„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Slujiri arhiereşti în prima Duminică din Postul Crăciunului
În prima Duminică din Postul Crăciunului, a Samarineanului milostiv, în biserici s-a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului, scrisoare referitoare la Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi la Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
Prima duminică din Postul Crăciunului a adunat sute de braşoveni la Biserica„Sfântul Ioan Botezătorul” şi„Sfântul Mina” din cartierul Noua, unde Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Vizita arhierească a fost prilejuită de împlinirea celor zece ani de la înfiinţarea Parohiei Noua II şi nouă ani de la sfinţirea locaşului de cult. Cu această ocazie a fost lansat un album fotografic prin care s-a evidenţiat întreaga activitate pastoral-misionară, liturgică, duhovnicească şi catehetică din parohia braşoveană păstorită de preotul Cornel Toma.
Momentul de sărbătoare a fost încununat de un moment omagial închinat monahiei Teodosia (Zorica) Laţcu, de la a cărei trecere la Domnul s-au împlinit 25 de ani. Pentru a-i cinsti memoria, la biserica braşoveană a avut loc şi un moment cultural, prin care elevi ai Colegiului Naţional„Unirea” din Braşov, unde a studiat şi monahia Teodosia, au recitat din celebrele poezii ale maicii de la Mănăstirea Vladimireşti. De asemenea, pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu şi Lidia Popiţa-Stoicescu au vorbit celor prezenţi despre personalitatea monahiei Teodosia Laţcu şi despre creaţia ei literară.
La Sfânta Liturghie, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului, scrisoare referitoare la Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi la Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
Hristos, Samarineanul milostiv
După Sfânta Liturghie, preotul Simion Cibian de la Parohia Noua I a primit din partea ierarhului distincţia„Crucea şaguniană pentru clerici”, ca semn de apreciere a întregii activităţi pastoral-misionare şi administrative. Ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii bisericii, precum şi pentru victimele incendiului din Bucureşti.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie. Ierarhul a prezentat învăţăturile desprinse din pilda samarineanului milostiv, care îi ajută pe credincioşi să intre în această perioadă de post cu mută credinţă în ajutorul divin.
„Evanghelia de astăzi deja ne pregăteşte pentru înţelegerea celor care vor urma, pentru a ne da seama că, dacă noi nu vrem, pierdem totul, dar şi că Îl avem pe Mântuitorul Iisus Hristos, Samarineanul milostiv, alături de noi în călătoria noastră prin praznicele anului bisericesc, unde avem o ţintă bine stabilită: Împărăţia Cerurilor. Mântuitorul Iisus Hristos a folosit adesea parabole, pentru că mintea omenească înţelege cu greutate ce este Împărăţia Cerurilor.
El a luat exemple din viaţa cea de toate zilele şi le-a pus în legătură cu misterul Împărăţiei Cerurilor. Noi suntem deja în Împărăţia Cerurilor, pentru că Mântuitorului Hristos a venit în lume, S-a răstignit pentru noi, ne-a pregătit calea Împărăţiei, dându-ne şansa să călătorim pe această cale, iar la sfârşitul vieţii să trecem dincolo pentru a primi pe deplin darurile rânduite de Dumnezeu”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
IPS Mitropolit Andrei, la Turda
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda. Cu această ocazie, în contextul atentatelor ce au avut loc vineri în capitala Franței, ierarhul a spus că Europa trebuie să îşi reconsidere rădăcinile creştine: „Europa suferă, dar a ajuns ceea ce a ajuns pentru că a fost creștină și ar trebuie să-și reconsidere valorile creștine care ar întări-o și ar ajuta-o”.
În urma acestei tragedii care a cutremurat întreaga lume, dar și a suferinței poporului român, cauzată de tragicul eveniment din București, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioși la empatie, solidaritate și sprijin, asemenea samarineanului milostiv din Evanghelia citită: „În zilele acestea ar trebui să avem multă empatie. Întâi de toate față de tinerii care sunt pe patul spitalului, după tragedia ce a avut loc la clubul Colectiv. Și, dacă avem empatie, realizăm ce este în sufletul mamelor acelor copii. Trebuie să avem empatie și față de victimele atentatelor de la Paris. Se pare că, în lumea asta, cele rele nu se mai pot număra. Și cine le poate îndrepta? Doar samarineanul milostiv, care este Hristos, El poate aduce mângâiere, întărire și ajutor într-o Europă care a intrat în derivă”.
