În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Slujiri arhierești în Duminica Tuturor Sfinților
În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, mai multe locașuri de cult au avut hram, iar unele au fost sfințite, credincioșii primind binecuvântarea ierarhilor. De asemenea, credincioșii au primit îndemnul de a fi asemenea sfinților, prin cultivarea virtuților creștine.
Duminica Tuturor Sfinților din acest an a adus binecuvântare în cartierul Vasile Aron din Sibiu. Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” ridicată în acest cartier sibian a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte consilierul cultural eparhial, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, cei trei preoți ai bisericii, Vasile Muntean, Marcel Feiereis și Ioan Stancu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Credincioșii din cele trei parohii arondate bisericii și din alte comunități parohiale din Sibiu și împrejurimi, au participat în număr mare la această sărbătoare, ziua în care anii de trudă a preoților și enoriașilor de aici au fost răsplătiți prin târnosirea locașului de cult. Mulți dintre credincioșii prezenți au îmbrăcat ii sau costume populare, urmând îndemnul ierarhului ca în această duminică, declarată Ziua Portului Tradițional în Arhiepiscopia Sibiului, să își aducă aminte de frumusețea straielor moștenite de la înaintași.
Părintele Mitropolit a târnosit biserica prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită, iar la interior a săvârșit rânduiala sfințirii și înveșmântării Sfintei Mese, sfințirea icoanelor de pe catapeteasmă și a picturii. La finalul slujbei de sfințire ierarhul a explicat credincioșilor rânduiala sfințirii unei biserici.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul nou-sfințit. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan-Alexandru Streza.
În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre Duminica Tuturor Sfinților și despre învățăturile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie.
„Mereu Biserica, o instituție vie, dă sfinți, adică recunoaște pe sfinții lui Dumnezeu pe care îi avem în istoria Bisericii, așa cum am avut și noi ocazia de a-l recunoaște pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, un sfânt ocrotitor, care a îndurat supărări și asupriri de pretutindeni multe pentru a ține Biserica lui Hristos. (…) Duminica Tuturor Sfinților are o pericopă evanghelică citită astăzi care ne cheamă pe noi să fim următori ai sfinților și mărturisitori”, a subliniat ierarhul.
Pr. Vasile Muntean a fost hirotesit la final iconom stavrofor, iar pr. Marcel Feiereis și pr. Ioan Stancu au fost hirotesiți iconomi. Ctitorii și binefăcătorii locașului de cult au primit din partea ierarhului acte de cinstire. La final, credincioșii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.
Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” din Sibiu a fost ridicată în perioada 2000-2004, într-un loc unde nu exista biserică aproape de blocurile din acest cartier. În anul finalizării construcției a fost săvârșită slujba de binecuvântare, iar din anul 2013 au început lucrările de pictură și de înfrumusețare.
Slujiri în Bistrița-Năsăud și Cluj
Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Mănăstirea „Tuturor Sfinților” Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, prin care i-a îndemnat pe credincioși „să aibă râvna de a-L urma pe Mântuitorul Hristos și de a se sfinți. Biserica naște și crește Sfinți, toți cei botezați în numele Sfintei Treimi sunt candidați la sfințenie”. De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a adresat pelerinilor îndemnul de a vizita mănăstirea și în alte duminici și sărbători, în ciuda accesului dificil în zonă. Așezământul monahal din localitatea Telcișor Buscatu a fost inițial schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Țara Năsăudului”. În anul 2008 a încetat să mai funcționeze deoarece a rămas fără monahi. Schitul a fost reînființat în 2011, iar din 2012 a primit statut de mănăstire. Starețul așezământului este protos. Porfirie Țanc.
Sâmbătă, 22 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Copru, Protopopiatul Gherla, județul Cluj, unde a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii 18 ani la lăcașul de cult din localitate, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Apoi, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat consilierul eparhial pentru misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Gherla, Iulian Paul Isip, parohul Cristian Scripcaru, preoții Teofil Moldovan, Florin Moldovan, Iosif Hulpe, fii ai satului, alături de alți preoți invitați.
În cuvântul de învățătură, intitulat „Cea mai mare virtute este dragostea”, ierarhul s-a referit la Evanghelia zilei care „ne învață să fim buni într-o lume rea. Să iubim pe toți oamenii, inclusiv pe vrășmașii noștri. Să-i iubim, să-i vorbim de bine, să-i ajutăm și să fim un model pentru contemporanii noștri care nu prea pun în practică iubirea”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La finalul slujbei, parohul Cristian Scripcaru a mulțumit ierarhului și i-a oferit o icoană cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii lăcașului de cult.
