„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfinţilor Români, în Transilvania
Mai multe lăcaşuri de cult au prăznuit hramul şi au fost binecuvântate de ierarhi, în Duminica a doua după Rusalii, a Sfinţilor Români. Cu acest prilej, credincioşii au fost îndemnaţi să urmeze exemplul apostolilor şi al sfinţilor care
au urmat Mântuitorului Iisus Hristos.
Credincioșii din localitatea Boița, județul Sibiu, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din Duminica Sfinților Români, slujbă religioasă oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială din satul de la vechea graniță dintre Imperiul Habsburgic și Țara Românească. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, preoți din Sibiu și din împrejurimi. La slujba religioasă au participat autoritățile locale și numeroși oaspeți. Mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de fostul paroh de la Boița, părintele Alexandru Szasz, actual paroh la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh" din cartierul sibian Valea Aurie. Părintele Szasz a vorbit despre sfinții români și despre cinstirea lor în Biserică: „Odată cu formarea statelor naționale, fiecare popor s-a străduit să cuprindă în calendarul sfințeniei creștine pe acei oameni aleși din sânul poporului în care au viețuit. Astfel se face că și noi am căutat să trecem între sfinți pe cei care s-au născut în neamul nostru și care L-au slujit pe Hristos cu toată dragostea și cu toată ființa lor. Este necesară cinstirea acestora pentru că Duhul Sfânt, așa cum a lucrat în chip văzut asupra Sfinților Apostoli la Cincizecime, lucrează în chip tainic și în ziua de astăzi, în sânul poporului nostru, alegând dintre cei mulți pe cei aleși, pe cei care să ducă turma lui Hristos pe calea credinței".
„Bucuria slujirii lui Hristos"
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Marian Ioan Iaru pentru Parohia Porumbacu de Sus - Apus, județul Sibiu. De asemenea, la finalul slujbei religioase, ierarhul l-a instalat pe noul paroh de la Boița, Nicolae Popa. IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre minunile sfinților și rolul acestora pentru mântuirea credincioșilor, iar mai apoi le-a prezentat lucrările și problemele dezbătute la Sinodul Panortodox din Creta, desfășurat în perioada 16-27 iunie 2016.
Părintele Mitropolit a prezentat, mai apoi, credincioșilor misiunea și chemare preotului de a fi învățător al Evangheliei, sfințitor al vieții enoriașilor și păstor de suflete: „Vocația preoțească este specială pentru că preotul trebuie să renunțe la multe pentru a-I sluji lui Hristos. Renunțarea la multe plăceri ale lumii este compensată de bucuria slujirii lui Hristos. Apoi, cel care simte vocația urmează pregătirea teologică, care se încununează prin hirotonie, partea esențială a acestui drum. Preotul are prin delegație de la episcop toată lucrarea învățătorească, o parte din cea sfințitoare și cea de conducere".
Sărbătoarea de la Boița s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire din partea noului paroh, Nicolae Popa. Acesta și-a prezentat activitatea pastoral-misionară și administrativă din fosta parohie și a făgăduit că va trudi la fel de mult și în comunitatea încredințată acum spre păstorire: „Voi căuta să colaborez cu autoritățile locale pentru a putea sluji împreună oamenilor și să putem lucra împreună la ceea ce comunitatea dorește de la noi".
Liturghie Arhierească la Cluj-Napoca
În Duminica Sfinților Români, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului şi Sălajului a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa a sute de clujeni. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a explicat ce înseamnă a fi misionar al lui Hristos, oferind exemplul Sfinților Apostoli: „Din punct de vedere religios, lumea orbecăia în întuneric. Domnul Hristos a fost Lumina care a venit în lume și le-a adus tuturor oamenilor posibilitatea izbăvirii din păcat, din moarte, din iad și a dobândirii vieții veșnice. Într-o asemenea lume, care nu Îl cunoștea pe Dumnezeu, iată că Mântuitorul iese la propovăduire și alege Apostolii Săi, pe care îi face misionari. E foarte important lucrul acesta, pe care să nu îl uităm, îi face misionari, îi trimite să binevestească mântuirea în Iisus Hristos".
De asemenea, ierarhul a arătat că „lucrarea Duhului Sfânt este să-i sfințească pe oameni", astfel că, după Rusalii, în prima duminică sunt sărbătoriţi toți sfinții, iar cea de-a doua duminică după Rusalii este consacrată Sfinților Români: „Neamul românesc nu e lipsit de sfinți. Și nu afirm eu acest lucru, ci l-a afirmat un mitropolit sfânt, mitropolitul Dosoftei, care zicea: Dumnezeu, nici un neam din rodul omenesc pe pământ nu-l lasă năparnic de darul sfinției Sale, ci peste tot a atins mila Sa și a deschis tuturor ușa despășeniei, de pocăință, de îndreptare, de sfințire a vieții. Iar această ușă a deschis-o și neamului nostru românesc".
Sfinţii români sărbătoriţi la Muncel, Alba
În duminica a doua după Rusalii, a Sfinţilor români, Mănăstirea de la Muncel, Protopopiatul Câmpeni, judeţul Alba şi-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul obştii acestei vetre monahale şi a sutelor de credincioşi adunaţi de prin localităţile văii Arieşului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihail Irimia a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Boiu, Protopopiatul Sighişoara. Slujirea şi cuvântul de învăţătură al ierarhului i-a însufleţit pe toţi cei prezenţi.
