„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfinţilor Români
În Duminica a doua după Rusalii, a sfinţilor români, credincioşii au primit îndemnul de a urma cuvântul Domnului Iisus Hristos, care cheamă la desăvârşire şi la sfinţenie, precum şi de a urma pilda sfinţilor români, care au înnobilat peste veacuri acest pământ.
Duminica Sfinţilor Români a adunat mulţimi de credincioşi la vechea biserică de lemn din Poiana Sibiului, vestita localitate a oierilor din Mărginimea Sibiului. Locaşul de cult a fost târnosit de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, după ce monumentul istoric a fost restaurat în totalitate. Locaşul de cult a fost ridicat în 1766 de protopopul Ioan Dobrotă, pictat în perioada 1767-1771 de Simion Zugravul Oprovici din Craiova şi Constantin Zugravul, iar în 2014 a fost supus unor ample lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare. De o valoare inestimabilă, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a redevenit un monument de arhitectură tradiţională, iar după ce restaurarea picturii interioare va fi finalizată, locaşul de închinare va fi o podoabă a bisericilor vechi de lemn din ţinutul Sibiului.
La slujba de târnosire au participat numeroşi fii ai satului şi oaspeţi veniţi din alte părţi ale ţării. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii din Poiana Sibiului şi din împrejurimi. Ierarhul a târnosit locaşul de închinare cu Sfântul şi Marele Mir şi l-a stropit cu apă sfinţită, iar în interior a zidit Sfânta Masă, a aşezat moaşte în piciorul acesteia şi a împodobit-o cu veşminte şi obiectele de cult. După slujba de sfinţire, Părintele Mitropolit a explicat credincioşilor rânduiala târnosirii unei biserici şi a felicitat comunitatea pentru realizările pe plan administrativ.
Apostolatul credincioşilor
A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la altarul sfinţit, în prezenţa credincioşilor. Mulţi dintre cei prezenţi au îmbrăcat veşmintele populare specifice Mărginimii Sibiului şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre cultul sfinţilor români şi despre ataşamentul credincioşilor faţă de aceşti mijlocitori înaintea lui Dumnezeu pentru mântuirea lor. Părintele Mitropolit a tâlcuit Evanghelia duminicală, care arată că fiecare credincios are o misiune sfântă pe această lume.
"Fiecare credincios are de îndeplinit un apostolat, după menirea pe care o are şi după rânduiala sa din această societate. Cu fiecare dintre noi are Dumnezeu un plan de împlinit şi acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să-l reţinem astăzi. Nu suntem veniţi pe această lume în mod întâmplător, ci prin pronia lui Dumnezeu", a spus ierarhul.
La final, parohul Nicolae Teoc a fost hirotesit iconom stavrofor, ca preţuire pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă din Parohia Poiana Sibiului III. Ierarhul a oferit distincţia "Crucea Şaguniană pentru laici" fraţilor Mircea şi Sorin Leţiu, pentru sprijinul acordat la restaurarea locaşului de cult şi faţă de eforturile de a aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim şi la Sibiu, în Noaptea Învierii. Ierarhul a oferit "Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna" familiilor Daniela Ioana Vonica, Andreea Loredana şi Ovidiu Gligor, care au susţinut financiar lucrările la biserica din Poiana Sibiului. Adunarea şi Consiliul parohiale, Consiliul local şi primarul Ilie Dăncilă, precum şi numeroşi ctitori şi binefăcători au primit din partea ierarhului acte de cinstire. Ca semn de mulţumire din partea comunităţii, parohul Nicolae Teoc i-a oferit ierarhului o icoană. Toţi credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar şi să se închine, precum şi să cinstească moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, aduse într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Resfinţire la Floreşti, Năsăud
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a resfinţit biserica cu hramul "Sfânta Treime" a Parohiei Floreşti din Protopopiatul Năsăud. În prezenţa a mii de credincioşi, ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie şi le-a vorbit credincioşilor despre Sfinţii Români. Lucrarea Duhului Sfânt este să-i sfinţească pe oameni. Astfel, după Rusalii, în prima duminică sunt serbaţi toţi sfinţii, iar cea de-a doua duminică este consacrată Sfinţilor Români.
"Poporul nostru nu a fost lipsit de sfinţi", a fost subiectul cuvântului de învăţătură rostit de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei: "Neamul românesc nu e lipsit de sfinţi. Şi nu afirm eu acest lucru, ci l-a afirmat un mitropolit sfânt, mitropolitul Dosoftei, care zicea: «Dumnezeu nici un neam din rodul omenesc pe pământ nu-l lasă năparnic de darul sfinţiei Sale, ci peste tot a atins mila Sa şi a deschis tuturor uşa despăşeniei», de pocăinţă, de îndreptare, de sfinţire a vieţii. Iar această uşă a deschis-o şi neamului nostru românesc".
