„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești în Duminica Mironosițelor
În Duminica a treia după Sfintele Paști, a Mironosițelor, au fost omagiate femeile și mamele creștine. De asemenea, în această Duminică, în cadrul slujbelor oficiate de ierarhi, au fost sfințite și binecuvântate locașuri de cult, așezăminte sociale sau case parohiale.
La Parohia Șura Mică, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, a fost sfințit, în Duminica Mironosițelor, Centrul social-cultural „Sfânta Ana”, ridicat în apropierea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat mai întâi Sfânta Liturghie, iar din sobor au făcut partea protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și parohul de la Șura Mică, Ilie Fleșer. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, iar o parte dintre ei au primit Sfânta Împărtășanie. În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre femeile mironosițe, tâlcuind Evanghelia citită în această duminică în care au fost cinstite mamele creștine.
„Această duminică este o continuare a Săptămânii Luminate, pentru că prăznuim astăzi pe acele femei purtătoare de mir, care L-au însoțit pe Mântuitorul Iisus Hristos când toți au plecat. Când ucenicii au stat încuiați, ele s-au dus dis-de-dimineață la mormânt ca să vadă și să îndeplinească obieciul de a merge la mormântul celui plecat din această lume pentru a face rugăciuni. Iată că ele au fost învrednicite de Dumnezeu să primească primele vestea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai importantă minune făcută de Hristos, ea fiind temelia credinței noastre”, a spus ierarhul.
Ierarhul a oferit la final acte de cinstire tuturor ctitorilor și binefăcătorilor bisericii și așezământului social-cultural din Șura Mică.
Inițiativa ridicării unui centru social și cultural la Șura Mică a aparținut parohiei, iar demersurile au început acum șapte ani. Lucrările au fost finalizate în 2015, și aici se desfășoară în fiecare săptămână activități catehetice și educative. Copiii din Șura Mică au posibilitatea să învețe să picteze icoane pe sticlă, în cadrul unui atelier de creație.
Cu ocazia sfințirii Centrului social-cultural „Sfânta Ana”, parohul Ilie Fleșer a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Șura Mică. Parohul le-a mulțumit ierarhului, autorităților locale și tuturor binefăcătorilor bisericii unde sujește de mai bine de 32 de ani, timp în care s-au făcut numeroase lucrări la locașul de cult și s-a ridicat centrul social-cultural.
La final, credincioșii s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și au admirat lucrările realizate de elevii de la Centrul „Sfânta Ana”, prezentate în cadrul unei expoziții.
IPS Mitropolit Andrei în Parohia Cetan, Dej
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Cetan, Protopopiatul Dej. Comunitatea credincioșilor din Cetan a primit, cu această ocazie, pentru prima dată în istoria parohiei vizita unui mitropolit. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Dej, Ioan Buftea și parohul Mircea Bogdan Oprea, alături de alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud.
Pornind de la virtuțile femeilor mironosițe, sărbătorite de Biserica Ortodoxă în cea de a treia duminică de după Sfintele Paști, IPS Mitropolit Andrei a subliniat virtuțile femeilor creștine: „Prima virtute pe care o vedem la mamele și la bunicile noastre este o credință puternică și neprefăcută. Ele au o credință tare pe care o transmit și copiilor și uneori și bărbaților. O a doua virtute pe care o observăm la femeile creștine este fidelitatea lor, care trece până dincolo de mormânt. Când e vorba de ființe dragi, ele au curajul să se bage în orice împrejurare ca să le salveze pe acestea. În al treilea rând, femeile creștine au o inimă tandră și iubitoare”.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a amintit și un text al scriitorului Ernest Bernea din cartea „Îndemn la simplitate”: „Cine n-a văzut o femeie, aplecându-se ca o mângâiere peste oamenii nimănui? Cine n-a văzut-o mângâind un cap de copil sau sărutând un sărac? Femeia e mult mai înțelegătoare decât bărbatul față de tot ceea ce înseamnă viață. Ea iubește florile, iubește păsările și animalele, iubește oamenii, iubește toată zidirea lui Dumnezeu. O femeie inteligentă și blândă vine ca o lumină tămăduitoare peste rănile unui suflet încercat”. Manifestările din Parohia Cetan s-au încheiat cu o slujbă de binecuvântare a casei parohiale care s-a ridicat în doi ani și șapte luni.