Binecuvântare la Lompirt-Moiad şi Crişeni, Sălaj
În duminica a doua după Rusalii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Lompirt, filie a Parohiei Moiad, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, PS Episcop Petroniu a binecuvântat lucrările de înnoire efectuate la locașul de cult al micii comunități de credincioși de aici. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de un sobor de preoți în frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc.
Atestată la anul 1321, localitatea Lompirt este formată în cea mai mare parte din etnici maghiari, doar 25 de familii de credincioși fiind români, de confesiune ortodoxă. Aceștia, alături de părintele Iulian Sabou, au sprijinit efectuarea mai multor lucrări la locașul de cult, în mod special în partea de altar a bisericii. Astfel, a fost reparat capital Sfântul Jertfelnic, pardoseala din Sfântul Altar a fost acoperită cu parchet melaminat, iar geamurile au fost înlocuite, a fost turnată o solee din beton, instalația electrică a fost refăcută parțial și au fost achiziționate covoarele. În exterior, pereţii au fost reparaţi şi vopsiţi, asemenea și acoperișul locașului de cult, treptele de acces au fost placate cu pavaj din dale de beton, la intrare a fost înălţată o copertină, în curtea locașului de cult s-a ridicat o troiță, iar gardurile împrejmuitoare au fost reparate. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a acordat diplome de apreciere parohului Iulian Sabou și celor care au susținut în mod special efectuarea acestor lucrări.
În seara zilei de duminică, 3 iulie, credincioșii din Parohia Crișeni, Protopopiatul Zalău, l-au primit în mijlocul lor pe PS Episcop Petroniu, cu ocazia instalării noului preot al acestei comunități, Silviu Boha. La slujba Vecerniei, alături de ierarh au slujit peste 20 de preoți și diaconi. A urmat ceremonia înmânării către noul paroh a Sfintei Evanghelii, a Sfintei Cruci și a cheilor bisericii de către ierarh care a rostit un cuvânt de învățătură.
În continuare, a luat cuvântul primarul comunei Crișeni, urându-i bun venit noului paroh. Fostul păstor al acestei comunități, părintele Ioan Ardelean, pensionat în urmă cu puțin timp, a mulțumit PS Petroniu și tuturor colaboratorilor pe care i-a avut de-a lungul celor 40 de ani de pastorație în mijlocul credincioșilor din Crișeni. Cu acest prilej, credincioșii au oferit fostului paroh și ierarhului câte un buchet de flori, şi urări de mulți și binecuvântați ani.
Hram la Grădiștea de Munte, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Duminica Sfinților Români" a Schitului Grădiștea de Munte – Valea Rea din județul Hunedoara, cu prilejul hramului.
Ierarhul a fost înconjurat la Sfânta Liturghie de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Episcop Gurie le-a vorbit credincioșilor despre chemarea fiecăruia de a-şi sfinți viața și de a-L urma pe Hristos, având ca modele numeroși sfinți care au trăit chiar pe aceste meleaguri, ca apărători și propovăduitori ai credinței strămoșești. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-și împodobească fiecare zi a vieții cu citirea Sfintelor Scripturi, cu lectura vieților sfinților și cu rugăciunea, spre a dobândi harul lui Dumnezeu și Împărăția cea veșnică.
Târnosirea bisericii din Berinţa, Protopopiatul Lăpuş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh" din Parohia Berinţa, Protopopiatul Lăpuş, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul Lăpuşului, Florin Stan.
Biserica din Berinţa, zidită din cărămidă, între 1928-1930, de credincioşii din sat, a fost sfinţită la 20 iulie 1932 de către episcopul de vrednică amintire Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului şi Clujului, în vremea protopopului ortodox al Băii Mari, Alexiu Latiş, paroh fiind Gheorghe Gheţie. Cu toate acestea, în piciorul Sfintei Mese nu s-au găsit Moaşte de Sfinţi Mucenici. Drept urmare, Sfânta Masă a fost făcută, iar târnosirea a fost făcută după rânduiala Bisericii de Răsărit. De-a lungul tipului, la locaşul de cult s-au făcut lucrări de renovare şi întreţinere. În anul 2004, s-au început efectuat mai multe lucrări: repictarea bisericii de către pictorul Ioan Barna, pictura iconostasului a fost făcută de Arunel Pop din Baia Mare; construirea unui pridvor cu balcon, în 2009, după proiectul arhitectului Gheorghe Hereş din Iaşi, fiu al satului şi al preotului ctitor Gheorghe Hereş, urmate de lucrări importante, precum: introducerea încălzirii prin pardoseală, padimentare cu gresie porţelanată, geamuri termopan cu tâmplărie din aluminiu, refacerea gardului împrejmuitor, reînnoirea troiţei şi monumentului din faţa bisericii, dotarea cu proiectoare de luminare exterioară pe tipul nopţii.
Cu ocazia târnosirii, PS Iustin Sigheteanul a dat şi al doilea hram bisericii, „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul".
Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită pe o scenă, în faţa bisericii, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi. În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la pericopa evanghelică a duminicii, a chemării primilor patru Sfinţi Apostoli ca să-L urmeze pe Hristos: fraţii Petru şi Andrei şi alţi doi fraţi: Iacov şi Ioan, fiii lui Zevedeu. Ierarhul le-a vorbit credincioşilor şi despre cinstirea Sfinţilor Români. Pentru activitatea sa de 36 de ani în această parohie, parohului Viorel Nechita i-a fost înmânată Gramata Episcopală. Au primit Diplome de vrednicie membrii Consiliului Parohial, prim-corator ing. Grigore David, cântăreţul Cornel Cosma, alături de academicianul şi scriitorul Augustin Buzura şi arhitectul Gheorghe Hereş, fii ai satului.