La finalul slujbei, parohul Ioan Creţa a fost ridicat la rangul de iconom, iar membrii consiliului parohial au fost distinşi cu diplomă de aleasă cinstire pentru implicarea în lucrările de reabilitare a bisericii. Sărbătoarea Parohiei Floreşti a fost întregită de prezenţa unor consacraţi interpreţi de muzică populară care au interpretat pricesne.
Hram la Mănăstirea Muncel, Alba
Mănăstirea de la Muncel, judeţul Alba, şi-a serbat hramul noii biserici, în prezenţa unui mare număr de credincioşi din zona Apusenilor, dar şi a pelerinilor din alte colţuri ale ţării. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Mirel Naşca, şi întru preot pe diaconul Alexandru Ostafie, pe seama Parohiei Băgaciu, Protopopiatul Târnăveni, şi a rostit un cuvânt de învăţătură.
Adresându-se soborului mănăstirii şi creştinilor participanţi la slujbă, ierarhul a subliniat importanţa timpului vieţii fiecăruia pentru dobândirea mântuirii, un timp care se scurge însă foarte repede şi pe care unii ajung să îl regrete.
"Poporul român a rodit o mulţime de sfinţi autohtoni, care, provenind din toate straturile sociale, şi-au trăit cu sinceritate credinţa, plătind pentru aceasta, uneori, chiar cu preţul vieţii. Calea care duce spre sfinţenie, accesibilă tuturor contemporanilor, este smerenia, ce ne poate ajuta să trăim responsabil chemarea spre o viaţă în Hristos, plină de darurile Duhului Sfânt", a spus IPS Arhiepiscop Irineu. Ierarhul a încheiat cu îndemnul adresat celor prezenţi de a duce o viaţă sfântă, de a împlini cuvântul Domnului Iisus Hristos, care îndeamnă la desăvârşire, şi de a urma mereu pilda sfinţilor români.
Importantă vatră monahală de pe Valea Arieşului, Mănăstirea de la Muncel îşi trage obârşiile încă din perioada interbelică (1927), când s-a dorit ridicarea unei mănăstiri în cinstea martirilor din Munţii Apuseni, care, în ultimii 300 de ani, şi-au dat viaţa pentru păstrarea unităţii de limbă şi credinţă din Ardeal. În anul 1993 a fost pusă piatra de temelie a noii mănăstiri şi au început lucrările de construcţie.
Lucrări binecuvântate la Miheleu, Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Tinca. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii parohiale cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Miheleu şi a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor efectuate la exteriorul bisericii a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură ce va rămâne peste ani în sufletul şi în inima celor prezenţi, subliniind importanţa acestei duminici, în care sunt prăznuiţi toţi sfinţii odrăsliţi de neamul românesc, o adevărată "zi de sărbătoare naţională duhovnicească pentru români".
"Acolo, împreună cu Hristos Domnul s-au înălţat toţi cei care au crezut şi L-au mărturisit pe El, mulţi dintre ei cu preţul vieţii. Acolo, în cetele sfinţilor, între sfinţii lui Dumnezeu şi prietenii Mântuitorului Iisus Hristos se află şi sfinţii noştri români, serbaţi astăzi, în cea de-a doua duminică după Rusalii, în ziua naţională duhovnicească a poporului nostru. Şi nu este puţin lucru să avem în ceruri aşa de mulţi rugători. De la Sfântul Apostol Andrei, care era din Galileea, nu era român, bineînţeles, dar a propovăduit Evanghelia pe pământul ţării noastre, continuând cu multele cete de martiri care şi-au sacrificat viaţa mărturisindu-L pe Hristos Mântuitorul, cu preţul sângelui lor, în timpul persecuţiilor dezlănţuite împotriva Bisericii de împăraţii romani păgâni şi care au murit de moarte martirică în provinciile care alcătuiau odinioară Dacia, de la Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, până la Dacia Ripensis, Dacia Mediteraneea şi chiar şi în Dacia Felix, pe pământul actualei noastre patrii", a spus PS Episcop Sofronie.