Pentru activitatea din Parohia Feldioara și filia Copru, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Cristian Scripcaru. Primarul comunei Cătina, Alexandru Bota, a primit Ordinul „Mihai Vodă”; prim-epitropul filiei, Florin Istrate, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar cântărețul bisericesc, Vasile Varo, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar membrii comitetului și consiliului parohial au primit „Diplome de aleasă cinstire”. La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, alături de fii ai satului, numeroși credincioși și tineri. Biserica din localitatea Copru, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost construită în anul 1926, fiind filie a Parohiei Feldioara și a fost sfințit în urmă cu 50 de ani.
Sfințire la Semlac, Arad
Preoţii şi credincioşii Parohiei Semlac, Protopopiatul Arad, au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului care a oficiat slujba de binecuvântare şi sfinţire a lucrărilor de renovare exterioare şi a picturii. Apoi, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur”. Din sobor au făcut parte protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, preoți de la Mănăstirea Feredeu şi din vecinătate. La slujbă au luat parte credincioși din parohie, oficialități județene și locale, maici de la Schitul Tămand, în frunte cu stareţa Serafima Ciorba, membrii Consiliului Parohial.
Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei a fost pus sub titlul „Pe urmele sfinților”, pe care trebuie să meargă și credincioșii, întrucât Biserica este Una, cea de pe pământ și cea din cer, adică luptătoare împotriva răului și biruitoare pentru bine.
Creștinii, după cuvintele Sfântului Apostol Pavel sunt „împreună-cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu” prin virtuțile pe care trebuie sa le dovedească în stăpânirea oricărei slăbiciuni.
„Calendarul creștin înscrie în fiecare zi nume de sfinți, în duminica de astăzi pomenindu-i pe toți laolaltă, cunoscuți și necunoscuți, de pretutindeni și de totdeauna, fiind cea dintâi după Rusalii, când sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea Bisericii, ai cărei membri suntem cu toții”, a subliniat ierarhul. La finalul slujbei, parohul Ciprian Tripa a primit din partea ierarhului distincţia de iconom, iar primarului Letiţia Stoian, i-a oferit o Diplomă de mulţumire pentru sprijinul constant oferit Parohiei Semlac. Diplome de mulţumire din partea Centrului Eparhial şi a Parohiei Semlac au primit mai mulţi credincioşi care au sprijinit lucrările ce s-au efectuat la sfânta biserică din Semlac. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Parohiei Semlac.
Hram la Piatra Scrisă, Caraș-Severin
La Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin au fost prezenți de credincioși veniți în număr mare, atât din Episcopia Caransebeșului, cât și din alte regiuni ale țării pentru a participa la hramul din Duminica Tuturor Sfinților.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de vară al așezământului monahal.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această sărbătoare frumoasă, pentru mulțimea credincioșilor care au fost prezenți și atenți la Sfânta Liturghie. Foarte mulți s-au închinat la icoana Preasfintei Treimi, o icoană făcătoare de minuni pentru cei care au venit aici cu frică de Dumnezeu cu credință și cu dragoste spunând problemele și necazurile care le au. Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute tuturor să pășim pe urmele Lui și pe urmele sfinților, căci toți suntem chemați la sfințenie și la desăvârșire, așa cum ne spune Domnul «fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este»”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.
Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.
În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop a hirotonit diacon pe teologul Raul Rus, ce va fi numit preot pe seama Parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.
Sfințire la Săcueni, Eparhia Oradiei
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat în vizită pastorală în cadrul Protopopiatului Marghita, la comunitatea credincioșilor din Săcueni, prilej cu care a binecuvântat și sfințit lucrările de înnoire realizate la biserica parohială ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și de Sfântul Ierarh Nicolae. După oficierea slujbei de binecuvântare a lucrărilor de la biserica enoriei Săcueni, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, de faţă fiind un număr mare de credincioşi.
Ierarhul a hirotesit pe parohul Ciprian Dan Antal întru iconom-stavrofor, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, Părintele Episcop Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa prăznuirii Tuturor Sfinţilor, știuți și neștiuți, din toate timpurile şi din toate locurile, subliniind modelele luminoase de viețuire creștină ale Sfinților pe care Sfânta Biserică le pune înainte: „În această zi îi pomenim pe Toți Sfinții, din multe cete, Sfinții Îngeri și Sfinții dintre oameni, care toți au în comun dragostea arzătoare pentru Dumnezeu, dragoste vie și puternică, dragoste fără limită, fără obstacol, dragoste din toată inima, dragoste care merge până la jertfă. De aceea, ei sunt cei în care și cu care se împlinește cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe care l-am ascultat în pericopa evanghelică ce s-a citit, căci Sfinții au iubit mai mult pe Dumnezeu decât lumea aceasta.”