IPS Arhiepiscop Irineu la Baia de Arieș
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Învierea Domnului” din Baia de Arieș. Ierarhul a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială și a rostit cuvântul de învățătură. Vorbind despre curajul mărturisitor al mironosițelor, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Să ne amintim astăzi de femeile mironosițe, care, cu iubire și compasiune, s-au dus la mormântul de la poalele Golgotei ca să aducă cinstirea cuvenită trupului mort al lui Hristos. Domnul a răsplătit acest gest nobil al lor oferindu-le bucuria prezenței Sale și grăindu-le: «Bucurați-vă!». Să urmăm pilda femeilor mironosițe, arătând prețuire celor mai înainte adormiți, părinți, frați și prieteni ai noștri. Putem face acest lucru rugându-ne pentru ei, pomenindu-i la Sfânta Liturghie, făcând milostenii pentru sufletul lor și îngrijindu-le mormintele. În acest fel, dovedim că suntem într-adevăr fii ai învierii și candidați la nemurire, care cu speranță la fiecare Sfântă Liturghie mărturisim: «Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie»”. După Dumnezeiasca Liturghie, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a casei parohiale. Lucrările au fost efectuate prin purtarea de grijă a parohilor Ștefan Cordea și Radu Culda, protopop al Protopopiatului Câmpeni. La final, ierarhul a vizitat Așezământul social „Sfânta Varvara”, compus din Casă de tip familial, Centrul educațional și Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice. Aflat în mijlocul copiilor din Casa de tip familial, ierarhul le-a oferit acestora iconițe și le-a adresat un cuvânt de mângâiere sufletească.
PS Episcop Iustin la Ieud, Vișeu
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea cu hramurile „Duminica Mironosiţelor” şi „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Ieud. A fost prima Liturghie arhierească la această mănăstire după peste 300 de ani. Ultimul ierarh care a oficiat o Liturghie aici a fost Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, după cum spunea protopopul de Vişeu, pr. Mihai Chira.
Din sobor au făcut parte arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Mihai Chira, protopopul Vişeului, preotul ctitor Alexandru Brici, preoţi din Protopopiatul Vișeu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de copii de la Parohia Ieud centru, condus de pr. Dinu Horaţiu Brici, paroh, şi grupul de cântăreţi ai mănăstirii. La slujbă a fost prezentă și stavrofora Filofteia, stareţa Mănăstirii Bârsana şi, timp de șase ani, şi a schitului Ieud, alături de stavrofora Mihaela Popan, stareţa mănăstirii gazdă, primarii Nicolae David al Ieudului şi Vasile Ţiplea al Dragomireştiului.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Nicolae Alin Babiuc, pe seama Parohiei Călineşti, Protopopiatul Sighet, în urma concursului organizat de Episcopie. Ca diacon onorific, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” din Vişeu de Sus, a fost hirotonit tânărul teolog Daniel Fărâmă, bibliotecar la Protopopiat.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre femeile mironosiţe, amintind că Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât să omagieze, în cea de a treia Duminică după Sfintele Paști, mamele şi femeile creştine.
„Această zi este foarte importantă şi cinstim pe Sfintele Femei Mironosiţe, dar cinstim, odată cu ele, şi pe toate mamele din lume”, a spus ierarhul, care a subliniat că Ieudul este una din localităţile din România cunoscute pentru natalitatea ei ridicată: „Mamele din Ieud sunt eroine naţionale. Aici a fost polul naşterilor. Erau, până de curând, şi câte 15 copii într-o casă”, a spus ierarhul.
