„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhierești în Duminica Mironosițelor
În Duminica Mironosițelor, ierarhii au binecuvântat pe credincioși și locașurile de cult și au vorbit despre curajul și virtuțile femeilor mironosițe, precum și despre modelele oferite de numeroase femei din istoria românilor care s-au remarcat prin dragostea și devotamentul față de semeni.
În Duminica Mironosiţelor, a treia după Paşti, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au resfințit biserica „Sfântul Apostol Toma din Cluj-Napoca”. La slujba de resfințire, săvârșită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, și cu Preasfinţitul Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei, într-un sobor de preoți și diaconi, au luat parte un număr mare de credincioși ai parohiei și de la alte parohii din oraș, alături de autorități locale, județene și centrale.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ignatie, Episcopul Huşilor, care a vorbit despre femeile mironosițe și despre dragostea și compasiunea pe care trebuie să o manifeste creștinii pentru cei aflați în singurătate și suferință.
PS Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei, a ținut un scurt cuvânt în care a precizat că se bucură pentru faptul că prima Liturghie, în calitate de Arhiereu, o săvârșește la Cluj-Napoca, în biserica ocrotită de Sfântul Apostol Toma.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre misiunea creștină pe care o au femeile în lume și l-a felicitat pe parohul Dan Goga pentru activitatea intensă din parohie.
IPS Mitropolit Andrei i-a oferit parohului Dan Goga, pentru întreaga activitate depusă în slujba Bisericii, „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, preotul slujitor Marius Goga a fost hirotesit iconom stavrofor.
Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a locașului de cult. Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Biserica, situată pe Calea Dorobanților are formă de cruce, cu o singură turlă, însă un element deosebit în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase Apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi, Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel.
În ultimii ani au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pentru activități cu tinerii, lucrări suportate în întregime de ctitorii locașului de cult. Astfel că duminică, după Sfânta Liturghie, ctitorii și binefăcătorii au primit din partea IPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, distincții și diplome de aleasă cinstire. Fostului premier, Dacian Cioloș, i-a fost conferită „Crucea Transilvană pentru mireni”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, iar distincția „Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni”, a fost oferită generalului Virgil Ardelean, sociologului Vasile Dîncu și omului de afaceri Ovidiu Turcu. Totodată, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost oferit lui Teofil Mureșan și lui Simion Mureșan, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Hramul Mănăstirii Ieud, Maramureș
În Duminica Mironosiţelor, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Ieud, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia hramului principal. Pe lângă „Duminica Mironosiţelor”, Mănăstirea Ieud, unde este stareţă monahia Mihaela Popan, mai are şi un hram de iarnă, „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur”.
PS Episcop Iustin a oficiat, în altarul de vară, Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor din care au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Mihai Chira, protopopul Vişeului, Dinu Horaţiu Brici, paroh în Ieud, la Biserica „Buna Vestire”, pr. Ilie Vasile Pop, slujitor la mănăstire, ieromonahi şi preoţi de enorie.
Numeroși credincioși au urcat dealul spre mănăstire, pentru a sărbători hramul sfântului locaş de închinare, îmbrăcaţi, în cea mai mare parte, în frumoasele costume populare maramureşene de pe Valea Izei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.
PS Episcop Iustin a hirotonit întru ierodiacon pe călugărul Antonie Hideg, monah de 10 ani, pe seama Mănăstirii Prislop, Protopopiatul Vişeu, unde este vieţuitor, şi pe diaconul Vasile Timiş l-a hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Vişeu.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Femeile Mironosiţe care i-au întrecut pe bărbaţi prin curajul lor: „Femeile Mironosiţe sunt cele mai curajoase, cele mai iubitoare, cele mai fidele uceniţe ale Mântuitorului. Lumina Învierii şi bucuria Învierii a fost arătată Femeilor Mironosiţe, în primul rând, tocmai pentru curajul şi devotamentul lor, pentru iubirea lor curată şi pentru nădejdea lor nestrămutată, că Domnul şi Învăţătorul şi Mântuitorul Iisus Hristos Îşi va împlini făgăduinţa şi că tragedia pe care au trăit-o Apostolii şi Mironosiţele Femei şi toţi cei ce L-au iubit pe Hristos, umilinţa şi suferinţa se va transforma într-o mare biruinţă, aşa cum a făgăduit Mântuitorul înainte de pătimire, Răstignire şi de moarte. Fiul omului va fi dat spre pătimire şi spre răstignire şi va fi omorât, dar a treia zi va învia”.
PS Episcop Iustin a vorbit, în continuare, mai pe larg, despre Mironosiţele Femei, menţionate de Sfinţii Evanghelişti în Sfintele Evanghelii. Ierarhul a spus câteva lucruri despre femeile importante din istoria poporului român, despre mamele lui Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul şi până la eroinele din secolele XIX şi XX, între care se distinge regina Maria, „o femeie extraordinară, care a avut o putere ieşită din comun şi o iubire faţă de neamul românesc, în timpul primului război mondial, când s-a îngrijit de bolnavii de pe front, cazaţi în spitale improvizate în biserici şi mănăstiri. A slujit poporul român din iubire şi preţuire pentru că au primit-o ca pe una din familia lor. A fost o femeie excepţională”.
Primarul Nicolae David a primit, din partea ierarhului, distincția Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Membru în Adunarea Eparhială, prim-corator la una din cele două biserici din satul Ieud, bun gospodar al comunei, dar care a asfaltat drumurile din sat, precum şi drumul spre mănăstire, și care a ajutat mănăstirea.
La rândul lor, ieudenii, prin maica stareţă Mihaela Popan, au oferit PS Episcop Iustin o icoană pe sticlă a Maicii Domnului. Icoana va intra în patrimoniul Episcopiei, unde va îmbogăţi Muzeul Eparhial.
Sfânta Liturghie la Bănița, Petroșani
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Bănița din cadrul Protopopiatului Petroșani.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie a vorbit despre curajul femeilor mironosițe, atât la evenimentele din timpul pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, cât și după îngroparea Acestuia, ele mergând dis-de-dimineață la mormânt, pe când se lumina de ziuă, pentru a unge trupul îngropat cu miresme, și astfel, s-au învrednicit a fi primele care au primit vestea învierii. După Sfânta Liturghie, PS Episcop Gurie a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru pruncul David-Ciprian, fiul parohului Nicolae Volintiru, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.