„Sfinții au fost, sunt și vor fi modelele noastre de conduită, modelele noastre de viețuire creștină, până la sfârșitul veacurilor. În veacul înstrăinat și apostat în care viețuim, Sfinții, modelele pe care ei le întruchipează, sunt tot mai greu de înțeles, pentru că lumea în care trăim călătorește, în marea ei majoritate, într-o direcție greșită, nu spre Împărăția cerurilor, ci spre împărăția plăcerilor de aici din lumea trecătoare, așa cum trecătoare este și viața omului pe pământ. Exemplul pe care Sfinții ni-l dau nouă este unul incomod pentru lumea de astăzi, care caută o viață ușoară, plină de plăceri și împliniri, de autosuficiență. Astfel, omul contemporan nu mai privește cu drag și dor spre modelul sfinților, ci caută alte modele și privește cu speranțe deșarte spre alte căi de urmat în viața aceasta, dar care niciunele nu duc spre comuniunea de dragoste a lui Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.
Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Gheorghe Vanța, ca preot misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Husasău de Criș, Protopopiatul Oradea. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.
Călin Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei și Ciprian Dan Antal, parohul locului, au mulţumit ierarhului, oficialităţilor locale şi credincioşilor, iar la final, Părintele Episcop Sofronie al Oradiei a felicitat pe paroh și pe credincioşii din Parohia Săcueni, înmânând diplome de apreciere celor care au ajutat la înnoirea sfântului lăcaș.
Hram la Tăuţii de Sus, Maramureș
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat de ziua hramului, care a fost și ziua sa de naştere, 23 iunie, Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Parohia Tăuţii de Sus, Protopopiatul Baia Mare. Din sobor au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, vicar-eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Adrian Mihali, consilier administrativ şi paroh al acestei biserici, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, pr. Daniel Tirean, inspector control financiar intern, pr. Andrei Gavriş, referent în cadrul sectorului economic, arhidiaconi şi diaconi. Răspusurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Florentina Cerneştean. La încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un polihroniu de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra Preasfinţitului Părintele Episcop Iustin în cei 58 de ani de viaţă.
Preasfinţitul Părinte Iustin a vorbit credincioşilor despre primii sfinţi şi mărturisitori ai Bisericii, despre lucrarea Bisericii şi despre semnificaţia sărbătorii Tuturor Sfinţilor.
„Toţi sfinţii cinstiţi din veacurile de aur ale Bisericii, la începutul creştinismului, din primul mileniu şi al doilea mileniu până astăzi, unii trecuţi în calendar, alţii trecuţi şi în sinaxare, dar nu toţi sfinţii pe care Dumnezeu i-a învrednicit de acest mare dar al mântuirii, al desăvârşirii şi al dăruirii vieţii veşnice în împărăţia şi lumina şi iubirea Sfintei Treimi sunt trecuţi în calendare şi sinaxare. De aceea, Biserica Ortodoxă, prin înţelepciunea şi inspiraţia de la Duhul Sfânt a Sfinţilor Părinţi din primele secole de la cele șapte sinoade ecumenice au rânduit şi au aşezat o duminică a Tuturor Sfinţilor, în care îi cinstim pe toţi, şi pe cei pe care îi ştim şi la care avem evlavie şi pe cei pe care nu-i ştim şi-i pomenim în Sfintele Liturghii. Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în această duminică după Pogorârea Sfântului Duh pe Toţi Sfinţii.”
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins cu „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, pe parohul Adrian Mihali, şi pe arhidiaconul Teodosie Bud, consilier eparhial economic.
Biserica nouă din Tăuţii de Sus a fost construită între anii 1990-2012, din beton şi cărămidă, în timpul păstoririi pr. Vasile Augustin, vicar eparhial. Pictura interioară a fost executată în tehnica frescă, între anii 2001-2008 de pictorii Mariana şi Ioan Botiş. A fost târnosită în urmă cu câţiva ani de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Hram la Gura Izvorului, Harghita
În Duminica Tuturor Sfinților, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a săvârșit Sfânta Liturghie la Schitul cu hramul „Duminica tuturor Sfinților” de la Gura Izvorului, care aparține de Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița, județul Harghita.