PS Sofronie a amintit de voievozii şi ierarhii luminaţi, "de mulţimea de nevoitori care au împodobit cerul cu rugăciunile lor neîncetate şi care în prezent se roagă pentru noi şi, nu în ultimul rând, mulţimea binecredincioşilor creştini care s-au mântuit şi sunt sfinţi, strămoşii şi moşii noştri care în cuminţenie, în simplitate, în răbdare, în bunătate, în bună-cuviinţă, în cumsecădenie, în smerenie, în modestie totală şi umilinţă deplină, în renunţare desăvârşită de sine au crezut în Hristos, L-au mărturisit şi s-au mântuit prin El, făcând din pământul ţării noastre un pământ plin de moaşte de sfinţi, iar din cerul patriei un loc binecuvântat de unde ei, cei care înaintea noastră s-au mântuit în dreapta credinţă, se roagă pentru noi, mijlocesc pentru noi, rugăciunile lor fiind tămâia cea de mult preţ şi binemirositoare de la Tronul Mielului junghiat al lui Dumnezeu, Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos".
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotesit pe parohul Emanuel Florin Ianc întru iconom, pentru lucrarea pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în parohie.
Părintele Vasile Popa, Protopopul Tincăi, a prezentat un scurt istoric al comunităţii ortodoxe din Miheleu, arătând statornicia în dreapta credinţă a preoţilor şi a credincioşilor acestei parohii de-a lungul vremii, o comunitate care, în ciuda faptului că a scăzut foarte mult numeric, a rămas păstrătoare şi mărturisitoare a credinţei strămoşeşti. Ierarhul l-a felicitat pe paroh şi a încurajat comunitatea de creştini ortodocşi, subliniind importanţa păstrării şi transmiterii vechilor tradiţii româneşti, între care se numără şi valoroasele costume populare tradiţionale din zonă, pe care mulţi dintre cei prezenţi la biserică, copii, tineri şi vârstnici, le-au purtat la această sărbătoare.
Resfinţirea bisericii din Dumuslău, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor micii comunităţi din localitatea Dumuslău, filie a Parohiei Doh, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. Odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare a bisericii cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" a fost săvârşită şi slujba de resfinţire a locaşului de cult. În continuare, în prezenţa credincioşilor satului şi a oficialităţilor locale a fost săvârşită Sfânta Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Dorel Tulbure, parohul acestei comunităţi, a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, PS Episcop Petroniu a acordat diplome de apreciere celor care s-au implicat în mod special în efectuarea lucrărilor de consolidare a locaşului de cult.
Situată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj, aproape de limita cu judeţele Biserica închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Dumuslău a fost ridicată între anii 1932-1934. Biseria s-a degradat în timp, şi din cauza infiltraţiilor, a fost în pericol iminent de prăbuşire, conform expertizei geologice. După venirea ca paroh a pr. Dorel Tulbure s-au început lucrările de consolidare şi stabilizare a bisericii. Astfel, la fundaţia bisericii au fost făcute importante lucrări de subzidire şi consolidare, pardoseala din Sfântul Altar a fost placată cu gresie, a fost înlocuită instalaţia electrică, au fost achiziţionate două policandre şi s-a montat un sistem de sonorizare. În exterior, la intrarea în biserică, a fost ridicată o terasă, au fost turnate trotuarele, s-a făcut un sistem de drenare a apei şi au fost ridicate gardurile şi poarta de acces. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. Toate aceste lucrări au fost posibile prin jertfa celor 41 de vrednici credincioşi care mai trăiesc, în prezent, în Dumuslău şi a altor binefăcători.
Hram la Grădiştea de Munte, Hunedoara
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Biserica cu hramul "Duminica Sfinţilor Români" a Mănăstirii Grădiştea de Munte, judeţul Hunedoara, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca în a doua duminică după Rusalii, după ce în precedenta duminică au fost cinstiţi toţi sfinţii, să se facă prăznuirea tuturor sfinţilor care au vieţuit şi s-au ostenit duhovniceşte pe meleagurile româneşti, dând astfel pildă de bună vieţuire nouă, întregului popor român din prezent.
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Gurie le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre chemarea la apostolie a primilor Apostoli ai Domnului Iisus Hristos, chemare care continuă să existe şi astăzi şi este adresată fiecărui credincios în parte. De asemenea, ierarhul a punctat faptul că primii Apostoli au răspuns imediat chemării Mântuitorului, iar în schimbul misiunii lor de Apostoli, aceştia nu au cerut vreo funcţie sau vreun statut social ca răsplată a misiunii lor, ci s-au înscris în mod absolut voluntar în activitatea lor pastorală.
În continuare, amintind de sărbătoarea sfinţilor români, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe credincioşi să aibă pe sfinţi ca pilde de urmat în nevoinţa lor duhovnicească spre dobândirea mântuirii, întrucât sfinţii sunt aceia care au depărtat de la ei toată grija cea lumească, au pus-o în plan secund şi şi-au dedicat existenţa pământească urmării şi împlinirii poruncilor Evangheliei Domnului Iisus Hristos.