, mai ales în perioada Sfântului și Marelui Post ce urmează, pentru pace și unitate în Biserică și în lume.
Liturghie și parastas la Catedrala din Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare, înconjurat de preoţii slujitori ai sfântului locaş. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche. În cadrul slujbei, ierarhul a tâlcuit parabola Întoarcerii Fiului risipitor: „Parabola Sfintei Evanghelii de azi este una dintre cele mai frumoase pilde pe care le-a rostit Mântuitorul şi ilustrează felul în care se raportează omul la Dumnezeu şi Dumnezeu la om. Această parabolă aşezată în perioada Triodului, în duminicile pregătitoare începutului Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti, este o pregătire pentru pocăinţă, pentru schimbarea modului de a fi şi a gândi, de a ne raporta la Dumnezeu şi la poruncile Lui, de a ne raporta la semeni. Mântuitorul arată lumii chipul iubirii milostive al Tatălui şi că Dumnezeu este îndelung răbdător, mult iubitor şi lesne iertător. Dumnezeu a folosit această încercare ca pe o mustrare dumnezeiască, pentru întoarcerea la normalitate a fiului rătăcit”.
În timpul Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Răzvan Vasile Pomian. El urmează a fi hirotonit întru preot pe seama Parohiei Livada Mică, Protopopiatul Satu Mare.
PS Episcop Iustin a oficiat, după Sfânta Liturghie, o slujbă de parastas pentru vrednicul de pomenire arhimandrit Serafim Man, fost stareţ al Mănăstirii Rohia, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit duminică, 12 februarie, patru ani. Părintele Serafim Man a fost stareţul Mănăstirii Rohia între anii 1973 şi 1984. L-a primit în mănăstire pe PS Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, de asemenea, l-a primit în mănăstire, în 1980, pe Nicolae Steinhardt şi l-a călugărit, pe ascuns. Arhimandritul Serafim Man a mai trăit încă 30 de ani, slujind Domnului, după ce doctorii i-au mai dat doar ceasuri de viaţă, fiind trimis acasă din spital cu multiple metastaze. A fost un monah căutat de mulţi credincioşi, fiind și duhovnicul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian.
Liturghie la vechea „Catedrală” din Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Vasile Rus, parohul bisericii.
După rostirea cuvântului de învățătură, PS Episcop Petroniu a felicitat pe părintele Vasile Rus pentru întreaga activitate desfășurată, urându-i ani îndelungați, întrucât în această zi parohul a sărbătorit ziua de naștere.
Locașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construit între anii 1930-1934, fiind considerată o bijuterie arhitecturală a Zalăului.
În perioada regimului comunist, dar și după aceea, biserica a fost cunoscută drept „Catedrala” din Zalău sau „mănăstirea”, iar cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, aici se adunau credincioși din tot Sălajul, pentru slujba de priveghere. În acele vremuri în județul Sălaj nu era nici o mănăstire la care creedincioșii să meargă pentru rugăciune.
În urma unor ample lucrări de consolidare și refacere a picturii locașului de cult, pe 5 septembrie 2010, PS Episcop Petroniu a resfințit biserica, iar cu această ocazie, ierarhul a acordat parohului Vasile Rus distincția „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului.
Sfânta Liturghie la Parohia Hunedoara I
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Schimbarea la Față” a Parohiei Hunedoara I din Protopopiatul Deva. Ierarhul a fost înconjurat la Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice citită la Sfânta Liturghie: „Fiul risipitor reprezintă condiția omului căzut, prigonit de patimi, care iese de sub ascultarea poruncilor. Iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, întruchipată în bucuria tatălui care își întâmpină cu atâta dragoste fiul rătăcit, se revarsă asupra tuturor celor care se întorc cu pocăință sinceră în sânul Bisericii lui Hristos”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să sporească rugăciunea și grija față de cele sufletești, pentru a parcurge cu multă râvnă drumul lor spre curățirea inimii și mântuirea sufletelor”.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a săvârșit hirotesia întru iconom-stavrofor a părintelui Ludovic Nicolae Fărcaș, fostul paroh al comunității hunedorene, felicitându-l pentru bogata sa activitate pastoral-misionară în parohia pe care a păstorit-o până în anul 2010. La final, parohul Ion Bălășoiu a adresat un cuvânt de mulțumire PS Episcop Gurie pentru că a vizitat Biserica „Schimbarea la Față” din municipiul Hunedoara. (Pr. Cristian Rus, diac. Ionică Torcoș, diac. Cristian Țuțuroi, Ștefan Mărculeț, Andreea Pâgleșan, Andrei Fărcaș)