Ierarhul a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre cinstirea sfinților: „«Să facem om după chipul și asemănarea Noastră» (Facere 1, 26). Toți oamenii au fost creați după chipul lui Dumnezeu, însă numai sfinții au realizat asemănarea cu El, pentru că au trăit în conformitate cu voia Lui. După ce Sfinții și-au încheiat ostenelile pe pământ și au trecut din viața aceasta, ajunși în Împărăția lui Dumnezeu, ei «sunt cinstiți de Biserică pentru că în ei strălucește Dumnezeu care și-a imprimat în aceștia chipul Lui» (părintele Dumitru Stăniloae). Sfinții sunt prieteni și casnici ai lui Dumnezeu, dascăli, modele și rugători pentru noi, de la fiecare avem ce învăța, virtuțile lor. Prin cultul sfinților, noi îl cinstim pe Dumnezeu, care prin lucrarea Lui i-a făcut vase alese ale Sale. Ne bucurăm de prezența lor în lume, sărutându-le Sfintele Moaște. Sfinții ocupă un loc important în viața Bisericii. De aceea Sfinții Părinți ne-au rânduit două duminici, I-a și a II-a după Cincizecime unde primim invitații la sfințenie. «Fiți sfinți pentru că Eu sunt Sfânt» (I Petru 1, 16). În marele sinaxar al lui Dumnezeu toți avem un loc vacant. Să ne străduim să îl ocupăm!”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, starețul arhim. Emilian Telcean, a mulțumit ierarhului, preoților slujitori și tuturor credincioșilor pentru prezența la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Liturghie arhierească la Șoimuș, Sălaj
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șoimuș, Protopopiatul Jibou, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și Dan Dregan, protopopul Jiboului. La finalul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a acordat parohului Marius-Ovidiu Țura, în semn de apreciere a eforturilor și a activității sale o diplomă de apreciere. Parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură pe care l-a rostit pentru cei prezenți.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Petroniu a sfințit capela mortuară ridicată de către comunitatea din Șoimuș.
În vechea vatră a localității Șoimuș a existat o biserică, care a fost distrusă odată cu invazia migratorilor. Localnicii au construit, apoi, un lăcaș de cult din lemn, care era aşezat în partea de sud a actualei biserici, în cimitirul vechi, acesta fiind devastat de foc în anul 1934. Actualul lăcaş de cult s-a construit între anii 1938 - 1942, în timpul păstoririi preotului Ioan Pop, fiu al satului, apoi a fost sfințită, în anul 1959. De-a lungul timpului s-au făcut mai multe lucrări, iar începând cu anul 2007, pr. Marius-Ovidiu Țura a început o serie de lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale: s-au executat lucrări de consolidare a fundației, de legare a pereților exteriori și a celor două turnuri, s-au înlocuit geamurile și ușile de acces, tabla de pe biserică a fost recondiționată și vopsită, s-au montat jgheaburile și burlanele, s-a refăcut integral instalația electrică, a fost instalat sistemul de încălzire pe calorifere și s-a ridicat un altar de vară. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Hram la Suseni-Colț, Hunedoara
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Schitul Suseni-Colț, județul Hunedoara, cu ocazia prăznuirii hramului. În timpul slujbei, diaconul Marius Petraș a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Dupăpiatră-Tarnița, cu filia Șerbaia, din cadrul Protopopiatului Brad.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre „pogorârea în lume a Preasfântului Duh, Care, lucrând prin Sfinții Apostoli niște lucruri atât de mari și minunate, a sfințit și înțelepțit mulți creștini, așezându-i împreună cu cetele îngerești”, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Sărbătoare la Hodoș-Bodrog, Arad
La Mănăstirea Hodoş-Bodrog, una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în altarul de vară. Din sobor au făcut parte arhim. Teofan Mada, vicarul-administrativ şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, protos. Grigorie Timiş, stareţul Mănăstirii Hodoş-Bodrog, arhim. Nestor Iovan, duhovnicul mănăstirii, protos. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, arhid. Mircea Proteasa, consilier economic la Centrul Eparhial, arhid. Gheorghe Lehaci. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Emilian a vorbit despre cinstirea şi prăznuirea tuturor sfinţilor: „Sfinţii sunt cei în care Sfântul Duh a rodit, cei în care s-au arătat darurile şi lucrarea Sfântului Duh. Modurile diferite de vieţuire şi de mărturisire ale sfinţilor arată diversitatea darurilor Sfântului Duh în oameni, arată măsura desăvârşirii la care poate ajunge firea umană. Sfinţii au fost oameni asemenea nouă, dar prin practicarea virtuţilor şi prin păzirea poruncilor s-au ridicat la treapta sfinţeniei. Această sfinţenie suntem chemaţi şi noi să o urmăm”. Ierarhul a explicat cuvintele Mântuitorului, care „nu ne cere să renunţăm la tot ceea ce presupune existenţa noastră pământească, ci să stabilim o prioritate a relaţiilor şi lucrurilor din viaţa noastră. Sub acest aspect, sfinţii se pot constitui în adevărate modele, veritabile călăuze ale existenţei noastre”.