Începuturile monahismului în Ieudul Maramureşului ar fi în secolele XI-XII, când s-ar fi ridicat aşezământul monahal pe un platou din sud-estul localităţii, având hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”. Pe lângă mănăstire era o şcoală în care se învăţa scrierea, cititul, socotitul, cântarea bisericească şi limbile greaca, slavonă şi latină. Şcoala avea trei secţii de pregătire a elevilor: teologie pastorală, cântăreţi bisericeşti şi copişti de manuscrise, după cum este scris în istoricul mănăstirii. Aici s-a scris Codicele de la Ieud, datat 1391-1392, aflat la Academia Română, cea mai veche scriere românească. Tradiţia spune că la 1889 erau în mănăstire doar trei vieţuitori, care au fost obligaţi de autorităţile civile şi bisericeşti locale să părăsească mănăstirea, pe motivul că aceasta era ortodoxă. Cei trei călugări au părăsit mănăstirea, fără obiecte bisericeşti, iar primarul, cu un grup de oameni apropiaţi lui, au dărâmat biserica mănăstirii şi din lemnul ei au construit un magazin comercial.
În 1966, preotul Ioan Marc a ridicat pe locul vechiului Altar o troiţă în amintirea vechiului locaş de închinare. După 1989, parohul Alexandru Brici a făcut demersurile necesare pentru întemeierea mănăstirii. În 1993 vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul aprobă reîntemeierea aşezământului monahal, cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”, cu o obște de maici, „lângă locul unde fiinţase timp de 800 de ani aşezământul monahal”.
În 4 septembrie 1993, PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului a sfinţit locul pentru noul lăcaş de închinăciune. Piatra de temelie a fost pusă de preotul Alexandru Brici, în 1994, lucrările de edificare fiind terminate în anul 2003. Noua biserică a Mănăstirii Ieud este construită din lemn de brad şi are înălţimea de 60 metri, fiind ridicată prin contribuţia în bani şi muncă a credincioşilor ortodocşi din comună. A fost construită de meşteri locali ieudeni, coordonaţi de Grigore Hotico Hodâş.
După Sfânta Liturghie, oficiată în biserică, PS Episcop Iustin a binecuvântat altarul de vară. A fost apoi citit actul de ridicare a schitului Ieud la rang de mănăstire, prin aprobarea Sinodului Mitropolitan de la Cluj-Napoca, prezidat de IPS Mitropolit Andrei, din această primăvară, la propunerea PS Episcop Iustin. Cu ocazia ridicării la rang de Mănăstire a schitului Ieud, stavrofora Mihaela Popan a fost hirotesită ca stareță. Hramul „Duminica Mironosiţelor” a devenit hram principal, iar „Sfinţii Trei Ierarhi” a devenit hramul al doilea, de iarnă al mănăstirii.
PS Episcop Petroniu la Badon, Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Badon, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu pr. Ion Ardelean, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Sălajului. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, ierarhul a hirotonit diacon pe Cosmin-Vasile Iancău, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Bozna, din Protopopiatul Zalău. După cuvântul de învățătură, rostit de către PS Episcop Petroniu, a urmat un cuvânt al primarului comunei, cu ocazia sărbătorii satului, prilej cu care a felicitat toate familiile care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie și le-a oferit câte o diplomă și un buchet de flori. Cu această ocazie, PS Episcop Petroniu, parohul Adrian Onica și oficialitățile au primit câte o diplomă de excelență. La final, ierarhul, împreună cu toți cei prezenți, s-a deplasat în vecinătatea bisericii, unde a avut loc o ceremonie de depunere de coroane din partea autorităților locale, în cinstea și amintirea eroilor din comună, care s-au jertfit pentru țară în cele două războaie mondiale. În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate în ultima perioadă.
Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1323. În ceea ce priveşte viața bisericească, primele informaţii datează din anul 1733, când se aminteşte că în Badon existau nouă familii de români iobagi, care aveau şi un preot, pe „popa Irimie”. Prima biserică despre care există date a fost ridicată de către răzeşii moşierului Balduni Guch, în jurul anului 1726. De asemenea, în manuscrisele parohiei se menţionează că moșierul locului s-a judecat pentru o anumită moştenire. Câştigând procesul, moşierul, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu, a donat pentru răzeşii lui trei hectare de teren, atât pentru biserică, cât şi pentru cimitir, şcoală şi locul casei parohiale. Biserica în care se slujește, în prezent, a fost ridicată începând cu anul 2007, iar în anul 2011 locașul de cult a fost târnosit, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Începând cu luna iulie a anului 2016, pr. Adrian Onica a fost numit preot al Parohiei Badon.