Sfânta Liturghie oficiată în prima duminică din Postul Crăciunului la biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, a avut loc cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la sfințirea locașului de rugăciune.
La finalul slujbei, ierarhul i-a oferit parohului Gheorghe Gotea, Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”, iar pe părintele Grigorie Marchiș l-a ridicat la rangul de iconom stravofor.
La rândul său, IPS Părinte Mitropolit Andrei a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Turda, oferit de primarul Tudor Ștefănie.
Slujire arhierească la Bărdeşti, Târgu Mureş
Credincioşii din Parohia Bărdeşti, Protopopiatul Târgu Mureş, l-au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care a binecuvântat locaşul de cult cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi a oficiat Sfânta Liturghie.
IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat importanţa„chemării noastre pentru a manifesta iubirea faţă de aproapele, asemănându-ne cu samarineanul milostiv şi nu cu preotul sau cu levitul, care au trecut nepăsători faţă de cel căzut”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să se facă împlinitori ai cuvântului lui Dumnezeu, şi nu doar ascultători.
Ca o încununare a activităţii pastoral-misionare, a implicării depline în viaţa parohiei şi a hărniciei pe care parohul Ilie Mureşan le-a pus în slujba bisericii şi turmei lui Dumnezeu, IPS Arhiepiscop Irineu i-a acordat rangul bisericesc de iconom-stavrofor, felicitându-l public. De asemenea, pentru contribuţia la restaurarea sfântului locaş şi la înfrumuseţarea acestuia, binefăcătorii au primit din partea ierarhului Diplome de aleasă cinstire.
Biserica Parohiei Bărdeşti a fost construită la începutul secolului XX, de atunci beneficiind de multe renovări, prin purtarea de grijă a parohilor și a credincioşilor de pe acele meleaguri. Începând cu anul 2008, locaşul de rugăciune a intrat într-un amplu proces de renovare: au fost schimbate geamurile, s-a înlocuit acoperişul, a fost introdusă încălzirea centrală, iconostasul a fost restaurat, iar biserica a fost zugrăvită la exterior.
Toate aceste lucrări s-au desfășurat prin strădania părintelui Ilie Mureşan şi a credincioşilor pe care acesta îi păstoreşte din anul 1977.
Liturghie arhierească în Tămașa, Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Tămașa, Protopopiatul Zalău. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi în frunte cu protopopul Ștefan Lucaciu.
La final, PS Episcop Petroniu a felicitat pe parohul Ioan Văran, pentru cei 40 de ani de activitate în slujba Bisericii lui Hristos ca preot în aceeași parohie.
Apoi, a fost citită „Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului Omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.
Amplasată pe valea Almașului, localitatea Tămașa a cunoscut prima atestare documentară la anul 1341, când satul apare sub numele de poss. Tamasfalva. Actuala denumire de Tămașa este consfințită începând cu anul 1966.
Prima biserică despre care sunt date și care mai dăinuie și astăzi este biserica de lemn cu hramul„Sfânta Varvara”, care a fost ridicată în secolul al XVIII-lea, pictura murală fiind executată în 1775. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, întrucât în zona Tămașa-Ticu exista o mină care a funcționat până în secolul trecut. Biserica, monument istoric, a fost strămutată în localitatea Ticu-Colonie, din județul Cluj, unde dăinuie și astăzi.
Biserica actuală, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, a fost ridicată între anii 1936-1938. Locașul de cult a fost pictat în 1999, tot atunci efectuându-se și alte lucrări de consolidare și înfrumusețare, fapt pentru care biserica a fost resfințită în anul 2001.
Sărbătoare la Tiuleşti, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a filiei Tiulești din Parohia Tomești, Protopopiatul Brad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La momentul potrivit, arhimandritul Nestor Dinculeană, consilier administrativ al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului Omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.
PS Episcop Gurie le-a vorbit apoi credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre„minunata lucrare a harului lui Dumnezeu în viața oamenilor, prin împărtășirea de acesta credinciosul reușind să fie apropiat vieții Bisericii și astfel moștenitor al darurilor celor cerești și al Împărăției celei veșnice”.
La finalul Sfintei Liturghii, parohul Tiberiu Pavel a mulțumit, în numele întregii comunități, Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, pentru bucuria de a poposi în mijlocul parohiei Tomești și de a săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor acesteia. (Pr. Bogdan Avram, arhid. Adrian Onica, diac. Cristian Ţuţuroi, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)